واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: گزارش ايسكانيوز از نشست خبري سومين جشنواره بين المللي شعر فجر تاكيد اصلي معاونت فرهنگي بر شكل گيري دائمي دبيرخانه جشنواره شعر فجر است
تهران – خبرگزاري ايسكانيوز : معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در نشست خبري سومين جشنواره شعر فجر از امكان چاپ يك اثر از هر برگزيده جوان خبر داد و گفت:هدف ما از اين امر معرفي شاعران جوان به جامعه است.
به گزارش خبرنگار ادبي باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، نشست خبري سومين جشنواره بين المللي شعر فجر امروز با حضور دكتر محسن پرويز معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي، علي معلم دامغاني دبير، فاضل نظري دبير علمي و مصطفي اميدي دبير اجرايي اين جشنواره برگزار شد.
دراين نشست پرويز با بيان اين مطلب كه امكان چاپ يك اثر از هر برگزيده جوان وجود دارد،هدف از اين امر را معرفي چهره هاي جوان به جامعه دانست وافزود:همه ما با حوزه نشر آشنايي داريم و مي دانيم با توجه به شرايط اقتصادي موجود شايد رغبت چنداني براي چاپ اثر يك شاعر جوان كه صاحب اسم نيست وجود نداشته باشد وفروش اين اثر مدت زماني زيادي به طول انجامددر نتيجه مساله چاپ يك اثر از هر شاعر برگزيده، جزو حركت ها ي مثبت است كه شناسايي استعدادها و معرفي آنها به جامعه را منجر مي شود، بعد از آن كسي كه اهل تلاش است خود در مسير رشد قرار مي گيرد.
وي با اشاره به تداوم بخشي از برنامه ها پس از جشنواره و در طول سال گفت:مطلوب ترين حالتي كه براي اجراي برنامه ها در خصوص آن به نتيجه رسيديم، به خصوص در بخش بين الملل اين بود كه اين طيف برنامه ها محدود به زمان نشوند و در طي سال برنامه هاي ديگري نيز تدارك ديده شد.
اما كمبود بودجه نبايد دستاويزي باشد بر اينكه ما فعاليتمان را كم كنيم و سعي كنيم كمكاريهايمان را متصل به كمبود بودجه كنيم. مهمترين نكته مديريت بودجه است و تصور ما اين است كه انشاءالله با جابهجاييهايي كه انجام ميدهيم كمبود بودجه نميآوريم.
محسن پرويز در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران در خصوص بودجه جشنواره امسال گفت: ميزان بودجه درخواستي معاونت فرهنگي براي امسال 170 ميليارد تومان بود كه به وزارتخانه تحويل داديم و پس از بررسي در دولت و تصويب مجلس آنچه در نهايت به ما برگشت و ابلاغ شد رقمش كمتر از بودجه پيشنهادي ما بود و حتي 47 درصد نسبت به سال 85 كمتر شده است.
معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشادبا بيان اينكه كمبود بودجه نبايد دستاويزي باشد براي كمرنگ شدن فعاليت ها گفت: مهمترين مساله، مديريت كردن بودجه در اختيار است و با جابه جايي هاي كه انجام مي دهيم بودجه را مديريت مي كنيم.
وي در پاسخ به سوال يكي از خبرنگاران مبني بر اينكه با توجه به تاسيس بنياد داستاني آيا مي توانيم سال آينده جشنواره داستان فجر را داشته باشيم گفت: نام اصلي اين بنياد، بنياد «ادبيات داستاني» است و جزو اولين پيشنهادات معاونت فرهنگي در آغاز دوره مسووليت من به وزارتخانه بوده است. به نظرمن در دو حوزه داستان و شعر كمبود بسيار شاخص در معاونت امور فرهنگي داشتيم و در اين حوزه ها متولي خاصي وجود نداشت. تنها، شورايي براي تصويب ترانه ها در معاونت امور هنري وجود داشت كه ارتباطي به شعر، به طور مطلق نداشت. در اين دو حوزه با پيگيري هايي كه انجام شد و موافقت وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي بنياد ادبيات داستاني تصوب شد كه تقريبا مشابه ساير موسساتي است كه همراه وزارتخانه است مثل خانه كتاب و بنياد رودكي و ... .
