محبوبترینها
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1840678506
سياستهاي توليد محصول سالم كشاورزي زيستي4 گواهي محصولات ارگانيك
واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: سياستهاي توليد محصول سالم كشاورزي زيستي4 گواهي محصولات ارگانيك
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: مسائل راهبردي ايران
اشاره:
آنچه كه در پي ميآيد گزيدهاي است از 2 پژوهش «بررسي وضعيت كشاورزي ارگانيك درايران وجهان» و همچنين «كشاورزي زيستي» كه پيش از اين در موسسهي پژوهشهاي برنامهريزي و اقتصاد كشاورزي انجام گرفته است.
اجراي كشاورزي پايدار علاوه بر آنكه منجر به سود بخشي اقتصادي- اجتماعي ميشود، مانع از پيدايي آلودگيهاي آب و خاك شده و با حفاظت از محيط زيست از به خطر افتادن حيات گياهان، حيوانات و انسانها جلوگيري خواهد كرد. اين در حالي است كه الگوهاي كشاورزي متداول خسارتهاي جبرانناپذيري به منابع زيستي كشور وارد آورده و درصورت غفلت سياستگذاران از اصلاح سياستهاي جاري توسعهي بخش كشاورزي، پيشبيني ميشود اين روند مخرب به نحو روزافزوني ادامه يابد.
با توجه به آنكه كشاورزي ارگانيك (كشاورزي زيستي) شاخهاي از كشاورزي پايدار است بنابراين در تكميل كارگاهها و مقالات سياستهاي توليد محصول سالم به توضيح اين نوع از نظام كشاورزي پرداخته ميشود. در كشاورزي ارگانيك كاربرد مواد شيميايي مصنوعي ممنوع و تمام مراحل توليد، فرآوري و بازاريابي محصولات داراي استانداردهاي خاصي است. اجراي اين استانداردها در توليد محصولات كشاورزي ارگانيك توسط يك موسسهي گواهي كننده، نظارت ميشود.
گفتنيست در كشاورزي ارگانيك تاكيد بيشتري بر استفاده از نهادههاي درون مزرعهاي و طبيعي همانند كود سبز، كود دامي، بقاياي گياهي، تناوب زراعي، كشت مخلوط و... ميشود و محصول سالم با كيفيت مطلوب و طبيعي در اختيار مصرف كنندگان قرار مي گيرد. اين نوع محصولات براي خريداران با برچسب ارگانيك يا زيستي مشخص ميشوند و قيمت آنها در بازار گرانتر از ساير محصولات است.
توصيههاي پزشكان و متخصصان سلامت غذايي درباره خطرات فراوان باقيماندهي غير مجاز كود و سم شيميايي در محصولات كشاورزي و هشدارهاي كارشناسان محيط زيست دربارهي آلودگيهاي خطرناك طبيعت از جمله آلودگي مخازن آب زيرزميني و خاك مزارع به خوبي نشان ميدهد كه اين نوع كشاورزي بايد به عنوان يكي از اولويتهاي سياستهاي عمومي بخش كشاورزي، مورد توجه سياستگذاران قرار گيرد.
گفتني است در اولين مادهي سياستهاي كلان نظام در بخش كشاورزي آمده است؛ توسعهي پايدار كشاورزي با حفاظت از منابع طبيعي پايه توليد و صيانت و توانمندسازي منابع انساني بوده و از سوي ديگر در مادهي 8 اين سياستها مراعات معيارهاي زيست محيطي، به عنوان يكي از اهداف تخصيص يارانه هدفمند به بخش كشاورزي مورد تأكيد قرار ميگيرد.
همچنين در بخش امور كشاورزي، دام و آبزيان شرح وظايف تفصيلي وزارت جهاد كشاورزي مصوب 1379 بر موضوع نظارت بر ورود، توليد، توزيع و مصرف سموم مورد نياز بخش كشاورزي با رعايت شاخصهاي زيست محيطي كشور تاكيد دارد.
