واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نشست علمي بررسي ابعاد سياسي – بينالمللي تهاجم اسراييل به غزه در دانشگاه تهران /تكميلي
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي
نشست علمي بررسي ابعاد سياسي – بينالمللي تهاجم اسراييل به غزه در دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سياسي - خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين نشست كه از سوي انجمن علوم سياسي، انجمن ايراني روابط بينالملل و دانشگاه امام صادق برگزار شد، دكتر قاسميان، استاد دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) كه با عنوان شكست اخلاقي اسراييل، تاثيرات و پيامدهاي آن سخن ميگفت، اظهار كرد: در روابط بينالملل شاهد تحول در حوزهي اهميت يافتن ارزشهاي اخلاقي هستيم و شكست و پيروزي اخلاقي است كه در اين نظام اهميت پيدا ميكند و موفقيت در اين حوزه ميتواند در سرنوشت اقدامات بعدي موثر باشد.
وي افزود: نتيجهاي كه در جنگ 22 روزه حاصل شد شكست اخلاقي و معنوي بزرگي براي اسراييل در پي داشت.
قاسميان گفت: از زمان آغاز جنگ تمام تلاش اسراييل ارايهي دلايل موجه و مشروع بود و بر دفاع مشروع از خود تاكيد ميكرد، اما اگر اين را بر ويژگيهاي علمي دفاع مشروع تطبيق دهيم منطق اسراييل با شكست مواجه ميشود. مقالهي معروفي كه كارتر با عنوان جنگ غير ضروري نوشت عمدتا با اين استدلال بود.
اين استاد دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) گفت: حملهي اسراييل براي دفاع نبود بلكه عملياتي با ابعاد گسترده در مقابل گروهي كه توان قابل مقايسهاي با اسراييل ندارد بود.
وي اضافه كرد: اسراييل تمام تلاش خود را كرد كه حماس را به عنوان گروهي معرفي كند كه امنيت جهان را به هم ميزند، اما حماس در سال 2005 در انتخاباتي كه در فلسطين با حضور 240 ناظر بينالمللي كه معروفترين آنها كارتر و آلبرايت بودند 75 درصد آرا را به خود اختصاص داد. وقتي اسراييل سعي كرد اين انتخابات را ناديده بگيرد گورباچف مقالهاي نوشت و عنوان كرد كه بايد حماس را به عنوان دولت قانوني پذيرفت.
قاسميان با بيان اينكه شيوهي جنگ رژيم صهيونيستي را شيوهي پادگاني و تنبيه دستهجمعي ميدانيم، گفت: اين كار براي نابود كردن همهي كساني است كه در يك منطقه زندگي ميكنند و فقط براي برخورد با نظاميان نيست.
اين استاد دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) با اشاره به اقدامات جنايتكارانهي رژيم صهيونيستي در غزه و كشتار وسيع كودكان و زنان، اظهار كرد: اين اقدام با تبليغات و پيامدهاي كه داشت باعث شد افكار عمومي عليه اسراييل شكل بگيرد. پخش تصاوير اين كشتارها براي رسيدن به اهداف سياسي باعث شد اسراييل به عنوان دولتي كه ارزشهاي اخلاقي را در جهان ناديده ميگيرد نمود يافت. اين اقدامات باعث شد وقتي جنگ به پايان رسيد اسراييل شكستخورده جنگ باشد و نتواند به افكار عمومي پاسخ دهد.
به گزارش ايسنا، در ادامه دكتر جلال دهقاني، استاد دانشگاه علامه طباطبايي نيز به بررسي زمينهها، پيامدها و اهداف جنگ 22 روزه پرداخت و با بيان اينكه رژيم صهيونيستي و آمريكا در فلسطين و غزه به اهداف خود نرسيدهاند، خاطر نشان كرد: از همان روزي كه آتشبس در جنگ 33 روزه پايان يافت بسياري اين سوال را مطرح كردند كه آيا اسراييل به دنبال جنگ ديگري است تا وجه بازدارندگي خود را ترميم كند.
دهقاني گفت: اسراييل سعي كرد از شرايط مناسبي كه در منطقه و دنيا حاكم است براي استفاده از نيروي نظامي خود بهره ببرد؛ چرا كه به هر حال اوباما رويكردي مانند بوش ندارد.
اين استاد دانشگاه علامه طباطبايي گفت: حملهي اسراييليها به غزه براي پيروزي در جنگ نظامي نبود و بايد اهداف سياسي را نيز برجسته كرد.
