واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: غربت هنر در عرصه ترويج فرهنگ ديني
در اهميت و تاثيرگذاري هنر همين بس كه شعر، عكس، فيلم و يا داستاني را كه بسيار به آن علاقه منديم به خاطر آوريم و به اين سوال جواب دهيم كه غير از آن اثر چه چيزي مي توانست تا اين اندازه در ما تاثير بگذارد؟
پس با ما هم عقيده مي شويد اگر بگوييم هنر بيان كننده احساس انسان است و بدون هنر، انتقال ماندگار مفاهيم ميسر نيست.در اين جا به دنبال جواب اين سواليم كه اگر هنر رساترين وسيله انعكاس انديشه ها و آرمان هاست، تا چه اندازه از اين وسيله براي انتقال و دروني كردن آرمان و فرهنگ برخاسته از قيام امام حسين(ع) استفاده كرده ايم؟
متوليان هنر در استان كه عاشورا و فرهنگ حسيني(ع) را بهترين گنجينه شفابخش دردهاي جامعه معرفي مي كنند، تا چه اندازه از هنر براي شفابخشي دردهاي جامعه با استفاده از فرهنگ عاشورايي استفاده كرده اند؟
اين سوال را نه از مسئولان امور اقتصادي، سياسي و حتي فرهنگي -به معناي عام- بلكه از مسئولان فرهنگي كه به طور خاص وظيفه انتقال فرهنگ ديني را با استفاده از هنر برعهده دارند، پرسيده ايم.
در اين گزارش به دنبال اين موضوعيم كه ببينيم مسئولاني كه بر جايگاه هاي فرهنگي، هنري استان تكيه زده اند، همچون سال هاي گذشته فرصت ها را از دست داده اند يا اين كه امسال با در نظر گرفتن اهداف سند چشم انداز و وضعيت موجود فرهنگي در استان تا چه اندازه از ظرفيت هاي فرهنگ و ارزش هاي نهضت سالار شهيدان(ع) استفاده كرده اند؟
سازمان تبليغات اسلامي و اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي ۲نهاد متولي انتقال فرهنگ ديني بااستفاده از ابزار هنرند كه گفت وگوي خبرنگار ما را با مسئولان اين ۲ نهاد مي خوانيد.
حوزه هنري استان
معاون فرهنگي، آموزشي و پژوهشي اداره كل تبليغات اسلامي خراسان رضوي در پاسخ به اين سوال گفت: در اين اداره كارهاي هنري به حوزه هنري سپرده شده است.
حجت الاسلام حائري افزود: با اين حال سال گذشته و امسال كنگره شعر عاشورايي برگزار كرده ايم.
سپس به سراغ معاون فرهنگي حوزه هنري خراسان رضوي رفتيم كه در اين باره اظهار داشت: ۲ نمايش تعزيه خواني و تئاتر شب آفتابي توسط حوزه هنري در ماه محرم برگزار خواهد شد.
ابراهيم زره ساز در اين گفت وگو به آماده سازي ۲ تعزيه خواني تك نفره به نام هاي حنجره ها و شام غريب اشاره كرد و گفت: يكي ديگر از برنامه هاي حوزه هنري برگزاري همايشي با همكاري اداره كل تبليغات اسلامي استان با عنوان رموز اجرايي مرثيه خواني و نعت خواني است كه ويژه مرثيه خوانان و مداحان استان برگزار مي شود.وي در ادامه برگزاري نمايشگاه خوشنويسي با عنوان جلوه عرش و آماده شدن گروه كر حوزه هنري براي ضبط اثري با عنوان كار عاشورا را از ديگر برنامه هاي حوزه هنري بيان كرد و گفت: علاوه بر اين ها هر هفته در حوزه هنري جلساتي با عنوان پاتوق عكس و شعر برگزار مي شود كه به طور طبيعي در ايام محرم و صفر آثار مربوط به عاشورا و فرهنگ امام حسين(ع) ارائه مي شود و مورد نقد و ارزيابي قرار مي گيرد.در گفت وگو با معاون فرهنگي حوزه هنري استان كه يكي از نهادهاي مسئول در انتقال فرهنگ ديني است، با بيان اين كه، وقتي مي گوييد جلسات پاتوق عكس و شعر به طور طبيعي در ايام محرم به سمت فرهنگ عاشورا سوق داده مي شود يعني اين كه هيچ برنامه ريزي مناسبي براي بهره گيري از هنر عكاسي و شعر انجام نداده ايد، پرسيديم چرا در زمينه توليد داستان كوتاه و بلند و فيلم نامه اقدامي انجام نداده ايد كه پاسخ داد: حوزه هنري در راستاي ۲ وظيفه خود يعني كشف و پرورش استعدادهاي نسل جوان در زمينه هنر و آموزش آن ها و براي توليد آثار فاخر ديني، با توجه به امكاناتي كه در اختيار دارد در اين مسير حركت مي كند.
