واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: آفتاب بررسي ميكند؛ رابطه تورم و بيكاري در يك دولت كارآفرين!
حتي وزير كار نيز كه نميتوانست تصور كاهش نرخ بيكاري در فصل پائيز را داشته باشد چندي پيش احتمال افزايش اين نرخ را پيشبيني كرده و البته با طبيعي خواندن آن، علت را آغاز فصل سرما دانسته بود.
آفتاب-گروه اقتصاد و صنعت: دولت در تازهترين گزارش خود درمورد نرخ بيكاري از كاهش اين نرخ و تعداد بيكاران در پائيز امسال خبر داده است. اين در حالي است كه كارشناسان اقتصادي معتقدند كه هر آمار اقتصادي بايد بازتاب حقيقي خود را در جامعه داشته باشد.
به گفته اقتصاددانان آثار آمارهاي اقتصادي كه از سوي دولت ارائه ميشود بايد در جامعه احساس شود: «نرخ بيكاري تنهاه در شرايطي كه سرمايهگذاريهاي مولد و فعاليتهاي عمراني و حتي فعاليتهاي بخش خدمات افزايش داشته باشند كاهش مييابد».
آمار كاهش افراد بيكار در حالي به طور مكرر منتشر ميشود كه همزمان به دليل اتخاذ سياستهاي نادرست و مشكلات مختلف اقتصادي بخشي از كارخانجات كشور به حال تعطيل و يا نيمه تعطيل درآمدهاند. درهمين حال ناظران و تحليلگران با توجه به واردات بيرويه انواع كالاي مصرفي توليد شده در خارج به عنوان مهمترين سياست دولت در مقابله با تورم كه از توان توليدگران داخلي به عنوان عاملان ايجاد و يا حفظ اشتغال موجود كاسته است، ارائه هرگونه آمار درمورد كاهش بيكاري در كشور را غير واقعي و عجيب ميدانند.
سرما در گرما، گرما در سرما با آمار وزارت كار!(كيك كنيد)
در همين خصوص حتي وزير كار نيز كه نميتوانست تصور كاهش نرخ بيكاري در فصل پائيز را داشته باشد چندي پيش احتمال افزايش اين نرخ را پيشبيني كرد و البته با طبيعي خواندن آن علت را آغاز فصل سرما دانست. جهرمي 17 روز پيش از انتشار آمار كاهش نرخ بيكاري از 2/10 درصد تابستان به 5/9 درصد پائيز مشكلات تحميل شده به واحدهاي اقتصادي را مورد تائيد قرار داده و گفته بود: «هميشه فصل پاييز نسبت به تابستان و بهار نرخ بيكاري بالاتر بوده، بنابراين نسبت به تابستان نرخ بيكاري بالاتري خواهيم داشت. در زمستان نيز به دليل كاهش ساخت و ساز ساختمانها و همچنين كاهش اشتغال در بخش كشاورزي و حمل و نقل نرخ بيكاري افزايش خواهد يافت».
اما شايد علت اصلي اصرا در ارائه آمار كاهش نرخ بيكاري و تعداد بيكاران در تئوري كاهش نرخ بيكاري دولت و ارتباط آن با افزايش نرخ تورم نهفته باشد. در اين خصوص ميتوان به اظهارات پرويز داوودي در مراسم توديع دانش جعفري و معارفه صمصامي و همچنين نامه غلامرضا مصباحي مقدم عضو شوراي پول و اعتبار و رئيس كميسيون اقتصادي مجلس در پاسخ به اين اظهارات استناد كرد. نامهاي كه «انتخاب مسئولان بين دو گزينه تورم و بيكاري» و سياست كاهش بيكاري حتي به قيمت افزايش تورم را به شدت مورد انتقاد قرار داده بود.
مصباحي مقدم در نامه خود خطاب داوودي آورده بود: «توضيحات شما نشان داد كه اتفاق رخ داده در افزايش تورم نتيجه يك انتخاب بين دو گزينه تورم و بيكاري است و دولت براي كاهش نرخ بيكاري، تورم ناشي از اين اقدام را گريز ناپذير ميداند. طبعا نتيجه اين ديدگاه اين است كه اين رويه بايد استمرار يابد تا ما با نرخ بيكاري پايينتري در آينده روبرو شويم. به اعتقاد نگارنده انتخاب بين تورم و بيكاري در نرخهاي پايين يعني 2-4 درصد و در شرايط كشور ما زير 10 درصد قابل قبول است نه در شرايط تورم دو رقمي».
اكنون در حالي كه نرخ تورم در آمارهاي رسمي به بيش از 23 درصد رسيده است انتشار آمار واقعي بيكاران و افزايش نرخ بيكاري (همانگونه كه وزير كار براي فصل پائيز پشبيني كرده بود) هيچ دستآورد مثبت يا شاخصي كه در آن امكان يا فرصت استفاده تبليغاتي وجود داشته باشد باقي نخواهد ماند. پس ارائه آمار درمورد كاهش نرخ بيكاري با توجه به افزايش نرخ تورم تنها راهكار معرفي يك دولت شاخص در اجراي سياستهاي اشتغالزا و كار آفرين است!
اما كارشناسان كه تحولات اقتصادي كشور را به دقت زير نظر دارند معتقدند كه آمار دولت در مورد كاهش نرخ بيكاري مصاديق علمي ندارد و بازتاب آن در جامعه مشاهده نميشود بنابراين نميتوان آن را به سادگي پذيرفت.
به گفته آنان توجه به تعريف بيكاري در پرسشنامههاي مركز آمار تا اندازهاي پرده از واقعيت محاسبه نرخ بيكاري 5/9 درصد كشور خواهد انداخت. در پرسشنامههاي مركز آمار به شخصي شاغل گفته ميشد كه در 7 روز تنها 2 ساعت كار كرده باشد!
دكتر فرهاد خرمي درباره آمارهايي كه از سوي دولت درباره كاهش نرخ بيكاري و تعداد بيكاران مطرح ميشود ميگويد: «آمار كاهش نرخ بيكاري نسبت به ماههاي گذشته نميتواند صحيح باشد».
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبايي توضيح ميدهد: «بر اساس برنامه، دولت بايد سالانه در حدود 700 هزار شغل ايجاد كند اما تاكنون اين ميزان شغل ايجاد نشده تا نرخ بيكاري و يا تعداد بيكاران كاهش يافته باشد».
او مي گويد: «دولت تابحال حتي 400 هزار شغل نيز ايجاد نكردهاست پس چگونه اعلام ميكند كه نرخ بيكاري ماه به ماه كاهش يافته و اين روند ادامه دارد»؟
خرمي ميافزايد: «دولت ميگويد نرخ بيكاري تك رقمي و به عدد 9 رسيده است اين ادعا به اين معنا است كه دولت توانسته يك ميليون و 200 هزار شغل در يك مدت زمان كوتاه ايجاد كند. اين يعني دولت نهم ركورد ايجاد شغل را شكسته و توانسته دو تا سه برابر متوسط ايجاد شغل در گذشته اشتغال آفريني كند»!
اين اقتصاددان ميگويد: «نمونه اين آمارها درباره تورم نيز از سوي دولت بيان شده است به طوري كه آمار تورم بسيار پائينتر از تورم واقعي اعلام ميشود اما ميزان تورم حتي براي مصرفكنندگان معمولي نيز كه تنها مايحتاج خود را روزانه خريداري ميكنند قابل لمس است».
خرمي ادامه ميدهد: «اين آمارها جنبه مُسكّن را دارند اما متاسفانه با واقعيت سازگار نيستند».
دوشنبه 23 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]