واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: يك جامعه شناس:الگوبرداري يك طرفه، خلاقيت را كاهش ميدهد
ورزش. اخلاق. قهرمانان. الگوبرداري
يك جامعه شناس گفت: تعاملها و الگو برداري جوانان به صورت يك سويه از قهرمانان ورزشي ميتواند مخرب باشد زيرا الگو برداري يك طرفه و بدون نقد، ابتكار، قدرت عمل و خلاقيت الگوبردار را كاهش ميدهد.
سيد يعقوب موسوي، عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا و جامعه شناس درگفت و گو با ايرنا اظهارداشت: با توجه به هويت انسان به اجتماعي بودن و الگو بردار بودن، انسان از كودكي تحت تاثير گروههاي مختلف اجتماعي رشد ميكند.
وي افزود: هويت جوانان تحت تاثير گروههاي مرجع اجتماعي شكل ميگيرد، سازمان داده ميشود، تثبيت و توسعه مييابد. اين تاثير پذيري در جامعه هاي مدرن امروزي يك امر روشن و طبيعي و از منظر جامعه شناسي، اثبات شده است.
موسوي گروههاي مرجع موجود را غايب، دروني، بيروني، مدرن، سنتي، ديني يا غير ديني ميداند.
اين جامعه شناس، الگوبرداري نسل جوان از جامعه ورزشي را مثبت و منفي دانست و اشاره كرد: اين امر نياز به بررسي دقيق جامعه شناسي در كاركرد ورزشكاران در هر شاخهاي از ورزش، نسبت به ساختار جامعه ورزشي دارد.
موسوي ادامه داد: قهرمانان در هر عرصهاي توليدكننده خرده فرهنگ ها هستند كه در بخش وسيعي از جوانان نفوذ ميكنند و تاثير ميگذارند.
استاد دانشگاه الزهرا افزود: جوانان سايه به سايه خرده فرهنگ ها، آرمان ها و آرزوهاي موجود در ميان ورزشكاران را دنبال ميكنند.
موسوي در پاسخ به سوال خبرنگار ورزشي ايرنا كه آيا الگو برداري از خرده فرهنگهاي شكل گرفته، نشانه ضعف جوانان جامعه ما است، گفت: الگوبرداري لزوما نشاندهنده ضعف شخصيت جوانان نيست و اين يك نياز ذاتي است.
وي تصريح كرد: از منظر روانشناسي اجتماعي، نوجوانان و جوانان نياز به الگوبرداري دارند و اين امر براي تجربه كردن محيط بيروني آنها است.
موسوي خاطرنشان كرد: بخشي از محتواي انسان را محصول بيروني تشكيل ميدهد.
همان طور كه زبان و مفاهيم زبان، آموختني است بسياري از آرمان ها، آرزوها، ارزش ها، هنجارها و .... كه يك نياز دروني جوان است، از محيط دريافت ميكند و ميآموزد.
اين جامعه شناس معتقد است كه برخي از اين تاثيرات و الگوبرداريها بر روي جوانان غير قابل اجتناب است و اثرات سوء دارد. چون بعضي از الگوهاي ورزشي ما داراي رفتارهاي ناهنجار هستند و تنها به لحاظ موفقيت در عرصه ورزش، به مقام قهرماني رسيده اند.
موسوي اضافه كرد: زماني كه يك ورزشكار به مقام قهرماني ميرسد و در جايگاه الگو برداري قرار ميگيرد نبايد از ياد ببرد كه عمل و فعلي كه انجام ميدهد تنها مسوول كار خود نيست. بلكه نتايج بيروني دارد و كساني كه به وي چشم دوختهاند از آن برداشت ميكنند.
وي به نگرانيهايي در زمينه الگوبرداري اشاره كرد و گفت: امروزه نگراني اين است كه تعاملها يك سويه باشد و الگو برداري يك طرفه ابتكار، قدرت عمل و خلاقيت الگوبردار را كاهش ميدهد.
موسوي معتقد است كه اختلال در نظام رفتاري و ارزشي جوانان زياد شده، بطوريكه جوان الگو را از فرد ميگيرد اما هدف وي را نميگيرد.
عضو هيات علمي دانشگاه الزهرا به خبرنگار ايرنا گفت: در جامعه ورزشكاران، آرمان بسيار بزرگ است. به طور مثال ساختار فوتبال در ايران متناسب با بلندپروازيهاي مربيان نيست. وعدههاي پيروزي ميدهند، اما زماني كه شكست ميخورند يك بدبيني و ياس در ميان هواداران بوجود ميآيد كه موجب بروز رفتارهاي ناهنجار ميشود.
موسوي نمره اخلاق را در جامعه ورزشي ايران پايين ارزيابي كرد و افزود: در ورزش ما، خرده فرهنگهاي نادرست، جابجاييهاي مداوم، برخوردهاي غير منطقي و .... وجود دارد. علت آن است كه به ورزشكاران تنها تكنيك را مي آموزند، اما رفتارهاي اخلاقي آموزش داده نميشود.
وي توضيح داد: متاسفانه ساختار ورزشي ما به ويژه در فوتبال نتوانسته فرهنگ خوبي را براي هواداران ايجاد كند كه بخشي از اين امر متوجه مربيان، داوران، مفسران و فرهنگ سازان است.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: جامعه شناسي در ورزش بحثي علمي است و اين حوزه به اندازه نقش آموزش و پرورش، صدا و سيما و ديگر رسانهها در زمينه فرهنگ سازي، اهميت دارد.
موسوي در پايان به سرمايهگذاري در بخش بهداشت رفتاري و فرهنگي جامعه ورزشي اشاره كرد و پيشنهاد داد: اگر در اين حوره فعاليت درستي صورت بگيرد در بلند مدت رفتارهاي نوجوانان كه ممكن است روزي از مرجعهاي الگويي جامعه شوند، تضمين ميشود.
شنبه 21 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]