واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: قاچاق روزافزون فرش، زمينه ساز واردات قانوني از چين و هند
------------
قاچاق در اقتصاد جزو مباحثي است كه از آن به عنوان اقتصاد سياه يا اقتصاد زيرزميني بحث مي شود. البته دامنه شمول اقتصاد زيرزميني فراتر از بحث قاچاق است. در بحث آثار اقتصادي قاچاق، آنچه در وهله اول به چشم مي آيد ضربه اي است كه اين پديده بر توليدات داخلي مي زند. از مصاديق آن در سالهاي اخير قاچاق فرشهاي چيني و هندي و... است.
قاچاق هر كالا و محصولي مي تواند آينده بازار آن را تهديد كند اما اين موضوع در مورد كالاهايي كه خاص يك منطقه يا كشور هستند، اهميت بيشتري پيدا مي كند.
تورم موجود در داخل كشور و گراني قيمت مواد اوليه و افزايش دستمزدها و قيمت تمام شده فرش در داخل كشور از يك طرف و تشويقاتي كه دولت در جهت حمايت از صادرات فرش و ساير كالاها به عمل مي آورد، به علاوه سوء استفاده از نام فرش ايران، معدودي از افراد را وادار به آن كرد كه فرش را از كشورهاي رقيب به صورت قاچاق روانه بازار ايران كرده و خارج از مبادي ورودي قانوني به نام فرش ايراني به كشورهاي ديگر صادر كنند.
با توجه به اينكه كيفيت فرشهايي كه به صورت قاچاق وارد ايران مي شود، بسيار نامرغوب و اصولاً قابل مقايسه با توليدات اصيل ايراني نيست، علاوه بر اينكه صادرات آن به نام فرش ايراني مي تواند ضربه اي سنگين بر پيكر نيمه جان فرش ايران وارد كند مصرف كنندگان داخلي را نيز كه گاهي به علت عدم اطلاع از محل توليد اينگونه فرشها اقدام به خريد آن مي كنند، از فرش ايران ناراضي مي كند.
قاچاق فرش هم در بازار داخلي و هم در بازار خارجي تأثير دارد و توليدكننده داخلي را نيز فلج مي كند.
اما روند قاچاق فرش چگونه آغاز شد؟ با توجه به روند فزاينده تورم در داخل كشور به ويژه از اوايل سال 85 تا نيمه اول سال 87 قيمت تمام شده فرش در داخل كشور به نسبت كشورهاي رقيب حدود 40 درصد افزايش يافت و در نتيجه انگيزه بسيار بالايي براي ورود فرشهاي خارجي به داخل كشور شكل گرفت، از طرف ديگر در طول چهار سال اخير و به ويژه پس از افزايش جوايز صادراتي فرش و باز شدن بازار عراق به روي صادركنندگان ايراني براي تعدادي از صادركنندگان اين انگيزه فراهم گرديد كه با واردات فرشهاي چيني، افغاني و پاكستاني به ايران و صادرات مجدد آن به عراق علاوه بر سود سرشاري كه از مابه التفاوت قيمت فرشهاي ايران و سايرين نصيب خود ساخته اند، از جوايز صادراتي مركز توسعه صادرات بهره مند گردند. اكنون با هم به چند مورد از اخباري كه در يك ساله اخير در خصوص قاچاق فرش رخ داده نظري مي افكنيم:
* سايت اطلاع رساني فرش ايران 5/10/86:
به دليل قيمت ارزانتر، قاچاق فرشهاي چيني و افغاني به ايران همچنان ادامه دارد.
* سايت اطلاع رساني فرش 19/1/87:
اين بار 215تخته گليم فرش وارده از افغانستان با طرحهاي سيرجان و... در بيرجند كشف شد.
گفته مي شود، اين محموله با ارزش ريالي بيش از 120ميليون تومان قرار بوده در يكي از سراهاي فرش مشهد تحويل يكي از فروشندگان فرش گردد.
* سايت اطلاع رساني فرش 5/10/87:
مديرعامل تعاوني فرش و گليم گوهر صدف ساوجبلاغ، در نشست خبري اداره كل تعاون استان تهران با انتقاد از واردات بي رويه فرشهاي هندي و چيني به كشور گفت: در طي سالهاي گذشته باز كردن دروازه هاي واردات كشور و ورود بي رويه فرشهاي خارجي از جمله هندي و چيني بازار فرش ايران را راكد كرده است و متأسفانه از گوشه و كنار خبر ورود فرشهاي پاكستاني و افغانستاني را در گمرك مي شنويم.
* 8/10/87- همشهري آنلاين
در زمانهاي نه چندان دور، يعني تا همين چند سال پيش، فرش ايراني براي خريداران داخلي و خارجي حكم طلا را داشت.