وي در ادامه با برشمردن اهداف كوتاهمدت و بلندمدت رژيم صهيونيستي در جنگ 22 روزه، گفت: خلع سلاح حماس، از بين بردن دولت حماس و اعمال حاكميت يك پارچهي دولت خودگردان، معرفي و تثبيت موقعيت ابومازن به عنوان تنها نمايندهي قانوني و مشروع فلسطين و جلوگيري از انتخابات در فلسطين و پيروزي يك حزب در اسراييل از اهداف كوتاه مدت اسراييل است و همچنين نابودي حماس و از بين بردن پايگاه مردمي آن و درهم شكستن نيروي مقاومت اسلامي، بالا بردن هزينهي مقاومت و ناكارآمدسازي گفتمان مقاومت اسلامي و در اولويت قرار دادن صلح خاورميانه در دستور كار اوباما و تضعيف موقعيت ايران در خاورميانه از اهداف بلندمدت اسراييل و آمريكاست.
دهقاني گفت: شرايط به گونهاي شده است كه حماس نزديك است از مذاكرات طرف صلح حذف شود.
اين استاد دانشگاه علامه طباطبايي در پايان تاكيد كرد: ايران بايد از شكلگيري اجماع بينالمللي عليه خود جلوگيري كند. اجماعي كه از دو – سه سال پيش شروع شده است و شايد عليرغم انتقاداتي كه به اعراب داريم بايد سياست نزديكي به آنها را داشته باشيم كه اين مستلزم نوعي اعتمادسازي بين ايران و اعراب است. ايران بايد ابتكارات جديد منطقهاي را هم ارايه دهد.
به گزارش ايسنا، دكتر اصغر افتخاري، استاد دانشگاه امام صادق (ع) با بيان اينكه الگوي مقاومت در منطقه شكل گرفته است، گفت: الگوي مقاومت دو شكل سلبي و ايجابي داشته است، الگوهاي سلبي به دنبال مديريت رژيم اشغالگر كه آن را تهديدآميز ميداند است. آنچه كه ايران مطرح ميكرد ايمنسازي منطقه بود كه بر اساس آن پديدهاي به نام اسراييل در منطقه حضور نداشته باشد. اين دو الگو در مقعطي به اشكال مختلف مطرح شد و در هر دوره يكي برجستهتر شد.
وي گفت: بيشترين شدت تعارض را اسراييل با الگوي مقاومت ايجابي داشته است كه ايران بيشترين طرفدار اين الگو بوده است و بعد هم حزبالله آن را دنبال كرده است.
افتخاري افزود: جنگ 33 روزه تجربهاي بود كه اسراييل براي تضعيف اين الگو به كار گرفت، حزبالله مقاومتي را به نمايش گذاشت و الگوي ايجابي از درون معادلات منطقه حذف نشد و هنوز هم منادي دارد.
اين استاد دانشگاه امام صادق (ع)، ادامه داد: الگوي مقاومت سلبي كه به نوعي دنبال مصالحه ميگشت به واسطهي نتيجهي مثبت حزبالله دچار برداشتهايي شد و سطح توقعات و سرمايهاش براي چانهزني با اسراييل بالا رفت و حتي در سازشكاران هم ترديدهايي ايجاد كرد.
وي در پايان تاكيد كرد: در خاورميانه الگوي رفع فتنه بايد دنبال شود اما اين سياست امروز حالت انفعالي دارد. جهان اسلام براي تحقق آن بايد گامي به پيش بردارد.
به گزارش ايسنا، در ادامهي اين همايش صباح زنگنه، كارشناس مسائل خاورميانه نيز به بررسي هويت رژيم صهيونيستي پرداخت و گفت: روند دولتسازي در اسراييل برعكس بوده است. به جاي اينكه ملتي وجود داشته باشد كه نتيجهي تحولات اجتماعي و سياسياش به مرحلهي دولتسازي بيانجامد ابتدا با چهار گروه تشكيلات نظامي وارد شد. اين چهار گروه نظامي سعي كردند ملتي را دور خود جمع كنند در نتيجه همهي روندهاي اين جامعه هم شكل طبيعي به خود نميگيرد و بلكه برعكس عمل ميكند.
وي افزود: استفادهي مفرط از خشونت و قوهي قهريه، احساس دائمي ترس و ايجاد و فراهم كردن امكانات مادي فوقالعاده، انعقاد قراردادهاي استراتژيك در اين رژيم از روشهاي معمول است اما همچنان احساس گسيختگي هويتي وجود دارد.
اين كارشناس مسائل خاورميانه، با بيان اينكه خشونتي كه در غزه به كار برده شد بيسابقه بود آن را عكسالعملي غير طبيعي دانست و افزود: دو سال پيش رييس جمهور اسراييل بحران هويت و انگيزه را مهمترين مسالهي جديد نسل جديد اسراييل دانست و گفت جوانهاي جامعهي اسراييل به هيچكدام از انگيزههاي تاسيس اين رژيم تعلق و علاقهاي ندارند. مشكل در هويت ناهمگون اين جامعه و برخلاف مكانيزمهاي رايج شكلگيري جوامع بشري حركت كردن است.
به گزارش ايسنا، در ادامه اين كارشناسان مسائل سياسي و بينالملل به سوالات دانشجويان پاسخ دادند.
انتهاي پيام
دوشنبه 30 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]