تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837084871
عاشـورا در انديشـه امام خميني
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: عاشـورا در انديشـه امام خميني
با اين كه بيش از هزار و سيصد سال از واقعه جانسوز عاشورا ميگذرد، اما هنوز عاشورا چشمه جوشان حماسه و آزادگي و رمز جهاد پايدار براي ماندگاري آيين الهي است. آييني پيام آور توحيد و عدل و در خور شان والاي انسان، تا به بركتشعور خدادادي و شور حقيقتخواهي، شايسته جانشيني پروردگار در زمين گرديده، جان او تجلي گاه توحيد و عدل شود.
«عبدالله العلائلي» از علماي اهل سنت در توصيف عاشورا مينويسد:
«شيعيان، مراسم ياد بود عاشورا را براي پند گرفتن و يادآوري بر پا ميدارند و آن مراسمي بس بزرگ است، زيرا اين مراسم يادآور پندها و درس قهرماني، جهاد و فداكاري در راه دين بوده و با ياد آن قهرمانان، روح بلند پرورش مييابد. امروز برگزاري اين مراسم از لازمترين وظايف در اين مرحله از انقلاب ماست» . (1)
با نگاهي به سخنان امام خميني(قدس سره)از پيش از انقلاب اسلامي تاكنون، به خوبي در مييابيم كه معظم له كليه رفتارها و موضعگيريهاي خود را بر اساس آن واقعه تنظيم و عملي نموده است؛ زيرا فرهنگ عاشورا، فرهنگي همه جانبه است كه ابعاد گوناگون سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، اخلاقي، عرفاني، نظامي و... را در بر ميگيرد. انديشه زندگي امام خميني نيز اين گونه بوده و داراي ابعاد مختلف ياد شده است.
در يك جمله ميتوان گفت كه امام خميني تمام هويت انقلاب اسلامي را به عاشورا گره زده و ميفرمايد:
«انقلاب اسلامي ايران پرتوي از عاشورا و انقلاب عظيم الهي آن است.»
درسهاي عاشورا از منظر امام خميني
1ـ نفي انديشه جدايي دين از سياست
يكي از مهمترين مشخصههاي سياسي عاشورا مساله پيوند و ارتباط دين و سياست است . امام حسين عليه السلام با حضور اجتماعي و قيام عليه حكومت، در حقيقت درصدد دخالت در سياستبود و همين مساله را به عنوان يك تكليف جهتحركت و نهضتخويش قرار داد. امام براي خود يك ضرورت ميدانست كه براي سست نمودن پايههاي حكومتستمگران و برقراري حكومت عدل الهي تلاش كند و همين امر از مهمترين مشخصههاي يك اقدام حكومتسياسي است .
امام خميني با الهام از اين حركت امام حسين(ع) نسبتبه مسايل جامعه حساس بود و در برابر ستمها و ظلمهاي رژيم پهلوي قيام نمود و مردم و جهان اسلام را به حمايت از دين خدا دعوت كرد. حضرت امام همواره معتقد بود كه جامعه اسلامي از صدر اسلام تاكنون مبتلا به اين انديشه منحرف سكولاريزم (جدايي دين از سياست) بوده كه در دوره اخير به اوج خود رسيده است:
«اين يك نقشه شيطاني بوده است كه از زمان بني اميــه و بني عباس طرح ريزي شده است و بعد از آن هم هر حكومتي كه آمده است تاييد اين امر را كرده است و اخيراً هم كه راه شرق و غرب به دولتهاي اسلامي باز شده، اين امر در اوج خودش قرار گرفت كه اسلام يك مساله شخصي بين بنده و خداست و سياست از اسلام جداست و نبايد مسلمان در سياست دخالت كند و نبايد روحانيون وارد سياستبشوند» . (2)
امام در حقيقتبا الهامگيري از حركتسياسي - ديني عاشورا در صدد پاسخ گويي به سؤالات ذيل بود كه امروز حكومت اسلامي الگويي جهت ملل مستضعف برگزيده است:
- آيا دين داري، خداپرستي به مرزهاي سياست محدود ميشود؟
- آيا پيامبران و اوصياي الهي از دخالت در امور سياسي احتراز مينمودند؟ و آيا انجام رسالتبزرگ آنان مبني بر اقامه قسط عدالت اجتماعي بدون دخالت در امور سياسي ممكن است؟
امام خميني ريشه اين تز انحرافي را يك توطئه تاريخي دانسته كه در صدد تغيير روند تاريخ ديني بوده است. ايشان ميفرمايد: «طرح مساله جدا بودن سياست از روحانيت، چيز تازهاي نيست. اين مساله در زمان بني اميه طرح شد و در زمان بني عباس قوت گرفت. در اين زمانهاي اخير هم كه دستهاي بيگانه در ممالك باز شد، آنها هم به اين مساله دامن زدند، به طوري كه مع الاسف بعضي از اشخاص متدين و روحانيون متعهد هم باور شان آمده است...» . (3)
امام خميني در يك بر آورد صحيح، اهداف اين سياستشيطاني را بيان كرده و همگان را به توجه و تامل در آن دعوت نموده است . اين اهداف و آثار عبارتند از :
الف: استعمار، استثمار و استضعاف ملتها (4)
ب: محدود شدن فقاهتبه احكام فردي و عبادي در منطق نا آگاهان (5)
پ: غفلت از آيات سياسي - اجتماعي قرآن و بسياري از ابواب فقهي (6)
ت: مطرح شدن ارزش منفي براي روحانيون سياسي (7)
ث: تاخت و تاز امريكا و ابرقدتها در بلاد مسلمين (8)
2ــ عدالت اجتماعي
آنچه پس از دوران نبي مكرم اسلام تازمان شهادت امام حسين(ع) مطرح بوده، اين است كه چه آفتهايي سبب شد تا حكومتسلطنتي اموي بر مسلمانان حاكم شود؟ چگونه ارزشها و مقدساتي كه در جامعه ريشه دوانده بودند، به تدريج رنگ باختند و به شعارهاي ظاهري و بي محتوا تبديل شدند؟
پاسخ اجمالي همه اين سؤالها عدم وجود عدالت اجتماعي است. ايجاد نظام طبقاتي، تبعيض و نابرابريهاي اجتماعي سبب شد تا نظام عقيدتي، اخلاقي و سياسي جامعه نيز متحول شود و پذيرش معيارها و اصول اقتصادي مكتب اسلام براي مردم ميسر نگردد.
