واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: استعفاي حسن خجسته، مدير راديو پذيرفته شد خداحافظي پدر راديو
فرشته رحماني *عكس: ايسنادر ميان تغييرات زيادي كه در سالهاي اخير در مجموعه صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران روي داده است، دو تغيير بيش از ساير تغييرات به چشم آمده و البته اين هر دو در ساختار صداي اين مجموعه رخ داد.
اولين تغيير مهم تغيير يا تعويض مدير راديو جوان، شهرام گيلآبادي بود كه به سبب عملكرد مثبت اين مدير جوان و نگاه نقادانه اين راديو سر و صداها و انتقادهاي زيادي را برانگيخت و دومين اتفاق مهم اين حوزه ديروز با پذيرش استعفاي حسن خجسته از سوي مدير سازمان رخ داد. اينكه اين تغييرات نه در تلويزيون كه در راديو رخ داده است و اين چنين پرسرو صدا شده است، حكايت از اهميت و ثاثير بيواسطه راديو روي مخاطب ميليوني اين رسانه دارد. برخلاف اينكه تصور ميشود تلويزيون برد گستردهتري دارد، اما راديو توانست در اين سالها در سايه يك مديريت درست روي مردم تاثير بگذارد.
حسن خجسته در طول اين سالها سعي كرد راديو را از حد يك تريبون فرمايشي به قلب مردم ببرد و حرفهاي آنها را در قالب چند راديو به گوش مسوولان و تاثيرگذاران مهم عرصه سياست، فرهنگ و اجتماع برساند. او در طول سالهاي مديريتش بر راديو با راهاندازي راديو فرهنگ، راديو جوان، راديو گفتوگو و بسياري از برنامههايي كه طرح اوليهاش از سوي او به برنامهسازان و تهيهكنندگان راديو داده ميشد، توانست وزن راديو را به سوي همدل بودن با مخاطب بكشاند و از اين رهگذر بر تعداد مخاطبان راديو بيفزايد. نكتهاي كه در سالها پيش از آن با دستورات فرمايشي مديران رده ميانه سازمان امكان تحققش كمتر تصور ميشد. اين امر البته به يك مساله اساسي در شخصيت خجسته ارتباط پيدا ميكند و آن نترسيدن از نقد و همراه شدن با صداي عمومي جامعه ايران بود كه در اين سالها سختيهاي زيادي تحمل كردهاند. خجسته از نقد نترسيد و اگر نگاهي به برنامههاي كنوني راديو بيندازيد، در زمينههاي مختلف اعم از ورزش، فرهنگ، گفتوگوهاي سياسي و... ميتوانيد تيغ تيز نقد را ببينيد كه بيواهمه ميبرد و از چيزي هم نميترسد. اين فضا البته بعد از خروج خجسته از سازمان هم ميتواند تلطيف شود و به سوي نقد بيحاشيه برود و هم ميتواند با حضور يك مدير جسور ديگر راهي كه پيش از اين رفته و موفق هم بوده، ادامه يابد و نتايج مفيدش به جامعه بازگردد.
تاسف اهالي راديو از استعفاي مدير
برخلاف تصوري كه در ميان اهالي راديو وجود داشت مبني بر اينكه استعفاي اين مدير خوشنام يا تكذيب ميشود، يا از سوي مدير سازمان پذيرفته نميشود، عزتا... ضرغامي آب پاكي را روي دست همه ريخت و استعفاي حسن خجسته را پذيرفت. شنيدن اين خبر در فضاي راديو هياهوي عجيبي به راه انداخت. مجتبي شاهسوند يكي از مديران راديو با اظهار تاسف از شنيدن اين خبر گفت: «خجسته چند روز قبل خبر افتتاح راديو نمايش را در مراسمي اعلام كرده بود، اما شنيدن خبر پذيرش استعفايش براي ما كه سالها با او كار كردهايم تنها جاي تاسف دارد.»