به گفته پرويز هدف از تاسيس بنياد ادبيات داستاني فعاليت در عرصه داستان بود كه در اساسنامه آن نيز برنامه مفصلي پيش بيني شده است.
رييس شوراي سياست گذاري جشنواره شعر فجراظهار داشت: جشنواره داستان فجر پيشنهادي است كه در بنياد مي تواند مورد بررسي قرار گيرد و اگر آن نيز نبود، مي توانست مورد بررسي قرار گيرد.
وي با اشاره به اينكه چند سالي است به عرصه ادبيات جدي تر توجه مي شود، گفت: در همين زمينه جايزه جلال را داريم كه اختصاصا به حوزه داستان و تاريخ نگاري، مستند نگاري و نقد بر مي گردد اولين دوره آن برگزار شد و تا حد زيادي بعد مسابقه اي و جايزه اي را مي پوشاند.
پرويز تاكيد اصلي معاونت در حوزه شعررا شكل گيري دائمي دبيرخانه جشنواره شعر فجر دانست.
**اميدي:جشنواره داراي سه بخش جوان، تجليل از شاعران پيشكسوت متعهد و بينالمللي است.
در ادامه مصطفي اميدي دبير اجرايي سومين جشنواره بين المللي شعر فجر گفت: شوراي سياستگذاري سومين جشنواره شعر فجر فعاليت خود را از مهرماه با تشكيل جلساتي با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي آغاز كرد.
اميدي با بيان اين مطلب كه در آستانه پيروزي انقلاب اسلامي هستيم و پيشنهاداتي در جشنواره مبني بر توجه ويژه به انقلاب مطرح شد،گفت:سومين جشنواره بينالمللي شعر فجر 10 بهمن ماه در آستانه ولادت امام محمد باقر(ع) در شهر مقدس مشهد افتتاح ميشود و مراسم اختتاميه هم 10 اسفند ماه در تهران برگزار خواهد شد.
وي جشنواره امسال را داراي سه بخش جوان يا رقابتي، تجليل از شاعران پيشكسوت متعهد و بخش بينالمللي دانست و عنوان كرد: در بخش رقابتي شاعران جوان آثار خودرا به دبيرخانه هاي استاني جشنواره براي رقابت در سطح استاني و به دبيرخانه مركزي براي رقابت در سطح كشوري ارسال مي كنند. پس بخش جوان داراي دو سطح استاني و كشوري است.
دبير اجرايي جشنواره افزود: از تمام دبيرخانه هاي استاني كه زير نظر ارشاد در مراكز استان ها فعاليت مي كنند درخواست كرديم پس از دريافت آثار و بررسي آنها در سطح استاني حداكثر 10 نفر از شاعران برجسته و برگزيده استاني را به دبيرخانه مركزي معرفي كنند و آثارشان را براي دبيرخانه مركزي ارسال كنند كه در رقابت كشوري مورد بررسي قرار گيرد و نهايتا افراد برگزيده در سطح كشوري مورد تجليل قرار گيرند.
دبير اجرايي اين جشنواره در خصوص بخش دوم با بيان اين مطلب كه وجه رقابتي از آن حذف شده است،اظهار داشت: در اين بخش شاعراني كه در طول سه دهه اخير خدمات شايان توجهي به ادبيات و شعر انقلاب كرده اند و در تبين ارزش هاي انقلابي اسلامي و انساني كوشيده اند مورد تجليل قرار خواهند گرفت. همچنين بنا به پيشنهاد اعضاي شوراي سياست گذاري مبني بر انجام كار تحقيقاتي و پژوهش براي شعر انقلاب پيشنهاد شد سند جامع شعر انقلاب اسلامي نيز تدوين شود.