*توليدات ارگانيك*
آسيا
در بيشتر كشورهاي آسيايي توليدات ارگانيك گواهي شده در سطوح كوچك بوده و در اكثر مواقع بهمنظور رسيدن به خودكفايي در توليد غذا با افزايش حاصلخيزي خاك و صادرات اين محصولات انجام ميشود.
در كشورهاي آسيايي سطوح زيركشت ارگانيك در مقايسه با ديگر كشورها كم بوده و از اين ميان بيشترين توليد محصولات ارگانيك به كشورهايي همانند هند، اكراين، چين، اندونزي و رژيم اشغالگر قدس اختصاص دارد. گفتنيست در بيشتر كشورهاي آسيايي تصوير مشخصي از وضعيت كشاورزي ارگانيك در دسترس نيست. (جدول 5 توليدات و واردات برخي كشورهاي آسيايي)
هند
در هند كشاورزان توليد كننده محصولات ارگانيك به سه گروه تقسيم مي شوند.
1. گروه اول كشاورزاني هستند كه بيشتر از دانش بومي و تكنولوژي توسعه يافته هزاران سال پيش پيروي ميكنند، هدف اين افراد از كشاورزي توليد به ميزان نيازشان است و ميتوان گفت فروش قابل توجهي از اين محصولات ندارند.
2. گروه دوم كشاورزاني هستند كه با توجه به ابعاد مزارعشان (كوچك تا متوسط) به دو گروه تقسيم مي شوند:
الف: آنهايي كه براي زنده كردن عمليات وابسته به كتاب مقدس هندوها كشاورزي مي كنند.
ب: آنهايي كه از سيستمهاي كشت ارگانيك مدرن پيروي كرده و بهطور معمول مازاد توليد دارند و گاهي آنها را صادر ميكنند.
3. گروه سوم شركتهاي خصوصي هستند كه باتوجه به تقاضاي بازار، كشاورزي ارگانيك را در ابعاد و مقياسهاي بزرگ انجام ميدهند و بهطور فعال در ارتقاء بخشيدن كشاورزي ارگانيك جهت صادرات نقش دارند.
هند محصولات اوليهي ارگانيك را توليد كرده و در سطح محدودي آنها را فرآوري ميكند. محصولات ارگانيك اصلي كه در مناطق آب و هوايي گوناگون رشد ميكنند شامل قهوه، چاي، چاشنيها، ميوهجات، سبزيجات، غلات، عسل، پنبه مي باشد؛ لازم به توضيح است در هند توليد دام و طيور و شيلات به روش ارگانيك وجود ندارد.
در تمام بازار هند با توجه به سطح توسعه يافتگي منطقه محصولات ارگانيك بهطورمستقيم از توليد كننده به مصرف كننده ميرسد.
چين
چين با وجود آنكه بيشترين سطح ارگانيك در آسيا را داراست اما كشاورزي ارگانيك در اين كشور در مراحل ابتدايي ميباشد. حدود دو سوم استانها و مناطق خودگردان چين در توليد، فرآوري و تجارت ارگانيك درگير هستند.
درسال 1994 در راستاي توسعهي محصولات ارگانيك در حفظ محيط روستا از آلودگي، سازمان اجرايي حفاظت از محيط زيست چين، مركز توسعهي غذاي ارگانيك را تاسيس كرد. اين مركز مجموعهي جامعي از توليدات مزارع ارگانيك و استانداردهاي فرآوري غذا و آئين نامههاي مديريت برچسب گذاري محصولات ارگانيك را آماده كرد. از اين استانداردها محصولاتي همانند محصولات زارعي، تخم مرغ، لبنيات، پرورش زنبور عسل، قارچ، جوانهها، مجموعهي گياهان وحشي، محصولات ارگانيك فرآوري شده، توزيع و فروش، انبارداري و بسته بندي، بازرسي و ارزيابي، آبياري و كيفيت آب را شامل ميشود.
