واضح آرشیو وب فارسی:مهر: توضيحات ارسالي سازمان ميراث فرهنگي درباره يك خبر
در پي انتشار خبر 28 سئوال تخصصي كارشناسان از ميراث فرهنگي درباره مرمت مقبره كوروش ، روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي جوابيه اي ارسال كرده است.
به گزارش خبرگزاري مهر، در جوابيه ارسالي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري موارد ذيل مطرح شده است:
الف - به نظر مي رسد انتشار عكسهاي حين مرمت آرامگاه كوروش كه متعلق به آرشيو بنياد پژوهشي پارسه - پاسارگاد بوده بدون كسب مجوز و نيز با تفسير خاص و سوء تعبير آن امري به دور از انصاف بوده و وظيفه خطير بي طرفي و حقيقت جويي رسانه اي و حفظ شرافت انساني رعايت نشده است. همچنين قرار دادن تصاوير نماي نزديك از زير ترك ها (تصاوير شماره 9 و 10 گزارش اول و گزارش تصويري دوم خبرگزاري مهر مورخ 25/9/1387) كه اساساً مربوط به آرامگاه نيست و علت بوجود آمدن شكستگي ها بر اثر استفاده از چكش حجاري بادي را نشان داده و اتهام فقدان مدرك و سواد علمي نيز كه باعث تشويش و گمراه كردن اذهان علاقه مندان شده است از جمله موارد قابل استناد به نقد نادرست خبرگزاري مهر است. در صورتيكه بارها خبرگزاريهاي مختلف، بي طرفانه در خصوص فعاليتهاي مرمتي مجموعه هخامنشي سئوال طرح كرده و بلافاصله به صورت علمي و منطقي جواب دريافت كرده اند. چنانچه خبرگزاري مهر نيز علاقه مند به دريافت اطلاعات بود مي توانست قبل از هر گونه پيش داوري و انتشار تصاوير حين مرمت و زير سئوال بردن شرافت كارشناسان و استاد كاران زحمتكش مرمت كشور طبق روال خبرگزاري هاي ديگر تهيه گزارش كند.
ب- اعلام اين نكته كه گروهي از كارشناسان مرمت به دليل وابستگي شغلي به سازمان ميراث فرهنگي و برخي ملاحظات كه نمي توان از آنان نام برد از اهمال كاري در مرمت آرامگاه كوروش متاسف هستند غير منصفانه به نظر مي رسد. چرا كه جامعه كارشناسان مرمت ايران همانند خانواده اي منسجم يكديگر را مي شناسند و اطلاع دارند كه سالهاست بيشتر فعاليتهاي مرمت سنگ و بناهاي سنگي در ايران، مستقيم و غير مستقيم توسط كارشناسان و استاد كاران مجموعه تخت جمشيد انجام شده است كه خوشبختانه گزارش اين فعاليت ها در همايش هاي مختلف داخلي و خارجي و تخصصي مرمت منتشر شده و مورد تاييد تنها سازمان تخصصي كشور قرار گرفته است. آيا در بين اين كارشناسان محترم كه خبرگزاري مهر از آنها نامي نبرده است، كارشناس برجسته اي وجود دارد كه يك بناي سنگي 2500 ساله را مرمت كرده و خانواده مرمت گران از آن بي اطلاع باشند؟
ج- در صورت شيوه مرمت آرامگاه كوروش (آناستيلوز) بايد متذكر شويم كه اين شيوه به رغم قديمي بودن هنوز كاربري خود را از دست نداده و به تدريج تكميل تر و بهينه تر شده (مرمتهاي انجام شده در اكروپليس) و روش جايگزيني تا كنون ارائه نشده است. اين روش فقط در موارد خاص، در مرمت بخشهايي از ابنيه اجرا نمي شود كه عنصر مرمتي، وظيفه حفاظت بخش يا كل اثر را بر عهده نداشته باشد. به عنوان مثال استفاده از اين روش براي مرمت ستونهاي تخت جمشيد كه فشار زيادي را براي سطح مقطعي كمي وارد مي كند منسوخ شده است. اما در مرمت سقف آرامگاه كوروش كه عنصر حفاظتي، اتاقك آرامگاه محسوب مي شود تنها روش موثر است.
از طرفي، بارگزاري روي جرزهاي اتاقك كه هر كدام بيش از 5/1 متر قطر دارد انجام گرفته است و در صورت انجام نشدن مرمت سقف، كل اتاقك به لحاظ نفوذ آب باران و برف زياد منطقه پر بارش پاسارگاد و جابجايي و حركت سنگ هاي سقف رو به ويراني مي رفت. هدف از طرح مسئله رطوبت، جلوگيري از نفوذ بارش هاي منطقه بود نه رطوبت حاصل از سد سيوند! در خصوص انتقادات انجام شده به شيوه مرمت آناستيلوز، چنانچه منتقدين بتوانند يك نمونه از مرمتهاي ناموفق در مجموعه هخامنشي در ايران كه منجر به فروپاشي و لهيدگي شده را نام ببرند و روش مرمتي جديد تجربه شده و بكار گرفته در مراكز ميراث جهاني و داراي مصوبات قانوين را با استدلال و مدارك ثابت نمايند اين مجموعه ضمن قدرداني و امتنان روش پيشنهادي علمي مرمت را جايگزين خواهد كرد.
