واضح آرشیو وب فارسی:ابرار: نياز مصرف كنندگان در قبضه رقابت توليد كنندگان
در دنياى رقابتى امروز توجه به خواست ، نياز و علايق مصرف كنندگان به روح هر كسب و كارى تبديل شده است تا جايى كه بسيارى از توليدكنندگان براى قبضه كردن درصد بيشترى از بازار مصرف، اقدام به سياست گذارى كرده و با ايجاد مد، نو آورى و خلق نيازهاى جديد، سلايق نوينى را در مصرف كنندگان ايجاد كرده و آن ها را به سوى مصرف كالاهاى جديد سوق مى دهند. به گزارش ايسنا، بديهى است كه فضاى ترسيم شده مختص كشورهايى با اقتصاد آزاد و ليبرال بوده و در يك اقتصاد كمونيستى و بدون رقابت، خواست مصرف كننده هيچ ارزشى ندارد، زيرا به دليل نبود رقابت، مصرف كننده ناچار است كه نياز خود را بدون هيچ حق انتخابى از آنچه كه هست ، تامين كند. در ايران ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسى و الزام دولت به واگذارى تصدى گرى به بخش خصوصى نيز در يكى از اهداف خود، به دنبال افزايش رقابت در بازارهاى توليدى و در نتيجه افزايش كيفيت توليدات داخلى بوده است. دراين ميان در گفت وگو با چند انجمن توليدى، نظرات آن ها را درباره چگونگى توجه توليدكنندگان به خواست و نياز مصرف كنندگان جويا شده ايم كه البته همگى پاسخ دهندگان متفق القول بودند كه بقاى هر توليدكننده اى منوط به توجه به خواست مصرف كنندگان است.
مد بر محور صنايع نساجى مى چرخد
نساجى از صنايعى است كه توجه به علايق و خواست روز مصرف كنندگان نقش
به سزايى در آن دارد. درواقع مد بر محور صنعت نساجى و پوشاك مى چرخد و سرعت تغيير و تحولات در طرح ها، رنگ ها، جنس ها و ديگر علايق مصرف كنندگان اين كالاها بسيار زياد است. در اين ميان اما سخنان مسوولان دولتى متولى اين صنعت با دبير انجمن آن در اين زمينه متفاوت است. گلنار نصرالهى مديركل صنايع نساجى وزارت صنايع و معادن معتقد است كه صنعت نساجى به دليل ماهيت خود، ناگزير از توجه به خواست و علايق مصرف كنندگان است و باتوجه به آن كه صنعت نساجى با مد و سلايق روز مصرف كنندگان ارتباط زيادى دارد، بنابراين تنوع محصولات نيز در اين صنعت بسيار زياد است. به گفته وى در چند سال اخير به دليل تنوع سلايق مصرف كنندگان و تعدد توليدكنندگان، توجه به خواست مصرف كنندگان در اين صنعت افزايش زيادى داشته است. اما در مقابل اين سخنان، جمشيد بصيرى دبير انجمن صنايع نساجى مى گويد: صنعت نساجى اسير دست بازار بوده و تجار توليد كالاهايى كه برايشان سود دارد را به توليدكنندگان تحميل مى كنند. به گفته وى تاجران و بازاريان صرفا كالاهايى كه برايشان سود بالايى دارد را به توليدكنندگان سفارش مى دهند، در نتيجه توليدكننده هيچ اراده اى براى ايجاد تنوع، نوآورى و توجه به خواست مصرف كنندگان ندارد. البته شايد تناقض بين سخنان اين دو را بتوان اين گونه توجيه كرد كه هر كدام از زاويه نگاه متفاوتى به موضوع نگريسته اند؛ مديركل صنايع نساجى وزارت صنايع و معادن مى گويد كه در سال هاى اخير توجه به خواست مصرف كنندگان و تنوع محصولات در اين صنعت افزايش زيادى داشته است و در مقابل نيز دبير انجمن صنايع نساجى معتقد است كه اگرچه تنوع محصولات نساجى افزايش يافته، اما اين تجار و فروشندگان هستند كه توليد محصولات مورد نظر خود را به توليدكنندگان تحميل مى كنند و آنان خود هيچ نقشى در نو آورى و توليد محصولات جديد ندارند.
