واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ششمين مجمع بينالمللي استادان زبان و ادبيات فارسي پايان يافت
خبرگزاري فارس: ششمين مجمع بينالمللي استادان زبان و ادبيات فارسي عصر ديروز در تالار علامه اميني دانشگاه تهران به كار خود پايان داد.
به گزارش خبرنگار فارس، شركتكنندگان در اين همايش در پايان كار خود بيانيهاي را با عنوان «سي سال، سي اصل» منتشر كردند كه در آن خواستار بهبود وضعيت رسيدگي به زبان و ادبيات فارسي شدهاند.
اعزام تعداد بيشتري از استادان ايراني زبان و ادبيات فارسي به دانشگاههاي خارج از ايران از جمله موارد اين بيانيه بود.
اين استادان همچنين خواستار انتشار شاهكارهاي ادبيات فارسي از طريق ناشران خارجي در سطح جهان شدهاند.
در اين بيانيه همچنين بر تأسيس مركز اطلاعات و مدارك ادبي زبان فارسي كشورهاي آسياي مركزي و قفقاز در ايران تأكيد شده است.
اعطاي جايزه خادم گسترش زبان و ادبيات فارسي از ديگر مواردي ست كه استادان ايراني و غير ايراني براي گسترش زبان و ادبيات فارسي بر آن تأكيد كردهاند.
بيش از 250 استاد ايراني و غير ايراني از 50 كشور براي طرح مسائل ضروري زبان و ادبيات فارسي در اين همايش دو روزه شركت كرده بودند.
غلامعلي حداد عادل، رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي با سخنان خود ششمين مجمع بينالمللي استادان زبان و ادبيات فارسي را پايان داد.
حداد عادل صحبتهاي خود را با ارائه تعريفي از دو واژه «سختافزار» و «نرمافزار» كه از دنياي رايانه وام گرفته شده و به مجموعه لغات زبان فارسي پيوسته است، شروع كرد.
وي گفت: حالا ديگر در زبان فارسي به هر آنچه كه جنبه مادي، فيزيكي، طبيعي و جهاني دارد «سختافزار» ميگوييم و به جنبههاي فكري، روحي، معنوي و ادراكي هر چيز هم «نرمافزار» ميگوييم.
به گفته وي، با اين توضيح موجودات زنده يك جنبه سختافزاري و يك جنبه نرمافزاري دارند.
حداد عادل گفت: جنبه «سختافزار»ي كشورها محدوده جغرافيايي، قدرت مادي، صلاح نظامي و قدرت اقتصادي آن است. اما حوزه نرمافزاري كشورها قلمرويي است كه انديشه و فرهنگ آنها در آن گسترش مييابد.
رئيس كميسيون مجلس شوراي اسلامي گفت: اگر بپذيريم قدرت، مجموع اين دو جنبه است تبعا، ميپذيريم كه فقط نميتوان با ارزيابي توان مادي، سياسي و اقتصادي كشورها درجه قدرتمنديشان را مشخص كرد.
حداد عادل از كشور يونان براي توضيح سخنانش استفاده كرد كه به گفته وي، عليرغم جغرافياي محدود، قدرتش را از وسعت قلمرو نرمافزارياش داشته و دارد.
حكيماني چون سقراط، افلاطون و ارسطو كه بيش از 2 هزار سال در همه جهان حضور فكري دارند از نگاه حداد عادل نشاني از قدرت نرمافزاري اين كشور است.
حداد عادل گفت در آسيا تمدنهايي مانند چين، هند و ايران به همين ترتيب به حيات تمدني خود ادامه دادهاند.
وي «كليله و دمنه» را تنها يك عنصر از عناصر تمدن هند و ايران دانست كه در همه جاي دنيا شناخته شده است.
حداد عادل گفت: زبان فارسي 1200 سال محمل اين قدرت نرمافزاري بوده و تلاش براي گسترش آن در جهان، تلاشي است براي افزايش قدرت نرمافزاري اين تمدن و اين ملت.
وي چند بيتي از بوستان سعدي را براي حاضران در تالار علامه اميني قرائت كرد كه از نگاه وي نشانه قدرت نرمافزاري زبان و ادب فارسي به شمار ميرود.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي با خواندن اين بيت «سياه اندرون باشد و سنگدل ـ كه خواهد موري شود تنگدل» و مقايسه آن با وضعيت امروز خاورميانه، حملات اسرائيل به غزه را محكوم كرد.
وي همچنين براي اثبات قدرت زبان فارسي بخشي از سفرنامه ابن بطوطه را براي حاضران در تالار تعريف كرد كه چگونه چينيها اشعار سعدي را 40 سال پس از مرگش به آواز ميخواندند.
حداد عادل فروش اشعار مولانا كه سالهاست در كشورهايي چون آمريكا جزو پرفروشترينهاست و همچنين جلسات مثنويخواني در منطقه بالكان را كه بيش از صد سال سابقه دارد نشاني از قدرت زبان فارسي و فراگيري آن برشمرد.
رئيس فرهنگستان زبان و ادب فارسي گفت: امروز هم زبان فارسي زباني زنده و پوياست.
انتهاي پيام/
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]