واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقد سياستهاي مالياتي در حوزه زمين و مسكن ــ 1
اشاره: اخذ ماليات از سوي دولتها با هدف كنترل سوداگري، تخصيص بهينه منابع و كسب درآمد صورت ميگيرد. در اين ميان زمين و مسكن به عنوان يكي از مهمترين عوامل توليد در كنار كار و سرمايه همواره يكي از موضوعات مالياتي دولتها بوده است. دولتها براي كنترل سوداگري بالاي موجود در اين بازار، تخصيص بهينه منابع زمين شهري و كسب درآمد به منظور ايجاد زيرساختهاي شهري، اقدام به اخذ ماليات از اين بازار ميكنند.
نظام مالياتي موجود كشور ايران در حوزه زمين و مسكن به دليل نگاه تكبعدي به ماليات به عنوان يك منبع كسب درآمد، نتوانسته است از ديگر كاركردهاي ماليات به عنوان يك ابزار تنظيمكننده بازار بهرهبرداري كند. امري كه بروز شرايط حاد و حتي بحراني را در مقاطعي از بازار زمين و مسكن به دنبال داشته است. در اين گزارش كه توسط مركز پژوهشهاي مجلس تهيه شده سعي شده است تا با نگاهي جامع نسبت به ماليات و قوانين مالياتي موجود در كشور در حوزه زمين و مسكن، سياستهاي پيشنهادي ماليات برزمين و مسكن ارائه شود. به منظور آشنايي با تاثيرات و نتايج وضع مالياتهاي پيشنهادي، تجربه كشورهاي مختلفي از جهان نيز در اين گزارش گنجانده شده است. علاوهبر آن تلاش شده است تا ملاحظات اجرايي سياستهاي مالياتي پيشنهادي نيز در نظر گرفته شود.
ساماندهي بازار مسكن
بازار زمين شهري يكي از بخشهاي مهم اقتصاد كشور است كه علاوهبر تاثير بالاي آن بر ديگر حوزههاي اقتصاد كشور، سياستهاي حاكمبر آن با بخش مسكن به عنوان يكي از اساسيترين نيازهاي خانوار(مسكن) گره خورده است. به همين سبب دولتهاي مختلف در كشورهاي جهان، در شرايط عدم تعادل، ساماندهي عملكرد اين بازار را در دستور كار خود قرار دادهاند.
عدم توانايي بازار مسكن ايران در با وجود حضور حداقلي دولت در ساليان اخير، لزوم دخالت دولت را در اين بازار نشان ميدهد. دخالت دولت در بازار زمين و مسكن شهري ميتواند با سياستها و ابزارهاي مختلفي صورت گيرد. استفاده از ابزارهاي مالياتي يكي از انواع مداخله حاكميتي دولت در بازار زمين و مسكن شهري است كه ميتواند در سطوح ملي و محلي صورت گيرد.
در اين گزارش ابتدا با بيان اهداف نظامهاي مالياتي در حوزه زمين و مسكن شهري و سپس بررسي وضع موجود نظام مالياتي كشور درحوزه زمين و مسكن شهري و ضرورت اصلاح اين نظام مالياتي، بسته مالياتي پيشنهادي باتوجه به شرايط كنوني كشور به منظور ايجاد سازوكار مناسب در جهب كارآمدسازي بازار زمين و مسكن شهري ارائه شده است. بديهي است تصميمگيري درخصوص اجراي هر يك از انواع مالياتها در اين بخش نيازمند مطالعات كارشناسي دقيقتري است و در اين گزارش برخي ملاحظات اجراي مالياتها نيز مورد بحث قرار گرفته است. در عين حال براي آشنايي با تجارب ساير كشورها، بررسي سياستهاي مالياتي در برخي از كشورها از محورهاي اين گزارش است.
اهداف نظامهاي مالياتي
ماليات در واقع بار مالي است كه از سوي دولتها بر روي درآمد، ارث و دارايي اشخاص حقيقي يا حقوقي وضع ميشود. در اين ميان زمين به عنوان يك منبع كمياب اجتماعي و يكي از مهمترين عوامل توليد در كنار كار و سرمايه و نيز به عنوان بازار پايه تشكيل دهنده بازارهاي شهري، همواره به عنوان يكي از نهادههاي موضوع ماليات مطرح بوده است.
به طور كلي اخذ ماليات و عوارض توسط دولتها با سه هدف: كنترل سوداگري، تخصيص بهينه منابع و كسب درآمد صورت ميگيرد. اين اهداف در بخش زمين و مسكن شهري عبارتاند از:
كنترل سوداگري: بازار زمين و مسكن شهري به دليل شرايط خاص خود خاستگاه مناسبي براي انگيزههاي سوداگرانه است. يك نظام مالياتي كارآمد بايد بتواند با از بين بردن انگيزه حضور تقاضاهاي سوداگرانه در بازار زمين و مسكن از طريق اعمال بار مالي، از تاثيرات منفي حضور اينگونه از تقاضا در بازار زمين و مسكن شهري جلوگيري كند.
چهارشنبه 2 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]