كره
در سال 2001 محصولات ارگانيك (ميوه جات، سبزيجات و برنج) توليد شده تنها 2/0درصد از كل توليدات كشاورزي را تشكيل داده است. با اين حال تقاضا براي اين محصولات در حال افزايش است.
حدود 55 درصد مصرف كنندگان كرهاي محصولات ارگانيك خريداري ميكنند زيرا بسياري از آنها به بهداشت و سلامت خود اهميت مي دهند و علاقه زيادي به خوردن غذايهاي سالم و با كيفيت بالا دارند. در حال حاضر درآمدها و آگاهي توليد در زمينه ارگانيك بالا رفته و تقاضا براي محصولات فرآوري شده بيشتر شده و پيش بيني ميشود مصرف اين محصولات رو به افزايش باشد.(جدول 6 اراضي تحت ميريت ارگانيك و تعداد مزارع ارگانيك در آسيا)
آمريكاي جنوبي
در بسياري از كشورهاي آمريكاي جنوبي مناطق ارگانيك 5/0% بوده و رشد آنها با توجه به كشت اين محصولات از سطوح پائين، بسيار چشم گير مي باشد. كل مناطق تحت مديريت ارگانيك در حال حاضر 7/4 ميليون هكتار مي باشد.
تقريبا" تمام كشورهاي آمريكاي جنوبي داراي كشت ارگانيك هستند اما سطح رشد و پيشرفت آن بين كشورهاي مختلف گوناگون است. در ميان كشورهاي آمريكاي جنوبي كشورهايي كه بيشترين درصد زمينهاي ارگانيك را دارند آرژانتين، اروگوئه، برزيل و شيلي مي باشند. مهمترين بخش 2/3 ميليون هكتار اراضي ارگانيك در آرژانتين را چمنزارها تشكيل داده است، علاوه بر آنكه 1064275 هكتار تحت گواهي گياهان وحشي قابل برداشت مي باشد. (جدول 7 كشورهاي تحت مديريت ارگانيك و تعداد مزارع ارگانيك آمريكاي جنوبي)
در آفريقا انقلاب سبز موفقيت كمي در مناطق روستايي بهدست آورد، استفاده از نهادهها در كشورهاي آفريقايي حتي با وجود استفاده از آن در بعضي از محصولات (همانند پنبه در زيمباوه)، كم مي باشد. با توجه به استفاده كم از نهادهها در اكثر كشورهاي آفريقايي محصولات كشاورزي ميتوانند در شرايط ارگانيك تهيه شوند.
كشاورزي ارگانيك در آفريقا بهخصوص در كشورهاي جنوبي اين قاره در حال گسترش است. عوامل مهم گسترش اين نوع كشاورزي در آفريقا تقاضاي كشورهاي صنعتي براي محصولات و همچنين بازسازي و باروري خاك در سرزمينهايي كه تخريب خاك و زمين آنها را تهديد مي كند مي باشند.
لازم به توضيح است بشتر محصولات صادراتي اين قاره قهوه، پنبه، كاكائو، ميوه هاي خشك، گياهان دارويي، آناناس، موز، وانيل، آكاوادو، نارگيل، بادام زميني و ... را شامل ميشود. بيش از 200هزار هكتار در آفريقا تحت مديريت ارگانيك بوده و علاوه بر آن 23351 هكتار تحت عنوان گياهان وحشي قابل برداشت، گواهي برداشت دارند.
آفريقاي جنوبي واوگاندا
در مقايسه با ساير كشورهاي جنوب صحراي آفريقا ، آفريقاي جنوبي و اوگاندار داراي بخش ارگانيك پيشرفته اي مي باشند. آفريقاي جنوبي علاوه بر آژانسهاي گواهي دهنده براي صادرات اين محصولات داراي بازارمحلي محصولات ارگانيك هم مي باشد.
