واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: كارگرداني ازجنس جشنواره هاي جهاني
داريوش مهرجويي كارگردان معروف سينما، چهره اي است كه در اين شماره به آن مي پردازيم؛ اين مطلب كه در برابر ديدگان شما است، به علت جنجالي بودن آخرين ساخته اين كارگردان و ساخت فيلم جديدي به نام «نقاب زيبا» توسط او، انتخاب و ارائه مي شود.
اين طور كه مشخص و قابل توجه مي باشد بيوگرافي و زندگينامه هنرمندان جذاب ترين و پر مخاطب ترين بخش معرفي نامه آن هاست، و با اين كه هنرمندان صرف هنر و پيشه شان در صفحه ما يا به طور كلي سينما جاي دارند و زندگي حرفه اي شان تنها بخش مهم (از ديد سينما) و قابل بحث براي صفحه ما مي باشد، اما به علت جذابيت ها و حاشيه هاي مخاطب پسندي ما نيز به ناچار دست به كارهايي در راستاي عمل عوامل سينماي گيشه كرده و صرفا براي رضايت خاطر شما و ديگر مخاطبان صفحه سينما و تلويزيون دست به اعمالي اين چنين زده و به بيوگرافي هنرمندان مي پردازيم (اين گونه است كه ارزش ها و آرمان ها بي ارزش مي شوند)
* بيوگرافي: (داريوش مهرجويي و تجربه كردن)
داريوش مهرجويي در روز هفدهم آذر ماه سال يك هزار و سيصد و هجده خورشيدي در تهران در خانواده اي با وضع مالي متوسط ديده به جهان گشود.
او در نوجواني به موسيقي علاقه مند و با شركت در كلاس موسيقي كلاسيك غربي با اين نوع موسيقي آشنا شد و به نواختن قطعات پيانو پرداخت.
بعد از تجربه دنياي موسيقي به سينما روي آورد و در 17 سالگي به سينما علاقه مند شد و براي درك بهتر فيلم هاي روز، به فراگيري زبان انگليسي پرداخت (به اين مي گويند انگيزه) پس از گذراندن تحصيلات مقدماتي در تهران به مدت يك سال، رياست هتل آتلانتيك را بر عهده گرفت.
سپس براي خواندن سينما، راهي كاليفرنيا شد اما خيلي زود، سينما را رها كرد و به تحصيل در رشته فلسفه در دانشگاه VCLA لس آنجلس پرداخت.
در سال 1344 موفق به اخذ مدرك ليسانس فلسفه شد و سردبيري مجله اي را در آمريكا به مدت يك سال بر عهده گرفت (و اين هم تجربه اي ديگر) در سال 1346 به ايران بازگشت و دوباره به علاقه ديرينه اش، سينما روي آورد.
*و اما زندگي هنري، حرفه اي مهرجويي:
مهرجويي با بازگشت به ايران با پيش زمينه فكري آمريكا و سينماي آن در سال 1346 با صرف هزينه زياد و به سبك فيلم هاي جيمزباندي الماس 32 را ساخت و اين گونه پا به عرصه جذاب و اما پر درد سر (البته بر اي مهرجويي) سينما گذاشت.
فروش متوسط فيلم اول مهرجويي و برخورد منفي منتقدان باعث شد مهرجويي با احتياط و مطالعه بيشتر در مورد ايران و علايق مردم عمل كند.
او به زودي جو و علايق مخاطبان را شناخته و دست به كاري شگفت انگيز زد.
او در سال 1347 با زيركي هر چه تمام تر براي دوري از ريسك و شكست دوباره به سراغ اقتباسي از داستان هاي رمان نويس معروف وقت مي رود و سينمايي «گاو» را از كتاب «عزاداران بيل» غلامحسين ساعدي اقتباس كرده و مي سازد.
سينمايي گاو بعد از ساخت يك سال توقيف شد.
سپس جوايز متعددي از جمله جايزه ويژه منتقدان سي و دومين جشنواره و نيز (ايتاليا) را از آن خود كرد.سينمايي گاو يكي از اسطوره هاي سينماي ايران مي باشد (تكرار آن گاو نر مي خواهد و مرد كهن)
در سال 1348 و بر اساس داستاني از علي نصيريان سينمايي آقاي هالو را ساخت كه جوايز بهترين فيلم نامه، فيلم و كارگرداني را از جشنواره تهران در سال 1350 و جايزه ويژه هيئت داوران از جشنواره فيلم مسكو (روسيه) كسب كرد.در سال 1351، فيلم پستچي را ساخت كه به عنوان فيلم هفتم از ده فيلم برگزيده جهان توسط منتقدان انگليسي سال نامه فيلم بولتن در سال 1971 انتخاب شد.
