واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: قويترين ميكروسكوپ جهان ساخته شد
مهندسينِ مواد به كمك "پيكو" قادر به رويت كريستالهاي سيليسيوم و شبكه اتمي و برطرف كردن ايرادهاي احتمالي خواهند شد.
قويترين ميكروسكوپ الكتروني جهان به نام "پيكو" با دقت ۵۰ پيكومتر ساخته شد.
مدرسه عالي فني آخن و مركز پژوهشي "يوليش" موفق به ساخت قويترين ميكروسكوپ الكتروني جهان شدند.
اين ميكروسكوپ "پيكو" نام دارد و با دقت ۵۰ پيكومتر قادر به نمايش اتم و حركت آن است. از آن ميتوان در ساخت ميكروچيپ استفاده كرد.
نمايش جزئيات ذرات اتمي براي نخستين بار از طريق ميكروسكوپهاي الكتروني ميسر گشت. در كشورهاي مهم صنعتي، رقابتي شديد براي ساخت اين ميكروسكوپها در جريان است. به تازگي مدرسه عالي فني آخن در آلمان با همكاري مركز پژوهشي "يوليش"، خبر از ساخت قويترين ميكروسكوپ الكتروني جهان را داده است.
اين ميكروسكوپ قادر به توليد تصاوير ذراتي به بزرگي ۵۰ پيكومتر است. بدين خاطر سازندگان، آن را "پيكو" ناميدهاند. ۵۰ پيكومتر برابر با پنج صدم نانومتر و هر نانومتر يك ميلياردم متر است، دقتي كه در تصور آدمي نيز نميگنجد. از اين طريق نه تنها اتمهاي منفرد قابل رويت هستند، بلكه ميتوان به توليد تصاويري از اجزاي اتم و حركت اتمها نيز دست يافت. پيكو با دقتي كمنظير قادر به ثبت حركات اتم در فعل و انفعالات شيمايي است.
در اوايل سال ۲۰۰۸ ميلادي، دانشگاه بركلي كاليفرنيا اعلام كرد كه قادر به ساخت قويترين ميكروسكوپ جهان شده است. دقت ميكروسكوپ آمريكايي يك دهم نانومتر است. بدين ترتيب "پيكو" (پنج صدم نانومتر) از دقت و توانايي بيشتري نسبت به رقيب آمريكايي خود برخوردار است.
كاربرد "پيكو" در كنترل نيمههاديها
به گزارش دويچهوله، يكي از كارشناسان مركز پژوهشي "يوليش" در توضيحي پيرامون كاربرد "پيكو" گفت كه اين ميكروسكوپ ميتواند كمك بزرگي در زمينه ساخت ميكروچيپهاي جديد باشد. ميكروچيپها قطعات الكترونيكي بسيار كوچكي هستند كه در وسايل مختلف از جمله رايانهها به كار گرفته ميشوند. در جهان كامپيوتر، ساخت ميكروچيپهاي كوچكتر و قويتر در دستور كار شركتهاي مختلف قرار دارد. ميكروچيپهاي جديد در برگيرنده ميلياردها ترانزيستور بر روي ورقهاي بسيار كوچك هستند.
ميكروچيپها بهطور معمول از ورقههاي نازك سيليسيوم تشكيل شدهاند. بينظمي در كريستالهاي اتم، سبب اختلالاتي در حركت جريان برق ميشود. افت جريان، سبب ايجاد گرما و كاهش بازدهاي ميكروچيپ ميشود.
در مقابل، ترتيب معين اتمهاي سيليسيوم، سرعت حركت الكترونها را افزايش داده و كيفيت ميكروچيپها را بهبود ميبخشد. مهندسينِ مواد به كمك "پيكو" قادر به رويت كريستالهاي سيليسيوم و شبكه اتمي و برطرف كردن ايرادهاي احتمالي خواهند شد.
اندازهگيري حركت اتمها
گرچه در حال حاضر روشي براياندازهگيري حركت اتمها وجود دارد، اما دستيابي به آن، پيششرط ساخت پردازندههاي پرقدرت و سريع در رايانههاست. به نظر كارشناسان، ترانزيستورهاي مستقر در ميكروچيپها، در آينده نزديك ابعادي به اندازه يك اتم خواهند داشت. اين روند مورد تأييد اكثر سازندگان ميكروچيپ است. براي عايقبندي اين ترانزيستورها كه ضخامتي به اندازه ۱۰ تا ۲۰ برابر اتمها دارند، تنها با كمك ميكروسكوپهايي نظير "پيكو" ميتوان مواد مناسب را بررسي، آزمايش و انتخاب كرد.
بهاي ميكروسكوپ جديد
بنا به گفته سازندگان "پيكو"، تاكنون مراكز متعدد پژوهشي و دانشمندان فراواني از حوزههاي انرژي و نيمههاديها، خواستار استفاده از اين ميكروسكوپ شدهاند. هزينه ساخت "پيكو" را مدرسه عالي فني آخن، مركز پژوهشي "يوليش" و مركز تحقيقي "ارنست روسكا" پرداختهاند. بنا بر برآورد كارشناسان، هزينه ساخت اين ميكرسكوپ بالغ بر ۱۵ ميليون يورو است
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 227]