واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: كاهش 70 درصدي توليد گندم و بحران واردات
بررسي ها نشان مي دهد عدم اشراف در برنامه ريزي، سياست گذاري و عدم پيش بيني موثر از ميزان توليدات بخش كشاورزي و عدم ارائه الگوي كشت، مهمترين معضل برنامه ريزي تنظيم بازار محصولات كشاورزي كشور بود و باعث شد ايران در سال 2008 به يكي از بزرگ ترين واردكنندگان گندم از آمريكا تبديل شود.
آينده: امسال به رغم افزايش قيمت خريد تضميني گندم به دليل كاهش 70 در صدي توليد، ميزان خريد مازاد بر نياز كشاورزان كه سال گذشته 11 ميليون تن بود، امسال از 7/3 ميليون تن فراتر نرفت و عملا كشور با بحراني مواجه شد كه مي توانست تبعات بسيار جدي را رقم بزند، اما...
در حالي كه به گفته برخي نمايندگان مجلس، وزير جهاد كشاورزي ايرادهاي گرفته شده از سوي استيضاح كنندگان را متوجه وزير بازرگاني مي داند، بررسي هاي موجود از ضعف برنامه ريزي و پيش بيني توليد گندم در وزارت جهاد كشاورزي حكايت دارد، به گونه اي كه كاهش گندم بر اثر خشكسالي به بحراني تبديل شد كه البته با واردات كم سابقه و بموقع مهار شد.
بررسي ها نشان مي دهد عدم اشراف در برنامه ريزي، سياست گذاري و عدم پيش بيني موثر از ميزان توليدات بخش كشاورزي و عدم ارائه الگوي كشت، مهمترين معضل برنامه ريزي تنظيم بازار محصولات كشاورزي كشور بود و باعث شد ايران در سال 2008 به يكي از بزرگ ترين واردكنندگان گندم از آمريكا تبديل شود.
بنابر اين گزارش، تحليلهاي كارشناسي وزارت جهاد كشاورزي در جلسات فروردين ماه امسال حاكي از كاهش 20 درصدي توليد گندم نسبت به سال گذشته بود، اما با شروع فصل خريد گندم مازاد بر نياز كشاورزان در اوايل ارديبهشت ماه سال جاري، با تعديل نظرات كارشناسي، پيش بيني كاهش توليد محصول گندم داخلي كشور به 50% رسيد و البته پس از اتمام فصل خريد، به رغم افزايش قيمت خريد تضميني گندم به دليل كاهش 70 در صدي توليد، ميزان خريد مازاد بر نياز كشاورزان كه سال گذشته 11 ميليون تن بود، امسال از 7/3 ميليون تن فراتر نرفت و عملا كشور با بحراني مواجه شد كه مي توانست تبعات بسيار جدي را رقم بزند. از همين رو، در اين دوره براي كنترل و برون رفت از اين موضوع ستاد بحراني با حضور دستگاه هاي مسوول تشكيل شد.
در اين ميان تامين، خريد خارجي، حمل ونقل و لجستيك اين حجم از گندم مورد نياز كشور كه با توجه به كاهش توليد بروز يافته بود، همگي مسايل مهمي بود كه در تاريخ كشور بي سابقه بود. البته در سال 1375 علاوه بر ميزان نياز سال، نيازهاي ذخاير استراتژيك و 50 درصد خريد سال بعد خريداري شد و ميزان خريد گندم به 6 ميليون تن رسيد كه رقم بالايي بود.
اين در حالي بود كه تهديدات بيروني نظير قطعنامه هاي شوراي امنيت و تحريم هاي موجود بر سختي شرايط مي افزود.
تجارب قبلي كشور در تامين مايحتاج عمومي نشان مي دهد كشور در سنوات گذشته نيز در حجم بالايي نسبت به تامين مقادير معتنابهي كالا نظير گندم اقدام نموده است، ولي به جهت دارا بودن قدرت انتخاب گندم مرغوب و عدم ورود شوك به بازار جهاني و تامين ذخاير كشور همواره 50 درصد گندم وارداتي مورد نياز كشور در سال قبل خريداري و به صورت تدريجي حمل و ذخيره سازي و مصرف مي نموده است.
اين گزارش مي افزايد:چنين شرايطي ايجاب مي نمود تا از كليه منابع قابل تامين، گندم مورد نياز كشور تهيه شود. اين در حالي بود كه به دليل بحران موجود در بازار محصولات كشاورزي، اين كالاها با جهش قيمتي مواجه بود و مثلا جو به قيمت بالاي هر تن 430 دلار رسيده بود. با اين حال با تدبير به موقع و عكس العمل سريع مقامات كشور و دستور ويژه رهبر انقلاب در تامين منابع در بخش تامين و خريد خارجي اقدامات كافي انجام گرفت.
مسئله مهم بعدي حمل و لجستيك اين حجم از كالا با توجه به ظرفيتها و گلوگاه هاي موجود در فرآيند انجام كار بود كه مديريت اين كار نيز عليرغم همه سختيهاي آن به صورت كم سابقه و با هنر بالايي انجام شد. همه اين اقدامات در شرايطي صورت گرفت كه ذخيره گندم برخي استان ها به 4، 5 روز رسيده بود، اما خوشبختانه اين انتقال انجام شد و ماده اصلي غذايي مردم در اختيار آنها قرار گرفت و تاكنون 4 ميليون تن گندم وارد كشور شده است.
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]