واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: خودروي هوانورد
فناوري - خودروي جديد كه طي 15 ثانيه به هواپيما تبديل ميشود، روياي رمان¬هاي جاسوسي و فيلم¬هاي علمي- تخيلي را به واقعيت تبديل كرد.
خودروي جديد، آخرين مدل از خودروهاي پرندهاي است كه قرار است در فرودگاهي در نزديكي شما به زمين بنشيند. تقريبا از زماني كه خودرو اختراع شده، در مورد خودروي پرنده نيز صحبت شده و حالا نمونه ساخته شده توسط يك شركت آمريكايي كوچك، آماده است تا اين رويا را به واقعيت تبديل كند.
مبدل ترافوگيا، هواپيمايي با قابليت حمل 2 سرنشين است كه با فشار يك دكمه تبديل به خودرو مي¬شود. اين مدل قرار است ماه آينده پرواز كند و تا يك سال ديگر در نمايشگاه¬ها جاي بگيرد. فكر كنيد اگر باب ناردلي و ريك واگنر زماني كه دربه¬در به دنبال پول بودند، به اندازه كافي آينده¬نگري داشتند كه به جاي جتها سراغ داج وايپر و كاديلاك اسكالاد بروند، در پول دولت غرق مي¬شدند؛ چه ركود اقتصادي بود و چه نبود.
رييس ترافوگيا، كارل ديتريچ با افتخار مي¬گويد: « اين خودرو مانند يك مبدل كوچك است. اين اولين طرح كامل واقعي است كه در آن بال¬ها به طور خودكار جمع مي¬شوند و تمام قطعات در يك خودرو جاي گرفته¬اند. فقط كافيست بال¬ها باز شوند؛ به همين دليل تغيير حالت از پرواز به رانندگي 15 ثانيه بيشتر طول نمي¬كشد.»
ديتريچ در مورد اقتصادي بودن اين هواپيماي جاده¬اي دلايل بسياري دارد. آن¬ها قول داده¬اند كه خودروي جديد امكان تعاملات درون¬شهري سريع¬تري را فراهم كند، در يك گاراژ معمولي جا شود (كه به معناي حذف هزينه آشيانه هواپيماست) و با سوخت بنزين بدون سرب كار كند. با اين حال وي مهم¬ترين دليل هياهوي اين مبدل را در صنايع خودرو¬سازي و هواپيماسازي از قلم انداخت! خودرو¬هاي پرنده عالياند، جيمز- باندي¬اند، بليد-رانري¬اند، سفر به آينده¬اند.
با اين حال خودرو ترافوگيا بيشتر شبيه چيتيچيتي بنگبنگ هستند تا جتسونز. اين مدل مبدل كه در كارگاه كوچك ترافوگيا واقع در ووبرن ماساچوست توسط گروهي از مهندسان جوان تازه¬كار ام.آي.تي و ناسا ساخته شده، از موتوري به قدرت يكصد اسب بخار سود ميبرد كه هم چرخ¬ها و هم پروانه هواپيما را به حركت در مي¬آورد. اين خودرو داراي چرخ، شتاب¬دهنده و پدال ترمز معمولي است، اما بهجاي استفاده از جعبه دنده مجهز به سيستم انتقال قدرت متغير پيوسته، cvt است.
درست است كه اين خودروي پرنده مي¬تواند با بال¬هاي باز و پروانه¬ي گردانش از هر فرودگاهي بلند شود، اما نمي¬تواند از روي جاده¬ها بلند شود. در تمام ايالاتمتحده به جز آلاسكا كه جمعيتي بسيار پراكنده دارد، اين كار ممنوع است. اين هواپيما با مخزن پر از سوخت و در سرعت حدود 115 متر بر ثانيه مي¬تواند تا 800 كيلومتر پرواز كند؛ حداقل قرار است كه اين طور باشد. با اين كه در آزمون¬ها سرعتش به 90 متر در ثانيه هم رسيده، اما هنوز از زمين بلند نشده است.
