واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: غزه در آتش وخون/ دولت زاپاته رو درحصارقدرت افكارعمومي مردم اسپانيا
سياسي. غزه. اسپانيا
از: عباس افضلي
مادريد-موج گسترده اعتراضات مردم اسپانيا عليه حملات ددمنشانه رژيم صهيونيستي به مردم مظلوم غزه، افكار عمومي اين كشور را به عنوان نيرويي پيشتاز، قوي واثرگذاردر صحنه سياسي جهان معرفي كرده است .
افكار عمومي جامعه اسپانيا در شرايطي اين نقش را ايفا كرده است كه سردمداران رژيم صهيونيستي با انتخاب ايام تعطيلات كريسمس و سال نو مسيحي براي آغاز تهاجمات خود ، تصور ميكردند كه اين جنايات ازچشم جهانيان دور مانده و كمترين واكنش را ايجاد خواهد كرد و درنتيجه آنها ميتوانند بسرعت به همه اهداف خود دست يابند.
مردم اسپانيا تاكنون اين نقش را با برپايي تظاهرات و راهپيماييهاي متعدد در قالب تشكلهاي گوناگون و در شهرهاي مختلف اين كشور به منصه ظهور رساندهاند كه بزرگترين آن روز يكشنبه گذشته در مادريد با حدود ۲۵۰هزار تظاهركننده و در شهر بارسلونا با جمعيتي ۵۰هزار نفري شكل گرفت .
مردم اسپانيا در تظاهرات و راهپيماييهايي كه طي ۱۹روز گذشته به دفعات و بطور مداوم درشهرهاي مادريد ، بارسلونا ، مالاگا، والنسيا، جزيره پالما مايوركا ، سئوتا ، مليا و ... برپا كرده اند، همواره ضمن محكوم نمودن تهاجمات رژيم صهيونيستي كه عليه مردم مظلوم فلسطين در جريان است ، خواستار توقف اين جنايات و محاكمه عاملان و حاميان آنها شده اند.
شركتكنندگان در اين تظاهرات كه اقشار گوناگون مردم اسپانيا از جمله سياستمداران ، نويسندگان ، هنرمندان ، خبرنگاران ، ورزشكاران ، نمايندگان احزاب مختلف و... نيز در بين آنها حضوري چشمگير داشتهاند ، رژيم صهيونيستي را عامل قتل عام و نسل كشي در غزه معرفي نموده و در بسياري موارد برقطع روابط كشورشان و اتحاديه اروپا با اين رژيم پافشاري كرده اند.
اوج اهميت اين تظاهرات ، طرح خواستههاي مذكور و در مجموع نقش تاثير گذار افكار عمومي درصحنه سياسي اسپانيا در آنجا آشكار گرديد كه خوسه لوييس رودريگز زاپاته رو نخست وزيرسوسياليست اين كشور نيز به تبعيت از آن و برخلاف مواضع اتحاديه اروپا ، حملات رژيم صهيونيستي اسرائيل به مردم غزه را نا متناسب خوانده و توقف آنها را خواستار شد .
اين موضعگيري نخست وزير اسپانيا هرچند كه كمي با تاخير صورت گرفت ، اما ازآنجا كه پيش از آن ميگل آنخل موراتينوس وزير خارجه اين كشور به جانبداري از رژيم صهيونيستي اسرائيل ، حماس را عامل بروز خشونت و درگيري درغزه معرفي كرده بود ، بسيار حايز اهميت قلمداد شد.
نخست وزير اسپانيا كه پنج سال قبل با غلبه بر خوسه ماريا اسنار رقيب حزب مردمي به قدرت رسيد و درعمل به وعدههاي انتخاباتي خود ، نيروهاي اسپانيا را از عراق خارج كرده و خشم پنهان جرج بوش رييس جمهوري آمريكا را برانگيخت ، اين بار نيز با اين موضعگيري ، سبب اعتراض شديد سفير رژيم صهيونيستي درمادريد گرديد.
تظاهرات گسترده روز يكشنبه گذشته مردم مادريد كه حزب سوسياليست حاكم براسپانيا يكي از اصليترين دعوتكنندگان برگزاري آن بود ، بخوبي نشانگر نقش تعيينكننده افكار عمومي اسپانيا دراين زمينه است .
فشارافكارعمومي اسپانيا دراين زمينه ، نه تنها موجبات انجام چنين فراخواني از سوي حزب سوسياليست حاكم براسپانيا را فراهم آورد ، بلكه وجود اختلاف نظر و ديدگاه در اين دولت را نيز نمايان كرد كه هردو مقوله به وضوح ، نمايانگر قدرت و نفوذ آن در تصميمات سياسي اين كشور است .
