واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كشف قيمت واقعي و عادلانه كالا در بورس
وظيفه اصلي بورس، كشف قيمت واقعي و عادلانه كالاها بوده و تحويل كالا نيز جزو ابزارهاي معاملات آتي است.
دكتر احمد رضايي - مدير قراردادهاي آتي شركت بورس كالا - در گفتگو با ايسنا، اظهاركرد: پنج روز پاياني هر ماه، دوره تحويل كالا به صورت فيزيكي است كه اين پروسه طي 10 روز كاري انجام ميشود و حتي در اين دوره افراد جديد هم در صورت تمايل ميتوانند وارد معامله شوند.
وي با اشاره به تاخير ايجاد شده در فرايند تحويل كالا به دليل تعطيلات هفته گذشته، گفت: طبق وعدههاي قبلي، زمان تحويل قراردادهاي دوماهه سكه طلا از روز 16 دي ماه آغاز شد كه در اين پروسه فروشنده قرارداد سكههاي خود را ارائه داده و بابت هر سكه نيز مبلغ هزار تومان به عنوان كارمزد تحويل پرداخت ميكند و با دريافت گواهي تحويل از شركت طرف قرارداد بورس (انباردار)، اين رسيد را به اتاق پاياپاي ميدهد.
وي با اشاره به اينكه هفته پاياني هر ماه دوره تحويل كالاست، افزود: فرد خريدار نيز با مراجعه به اتاق پاياپاي، آمادگي خود را جهت تحويل كالا اعلام ميكند و روز بعد، 25 درصد از مبلغ قرارداد را به حساب بانكي در اختيار شركت بورس كالا كه از سوي اتاق پاياپاي معرفي ميشود، واريز كرده و طي هفته آخر، 75 درصد مابقي قرارداد را پرداخت ميكند و پس از ارائه رسيد به اتاق پاياپاي، فرم تأييديه را به انباردار داده و سكههاي خود را دريافت ميكند. البته بايد كارمزد هزار توماني را براي هر قطعه سكه كه شامل بيمه كالا و هزينههاي عمليات و جانبي قرارداد آتي است به آنجا پرداخت كند.
به گفته وي، اين كارمزد رسمي مشمول هزينههاي انبارداري، بستهبندي، هزينههاي جابجايي و تحويل است.
رضايي با اشاره به اينكه وظيفه اصلي بورس كشف قيمت واقعي و عادلانه كالاست، گفت: گرچه تحويل كالا جزو ابزارهاي معاملات آتي نيز است، اما نقش اصلي در بورسهاي آتي همان كشف قيمت است و در حال حاضراين نقش را در مورد سكه به خوبي ايفا كردهايم.
وي خاطرنشان كرد: در نظر داريم در دورههاي بعدي نظير بورسهاي بينالمللي كار را به صورت علمي انجام دهيم، زيرا ساختار اقتصادي كشور بايد به قدري آزاد شود كه بورس كالا بتواند سكهها را تهيه كرده و خود اقدام به تحويل سكه كند.
وي در ادامه به تشريح روند فعاليت تحويل طلا در بورس كشورهاي همسايه پرداخت و گفت: در بورس اين كشورها محلي به نام دفينه وجود دارد كه در آن طلا را ذخيره ميكنند. به عنوان مثال پاكستان طبق قراردادي كه با سوئيس دارد، طلاها را از آنجا وارد كرده و مورد معامله قرار ميدهد. اين سكههاي 24 عياري، ضدآب بوده و با استاندارد سوئيس منطبق است و تحت عنوان هزار (عيار طلاي صد در صد خالص) خوانده ميشود.
در بورس هندوستان، سكهها داراي هولوگرام و شماره سريال بوده و حتي يك شركت مستقل بازرسي، سكههاي وارداتي از MCX انگلستان را مورد بازرسي قرار ميدهد. همچنين در تركيه معاملات بسيار پيشرفتهاي فقط روي طلا و نه سكه طلا انجام ميشود.
مدير قراردادهاي آتي با اشاره به اينكه عيار سكههاي تحويلي ايران 22 است، اظهار كرد: تا پايان روز 16 دي ماه (سررسيد قراردادها)، حجم معاملات برابر با دو هزار و 470 قطعه سكه به ارزش چهار ميليارد و 944 ميليون و 230 هزار ريال بوده است.
ميانگين روزانه معاملات حدود 100 سكه بوده و آمار براي شروع كار، بسيار خوب است.
او با بيان اينكه امكان offset شدن قراردادها (فروشندگان به عنوان خريدار شده و از گردونه معاملات خارج شوند) نيز وجود دارد، گفت: در اين طرح در نظر داريم كه شش دوره زماني قراردادهاي دو ماهه شامل دي، اسفند، ارديبهشت، تير، شهريور و آبان را ادامه دهيم و در ماه جاري به طور همزمان معاملات تحويل اسفند ماه را آغاز كردهايم.
