واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بررسي دنياي اقتصاد درخصوص نزول شاخص در بورس تهرانمرز سقوط كجاست؟
گروه بورس- مجيد اسكندري: «دماسنج اقتصاد» واژهاي است كه همواره از سوي كارشناسان مالي به بورس اطلاق ميشود. اما گويا سرماي بازار سرمايه فراتر از گردش فصول سال بر اين دماسنج تاثير گذاشته، به گونهاي كه نشانگر آن، تنها به سمت پايين حركت ميكند و شايد هم ثبت لحظات گرم را به خاطرهها سپرده است.
مهمانان قديميتر تالار شيشهاي روزهاي گرمي را به خاطر ميآورند كه تالار مملو از جمعيت و سفارش خريد و كسب سودهاي سرشار، موضوع گفتوگوي مهمانان با يكديگر بود. آن روزها شاخص بورس در مرز 14هزار قرارداشت و همچنان به پيش ميرفت.
اما اين پيشروي ديري نپاييد و سقوطي فوارهوار را به دنبال خود به ارمغان آورد.
مديران بازار سرمايه مرز 10هزار واحد را به عنوان مرز رواني شاخص در اذهان سرمايهگذاران جا انداختند و در سالهاي اخير همواره سعي كردند تا با بهرهگيري از شيوههاي مختلف به هر نحو ممكن اجازه ندهند شاخص از اين مرز رواني به سمت پايين حركت كند، اما اين تدابير نيز ديري نپاييد و راه به جايي نبرد.
بحران مالي در بازارهاي جهاني كه تا چندي پيش به گفته مديران سازمان بورس نميتوانست تاثيري بر بازار سرمايه ايران بگذارد، سايه خود را اندك اندك بر سر اين بازار گستراند و اكنون مصونيت بورس ايران از بحرانها معنا و مفهوم چنداني ندارد.
شاخص بورس در حال حاضر در حدود 8400سير ميكند در حالي كه ابتداي سال را با رقم 10هزار و 82واحد آغاز كرده بود، اين افت تا كجا ادامه خواهد يافت؟
شاخص بورس تهران از ابتداي سال جاري، بالاترين ميزان خود را در تاريخ 25تير ماه با رقم 12هزار و 918واحد به ثبت رساند يعني با 2800واحد رشد در مقايسه با ابتداي سال جاري، بازدهي حدود 28درصدي را براي سرمايهگذاران به ارمغان آورد. به دنبال اين صعود، شاخص، سير نزولي خود را آغاز كرد كه تاكنون نيز ادامه يافته است. شاخص بورس در حال حاضر 8457 واحد است كه در مقايسه با بالاترين رقم خود، 4460واحد كاهش را تجربه كرده و 5/34درصد بازدهي منفي را براي فعالان بازار بر جاي گذاشته است.
رسيدن به نقطه آغاز
بررسيها نشان ميدهد در حال حاضر، ارزش بورس تهران به 47هزارميليارد تومان رسيده و اين در حالي است كه ورود چهار شركت بزرگ دولتي به بورس، تنها توانسته است ارزش بازار سرمايه را به رقم ابتداي سال برساند.
همچنين متوسط P/E بورس تهران، رقم 4 را نشان ميدهد.
هم اكنون 16درصد ارزش بورس در اختيار شركت مخابرات است و هر يك ريال تغيير قيمت سهام اين شركت ميتواند به اندازه يك واحد برشاخص، تاثير مثبت يا منفي برجاي گذارد. به عنوان مثال اگر قيمت هر سهم مخابرات در بازگشايي پس از مجمع به اندازه سودنقدي خود (130ريال) كاهش يابد، شاخص نيز 130واحد افت را ثبت خواهد كرد.
يادآور ميشود كه پس از راهاندازي سيستم جديد معاملات، فرمول محاسبه شاخص نيز تغيير كرده و مولفهاي به نام «شاخص بازده نقدي و قيمت» ديگر وجود خارجي ندارد.
كوچ بيبرگشت
بازدهي بورس تهران در شرايط حاضر به 5/5درصد منفي رسيده و به اين ترتيب سرمايهگذاران به اميد كسب سود، به طور ميانگين با 5/5درصد زيان همراه شدهاند و اين خود دليلي قانعكننده براي خروج آنها از اين بازار است.
در مقابل اوراق مشاركت و گواهي سپرده بانكها، سرمايههاي فراري داده شده از بورس را فرا ميخوانند و با تضمين سود، سرمايهگذاران را تشويق و دلگرم ميكنند.
اگرچه افت قيمت، يكي از شاخصههاي اصلي هر بازار است و نوسان در ذات هر بازار سرمايه نهفته است، اما بايد دانست كه بازارهاي سرمايه دنيا برخلاف بازار ايران تنها بر سهام تكيه ندارد و فعالان اين بازارها، ابزارهاي متفاوت و متعددي را در اين بازار در خدمت خود گرفتهاند.
بنابراين افت قيمت سهام در بازار سرمايه ايران تنها يك راه براي فعالان اين بازار باقي ميگذارد: «خروج از بورس».