اين امر دليل فني ندارد. بلكه به خاطر قوانين متعدد جاده¬اي و فرودگاهي است كه نمي¬دانند اين مورد را در چه دسته¬اي جاي دهند. ديك گرش، وكيل شركت بيمه خودرو و معاون كنوني ترافوگيا مي¬گويد:« فقط 6 ماه طول كشيده كه جا بيفتيم. دولت، شركت¬هاي بيمه و وكلا هرگز به يك خودروي پرنده فكر نكرده¬اند. من خودرويي مي¬خواهم كه بتوانم هم با آن رانندگي و هم پرواز كنم. اما بدون بيمه، هيچكدام را نمي¬توان انجام داد.»
گرش مطمئن است كه وقتي آزمايش پرواز اين مبدل موفقيت¬آميز باشد و فرود امني داشته باشد، مي¬تواند آن را بيمه كند. با وجود اينكه لزوما نبايد آخرين ويژگي¬هاي امنيتي را داشته باشد و قبل از پرواز قرار نيست آزمايش تصادف را بگذراند، اتاقكي امن و بخش¬هاي جمعشونده¬اي دارد.
وي مي¬افزايد: «براي توليدكنندگان درجه بالايي مثل لامبورگيني، سياست¬هايي براي معافيت وجود دارد. ما از عهده¬ تحقيقات بسيار و پيشرفت لازم براي داشتن كيسه هواي حساس به حركت بر¬نمي¬آييم و قطعا نمي¬توانيم روي تنها مدلمان آزمايش تصادف انجام دهيم. اگر اين خيالتان را راحت مي¬كند، بايد بگويم بوئينگ هم روي جت¬هاي بزرگش آزمايش تصادف انجام نداده است.»
اين شركت تا كنون سفارش 40 هواپيما را دريافت كرده و اميدوار است تا اواسط سال آينده اولين خودروي پرنده را روانه بازار كند. ديتريچ مي¬گويد: «اكثر مشتريان ما زوج¬هاي بازنشسته يا در حال بازنشستگي هستند كه خودرويي جالب براي گشتن اطراف كشور مي¬خواهند. آن¬ها تمام زندگيشان را سخت كار كرده¬اند و حالا مي¬توانند يك خودروي پرنده داشته باشند. اين فناوري را از وقتي بچه بودند، در فيلم¬ها و تلويزيون به آن¬ها وعده داده بودند. ما حتي در بين مشتريانمان زوجي داريم كه خلباني بلد نيستند، اما به خاطر اين خودرو تصميم گرفتهاند كه ياد بگيرند. آن¬ها پولشان را روي خودرويي گذاشته¬اند كه حتي هنوز پرواز نكرده است.»
مبدل ترافوگيا براي آن¬ها دويستهزار دلار آب مي¬خورد. ديتريچ مي¬افزايد:« اين قيمت به عنوان يك هواپيما منطقي است؛ اما براي يك خودرو خيلي گران است. ماجرا از همين جا شروع مي¬شود. هنوز نمي¬توان يك خودرو پرنده دههزار دلاري ساخت. قرار هم نيست كه يك شبه همه چيز تغيير كند، حداقل به اين زودي¬ها به توليد انبوه نخواهد رسيد! اما در درازمدت قادر خواهيم بود با قيمتي معادل يا نزديك به خودرو¬هاي فعلي و با صرفه¬جويي زماني بهمراتب بيشتر، سفر هوايي را براي افراد امكان¬پذير سازيم. اين كار تغييري اساسي در رانندگي و پرواز ايجاد خواهد كرد.»
سال¬ها است كه ساخت خودروي پرنده از لحاظ فني ممكن شده، اما تنها 4 سال است كه راه قانوني آن هموار شده است. نيروي هوايي فدرال آمريكا دسته¬اي جديد از هواپيماها را با نام هواپيماي ورزش¬هاي سبك تصويب كرد. اين هواپيماها نسبت به هواپيماهاي سنتي، قوانين كمتري دارند و خلبان پس از تنها 20 ساعت آموزش، يعني نصف دوره آموزش قبلي مي¬تواند با آن¬ها پرواز كند.