سطح كشاورزي ارگانيك در آفريقاي جنوبي 45000 هكتار ودر اوگاندار 122000 هكتار را در برگرفته كه به ترتيب شامل 250 و 28200 مزرعه مي شوند. در اوگاندا بخش اعظم توليدات ارگانيك به كشورهاي پيشرفته صادرمي شود و آژانسهاي گواهي دهنده اين محصولات در اين كشور در حال گسترش فعاليت خود مي باشند، محصولات ارگانيك اين كشور شامل ميوه جات ، سبزيجات تازه، پنبه و قهوه مي باشد. (جدول 8 كشورهاي تحت مديريت ارگانيك و تعدا مزارع ارگانيك در آفريقا)
*گواهي محصولات ارگانيك*
درسالهاي اوليهاي كه كشاورزي ارگانيك در حال رونق گرفتن بود تقريبا“ بيشتر محصولات ارگانيك توليد شده به مصرف محلي ميرسيد، در واقع تازگي محصول و بازار بدون واسطه بهطورمعمول ماهيت اصلي توليدات ارگانيك را همراه با مشخصهي اصلي آن يعني عدم مصرف مواد شيميايي در محصول تشكيل ميداد.
گسترش بازار ارگانيك از سال 1970 منجر به وسيع تر شدن چرخهي عرضهي محصولات ارگانيك درجهان شد در اين هنگام اين احتمال بوجود آمد كه محصولات ارگانيك براي رسيدن به مصرف كننده بايد مسافتهاي طولاني از طريق واسطه هاي متعدد سپري كند. باتوجه به شرايط بوجود آمده مصرف كننده بايد اطمينان حاصل كند، محصولي را كه خريداري كرده صدردرصد ارگانيك است.
براي تضمين محصولات ارگانيك و اطمينان خريداران از سالم بودن محصول و جلوگيري از مشكلات بعدي آن از سال 1990 استانداردهاي مشخصي براي محصولات ارگانيك تعيين شد.
اين امر منجر به دريافت گواهي كشاورزان درصورت گذراندن دورههايي زير نظر آژانسهاي گواهي دهنده شد كه شامل رعايت استانداردهايي در توليد و رشد محصول، بذر ونهال محصولات، مديريت كنترل آفات و علفهاي هرز درمزرعه، مديريت و نظارت بر بسته بندي، آماده سازي، شستشو، انبارداري، حمل و نقل و روشهاي برچسب گذاري است.مهمترين مزيت دريافت گواهي ارگانيك دسترسي به بازار محصولات ارگانيك است كه به طورمعمول به اين محصولات در بازار بيمه تعلق ميگيرد.
از سوي ديگر كاهش هزينهي نهادهها، ساخت و بهبود كيفيت خاك، افزايش سلامتي با كاهش استفاده از مواد شيميايي، كاهش آفات و علفهاي هرز و ... ازجمله مزيتهاي ديگر محصولات ارگانيك است كه اين اطمينان را به مصرف كننده ميدهد كه هر كجا محصولي با گواهي برچسب ارگانيك مصرف كنند عاري از مواد شيميايي و سموم و تضمين كنندهي سلامت آنها ميباشد.
به دليل پيدايي اعتماد و جلب رضايت مصرف كننده به كالاهاي ارگانيك طرحهاي نماديني كه كشاورزان، عمده فروشان و توليدكنندگان كالا را به يكديگر مرتبط سازد از ويژگيهاي اصلي قوانين ارگانيك است. گفتنيست هنگاميكه طرحي توسط گروه ناظر موردتائيد قرار گرفت و گواهي شد توليدكنندگان و كشاورزان مجاز به استفاده از نماد مربوط به آن هستند.
مجموعه استانداردهاي ارگانيك قوانيني را در برمي گيرند كه ماهيتي جهاني داشته و مرزهاي ملي را پشت سر گذاشته باشند و برخي از كشورهاي عمده مصرف كننده و توليد كننده محصولات ارگانيك، استانداردهاي ملي بـراي گواهي اين محصولات را تدوين كرده باشند.
