واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اولين نمايشگاه پس از اشغال در عراق گشايش يافت
فرهنگي. نمايشگاه. عراق
بغداد - تعداد كمي كتاب، تابلو و اوراق خطي تاريخي در عراق، امروز سه شنبه در قالب اولين نمايشگاه آثار خطي، پس از اشغال عراق توسط آمريكايي ها، با شعار آثار خطي ثروت و ميراث يك ملت است، به نمايش در آمد.
به گزارش ايرنا، اين نمايشگاه دو روزه در مركز ملي آثار خطي عراق در خيابان حيفا در مركز بغداد، منطقهاي فلسطينينشين كه طي سالهاي ۲۰۰۶تا ۲۰۰۸صحنه حضور تروريستها و خشونتهاي فرقهاي و مذهبي خونيني بود، برپا شده است.
نمايشگاه در اولين روز كاملا خلوت و كم بازديدكننده بود و تنها چند خبرنگار، اصليترين بازديدكنندههاي آن محسوب ميشدند.
مركز ملي آثار خطي عراق، از ۴۷هزار كتاب و اثر خطي خود، كمتر از ۱۰ كتاب، تعداد اندكي اوراق و تابلوهاي خطي را به همراه آلات تحرير در دوره هاي تاريخي گذشته ، در قفسههاي شيشهاي به نمايش گذاشته كه تعدادي از اين كتب، قرآنهاي متعلق به قرون گذشته است.
عبدالله حامد رييس مركز ملي آثار خطي، در گفت وگو با خبرنگار ايرنا در بغداد، از وجود آثار مهم و با ارزش خطي در عراق، از جمله نسخهاي از قرآن كريم كه توسط امام علي (ع ) تحرير شده و يا نسخه اصلي كتاب قانون نوشته ابن سينا، خبر داد، اما اضافه كرد كه به دليل مسايل امنيتي صلاح نديدهاند كه اين آثار را به نمايش بگذارند.
بر اساس، منابع تاريخي ، آثار خطي عراق تاكنون ۲۸بار در جريان جنگ ها و اشغال اين كشور، از جمله آخرين مورد آن اشغال عراق توسط آمريكايي ها در ، ۲۰۰۳مورد دستبرد، غارت و آتش سوزي قرار گرفته و صدمات زيادي ديده اند.
در جريان آتش سوزيهاي دهم و دوازدهم آوريل ۲۰۰۳در مركز ملي حفظ كتب و اسناد تاريخي عراق در بغداد كه در زماني كمتر از ۲۰روز پس از ورود نظاميان آمريكايي به اين كشور رخ داد، بخش قابل توجهي از اين آثار تخريب شده و يا به سرقت رفت .
با اين حال، عبدالله حامد ميگويد، مركز ملي آثار خطي، به دليل اقدامات پيشگيرانهاي كه قبل از سقوط رژيم صدام حسين انجام داده بود، توانست آثار موجود در اين مركز را حفظ كند و اكنون تنها مركزي است كه هيچيك از آثار آن آسيب نديده است .
وي ميگويد: سه ماه قبل از سقوط صدام ، كار انتقال آثار و نسخ موجود در اين مركز به پناهگاهها و مكانهاي امن را شروع كرديم و تا سه روز پيش از ورود آمريكاييها به بغداد، كار انتقال نسخ و آثار پايان يافت.
حامد با لبخندي حاكي از رضايت اضافه ميكند كه اگر اين كار نشده بود، حالا تمام يا بخش اعظم آثار مركز ملي آثار خطي نيز مانند مركز ملي حفظ كتب و اسناد از بين رفته بود.
بر اساس آخرين برآوردها از خسارات وارده به مركز ملي حفظ كتب و اسناد تاريخي عراق ، در اواسط آوريل ۲۰۰۳كه عراقيها از آن به عنوان روز كتاب سوزي ياد ميكنند، ۲۵درصد اين مركز با آثار موجود آن خسارت ديد و بيش از ۶۰درصد آرشيو اين مركز نيز دچار صدمات عمده شد.
از عبدالله حامد درباره سرنوشت بخشي از آثار مربوط به يهوديان بابل كه آمريكاييها با خود برده اند، سووال كرديم. وي گفت اين آثار براساس يك قرارداد ميان وزارت گردشگري و آثار باستاني عراق با مركز آمريكايي (نارا ) ، ويژه مرمت آثار باستاني و خطي به مدت دو سال به آمريكا انتقال يافته است.
وي افزود: نخست وزير عراق اخيرا دستور تشكيل يك كميته و اعزام آن به آمريكا جهت اطلاع از وضعيت اين آثار و پيگيري اقدامات لازم براي برگرداندن آن به عراق را صادر كرده است .
حامد از اينكه او و همكارانش در مركز ملي اثار خطي عراق توانسته اند هزاران نسخه با ارزش تاريخي را از غارت و نابودي نجات دهند، ابراز خوشحالي كرده و ميگويد اين آثار فقط متعلق به ملت عراق نيست، بلكه آثار متعلق به تمامي كشورهاي عربي و اسلامي است .
از جمله آثاري كه در اين نمايشگاه به چشم ميخورد، يكي اولين كتاب نهج البلاغه متعلق به ۵۰۵هجري قمري و ديگري جزء دوم دايره المعارف القاموس المحيط فيروزآبادي متعلق به ۱۰۰۹هجري قمري است .
يك تابلو (لوح ) چوبي ، با تصاوير مينياتوري كه اشعار حافظ بر روي آن نوشته شده است ، از ديگر آثاري است كه در قفسهها و ويترينها چيده شده و به نمايش درآمده است و مسوولان نمايشگاه اطلاعي از صاحب اثر، سابقه و قدمت آن ندارند.
مهمترين اثري كه عبدالله حامد از آن ياد ميكند، نسخهاي از قرآن به خط امام علي (ع ) است كه در ميان متخصصان و علماي فن در عراق اختلاف نظر زيادي ايجاد كرده است .
وي ميگويد: برخيها ميگويند كه اين اثر متعلق به امام علي نيست، اما ما به دلايل فني و تخصصي مطمئن هستيم كه اين اثر متعلق به امام علي است.
حامد، جنس كاغذ و تحرير اين قرآن به خط كوفي را دو دليل اصلي براي اثبات نظريه موافقان دانسته و ميگويد: جنس ورقي كه اين قرآن دارد، از جنس اوراق مربوط به قرن اول هجري است و خطي هم كه به آن نوشته شده، خط كوفي متعلق به كوفه است و در آن زمان تنها حضرت علي (ع ) خط كوفي مي دانسته است.
سه شنبه 1 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]