در همين زمان، پيشرفت¬هاي صنعت هوانوردي و استفاده از سامانههاي ناوبري جديد كه اداره هواپيما را ممكن ميكند، پرواز را ساده¬تر كرد. آن زماني كه اطاقك خلبان شبيه لوله¬اي پر از دكمه¬هاي چشمكزن و عقربههاي متعدد بود، گذشت. در عوض با فناوري جديد، اطاقك خلبان فقط كمي با يك خودرو مجلل تفاوت دارد. با استفاده از جي.پي.اس مي¬توان هواپيما را هدايت كرد، الگوهاي هواشناسي را مي¬توان روي يك صفحه¬ي رنگي ديد و جريان سوخت اتوماتيك، كنترل هواپيما را ساده¬تر كرده است.
بنابراين دفعه بعد كه به مسافران خودرويتان يادآوري مي¬كنيد كه كمربندهاي ايمني را ببندند، ممكن است در آستانه پرواز باشيد. اما طرحهاي مشابه ديگري نيز درحال آزمايش است.
PARAJET SKYCAR
پاراجت، يك درشكه سبك¬وزن دو سرنشينه است كه با استفاده از چتر نجات بسيار سبك و پنكه¬ا¬ي عظيم در پشت، در آسمان پرواز ميكند.
به نظر مي¬رسد كه اين طرح جدي است. مهندسان انگليسي سازنده آن با راندن و به پرواز درآوردنش از لندن تا تيمبوكتو در فاصله 1200 كيلومتري، مي¬كوشند ارزش اين وسيله را ثابت كنند. بالاترين سرعت اين خودرو در جاده 110 كيلومتر در ساعت و در پرواز به 80 كيلومتر در ساعت با برد متوسط 180 مايل مي¬رسد. بال¬ها طي 3 دقيقه به طور دستي باز مي¬شوند و براي بلند شدن تنها به 200 يارد مسافت نياز دارد. تيم طراح قصد دارد كه اگر اين سفر موفقيت¬آميز باشد، با قيمت 40 هزار يورو تا 60 هزار يورو براي مدل¬هاي اسپرت، آن را به توليد برساند.
هواپيماي A5 ICON
اين اولين خودروي پرنده چند منظوره دنياست. اما آيا جدي است؟ بله، A5 تست¬هاي پرواز زيادي را گذرانده و شركت لسآنجلس قصد دارد امسال آن را براي فروش عرضه كند.
با اين كه به طور جدي از خودروي پرنده صحبت نمي¬شود، A5 براي پرواز نياز به يدك¬كش دارد و چون بال¬هايش تاشو است، در يك گاراژ خانگي جا مي¬شود. اين خودرو براي پرواز لزوما نياز به زمين ندارد و از روي بركه يا رودخانه هم مي¬تواند بلند شود؛ اما براي پايين آمدن نياز به چتر نجات دارد. موتورش با سوخت معمولي بدون¬سرب كار مي¬كند و گفته مي¬شود 139هزار دلار قيمت خواهد داشت.
AL-V EUROPE BV
اين، يك گيروكوپتر سه چرخه است كه مي¬تواند به طور عمودي فرود بيايد يا بلند شود. اين طرح نيز احتمالا جدي است. بعد از 6 سال كار نظري، پروژه وارد مرحله اجرايي شده و براي اثبات اين كه تمام فناوري به كار رفته كار مي¬كند، اولين مدل اقتصادي آن بهزودي ساخته خواهد شد. شركت داچ اميدوار است كه امسال فروش اين محصول را شروع كند و با اين كه هنوز قيمتي تعيين نشده، مشتريان مي¬توانند آن را سفارش دهند. اين خودرو در جاده مانند موتورسيكلت چابك است و گرداننده و پروانه¬اش جمع مي¬شوند. در هوا، بيش از هزار و صد متر بالا مي¬رود و به همين دليل خلبان به نقشه پرواز نياز ندارد. بالاترين سرعت آن حدود 125 كيلومتر در ساعت است.
تايمز، 11 ژانويه - ترجمه: بهنوش خرم¬روز
Print چاپ مطلب
دوشنبه 30 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]