موراتينوس رييس دستگاه ديپلماسي اسپانيا، در تبعيت از سياستها و تصميمات اتحاديه اروپا ، بنا براظهاراتش حماس را جنبشي تروريستي و عامل بروز خشونت درغزه ميداند و مايل است كه روابط اسپانيا با اسرائيل حول اين محور به پيش برود ، درحاليكه مواضع زاپاته رو و گرايشات وي باتوجه به آنچه تاكنون دراين زمينه بيان كرده است با افكار عمومي اين كشور همسوئي بيشتري دارد.
اين همسوئي زاپاته رو با افكار عمومي شايد به اين خاطر باشد كه وي يكبار پيش از اين از طريق طرح وعده خروج نيروهاي اسپانيايي ازعراق ، پاداش موافقت با ديدگاههاي مردم را با كسب قدرت سياسي ، دريافت كرده است و به همين خاطر اكنون دراين جهت ميكوشد.
قدرت بازدارندگي افكار عمومي مردم اسپانيا نيز درجاي خود قابل تامل است ، زيرا براين اساس ، حزب مردمي اين كشور كه به لحاظ سياستهاي راست گرايانه و مواضع قبلياش ، گرايش بيشتري به حمايت از رژيم صهيونيستي اسرائيل دارد ، تاكنون از موضعگيري صريح در خصوص تهاجمات اين رژيم به مردم غزه خودداري كرده تا جايي كه زاپاته رو خواستار اعلام صريح مواضع اين حزب شده است .
ماريانا راخوي رييس حزب مردمي اسپانيا دربيان مواضع اين حزب درخصوص تهاجمات رژيم صهيونيستي به غزه ، تنها به ذكر اين نكته بسنده كرده است كه در بكار بردن عبارت قتل عام و نسل كشي در مورد اسرائيل بايد ، مسئوليت پذيري بيشتري نشان داده شود.
هرچند كه اين اظهارات راخوي ، حمايت از رژيم صهيونيستي را در بطن خود دارد ، اما نبايد از نظر دور داشت كه قبح اعمال سردمداران و نظاميان اشغالگراسرائيل درغزه چنان مورد تنفر و انزجارهمگان و افكار عمومي اين كشور قرار گرفته است كه حزب مردمي ازترس آنها هنوز جرات دفاع صريح تر ازاسرائيل در شرايط كنوني را بخود راه نداده است .
رسانههاي همگاني اسپانيا نيز كه درهمه كشورها غالبا شكلدهنده و هدايتگر تفكرات مردم هستند ، در شرايط كنوني اين كشور، ضمن انعكاس گسترده رخدادهاي غزه هم هدايتكننده افكار عمومي بودهاند و هم اينكه تحت تاثير قرار گرفته و به دو گروه تقسيم شده اند.
برخي از رسانهها ي اسپانيايي اعم از نوشتاري ، شنيداري و ديداري كه همسو با افكارعمومي مردم اين كشورهستند ، در حمايت از مردم مظلوم فلسطين و برخي ديگر بر خلاف آن تلاش ميكنند كه اين امر در تفاسير،تحليلها و واژههاي مورد استفاده آنها كاملا مشهود است .
به عنوان مثال شبكه ۵تلويزيون اسپانيا در خبرهاي خود در مورد غزه از عبارت مبارزين حماس استفاده ميكند در حاليكه شبكه ۳تلويزيون اين كشور واژه تروريستهاي حماس را به تاسي از مواضع اتحاديه اروپا بكار ميگيرد حمايت اكثريت قابل توجه و بيش از ۷۰درصدي مردم اسپانيا از مردم فلسطين، حكايت ازاين دارد كه آن دسته از رسانههاي اسپانيايي كه مطالبشان با افكار عمومي اين كشور همسوئي بيشتري دارد ، دراين زمينه موفق تر عمل كرده اند .
دراين زمينه شايد بتوان گفت كه رسانههاي اين كشور نيز بيش ازاينكه تاثير گذارو شكلدهنده افكار وآراي مردم باشند ، تاثير پذيرازآنها بوده اند، زيرا مواضع مردم اين كشور براساس آنچه در تظاهرات و راهپيمايي ها بيان شده است در اعتراض به جنايات رژيم صهيونيستي ، صريح ترو وجدي تر از مواضع رسانههاي اين كشور است .
اين درحاليست كه برخي از صاحب نظران و آگاهان سياسي براين باورند كه دولت اسپانيا عليرغم همه اين مسايل و فارغ از قدرت افكار عمومي اسپانيا و مواضع نخست وزيرآن كه نسبت به مواضع مقامات سايركشورهاي عضو اتحاديه اروپا عادلانه تراست ، بخاطر حفظ منافع خود ، در خصوص تهاجمات اسرائيل به مردم غزه سياست كج دار و مريز را كه تاكنون پيشه كرده است ، حفظ خواهد كرد و فقط سعي دارد با انجام اقدامات ميانجيگرانه به تلاش دراين زمينه ادامه دهد.