حميدرضا خزايي، قائم مقام معاونت صدا درباره علت استعفاي خجسته گفت: ايشان در جهت چرخش مديريت داخلي سازمان استعفا دادهاند و هيچ دليل خاص ديگري وجود ندارد. هر فردي كه روزي مديريت جايي را برعهده ميگيرد، سرانجام پس از مدتي مسووليتش به پايان ميرسد. البته آقاي خجسته پس از استعفا از سازمان صدا و سيما نخواهند رفت و آقاي ضرغامي طي امروز و فردا براي پست جديد ايشان كه احتمالا سمت مشاور خواهد بود، تصميم ميگيرد. وي همچنين پيرامون گزينههاي احتمالي جانشيني خجسته گفت: هنوز جانشين ايشان تعيين نشده و تصميمي در اين خصوص گرفته نشده است.
سه سال تحت فشار دولت
در مدت بيش از دهسالي كه حسن خجسته بر مسند رياست راديو حضور داشت، نگاهش را به رسانه و راديو كاملا ميشد از شكل عملكرد و مديريت او بر راديو مشاهده كرد. گفتوگوهايي كه او انجام داد با اينكه اندك بود اما حاوي نگاه درست به رسانه بود. او طي سهسال اخير زير فشار شديد قرار گرفته بود.
مشي منتقدانه راديو بهويژه در راديوهاي جوان و گفتوگو بارها با واكنش بعضي مقامات دولت مواجه شده بود و حتي اين مقامات در برخي اظهارنظرهاي علني از راديو انتقاد كرده بودند.
برخي رسانههاي نزديك به دولت سال گذشته نيز از تغيير خجسته خبر داده بودند كه نشانه فشار آنها براي انجام اين تغيير بودند. امسال مديريت برخي از شبكههاي راديويي دچار تغييراتي شد كه بيارتباط با اين فضاسازيها ارزيابي نميشود.
اين استعفا در حالي پذيرفته شد كه عزتا... ضرغامي بهار سال آينده در بيم و اميد تمديد دوره دوم رياست خود بر صدا و سيما است و به نظر ميرسد با اين استعفا حداقل باعث كاهش فشار دولت بر ضرغامي خواهد شد.
هماكنون مجموعه صدا در انتظار تولد راديو خانواده و نمايش است و برخلاف خبرهاي منتشره در برخي سايتها، ضرغامي با كنارهگيري خجسته مخالف بوده و گفته ميشود در پي اصرار معاون صدا با اين استعفا موافقت كرده است.
خجسته كه پس از محمد سرافراز، معاون برونمرزي قديميترين معاون صدا و سيما به شمار ميرود، سال گذشته به عنوان نايبرييس اتحاديه راديو تلويزيونهاي آسيا و اقيانوسيه انتخاب شد.
11 سال توسعه كمي و كيفي
«حسن خجسته» در اوايل سال 72 مدير گروه استان تهران راديو شد. او تا سال 77 كه دو شبكه تهران و پيام از هم مستقل شدند مدت كوتاهي قائممقام مهاجراني، معاونت صدا بود و از اين سال به پيشنهاد لاريجاني معاونت صدا را برعهده گرفت. در مدت مديريت خجسته گامهاي موثر بسياري در جهت توسعه كيفي و كمي شبكههاي راديويي برداشته شد، تا جايي كه او در بين كاركنان راديو به «پدر راديو» معروف شد. راديو جوان و راديو گفتوگو با وجود مخالفتهاي فراوان، از يادگارهاي دوران مديريت خجسته هستند. مدير 56 ساله متولد مشهد از راديو رفت و معلوم نيست راهي كه او پايهگذارش بود ادامه يابد يا نه، اما هرچه هست اين تغيير هم يكي از همان مواردي است كه ميشود از آن به عنوان حسرت و تاسف ياد كرد.
* نويسنده راديو فرهنگ
پنجشنبه 26 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]