واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بررسي ادبيات كودك در 30 سالگي انقلاب/1يوسفي: پديده «رمان كودك» محصول ويژه انقلاب اسلامي است
خبرگزاري فارس: محمدرضا يوسفي گفت: ادبيات كودك و نوجوان در سالهاي پيش از انقلاب به كلي فاقد رمان كودك و نوجوان است و ميشود گفت اين پديده محصول و فرآورده ويژه سالهاي پس از انقلاب است.
محمدرضا يوسفي، داستاننويس و پژوهشگر ادبيات كودك و نوجوان به خبرنگار فارس، گفت: نهادهاي خاص ادبيات كودك و نوجوان در سالهاي بعد از انقلاب با گسترش فزايندهاي مواجه شدند و همين مسئله باعث شد كه بسياري از كتابهاي ما به زبانهاي ديگر ترجمه و معرفي شود.
وي افزود: به رغم اين اتفاق خوشايند متأسفانه ادبيات كودك و نوجوان از حيث مخاطب سير نزولي دردآوري پيدا كرده است و تيراژ كتابها وضعيت بسيار اسفباري دارند.
وي مهمترين عامل ايجاد وضعيت فعلي را مسئله پخش كتاب عنوان كرد و گفت: ما ميبينيم كه وقتي كتابي از سوي يك ناشر بزرگ كه امكانات پخش بيشتري دارد، منتشر ميشود، آن كتاب به سرعت به فروش ميرسد و چاپهاي پيدرپياي از آن ميشود.
وي ادامه داد: همين تيراژ محدود كتابهاي كودك و نوجوان هم به دست مخاطب نميرسد و جايي ميان چرخه معيوب چاپ و پخش كتاب گم ميشود.
نويسنده كتاب «خانه ابري» در ادامه با اشاره به سبكهاي جديد داستانهاي كودك و نوجوان امروزي يادآور شد: عمده داستانهاي كودكي كه پيش از انقلاب منتشر ميشد داستانهاي رئاليستي و حتي ناتوراليستي بودند، اما اين سبكها بعد از انقلاب تقريبا منسوخ شدند و نويسندهها به سبكهاي تازهتري روي آوردند.
وي افزود: به موازات كمرنگ شدن آن داستانها و افت ادبيات سمبوليك، ادبيات رمانتيك و سبك فانتزي با رشد و اقبال زيادي مواجه شد و حالا كار به جايي رسيده است كه اگر نويسندهاي يك داستان ناتوراليستي بنويسد بايد دست كم 30 سال دنبال ناشري بگردد كه حاضر به چاپ كتاب او بشود.
وي با بيان اينكه ناشران ادبيات كودك و نوجوان در چاپ كتابها سليقه خريد بخش دولتي را هم لحاظ ميكنند، تصريح كرد: در كشور ما كه مكاتب ادبي سير تاريخي روشني ندارند و به صورت طبيعي تغيير و تحول پيدا نميكنند، اين روي آوردن به ادبيات رمانتيك و فانتزي ميتواند دلايل محيطي و اجتماعي نيز داشته باشد.
يوسفي در ادامه تصريح كرد: بعد از انقلاب خريدهاي دولتي كتاب از ناشران مخاطب اوليه را تغيير داده است و سبب شده گونهاي از ادبيات خودش را نشان ندهد، اما شرايط به نحوي است كه اگر همين حمايتهاي دولتي هم قطع شود، ادبيات كودك به طور كامل زمينگير ميشود.
نويسنده كتاب در دست انتشار «ادبيات كهن ادبيات نو» با اشاره به پايين بودن سرانه مطالعه در كشور عنوان كرد: راه برون رفت از اين بنبست اين است كه در ابتدا ناشران خودشان فعال شوند و سپس دولت با فعال كردن نهادهاي مرتبط با ادبيات كودك و نوجوان و گسترش نمايشگاههاي كتاب و تقويت جنبههاي تشويقي مطالعه كتاب، مخاطب از دست رفته دوباره احيا شود.
انتهاي پيام/
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]