واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: آشنايي با كاخ موزه گلستان
ايران- همشهري آنلاين:
مجموعه كاخ گلستان، يادگاري به جاي مانده از ارگ تاريخي تهران، محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زيباترين و كهنترين بناهاي پايتخت دويست ساله ايران به حساب ميآيد.
سابقه تاريخي ارگ سلطنتي كه محدوده مكاني تاريخي آن از شمال به خيابان و ميدان امام خميني(ره)؛سپه سابق، از غرب به خيابان خيام، از شرق به خيابان ناصر خسرو و از جنوب به خيابان پانزده خرداد و ميدان ارگ محدود ميشود، به روزگار صفويه بازميگردد.
شاه طهماسب اول صفوي نخستين پادشاهي بود كه در سفرهاي خود به قصد زيارت مقبره حضرت عبدالعظيم دستور داد بارويي به طول يك فرسخ به دور قصبه تهران احداث شود.
پس از او شاه عباس صفوي در قسمت شمالي حصار طهماسبي چهار باغ و چنارستاني احداث كرد كه بعدها ديوار بلندي گرد آن بنا كرده و عمارات مقر سلطنتي را در داخل آن ساخته و ارگ ناميدند.
در اواخر عهد صفوي، تهران گاهي مقر موقت دربار شاهان صفوي بود و حتي شاه سليمان كاخي در اين شهر براي خود بنا كرد.
كهنترين بناهاي موجود در مجموعه گلستان، ايوان تخت مرمر و خلوت كريمخاني متعلق به دوران كريمخان زند است. وي در نبردهاي خود بر ضد محمد حسن خان قاجار در سال 1172 تهران را مركز اردوكشي خود قرار داد و پس از پيروزي در اين جنگ در ديوانخانه قديم تهران كه در زمان ساه سليمان ساخته شده بود، بار عام داد و با عنوان وكيل الرعايا حكومت ايران را در دست گرفت.
پس از مرگ كريمخان زند در سال 1193 آقا محمدخان قاجار در سال 1200 تهران را به پايتختي برگزيد، ولي به دليل لشكر كشيهاي دائمي كمتر در مقر حكومت خود به سر ميبرد و براي عمارت و آباداني چندان فرصت نداشت.
تا آنكه فتحعلي شاه در سال 1211 بر تخت ساطنت ايران حلوس كرد، از آن زمان به بعد با گسترش دستگاه اداري و تشريفات سلطنتي بناهاي متعددي در داخل ارگ تهران عمدتا در زمان فتحعلي شاه و ناصرالدين شاه قاجار احداث شد.
در دوران پهلوي اول، بخشهاي بزرگي از ارگ تهران، از جمله حصار دور آن، سردر باب عالي، ساختمان دفتر استيفا، نگارخانه، تكيه دولت، نارنجستان، باغ گلشن و ساختمانهاي اندروني تخريب شد.
محل سكونت شاه به سعدآباد و سپس در دوران محمد رضا پهلوي به نياوران منتقل و مجموعه گلستان به محل پذيرايي از ميهمانان خارجي تبديل شد.
پس از انقلاب مجموعه گلستان همچون اغلب عمارات سلطنتي ديگر بصورت موزه درآمد تا همگان بتوانند از آن ديدن كرده و از تماشاي زيباييهاي حاصل فكر و دست هنرمندان و صنعتگران ايراني بهره برند.
بخشهاي مختلف كاخ موزه گلستان:
* ايوان تخت مرمر
* خلوت كريمخاني
* اتاق موزه (تالار سلام) و حوضخانه آن
* تالار آينه
* تالار عاج يا سفره خانه تالار برليان يا سفره خانه
* تالاربرليان يا تشريفات
* ساختمان كتابخانه
* عمارت شمس العماره
* عمارت بادگير و حوضخانه وسيع آن
* تالار الماس
* كاخ ابيض
* چادر خانه
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 359]