به اين ترتيب نه تنها درهاي بازارهاي اروپايي و آمريكايي به روي اين بافته نفيس باز بود، بلكه چيدمان خانه هيچ ايراني بدون فرش دستباف كامل به نظر نمي رسيد. با اين همه مدتي است، بافته هاي هنرمندان ايراني هم بازار داخلي را از دست داده و هم در ميان خريداران خارجي چندان طرفداري ندارد.
از سوي ديگر در روزهايي كه سبد خانوار ايراني تحليل رفته و مرزهاي كشور به تمامي به روي فرش بي كيفيت و وارداتي باز شده، به همين علت خريداران ترجيح مي دهند به سراغ بافته هاي ارزانتر و به روزتر خارجي بروند.
* چرا اينگونه
متأسفانه به رغم عوارض بسيار شديدي كه مقوله قاچاق و واردات قانوني يا غيرقانوني فرش بر توليد داخلي و صادرات فرش اصيل ايران گذاشته است، هيچ گونه اقدامي راهبردي در خصوص اين موضوع به عمل نيامده است. نگاهي به اقدامهاي به عمل آمده در اين خصوص جالب توجه است:
مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در گزارشي اينگونه عنوان مي كند: واردات فرش دستباف خارجي هر قدر اندك، نه تنها براي بازار داخلي زيان آور است، بلكه خطر بزرگي براي صادرات فرش دستباف به عنوان يكي از اقلام مهم صادراتي كشور نيز خواهد بود و وجهه و حيثيت چند صد ساله صادرات فرش دستباف كشور را با تهديدي جدي رو به رو خواهد ساخت و از ميزان اعتماد و رضايتمندي مصرف كنندگان خارجي نيز خواهد كاست، زيرا موضوع واردات فرش دستباف چيني و هندي به كشور مي تواند به منزله تأييدي بر كيفيت آنها و تبليغات كيفي فرش آنها در بازارهاي جهاني باشد و بر افزايش سهم بازار آنها صحه گذارد.
رئيس اتحاديه صادركنندگان فرش دستباف نيز در اين خصوص مي گويد: تعرفه واردات فرش دستباف بايد 10 برابر ميزان فعلي كه 50 درصد است، افزايش يابد.
رئيس اتحاديه صادركنندگان فرش دستباف در گفتگو با ايسنا، با انتقاد از واردات فرش از پاكستان و افغانستان خواستار 10 برابر شدن تعرفه واردات فرشهاي دستباف شد.
هريسچيان همچنين خاطرنشان كرد: واردات فرش از پاكستان و افغانستان تحت كنترل نيست و براي جلوگيري از ورود غيررسمي آن بايد سختگيري بيشتري انجام گيرد، از سوي ديگر با توجه به اينكه تورم بالاي داخلي باعث كاهش صادرات فرش دستباف شده است، بايد شديداً از واردات آن جلوگيري شود، چرا كه با مراجعه مصرف كننده داخلي به فرشهاي وارداتي، وضعيت نامطلوبي براي فرش دستباف كشورمان ايجاد خواهد شد.
و سرانجام مركز ملي فرش ايران در پاسخ به انتقادات عبدا... بهرامي مديرعامل اتحاديه تعاونيهاي فرش دستباف كشور در خصوص مبارزه با قاچاق فرش اين گونه موضع گيري مي نمايد: برابر اعلام رسمي گمرك ايران، هيچ گونه واردات فرش دستباف خارجي صورت نگرفته است و اگر فرش دستباف خارجي به صورت قاچاق وارد شده باشد، حكم ساير كالاهاي قاچاق دارد و متأسفانه ضايعات جبران ناپذيري براي فرش ايراني خواهد بود به ويژه اينكه حتي سود و عوارض گمركي را نيز در اين حالت پرداخت نمي كند.
نتيجه اينكه
هر چند در شرايط كنوني به دليل كاهش 30 درصدي قيمت فرش دستباف در داخل كشور انگيزه واردات فرش به صورت قاچاق يا قانوني بسيار كاهش يافته است، اما به هر حال به منظور حمايت از توليدكنندگان داخلي و صيانت از سهم ايران در بازارهاي خارجي لازم است علاوه بر افزايش تعرفه هاي واردات فرش، طبق پيشنهاد هريسچيان مبارزه با قاچاق فرش از طريق تمامي دست اندركاران و سازمانهاي ذي ربط تشديد يافته و به ويژه اتحاديه هاي فرش دستباف در اين خصوص وظيفه مند شده و گمركات كشور ملزم به همكاري با تشكلهاي فرش گردند، همچنين تجربه ثابت كرده كه تعدد مبادي صادراتي فرش مي تواند به افزايش سوء استفاده از صادرات فرشهاي ساير كشورها به نام فرش ايراني گردد.
عبدا... احراري، كارشناس صنعت فرش دستباف
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 329]