آزادسازى محصولات بهداشتى و افزايش تنوع توليدات
اما مواد آرايشى، شوينده و بهداشتى از محصولات پرمصرفى هستند كه در سال هاى اخير تنوع زيادى در اين كالاها ديده شده است. على نقيب رييس انجمن صنايع شوينده، بهداشتى و آرايشى تنوع توليدات را ناشى از آزادسازى اين محصولات از سبد حمايتى دولت و در نتيجه افزايش تعداد توليدكنندگان در اين عرصه و به دنبال آن افزايش رقابت مى داند: صنايع شوينده ، بهداشتى و آرايشى كشور از سال ۱۳۶۹ و با خروج محصولات از سبد حمايتى دولت، رقابتى شده و توجه به خواست مصرف كننده بايد به رويكرد اصلى توليدكنندگان تبديل شود. نقيب مى گويد: تا پيش از سال ۱۳۶۹ محصولاتى مانند خميردندان، صابون و شامپو در سبد حمايتى قرار داشته و رقابت پذيرى چندانى وجود نداشت، اما پس از آن با آزادسازى تدريجى محصولات، توجه به نياز مصرف كنندگان براى حضور در بازار رقابتى به رويكرد اصلى توليد كنندگان تبديل شد. وى تنوع محصولات صنعت آرايشى، بهداشتى و شوينده را نتيجه مشترى مدارى توليد كنندگان و رقابت سنگينى مى داند كه به دليل تعدد توليدات در بازار داخلى وجود دارد و به همين دليل در ۱۰ سال گذشته رويكرد مصرف كنندگان محصولات بهداشتى و شوينده به سمت استفاده از محصولات ايرانى بسيار زياد بوده است.
توجه به استانداردهاى ايمنى و كنترل هزينه ها در صنايع معدنى
صنايع معدنى نيز مانند خود معادن آن قدرها در چشم نيستند كه در نگاه اول بتوان فهميد كه در اين حوزه نيز توجه به خواست مصرف كننده اهميت زيادى دارد، اما در اين بخش نيز توجه به خواست مصرف كنندگان ضامن بقاى توليدكننده است. به گفته محمدرضا بهرامن نايب رييس خانه معدن توجه به خواست مصرف كننده در صنايع معدنى به معنى توجه به استانداردهاى ايمنى، كيفى، كنترل هزينه ها، قيمت تمام شده و مهم تر از همه حفظ بازار است. وى معتقد است كه صنايع معدنى به دليل ماهيت خود بايد دائما به روز شده و خود را با استانداردها و طرح هاى جديد به منظور كنترل قيمت ها و حفظ بازار به روز كنند؛ درغير اين صورت از گردونه توليد حذف خواهند شد.
نايب رييس خانه معدن مى گويد: با توجه به حساسيتى كه بسيارى از محصولات صنايع معدنى در حفظ ايمنى شهروندان دارند، در صورت توليد محصول غير استاندارد، به غير از مصرف كننده، نهادهاى نظارتى نيز از فروش آن جلوگيرى خواهند كرد.
تنوع محصولات لبنى
شايد تنوع محصولات و نو آورى در صنايع لبنى به دليل مصرف روزانه اين كالاها و اهميت آن ها در سبد مصرفى مردم بيش از هر صنعت ديگرى مشهود باشد. على احسان ظفرى مديرعامل اتحاديه هاى لبنى مى گويد: در صنعت لبنى رقابت بسيار بالايى وجود داشته و در اين شرايط در صورت عدم توجه به خواست و نياز مصرف كننده، توليدكننده خود به خود از بازار حذف خواهد شد. به گفته وى به ويژه در سال هاى اخير محصولات لبنى بسيار متنوعى مانند انواع شيرهاى طعم دار، بستنى با طعم هاى مختلف و مخلوط با انواع ميوه و خشكبار و ماست هاى طعم دار و غيره وارد بازار شده است. وى معتقد است كه در اين شرايط با وجود مواد اوليه نامرغوب، انتظار مصرف كنندگان از اين صنعت بسيار بالا بوده و بنابراين واحدهاى لبنى حداكثر تلاش خود را براى افزايش كيفيت محصولات انجام مى دهند.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابرار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]