واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: كمربند ايمني و حوادث رانندگي
مدتي پيش به مجلس ختم همشيره جوان يكي از دوستانم رفتم كه طي حادثه جانگداز رانندگي از دست رفته بود.
دوست ما با يك اكيپ خانوادگي متشكل از همسر برادر، برادر وخواهرشان قصد مسافرت به اصفهان داشتند.
طبق اظهار ايشان پيش از سفر ماشين را براي سرويس داده و لا ستيك ها و لنت ها و جلوبندي بازديد شده بودند.
آنها توفيقي هم در جمكران داشتند و بعد به راه افتادند.
اتوبان قم به اصفهان هم خلوت بود و سرعت او براي يك اتوبان جديد الا حداث خلوت در حد معمول و متناسب بود و بين صد تا صد و بيست كيلومتر در ساعت سرعت داشت كه ناگهان صداي تركيدن لا ستيك جلو پيچيد و بعد پولوس بريد، تعادل فرمان را از دست او گرفت و خودرو شان واژگون گشت و به اصطلا ح چپ شد.
در اين تصادف دلخراش او كه رانندگي خودرو را بر عهده داشت در حالي كه معمولا رانندگان متحمل بيشرين صدمات جاني مي شوند، چون از كمربند استفاده كرده بود از ناحيه كتف آسيب ديد و از اين سانحه جان سالم بدر برد. همسرشان كه در كنارش نشسته و كمربند ايمني را بسته بود از اين حادثه ضايعه اي نديد.
اما خواهر كه در صندلي عقب نشسته بود از ناحيه جمجمه صدمه ديد و دچار خونريزي مغزي شد و برحمت ايزدي پيوست و همان مجلس ختمي منعقد شد كه براي همدردي بدان مجلس رفتيم و شرح آن آمد. برادرشان نيز كه در صندلي عقب نشسته بود كمربند را نبست و از ستون فقرات آسيب ديد و تا به امروز به رغم تزريق سلول هاي بنيادي در نخاع قطع شده شان همچنان ويلچر نشين باقي ماند.
هدف از اين طرح اين شرح حال پرسوز و گداز هشدار مكرري است كه بايد از اين منظر به رانندگان و سرنشينان و خانواده ها در هنگام مسافرت داده باشيم.
براي آن كه به فرهنگ بستن كمربند در رانندگي برگرديم بايد نگاهي به گذشته صنعت خودروسازي ايران بياندازيم. اولين خودروي محصول ايران كه در آمد يعني پيكان فاقد ابزار ايمني از جمله اساسي ترين شان كه كمربند باشد بود. فراموش نكنيم كه تا اين اواخر وجود كپسول آتش نشاني را در خودروها الزامي نكرده و براي فقدان آن در خودرو جريمه اي وضع ننموده بودند.
سال هاي پايان جنگ تحميلي كه رسم سفر زميني به تركيه نهاده شد و مرز بازرگان بدون ويزا بر روي گردشگران ايراني باز شد پليس تركيه به فرق و عادت پيشين به بستن كمربند رانندگان ايراني گير مي دادند. آن جا بود كه خودروي پيكان خود را با تجهيز جديدي به نام كمربند در مقابله ديد. جالب اين بود كه رانندگان طرز بستن كمربند را هم بلد نبودند و پليس ترك مچ آنها را باز مي كرد و جريمه مي نوشت كه درازاي پرداخت رشوه در قالب سيگار مارلبورو از دست شان خلا ص مي يافتند و همه اين ها در شرايطي بود كه روشن كردن خودرو در اروپا و تمام كشورهاي پيشرفته با علا مت اخطار به صورت چراغ قرمز كه در مانيتور سرعت نقش مي بندد حكايت از اين كه كمربند بسته نشده است به راننده هشدار مي داده است كه ابتدا كمربند را ببندد بعد ترمز دستي را پائين بكشند، آن گاه خودرو را به حركت وا دارند. اين قانون اندك اندك به مملكت ما هم تسري پيدا كرد و در حاشيه بزرگراه ها تابلوهايي نصب العين شدند كه«بستن كمربند الزامي است»
و لا جرم عدم رعايت آن خلا ف رانندگي بوده و مشمول جريمه مي گشت.
اما هنوز بستن كمربند براي سرنشينان عقب گويي جا نيفتاده است و اين باور غلط در اذهان عمومي قوت گرفته است كه خطر آسيب و مرگ ناشي از تصادف رانندگي براي سرنشينان جلو است نه آنهايي كه در عقب نشسته اند.
شرح آن واقعه مولمه كه ذكر آن آمد نمايانگر اين واقعيت بوده است كه كمربند جان سرنشينان جلو را نجات داد ولي عدم استفاده از آن جان سرنشينان عقب را گرفت.
بستن كمربند ايمني در صندلي هاي جلو و عقب خودرو همچنان كه گفته شد در اغلب كشورهاي پيشرفته دنيا اجباري است. رانندگان متخلف در مرحله نخست 50 دلا ر و در مرحله دوم 100 دلا ر جريمه مي شوند و اگر فرزندانشان را در داخل صندلي مخصوص كودك قرار ندهند در اولين برخورد 273 دلا ر جريمه مي شوند. در اثر برخوردهاي سختگيرانه استفاده از كمربند ايمني مردم چنين جوامعي 88 تا 94 درصد موارد بستن كمربند را رعايت مي كنند.
گفته شده است كه كمربندها 20 تا 25 درصد از ميزان مرگ يا آسيب هاي سخت مي كاهد. استفاده از كمربند ايمني سالا نه منجر به نجات 9500 نفر در ايالا ت متحده آمريكا مي شود. بستن كمربندها باعث كاهش لطمات صورت، بيني و چشم در تصادفات رانندگي مي شود. كمربند ايمني با مكانيسم هاي زير سرنشينان را در برابر صدمات مصون مي دارد:
1- نگهداشتن راننده يا سرنشينان روي صندلي و جلوگيري از اصابت وي با فرمان، داشبورد يا شيشه هاي جلو.
2- در موارد باز شدن درب خودرو، كمربند مانع پرتاب شدن راننده يا سرنشينان به خارج از خودرو مي شود.
منابع:
1- ترافيك روان عامل كاهش تصادف - زندگي 27
همشهري- دوشنبه 19 شهريور 86
2 - تاثير كمربند ايمني
دكتر محمود عمويي- پزشكي امروز
شماره 616- خرداد 85
دوشنبه 30 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]