افت تا كجا ادامه مييابد؟
برخي از كارشناسان بر اين باورند كه اگر دامنه نوسان قيمتها برداشته شود، ممكن است شاخص به 6هزار واحد نيز برسد، اما در مقابل گروهي ديگر اظهار ميكنند كه درحالحاضر قيمت سهام بيشتر شركتهاي بورسي متعادل شده و به غير از معدود شركتها، صف فروشي وجود ندارد.
از سوي ديگر مخابرات نيز نميتواند پس از بازشدن، شاخص بورس را به طور قابل ملاحظهاي پايين بياورد.
اين گروه از كارشناسان بر اين نظر اتفاق دارند كه شاخص بورس در سطوح بالاتر از 8هزار واحد متعادل خواهد شد و از اين سطح پايينتر نخواهد آمد.از سوي ديگر بايد منتظر يك موج منفي ديگر طي هفتههاي آينده باشيم زيرا شركتهاي بورسي از اوايل اسفندماه پيشبيني سود سال آينده خود را اعلام ميكنند و با توجه به وابستگي شركتها به قيمتهاي جهاني و كاهش سود آنها، اين موج ايجاد خواهد شد، اگرچه بخشي از اين افت، در قيمتهاي فعلي لحاظ شده است.
به نظر ميرسد تاثير امواج منفي به اندازهاي نخواهد بود كه شاخص را به كمتر از 7500واحد تنزل دهد، اما اين اميدواري وجود دارد كه P/E پايين بورس تهران با اعلام EPSهاي سال آينده شركتها اصلاح شود.
افت قيمتها در بازار سهام غير طبيعي نيست
در همين رابطه دبيركل كانون كارگزاران بورس و اوراق بهادار در گفت و گو با سنا در خصوص وضعيت شاخصها و قيمت سهام در بورس با توجه به كاهش قيمتهاي جهاني محصولات گفت: «طي شش ماه ابتدايي سال جاري قيمت نفت و محصولات فولادي از رشد بسيار بالايي برخوردار بودند.
همچنين قيمت محصولات پتروشيمي، فلزات، مس، روي و... در نيمه نخست امسال افزايش قابل توجهي را تجربه كرد. اما پس از آن وارد روند نزولي شد و هماكنون قيمت اين محصولات بيش از 60 تا 70درصد كاهش يافته است.»
حسين خزلي خرازي ادامه داد: «با اين تغيير قيمت، نوسانهاي پيش آمده در بازار سهام طبيعي است و همانطور كه مشاهده ميشود قيمت سهام شركتهايي در بورس با افت شديد مواجه شده كه درآمدشان مبتني بر فروش كالا بوده است.»
وي در پاسخ به اين سوال كه به اعتقاد شما روند نزولي قيمتها و شاخصها تا چه زماني ادامه مييابد، ابراز داشت: «بورس كشور از اقتصاد جدا نيست. از سوي ديگر اقتصاد ايران با اقتصاد ساير كشورها در ارتباط است. بنابراين خروج از فاز ركودي به بازگشت قيمت نفت در جهان و مثبت شدن قيمت محصولات يادشده بستگي دارد. البته تحليلگران جهاني معتقدند كه اين روند تا يك سال و نيم آينده تداوم خواهد داشت. هرچند كه ممكن است اتفاقاتي اين روند را دگرگون كند. براي مثال ممكن است دولت جديد آمريكا ابزارهاي جديدي را ارائه دهد كه موجب تغيير روند فعلي اقتصاد جهان شود. به علاوه در روزهاي گذشته نيز قيمت انواع محصولات فلزي در بورس لندن اندكي افزايش يافته است.»
دبيركل كانون كارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به اينكه هم اكنون در فصل سرما قرار داشته و به پايان سال و پايان كار دولت نزديك ميشويم، گفت: «دولت جديد به عنوان يك پارامتر اساسي بر اقتصاد موثر است. بنابراين انتظار ميرود با آغاز فصل گرما شاهد رونق اقتصاد به ويژه در بخش ساخت و ساز باشيم. زيرا هماكنون قيمت مصالح ساختماني كاهش يافته، نياز به مسكن احساس شده و پول كافي هم در جامعه وجود دارد. همچنين زمينهايي كه به اعضاي تعاوني مهر واگذار شده، آماده ساخت هستند.
با اين شرايط رشد ساخت و ساز و به دنبال آن رونق اوضاع 160 محصول مرتبط با اين صنعت دور از انتظار نخواهد بود.»
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا بورس براي بهبود اوضاع بايد در بازار دخالت داشته باشد؟ تاكيد كرد: «هرگونه دخالت بورس در بازار شبهه دستكاري را ايجاد ميكند و بورس همواره بايد نقش نظارتي خود را حفظ كند.
در اين بين انتظارات متوجه دولت بوده كه با حمايت خود، رونق را به بازار سهام بازگرداند. البته دولت نبايد در بازار دخالت كند و فقط بايد با استفاده از ابزارهايي، طرف تقاضا را تقويت كند. هرچند كه تصميمگيران اصلي به چنين حمايتي اعتقاد نداشتند. البته دولت استدلالهاي خاص خود را در اين زمينه داشت.
براي مثال معتقد بود كه منابع دولت اندك بوده و بايد صرف كارهايي شود كه در اولويتهاي اصليتري قرار دارند. زيرا افت فعلي شاخصها باتوجه به دوره رونق پيش از آن چندان غيرطبيعي نيست.»
پنجشنبه 26 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]