واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: بخش بين المللي جشنواره شعر فجر پررنگ تر مي شود
در آستانه سي امين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي؛ سومين جشنواره بين المللي شعر فجر برگزار مي شود. جشنواره اي كه هر چند دير شكل گرفت و با انتقادهايي همراه بود اما بالاخره برگزار شد و حالا به سومين دوره خود رسيده است ضمن اين كه سعي مي كند شاعران پارسي گوي ديگر كشورها را نيز با خود همراه كند و به همين دليل نيز نام بين المللي را بر خود نهاده است.
امسال جشنواره هم زمان با ولادت امام محمدباقر(ع) در تالار نور مشهد مقدس افتتاح مي شود و ١٠ اسفند ماه يعني درست يك ماه بعد در تهران به كار خود خاتمه مي دهد و با توجه به سي امين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي؛ توجه بيشتري به اشعار با موضوعات امام و انقلاب اسلامي، نهضت بيداري اسلامي، پايداري و دفاع مقدس، اشعار آييني، اشعاري با مضامين اخلاقي، ايثار و شهادت شده است. همچنين به دليل هم زماني جشنواره با ماه محرم و صفر، مراسم شعرخواني عاشورايي در سطح استان ها برگزار مي شود. براي كسب اطلاعات بيشتر گفت وگويي با مصطفي اميدي دبير اجرايي جشنواره داشتيم تا از چند و چون جشنواره و نحوه برگزاري آن بيشتر جويا شويم.
" از جشنواره چه خبر؟
- كارها به خوبي پيش مي رود. چهار جلسه شوراي سياست گذاري جشنواره برگزار شد و ستاد اجرايي نيز فعاليت هاي خود را آغاز كرده است.
" نحوه برگزاري جشنواره چگونه است و شاعران در چه بخش هايي حضور دارند؟
- جشنواره در سه بخش برگزار مي شود. بخش جوان، تجليل از شاعران پيشكسوت و متعهد و بخش بين الملل؛ بخش جوان در دو سطح استاني و كشوري برگزار مي شود. اين بخش رقابتي است و شاعران جوان متولد ٢٢ بهمن ١٣٥٧ به بعد مي توانند در اين بخش شركت كنند و حداقل ١٤ قطعه شعر به دبيرخانه هاي استاني جشنواره ارسال كنند كه دبيرخانه ها تا ٣٠ دي ماه، آثار شاعران را دريافت مي كنند.
البته در استان هايي كه اشعار محلي هم وجود دارد مثل كردي و تركي؛ اشعار محلي هم يكي از محورهاست كه شاعران مي توانند در اين بخش نيز ١٤ قطعه از اشعار خود را شركت بدهند.
در سطح كشوري؛ گرايش اشعار محلي وجود ندارد. در اين بخش اشعار سنتي، نو، نيمايي، سپيد و اشعار كودك و نوجوان شركت داده مي شود كه شاعران جوان مي توانند حداقل ١٤ شعر چاپ شده و نشده خود را به دبيرخانه ارسال كنند تا آثارشان در سطح كشوري مورد ارزيابي قرار گيرد.
البته شاعراني كه در استان ها حضور دارند ولي توان خود را تشخيص داده و احساس مي كنند كه مي توانند در سطح كشوري هم رقابت داشته باشند مي توانند آثارشان را به دبيرخانه جشنواره ارسال كنند. از اين ميان پس از بررسي هاي لازم از هر استان ١٠ اثر برتر در حوزه جوان به دبيرخانه مركزي جشنواره براي داوري نهايي ارسال مي شود.
" چرا شاعران ١٤ اثر را براي جشنواره مي فرستند؟
- اين تعداد را براساس رقم ١٤ معصوم انتخاب كرده ايم ضمن اين كه با يك قطعه شعر نمي توان كيفيت كار شاعران را ارزيابي و در مورد آن قضاوت كرد ولي در مجموعه ١٤ تايي مي توان نظر داد.
" در مورد بخش هاي ديگر جشنواره بگوييد و تجليل از شاعران پيشكسوت و متعهد بر چه مبنايي است؟
- هيئت داوران در بخش تجليل از شاعران با توجه به آثار چاپ شده از شاعران پيشكسوت و بالاي ٣٠ سال و افرادي كه در سه دهه اخير، خدمات شاياني به ادبيات انقلاب كرده اند چند شاعر را معرفي و تجليل مي كند.