شايان ذكر است فرانسه اولين كشور اروپايي بود كه برچسب دولت AB مخفف Agricultural Biological را براي غلات، ميوه جات و سبزيجات ارگانيك ارائه داد. AB به مفهوم كشاورزي بيولوژيك و مصرف كنندگان فرانسوي علامت AB را شناخته و درنظر دارند در فروشگاههاي بزرگ، ميوهجات و سبزيجات تازهي ارگانيك حتما“ داراي علامت AB باشند.
از ساير استانداردهاي كه در كشورهاي ديگر جهان براي گواهي محصولات ارگانيك بهكار مي رود مي توان به UKROFS كه در بريتانيا مورد استقاده قرار مي گيرد، اشاره كرد. استفاده از نشانه گواهي UKROFSبه اين معنا نيست كه ساير نمادهاي مشخص كنندهي ماهيت ارگانيك محصول كنار گذاشته شود بلكه مي توان از اين نشانه در كنار نمادهاي ديگر و بهمنظور تاييد شرايط لازم ارگانيك كالا استفاده كرد.
وضع قوانين اتحاديهي اروپا بر تعداد استانداردهاي تصويب شده كشورهاي عضو تاثير عمدهاي بهجا گذاشت و در حال حاضر ورود محصولات ارگانيك به اتحاديه اروپا تنها از كشورهايي مجاز مي باشد كه در ليست توليد كنندگان ارگانيك مصوب اتحاديه اروپا قرار داشته باشند اين كشورها بايد از قوانين توليد ارگانيك اتحاديه اروپا پيروي كنند.
در ايالات متحده امريكا نيز قوانين براي توليد مواد غذايي ارگانيك در سال 1990 به تصويب رسيد. اين قوانين براي اعمال استانداردهاي مواد غذايي گياهي و ارگانيك در سطح ملي و نيز تدوين و تنظيم مراحل گواهي محصول فراهم است.
باتوجه به وجود برخي مشكلات، قوانين مزبور در سال 1993 لازم الاجرا شدند، از سوي ديگر كوششهايي بهمنظور تدوين قوانين براي توليد و مصرف محصولات ارگانيك در سطح جهاني توسط فدراسيون بين المللي جنبش كشاورزي ارگانيك(IFOAM) بهعمل آمد. IFOAM درسال 1979 تاسيس شد و ستاد مركزي آن در آلمان است.
اكثر موسسات و نهادهايي كه در سطح اروپا در رابطه با محصولات ارگانيك فعاليت دارند وابسته به IFOAM هستند: IFOAM مجموعهاي از حداقل استانداردهاي توليد را براي محصولات ارگانيك عمده تعيين كرده است كه تمامي اعضا بايد در اصول به آنها متعهد باشند. مجموعه حداقل استانداردهاي IFOAM بهعنوان مباني براي قوانين اتحاديهي اروپا و ساير كشورها مورد استفاده قرار گرفته است. هدف IFOAM ايجاد يك “علامت ارگانيك“ جهاني به دور از هر گونه قيد ملي و يا اتحاديهاي است.
در سطح بين المللي، سازمان خواروباركشاورزي(FAO) نيز نسبت به رشد بخش كشاورزي ارگانيك و نياز به وجود مـعيارهايي براي گواهي اين محصولات عكس العمل نشان داد و بهعنوان بخشي از مجموعه قوانين مربوط به تغذيه FAO’S codex Alimentarius پيشنهاداتي را براي استانداردهاي ارگانيك بين المللي فراهم آورده است. (جدول 9 وضعيت كشورهاي مختلف دنيا در خصوص قوانين اجرايي ارگانيك)
ادامه دارد...
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 377]
-
گوناگون
پربازدیدترینها