البته نبايد از نظر دورداشت كه اتحاديه اروپا از اين جهت كه حماس را گروهي تروريستي قلمداد كرده است ، انجام تماسهاي ديپلماتيك با مقامات آن براي برقراري آتش بس را قبول ندارد ، درحاليكه موضع زاپاته رو دراين زمينه متعادل تر است .
نخست وزير اسپانيا معتقد است كه دركنار تلاشهاي ديپلماتيك و انجام مذاكره با سران دولتهاي سوريه ، مصر ، اردن و رژيم صهيونيستي بايد با مقامات حماس نيز براي حل بحران گفت وگو كرد .
به هرصورت برخي از صاحب نظران معتقدند ، اتخاذ اين رويكرد و استراتژي از جانب مادريد علاوه بر حفظ منافع ملي ، از اين روست كه اسپانيا پس از مرگ ژنرال فرانكو يعني در سالهاي نيمه دوم دهه ۱۹۷۰ميلادي بعداز حدود ۳۲ سال از آغاز اشغال فلسطين ، سرانجام رژيم نامشروع صهيونيستي را به رسميت شناخت و اكنون قطع حمايت ازاين رژيم ، نشان از وجود مغايرت و تناقض بين سياستهاي اين كشور با اتحاديه اروپا است .
ازاين رو پيش بيني ميشود كه مواضع دولت اسپانيا به همين گونه حفظ شود و در آينده نيز نه درجهت حمايت ازمردم فلسطين و غزه و حماس و نه در جهت مخالفت با رژيم غاصب صهيونيستي از حد كنوني فراتر نرود و هيچ اقدام عملي سخت وجدي براي مقابله با جنايات رژيم صهيونيستي از خود بروز ندهد .
برهمين اساس است كه سفير اسرائيل در مادريد، عليرغم اعتراضات افكار عمومي اسپانيا به سياستهاي دولت متجاوزش به خود اجازه داده است كه با گستاخي تمام ، برمواضع حزب سوسياليست اسپانيا بتازد و اين حزب حاكم را بخاطر انجام فراخوان راهپيمايي و تظاهرات ۲۵۰هزارنفري روز يكشنبه گذشته مورد انتقاد قرار دهد .
تظاهراتي كه در پايان آن برخي از تظاهركنندگان با اجتماع در مقابل ساختماني كه اين سفارت در طبقه هفتم آن قرار دارد، دراعتراض به جنايات رژيم اشغالگر قدس ، به شكستن شيشههاي اين ساختمان و حتي درگيري با پليس پرداختند.
پرتغال همسايه غربي اسپانيا و عضو جامعه ايبرو آمريكا و درعين حال اتحاديه اروپا نيز از چنين شرايطي برخوردار است و به نظر نميرسد كه دولت اين كشور عليرغم حمايت اكثريت افكارعمومي اين كشور از مردم مظلوم فلسطين ، مواضع شديدي را در مخالفت با تهاجمات رژيم صهيونيستي به مردم غزه اتخاد كند.
البته اين شرايط در ونزوئلا به كلي متفاوت است ، زيرا هوگو چاوز رييس جمهوري اين كشور در اعتراض به جنايات رژيم صيهونيستي در اقدامي كاملا همسو با مواضع جمهوري اسلامي ايران و با قاطعيت تمام ، سفير رژيم صيهونيستي را از كشورش اخراج كرد.
اين اقدام چاوز به حدي قاطع بود كه خوسه ماريا اسنار نخست وزير سابق اسپانيا از حزب مردم اين كشور و از حاميان سياستهاي تجاوزكارانه جرج بوش رييس جمهوري آمريكا لب به انتقاد شديد و اتهام زني گشود و نزديكي روابط ايران ، روسيه و ونزوئلا را ائتلاف عليه كشورهاي آزاد عنوان كرد.
درهمين حال مخالفت و اعتراض افكارعمومي به جنايات رژيم صهيونيستي در ساير كشورهاي آمريكاي لاتين نيزهمچنان رو به گسترش است و مردم اين كشورها تاكنون با برپايي تظاهرات متعدد نفرت وانزجار خود نسبت به نسل كشي و قتل عام مردم فلسطين را ابراز داشتهاند .
به هرصورت نفوذ افكار عمومي جهانيان كه حتي آمريكا را به عنوان اصليترين حامي رژيم صهيونيستي ،تحت فشار قرار داد و ناچار به دادن راي ممتنع در شوراي امنيت براي تصويب قعطنامه اخير اين شورا كرد ، خواهد توانست قدرت شگرف خود را در صحنه سياسي روابط بينالملل به رخ بكشد و اين همان
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]