رضايي درباره زمان ورود ديگر انواع سكه براي انجام معامله تأكيد كرد: نحوه انجام قراردادها در بورسها بايد با دقت تهيه شوند و هر نوع كالايي نميتواند وارد بورس شود. زيرا طراحي يك قرارداد زمانبر بوده و بايد مطالعه شود كه آيا كالاي موردنظر ارزش استاندارد براي ارائه در بورس را دارد يا خير؟ يا به عنوان مثال، نسبت معاملات سكه ربع و نيم با سكه تمام در بازار چقدر است؟ مشكلي از نظر عرضه براي آنها وجود ندارد؟ معاملهگران آن چه وسعتي از بازار را تشكيل ميدهند؟ و البته بورس نيز تمايلي به عرضه اقلام خرد ندارد و كالاهاي مورد معامله آتي بايد از قابليت بسيار بالاي نقدشوندگي برخوردار باشد.
وي در ادامه با تأكيد بر اينكه بورس محل حجم معاملات عمده است، تصريح كرد: بورس كالا به صورت عمدهفروشي و عرضه كلان به معامله ميپردازد و بازار خردهفروشي كه شامل صرافها، طلاسازان و طلافروشان است، همچنان فعاليت خود را انجام ميدهند، اما اگر افرادي با سرمايهخود بخواهند وارد معاملات آتي شوند، بورس كالا از آنها استقبال ميكند و در پايان قرارداد هر شخص حقيقي مجاز است كه 100 قرارداد (هزار سكه) منجر به تحويل را در اختيار داشته باشد.
وي در مورد زمان فراهم شدن امكان خريد نقدي سكه در بورس كالا گفت: به دليل آنكه در حال حاضر بانك كارگشايي به عرضه سكه صدتايي ميپردازد، مديرعامل شركت بورس كالا اعلام كرده كه بورس آماده ارائه هر نوع سرويس لازم براي انجام معاملات نقدي سكه (در سطح عمده) نيز است.
رضايي درباره اينكه چرا طبق اعلام قبلي، بانكها، محل تحويل سكه نشدند؟ به ايسنا گفت: متأسفانه بانكها در اين زمينه با محدوديتهايي روبرو هستند و چون هنوز مذاكرات با بانك كارگشايي به اتمام نرسيده و زمان تحويل قراردادها سررسيده بود، بايد اين كار هرچه سريعتر انجام ميشد. البته در بورسهاي دنيا ضرورتي ندارد كه بانكهاي رسمي و بورسها، سكه را تحويل بدهند و در مورد فروش سكه نيز مقررات حراج دارند، اما در ايران زماني كه بورس كالا با بانك كارگشايي به انعقاد تفاهمنامه بپردازد يا اين بانك و يا با بانكهاي مجاز به تحويل سكه اين كار را انجام ميدهند.
بسته آموزش كامل كارگزاران
دبيركل كانون كارگزاران از طراحي بسته آموزش كامل براي كارگزاران و كارشناسان شركتهاي كارگزاري و تصويب آن در هيأت مديره سازمان بورس و اوراق بهادار و عملياتي شدن آن در سال آينده خبر داد.حسين خزلي خرازي در گفتگو با فارس در برابر اين سوال كه آيا همه كارگزاران از آموزشهاي لازم براي استفاده از سيستم جديد معاملاتي برخوردارند يا خير اظهار داشت: آموزش چگونگي به كارگيري از سيستم (جم) از يكسال و نيم گذشته شروع شده و طي اين مدت از هر شركت كارگزاري حداقل يك نفر تا چند نفر آموزشهاي لازم را ديدهاند. متولي اين آموزشها شركت مديريت فناوري بود.
وي ادامه داد: به دليل فاصلهاي كه از زمان آموزش تا به كارگيري سيستم جديد معاملاتي به وجود آمد برخي از شركتهاي كارگزاري خواهان بازآموزي بودند تعداد ديگري از شركتها نيز نيروهاي جديدي استخدام كرده بودند و برخي ديگر هم مباحث آموزشي را فراموش كرده بودند و يا اصلاً در دورهها حضور نداشتند.
خزلي خرازي گفت: براين اساس سه ماه قبل از بكارگيري سيستم معاملاتي جم، 8 دوره براي اين دسته افراد برگزار شده كه با همكاري مديريت فناوري در بهمن ماه نيز دوره ديگري برگزار خواهد شد.
به گفته دبير كل كانون كارگزاران، برگزاري دورههاي آموزش سيستم جديد در مقاطع مختلف زماني در آينده نيز ادامهدار خواهد بود.
خزلي خرازي از طراحي بسته آموزش كامل براي كارگزاران و كارشناسان شركتهاي كارگزاري خبر داد و گفت: بر اساس نيازسنجيهايي كه انجام شده، بسته كاملي از انواع آموزشهاي لازم با همكاري سازمان بورس و اوراق بهادار در حال طراحي است تا همه فعاليتهاي شركتهاي كارگزاري پوشش داده شود. وي ادامه داد: اين بسته آموزشي بايد توسط هيأت مديره سازمان بورس به تصويب برسد كه در اين صورت حضور نمايندگان شركتهاي كارگزاري در اين دورهها در رتبهبندي شركتهاي كارگزاري لحاظ خواهد شد. به گفته وي اين برنامه از اوايل سال آينده عملياتي خواهد شد.
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 202]