از زره ساز سوال ديگري پرسيديم مبني بر اين كه متناسب با گروه هاي سني و موقعيت هاي اجتماعي مختلف بايد آثار مختلفي توليد كرد، بنابراين شما با توجه به اين اصل چه برنامه ريزي هايي در توليد آثار مختلف انجام داده ايد كه اظهار داشت: داشتن محتواي غني و آماده، مهم ترين مسئله براي توليد يك داستان يا فيلم نامه اثرگذار است. در حالي كه در حال حاضر با كمبود افرادي روبه روييم كه علاوه بر تخصص و مهارت لازم در نويسندگي به اندازه نياز از محتواي ديني هم برخوردار باشند.
زره ساز از تهيه طرحي براي طراحي لوگوي امام حسين(ع) و حضرت ابوالفضل(ع) خبر داد كه به دليل بودجه بالاي آن هنوز اجرايي نشده است.
اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي
معاون هنري اداره كل ارشاد خراسان رضوي نيز حمايت از اجراي نمايش هاي عاشورايي و برگزاري نمايشگاه هاي خوشنويسي و عكاسي در مشهد و شهرستان ها را از برنامه هاي اين معاونت براي بهره گيري از ظرفيت هنر براي انتقال مفاهيم و مضامين قيام امام حسين(ع) دانست وگفت: با توجه به اين كه هنر تعزيه خواني با فوت پيشكسوتان اين هنر در حال فراموشي است و از طرف ديگر فن اجراي اين گونه نمايشي به نسل جوان كمتر متصل شده است، نشستي را هم با پيشكسوتان و سرپرستان گروه هاي فعلي تعزيه خواني برنامه ريزي كرده ايم تا بتوانيم به اين هنر رونق ببخشيم.
حسين مسگراني در پاسخ به اين سوال كه برنامه هاي امسال شما چه تفاوتي با سال گذشته كرده است، تصريح كرد: سعي مي كنيم در برنامه ها نوآوري داشته باشيم.
توجه به متون و رفع اشكالات آن ها و استفاده از پيشكسوتان براي آموزش نسل جوان از رويكردهاي جديد سال جاري است.
معاون هنري اداره كل فرهنگ و ارشاد استان در جواب به اين سوال كه چه برنامه هايي براي سنين مختلف با توجه به نيازها و ويژگي هايي كه خاص هر گروه سني است، پيش بيني كرده ايد گفت: مخاطب ارشاد، عامه مردم جامعه اند و مخاطب خاص سني در ارشاد مطرح نيست.
كودكان و نوجوانان مخاطب آموزش و پرورش و كانون فكري كودكان و نوجوانند دانشگاهيان هم مخاطب آموزش عالي محسوب مي شوند و چون وظيفه ارشاد در زمينه فرهنگ عمومي است مخاطبان ما نيز بيشتر كساني مي باشند كه از دانشگاه فارغ التحصيل شده اند و الان جزو توده مردم محسوب مي شوند.وي درباره برنامه هاي توليدي اداره كل ارشاد تصريح كرد: معمولا در ابتداي هر سال در شوراي راهبردي اداره كل ارشاد استان، نيازها مطرح مي شود و براساس آن ها توليد برنامه ها نيز به تصويب مي رسد و با توجه به ابعاد مختلف قيام عاشورا از جمله فداكاري و ايثار، اين فرهنگ امروزه مي تواند راه گشاي ما در بسياري از مسائل باشد.
معاون هنري اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي در پاسخ به اين سوال كه اجراي برنامه هايي نظير شب شعر و نمايشگاه هاي هنري تا چه اندازه در فرهنگ سازي كارآمد بوده است و توانسته با استفاده از فرهنگ حسيني دردهاي جامعه را درمان كند، گفت: اگر به دنبال كارهاي خاص مي باشيم، سرمايه گذاري خاص هم بايد انجام شود.
در زمينه هاي فيلم كوتاه، تئاتر و تعزيه خواني و هنرهاي تجسمي، قدم هايي برداشته ايم و حتي چند دوره فصل عاشورايي هم برگزار كرده ايم، با اين حال بايد بگويم كه در ابتداي راهيم.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]