لازم به ذكر است كه مرمتهاي انجام شده به روش آناستيلوز از سال 1343 تا 1376 در مجموعه هخامنشي روي ستونها و درگاهها در زمان خود از روشهاي معتبر جهاني مرمت بوده و بارها و بارها منتشر شده و آسيب هاي مطرح شده در خبرگزاري مهر از جمله فروپاشي در آن ديده نمي شود. در خصوص مرمت آرامگاه كوروش بايد متذكر شويم كه بيشتر مراحل كار مربوط به اصلاح مرمت هاي سال 1330 بوده پس اگر بپذيريم كه براي مرمت اضطراري سقف آرامگاه بهترين روش "آناستيلوز" است بايد اين روش با تكنيكها و مصالح خاص خود اجرا شود كه مستندات كامل آن و گزارش مرحله به مرحله مرمت آن در مركز اسناد گروه حفاظت و مرمت بنياد پژوهشي پارسه - پاسارگاد موجود است.
در خصوص پاسخ به ديگر سئوالات مطرح شده در آن خبرگزاري نيز مي توان به سه نكته اشاره كرد:
1- نه تنها يونسكو، ايكوموس و ايكروم، بلكه هيچ موسسه فرهنگي و تخصصي بين المللي ديگر، مسئول تهيه يا تاييد طرحهاي مرمتي انجام شده در ايران و هيچ كشور ديگري نيست. اگر مطلبي از زبان كارشناسان سازمان گفته شده، منظور گزارشهاي ادواري است كه از طرف محوطه هاي ميراث جهاني به يونسكو ارسال مي شود و در صورتيكه مطابق با برنامه مديريتي و فني نباشد ازطريق مشاوره كارشناسي عمل مي كنند.
علم مرمت مانند علوم ديگر تخصصي بوده با اين تفاوت كه به دليل وابستگي بسيار ارزشمند اثر به مكان و زمان و فرهنگ، شرايط اقليمي، فنون مربوطه، آسيبهاي وارده نوع استفاده از دانش معماري و مصالح بومي با اتكا به فرهنگ بومي نمي توان بي توجه به اين زمينه فرهنگي عمل كرد پس موسسات نامبرده شده توسط خبرگزاري مهر اساسا در امر تخصصي مرمت آثار ديگر كشورها طرح ارائه نمي كنند و نقش اينگونه موسسات بيشتر فرهنگي بوده و مشاورهاي اين مراكز در راستاي ارتقاء فرهنگي مجموعه هاي تارخي است.
البته مراكز مرمتي پيشرفته اي در ديگر كشورها وجود دارد كه بيشتر در راستاي آناليز دستگاهي و شناسايي مواد نوين مرمتي فعاليت مي كنند كه اساس چنانچه مواد جديد بعد از گذراندن مطالعات آزمايشگاهي و مدياني توسط مراكز معتبر جهاني تاييد شود منتشر مي شود اما مراكز معرفي شده توسط خبرگزار مهر صرفا مراكز تخصصي آموزش مرمت هستند و نه تدوين كننده و تاييد كننده طرح هاي مرمتي، و اين نشان مي دهد كه نگارنده گزارش به شرايط تعاملات جهاني در حوزه تخصصي مرمت آشنا نيست. از خبرگزاري مهر درخواست مي شود چنانچه طرحهاي مرمتي ديگري در كشور سراغ دارد كه قبل از اجرا به تاييد موسسات مطروحه رسيده يا توسط موسسات مذكور ارائه شده، معرفي نمايد.
2- در خصوص گزارش و طرح ها ي مرمت آرامگاه كوروش و كليه اسناد و مدارك پروژه، لازم به ذكر است كه تمامي مستندات مذكور در مركز اسناد بنياد پژوهشي پارسه - پاسارگاد موجود است و نيز در قالب گزارشهاي شش ماهه كه به تاييد شوراي راهبردي بنياد مي رسد به طور منظم به سازمان ارسال مي شود در هيچ يك از مراكز مرمتي جهان معمول نيست كه گزارشهاي تخصصي بر روي سايت هاي خبري آورده شود. در اينجا نيز كليه اسناد و مدارك، كروكيها، تصاوير قبل و بعد از مرمت و مراحل كار در آينده نزديك از طريق همايشهاي مرمت و كارگاهها و نشستهاي تخصصي ارائه خواهد شد و به صورت مكتوب نيز به چاپ خواهد رسيد.
* خبرگزاري مهر گرچه داراي حقوق قانوني براي پاسخگويي در ادامه همين مطلب است ، اما به لحاظ رعايت نازك طبعي دوستان محترم روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ، پاسخ خود به توضيحات فوق را در مطلب مستقلي جهت اطلاع مردم و مخاطبان ارجمند منتشر خواهد نمود.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]