در سال 1352 داستان آشغال دوني از غلامحسين ساعدي دايره مينا را ساخت.
اين فيلم نيز سه سال توقيف شد. همين فيلم در سال 1977، جايزه آنتن دو را از جشنواره پاريس (فرانسه) و در سال 1978، جايزه ويژه بين المللي كاتوليك ها را از جشنواره فيلم برلين (آلمان) دريافت كرد. دايره مينا به عنوان نخستين نماينده ايران در سال 1356 به آكادمي اسكار براي شركت در بخش بهترين فيلم انگليسي زبان برگزيده و ارسال شد.در سال 1354، فيلم الموت را براي تلويزيون ساخت (اولين تله فيلم مهرجويي) البته حلقه هاي فيلم مفقود شد و هرگز به نمايش در نيامد الموت فيلم بلند مستندي درباره اسلام و تشيع بود.
در سال 1355، فيلم قنات را بر اساس داستان معصوم سوم از هوشنگ گلشيري ساخت.
پس از انقلاب به اتفاق كيميايي براي مدت زمان كوتاهي به فرانسه مهاجرت كرد و سپس به ايران بازگشت در سال 1359 با همكاري فريدون دوستدار ، فيلم نامه مدرسه اي كه مي رفتيم را نوشت و آن را ساخت.
در سال 1360 تسخير شدگان را بر اساس رماني به همين نام ساخت، در سال 1362 به سفارش تلويزيون فرانسه، فيلم سفر به سرزمين آرتور رمبو را توليد كرد.
در سال 1365 فيلم اجاره نشين ها را ساخت كه از سوي منتقدان سينماي ايران در مجله فيلم، به عنوان بهترين فيلم سينماي ملي ايران برگزيده شد.
مهرجويي سال گذشته به خاطر همين فيلم جايزه مجله گل آقا را دريافت كرد.
در سال 1366 با همكاري كيميايي سينمايي شيرك را براي گروه كودك و نوجوان ساخت.
در سال 1368 بر اساس رماني از هرتسوك فيلم سينمايي هامون را ساخت.(بازي خسرو شكيبايي در اين فيلم ديدني است)
در سال 1371 سارا را ساخت اين فيلم صدف طلايي، جشنواره سن سباستين (اسپانيا) را در سال 1993 از آن خود كرد.
جايزه جشنواره سائوپائولو (برزيل) و فيلم نانت (فرانسه) نيز از ديگر جوايز اين فيلم مي باشد.
در سال 1373 فيلم پري را ساخت كه جايزه بهترين كارگرداني جشنواره فجر را گرفت.
در سال 1375 بر اساس داستاني از مهناز انصاريان فيلم ليلا را ساخت.
ليلا جوايز بهترين فيلم نامه و كارگرداني را از جشن خانه سينما، نصيب مهرجويي كرد.
اين فيلم در سال 1377، در 29 جشنواره بين المللي حضور يافت.در سال 1376 فيلم درخت گلابي را بر اساس داستاني از گلي ترقي ساخت.در سال 1378 ميكس را ساخت كه ديده نشد و در حاشيه ماند، در سال 1380 بماني را ساخت كه در سال 2003 جايزه ويژه جشنواره بروكسل را گرفت.
در سال 1382 بر اساس داستاني از هوشنگ مرادي كرماني و به اتفاق وحيده محمدي فر فيلم نامه مهمان مامان را نوشت (جالب است بدانيد بهنوش بختياري در اين فيلم منشي صحنه بود) اگر به خاطر داشته باشيد اين فيلم سينمايي نوروز 1385 از شبكه دوم سيما پخش شد (يك اتفاق عجيب و نادر) مهمان مامان در بيست و دومين جشنواره بين المللي فيلم فجر سيمرغ بلورين بهترين فيلم را برد.
در سال 1385 يك اپيزود از مجموعه فرش ايراني را تهيه كرد.
مهرجويي در سال 1385، تنديس حافظ يك عمر فعاليت هنري را از جشن نهم دنياي تصوير دريافت كرد.وي در سال 2008 به پاس يك عمر فعاليت هنري موفق به دريافت زردآلوي طلايي از جشنواره فيلم ارمنستان شد.او هم اكنون رمان به خاطر يك فيلم بلند را در دست چاپ دارد.
يکشنبه 29 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]