مصطفي اميدي بخش سوم را حوزه بين الملل خواند و افزود: بنابه بنظر مسوولين و اعضاي شورا مبني بر تقويت بخش بين الملل علاوه بر حضور شاعران پارسي گو كه همزمان با برگزاري جشنواره در تهران حضور خواهند داشت براي استمرار فعاليت هاي اين جشنواره و تعامل با شعران برجسته اعم از پارسي گوي و ديگر شاعران قرار شد همايش شاعران ايران و جهان در مرداد 1388 با حضور شاعران برگزيده كشوري ايراني و شاعران برجسته از كشورهاي مختلف برگزار شود و شاعران به معرفي ادبيات انقلاب خصوصا در عرصه شعرتلاش كنند.
وي خاطرنشان كرد: تصميم بر اين شد كه موضوعات امام و انقلاب اسلامي نهضت بيداري اسلامي پايداري و دفاع مقدس اشعار آييني و مذهبي و اشعار داراي مضامين مذهبي و مربوط به ايثار و شهادت مورد توجه بيشتري قرار بگيرد اما شاعران براي فرستادن آثار در هر موضوعي آزاد هستند.
وي رقابت دربخش جوان را در سه حوزه دانست و گفت: اين بخش ها شامل شعر سنتي، شعر نوو شعر كودك و نوجوان است.
**معلم دامغاني:فجر مبدا انقلاب و شروع يك دوره خاص در شعر فارسي است
در ادامه اين نشست علي معلم دامغاني دبير اين همايش با بيان اين مطلب كه در سرزمين هايي مثل سرزمين ما شعر ظرف همه مسايل فرهنگي است گفت: فجر مبدا انقلاب و شروع يك دوره خاص در شعر فارسي است. اين دوره به حسب كميت، فرم و صورت ،ابواب و موضوعاتي كه شاعران گفته اند ،به طور سنتي به آن پرداخته اند و مي پردازند. موضوعاتي كه ميراث آنهاست و در روز و روزگار خاص به تناسب زمان و مكان بايد از آن صحبت كنند و بازارهاي شعر و مخاطبان شعر امروز به مراتب بيشتر از گذشته هستند.
وي افزود: سي سال از اين مبدا مقدس مي گذرد و سه سال است كه جشنواره فجر برگزار مي شود و اين امر يك تناسب نهفته اي دارد. اگر غفلت بود در اين سه سال بيداري و هوشياري است و به هر حال در پايان يك قرن پارسي، يعني 30 سال لازم بود علاوه بر سبقت كه موضوع اصلي جشنواره است تجليلي از عده كثير شعراي خادم و متعهد به عمل بيايد.
معلم با اشاره به اينكه جشنواره دو بخش دارد گفت: شايد امسال بخش تجليل و بزرگدشت سلسله اهل ادب از مسايل بديعي است كه سابقه آن را در گذشته هاي هاي نزديك يا دور نداريم و يا هيچ وقت به اين عظمت موضوع كار دولت و حكومتي نبوده است.
**نظري: شاعران انقلاب، سند تاريخي حوادث و اتفاقات انقلاب
در ادامه فاضل نظري دبير علمي جشنواره با اشاره به صحبت هاي محسن پرويز در خصوص استمرار جشنواره گفت: امروز با جشنواره هايي مواجه هستيم كه با آيين گشايش آغاز و با آيين پاياني به كلي خاتمه مي يابند و گويي كه فلسفه وجودي آنها به بررسي ابزار منتهي مي شود يعني هدف مساله ديگري است اما به سنجش ابزار مي پردازيم.
وي گفت: با توجه به تاكيد وزير فرهنگ و ارشاد بر موضوع معرفي شاعران ايران و ادبيات جهان، در دستور كار قرار گرفت كه نشستي با حضور شعراي ايران و جهان برگزار شود. جا دارد دستاوردهاي گران سنگ شعر انقلابي كه به دست آمده معرفي شود.
نظري ادامه داد:آنچه كه امروز بر آن جامعيت نظر است هويتي به اسم شعر انقلاب است، سنگ بناي مقدس معرفي شعر انقلاب در اين جشنواره نهاده شده است.
دبير علمي سومين جشنواره شعر فجر شاعران انقلاب را سند تاريخي حوادث و اتفاقات انقلاب دانست و گفت: شايد در هيج حكومتي تا اين اندازه شاعران با آرمان و اهداف انقلاب همراه نبوده اند.