در بخش بين المللي نيز با توجه به تاكيد مسئولان بر حضور شاعران فارسي زبان: بخش بين المللي را برگزار مي كنيم و قرار شده تعدادي از شاعران پارسي گوي و تعدادي هم از شاعران پايداري و مقاومت به جشنواره دعوت شوند و هم زمان با برگزاري جشنواره در ايران حضور پيدا كنند. اين كار سبب ايجاد تعامل بيشتر ميان شاعران ايران و جهان و معرفي ادبيات و شعر انقلاب اسلامي به مخاطبان خارجي و آشنا كردن آنان مي شود. البته همايشي را براي تابستان سال آينده نيز با حضور تعدادي از شاعران مشهور از سراسر جهان پيش بيني كرده ايم و در كنار آن ها از شاعران برگزيده سه دوره جشنواره شعر فجر در سطح كشوري دعوت مي شود و نشست هاي مشترك، جلسات سخنراني، ميزگرد و شب شعر نيز خواهيم داشت و شاعران خارجي و ايراني با هم بيشتر آشنا مي شوند از طرفي هم شاعران خارجي اطلاعاتي از ادبيات ايران و ويژگي هاي ادبيات معاصر كسب مي كنند.ضمن اين كه براي شاعران ما لازم است كه با ادبيات در حوزه هاي مختلف و بين المللي تعامل داشته باشند: اين بخش جنبه رقابتي ندارد. البته شعر به دليل پايگاه و جايگاهي كه در اين سرزمين دارد، توانايي و قابليت بسياري دارد اما متاسفانه نام آوران و نام آشناهاي شعر ما آن چنان كه بايد، شناخته شده نيستند و اين بخش بيشتر جنبه معرفي ادبيات، به ويژه شعر را دارد و در اين همايش قطعا قوي تر حضور پيدا مي كنيم. البته چنين همايش هايي در خارج از كشور برگزار مي شود و با برگزاري چنين همايشي، زمينه حضور شاعران ملي ما نيز در همايش هاي ساير كشورها فراهم مي شود و اين گونه مي توانند ادبيات ايران را معرفي كنند و البته در اين همايش براي تعامل بيشتر ميان شاعران ايران و جهان و پوشش خبري بيشتر، از افراد صاحب قلم نشريات فرهنگي و بين المللي نيز دعوت مي شود تا بازتاب بين المللي هم داشته باشد.
" در زمينه چاپ آثار شاعران برگزيده، برنامه اي داريد؟
- سال گذشته كه جشنواره شعر فجر برگزار شد، قرار بود از هر استان آثار يك شاعر برگزيده استاني منتشر شود كه ما اين مسئله را پي گيري كرديم. آثار را از سوي شاعران دريافت كرديم و در حال حاضر اين آثار در حال انتشار توسط يك ناشر است و به جز چند مورد كه بنا به درخواست خود شاعر بود و نخواستند كه آثار چاپ شود و يا از نظر تعداد اشعار در حد يك كتاب نبود، از چاپ كتاب انصراف دادند ولي بقيه آثار در دست چاپ است براي سال آينده هم آمادگي اش را داريم ولي انتشار آثار شرايطي خاص دارد و يكي از ويژگي هاي لازم كميت و كيفيت آثار است و ضمن احترام به تمامي شاعران، بايد بگويم كه ممكن است از نظر استاني آثار شاعران تمامي شرايط را داشته باشد اما در سطح كشوري داراي چنين شرايطي نباشد و ما از چاپ چنين آثاري معذوريم.
" با توجه به اين كه فرصت زيادي تا مهلت مقرر ارسال آثار باقي نمانده، چه تعداد آثار به دبيرخانه رسيده است؟
- تا ٣٠ دي ماه فرصت براي ارسال آثار در بخش استاني وجود دارد و چون هنوز دبيرخانه هاي استاني در حال دريافت آثار هستند، بنابراين آمار دقيقي نداريم اما داوران كار خود را زير نظر دبير علمي جشنواره آغاز كرده اند و در زمينه گردآوري آثار پيشكسوتان فعاليت و آثار را بررسي مي كنند.
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]