واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ايران اولويت سياست خارجي اوباما
سياسي. اوباما. ايران. گاردين
باراك اوباما رئيس جمهورجديد آمريكا گفت ايران يكي از بزرگترين چالشهاي دولت وي خواهد بود و وي خواهان گفتگو با ايران است و درعين حال ايران را به حمايت از تروريسم و ساخت سلاح اتمي متهم كرد.
اوباما ايران را يكي از بزرگترين چالشهاي سياسي دولت آينده آمريكا خواند . وي ضمن متهم كردن ايران به پيگيري طرح سلاح اتمي گفت خواهان گفتگو با ايران است.
باراك اوباما رئيس جمهور منتخب آمريكا كه نه روز ديگر زمام امور كاخ سفيد را به دست ميگيرد گفت به سرعت در مسير اتخاذ يك رويكرد جديد مبتني بر گفتگو با ايران حركت ميكند اما هشدار داد كه تهران ميبايست از محدوده خاصي فراتر نرود. وي در يك گفتگوي تلويزيوني گفت ايران يكي از بزرگترين چالشهاي دولت وي خواهد بود. وي ايران را به صدور تروريسم از طريق حماس و حزب الله و پيگيري برنامه توليد سلاح اتمي متهم كرد.
وي گفت كه به آمال مردم ايران احترام ميگذارد اما انتظاراتي نيز از چگونگي رفتار يك بازيگر بينالمللي دارد. به نوشته نيويورك تايمز يكي از اولين تصميمات دولت وي و تيم سياست خارجي آمريكا به رهبري هيلاري كلينتون درباره ادامه و يا قطع عمليات پنهان مقابله با كوشش ايران براي ساخت بمب اتمي از طريق اختلال در زنجيره تامين قطعات اصلي اين طرح و نيز اعمال روش هاي تجربي فني براي مختل كردن سيستمهاي رايانهاي و برقي ايران است.
اين نشريه ميگويد اوباما در همان حال كه ميزان تاثيرگذاري اين طرح به عنوان يكي از راهكارهاي مقابله با بمب اتمي ايران را بررسي ميكند صدمات احتمالي اين كار بر روند تعامل ديپلماتيك با تهران را نيز مورد توجه قرار ميدهد. يكي از مسائل مطرح مهم در اين زمينه تهديد احتمالي حمله هوايي اسرائيل برعليه ايران است . نشريه گاردين در ماه سپنامبر نوشت اسرائيل در بهار گذشته موضوع حمله به تنها مركز شناخته شده توليد اورانيوم غني شده ايران در نطنز را مورد بررسي قرار داد. به گفته نيويورك تايمز اسرائيل در ماه مه از دولت جرج بوش خواهان كمك در حمله به ايران شده بود اما با مخالفت بوش روبرو شد از جمله به اين دليل كه چنين حملهاي مي تواند سبب يك درگيري وسيعتر در منطقه شود. به نوشته اين نشريه تل آويو خواهان دريافت بمبهاي سنگرشكن و نيز استفاده از فضاي عراق براي اين حمله شده بود.
پس از آن در سال ۲۰۰۸آمريكا اعلام كرد كه هزار بمب سنگرشكن به اسرائيل مي فروشد كه برخي اين تصميم را نوعي دلجوئي از اسرائيل بعد از مخالفت قبلي آمريكا با طرح تهاجم اسرائيل ارزيابي كرده اند.
اعلام پيگيري يك سياست با وجهه ديپلماتيك از سوي واشنگتن با استقبال ديپلماتها ي اروپايي روبرو شده كه معتقدند سياست غرب در قبال ايران طي شش سال گذشته شكست خورده و انتخاب اوباما راه را بر يك رويكرد جديد گشوده است.
به نوشته گاردين يك ديپمات عاليرتبه غربي ميگويد بايد با آمدن اوباما به راههاي جديدي رفت و تابوي مذاكره مستقيم با ايران كه كمتر از دوسال با دستيابي به بمب اتمي فاصله دارد شكسته شود.
بسياري عقيده دارند كه اوباما با يك ژست سياسي از قبيل اعزام ديپلماتهاي آمريكايي به تهران براي نخستين بار از زمان بحران در ابتداي انقلاب وارد عمل خواهد شد. ديپلماتهاي اروپايي گفتهاند كه مطمئن نيستند كه دولت اوباما به فوريت دست به كار گشايش دفتر منافع آمريكا در تهران خواهد شد و يا تا بعد از انتخابات رياست جمهوري ايران در ماه ژوئن صبر خواهد كرد تا به انتخاب مجدد احمدي نژاد كمك نكرده باشد.
دوشنبه 23 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]