وي گفت: موضوع ديگر توجه به شعر جوان و ارج نهادن به تلاش مقدسي كه حاصل شدهاست. امسال نيز مانند سال گذشته با نظر مساعد معاونت فرهنگي ادامه خواهد داشت سال گذشته آثار برگزيدگان جوان استان ها براي چاپ جمع آوري شد كه در حال حاضر نيز استمرار دارد و بعد از كار كارشناسي قابل عرضه خواهد بود و امسال نيز به گونه اي ديگر معرفي خواهد شد.
نظري درخصوص موضوع داوري ها گفت: داوري ها در دو بخش عمومي يا بزرگسالان و بخش جوان اتفاق مي افتد .براي شعر نمي توان موضوعي را پيش از خلق متصور شد بنابر اين نظر شوراي سياست گذاري و نگاه دقيق علي معلم نظر بر اين شد كه نگاه موضوعي به آثار نباشد و عملا در دو قالب كلاسيك و سنتي و شعر نو بررسي شود. در كنار اين توجه به شعر كودك و نوجوان كه در دنيا و جود دارد به عنوان محورهاي اصلي مورد توجه است
وي افزود:گروه انتخابي در هر دو بخش قرار دارد و يك شوراي سه نفره در بخش جوان و يك شوراي سه نفره در بخش بزرگسالان حضور دارند كه به پالايش آثار ارسالي مي پردازند و آثار را براي شركت در بخش مسابقه انتخاب مي كنند.
دبير علمي اين جشنواره اظهار داشت:در بخش مسابقه و در بخش شعر جوان در هر كدام از محورها از پنج داور استفاده مي شود و تلاش شده كه اساتيدي هستند كه در هر در حوزه شعر متبحر بوده و هم سابقه دانشگاهي داشته باشند.
تيم داوري به گونه اي انتخاب شده كه برآيند نظراتش موثر بوده و به بهبود آراء يكديگر بپردازند تا قضاوت عادلانه صورت بگيرد.
وي گفت: در بخش جوان 14 قطعه اثر در پنج نسخه بايد ارسال مي شد كه مهلت آن تمام شده و فقط ممكن است در بخش استاني به دليل شرايط خاصي كه وجود دارد تمديد شود.
نظري خاطر نشان كرد: در بخش بزرگسال نيازي به اسال اثر نيست و با مكاتباتي كه با انجمن هاي ادبي و حوزه هاي هنري سراسر كشور شده از چند تيم پژوهشي مشغول گرد آوري اسامي اين پيشكسوتان هستند به همراه يك تيم داوري شامل پنج نفر كه جمعا 26 دارد اسامي چهره هاي قابل تقدير طي 0 سال گذشته معرفي مي شوند.
فاضل نظري اظهار داشت: در بخش جوان سه نفر در بخش كشوري معرفي مي شوند و در بخش بزرگسال به عدد خاصي نرسيده ايم.احتمالا به يك عدد سه رقمي خواهيم رسيد چون محورهاي متعددي را مدنظر قرار داده ايم. در استان ها در هر استان شش نفر، سه نفر در بخش جوان و سه نفر بخش بزرگسال.
وي در خصوص جوايز اهدايي گفت: 10 سكه در بخش جوان در نظر گرفته شده و در بخش بزرگسال بيشتر تجليل معنوي مد نظر است علي رغم اينكه تجليل مادي نيز مطرح است.
نظري در خصوص استقبال گفت: در سطح استان ها حداكثر 10 اثر را مي پذيريم و تصورمان اين است كه نزديك به 300 اثر ارسال خواهد شد اما آنچه به عنوان آثار قابل پذيرش با توجه به شرايطي كه داشتيم فعلا حدود 160 اثر رسيده است.در هر بخش شعر جوان حداكثر 40 اثر و مجموعا 120 اثر در بخش مسابقه به رقابت مي پردازند و داوري نهايي بر اساس آن صورت مي گيرد
سه شنبه 1 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 214]