امام حسين (ع) يكي از اهداف قيام خود را عدالت اجتماعي دانسته و در خطبهاي اين گونه بيان ميدارد: «...و يا من المظلمون من عبادك...»(9)
يعني: ... [يكي از اهداف اين است كه] ستمديدگان از بندگان تو امنيتيابند» .
مسلم است كه اين عدالت و امنيت زماني تحقق عيني پيدا خواهد كرد كه ستم و ستمگران نابود شده و عدالت اجتماعي حاكم گردد.
امام خميني(قدس سره) هم به تبع جدش امام حسين عليه السلام در مقابل ستمگران زمان خود قد علم كرده و ضمن مبارزهاي جانانه ميفرمايد: «زندگي سيدالشهدا، زندگي حضرت صاحب الامر و زندگي همه انبياي الهي اين معنا بوده است كه ميخواستند در مقابل جور، حكومت عدل را درست و بر پا كنند.»
«سيد الشهدا وقتي ميبيند كه يك حاكم ظالمي در بين مردم دارد حركت ميكند، تصريح ميكند كه اگر كسي ببيند كه حاكم جائري در بين مردم حكومت ميكند، به مردم ظلم ميكند، بايد مقابلش بايستد و جلوگيري كند... و پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله فرموده است: هر كه ساكتبنشيند و تغيير ندهد اين را، جايش همان يزيد [حاكم ستمگر] است..» . (10)
3. اصلاح اجتماعي امت اسلامي
امام حسين (ع) در خطبهاي، انگيزه قيام خود را اين گونه اعلام مينمايد: «اللهم انك تعلم انه لم يكن ماكان منا تنافسا في سلطان و لا التماسا من فضول الحطام، ولكن لنري المعالم من دينك و تظهر الاصلاح في بلادك »(11) يعني: خداي من، تو ميداني آنچه از ما صادر شد به انگيزه رقابت در سلطنت و تمناي زياديهاي دنيا نبود، بلكه براي اين بود كه نشانههاي آشكار دين تو را بنگريم و اصلاح را در سرزمينهاي تو آشكار سازيم.
امام خمينــي قدس سره اين عبارت حضرت اباعبدالله عليه السلام را به عنوان مؤيدي براي اثبات بحث ولايت فقيه خود آورده و با استناد به آن ميفرمايد: «مضمون روايتشاهد بر اين است كه از لسان معصوم صادر شده و مضمون صادقي است» . (12)
بر اين اساس بسياري از سخنان حضرت امام خميني در جهت اصلاح جامعه و آن را نه تنها وظيفه خود، بلكه وظيفه هر فرد ديگري ميدانست. ايشان ميفرمايد: «كوشش كنيد كه احكام اسلام را، هم عمل كنيد و هم وادار كنيد كه ديگران عمل كنند. همان طوري كه هر شخص و هر فردي موظف است كه خودش را اصلاح كند، موظب است كه ديگران را هم اصلاح كند...» . (13)
«سيد الشهدا عليه السلام روي همين ميزان، خود و اصحاب و انصار خويش را فدا كرد كه فرد بايد فداي جامعه بشود تا جامعه اصلاح گردد «ليقوم الناس بالقسط» بايد عدالت در بين مردم و جامعه تحقق پيدا كند.
براي سيدالشهدا تكليف بود قيام كند، خونش را بدهد تا اين كه اين ملت را اصلاح كند و همين طور هم كرد» . (14)
«امام حسين در وصيت معروف خود به برادرش محمد حنفيــه، آنگاه كه مدينه را قصد مكه ترك گفت، بر آرمان اصلاح طلبي قيام خود تصريح كرد و فرمود: انما خرجت لطلب الاصلاح في امة جدي؛ بدين جهت از مدينه خارج شدم كه امت جدم را اصلاح كنم» . (15)
4. مبارزه با منكرات
يكي ديگر از نكات برجسته عاشورا مساله مبارزه با منكرات بود كه حكومت اموي عامل اصلي پيدايش و گسترش آن در جامعه اسلامي بود. امام در وصيت نامه خود اين رسالت را تذكر داده و ميفرمايند: «اريد ان آمر بالمعروف و انهي عن المنكر و اسير بسيرة جدي و ابي علي بن ابي طالب»(16) يعني: ميخواهم امر به معروف و نهي از منكر نمايم و به سيره جدم و پدرم علي بن ابي طالب عمل كنم.
ميدانيم كه هر گاه امر به معروف و نهي از منكر در جامعهاي رواج يابد، سبب خواهد شد كه براي انسان مسؤوليت اجتماعي آفريده شود تا نسبتبه آنچه در امور مختلف سياسي، اجتماعي و فرهنگي در جامعه ميگذرد بي تفاوت و بي تحرك نباشد.
هنگامي كه امر به معروف و نهي از منكر مبتني بر فهم صحيح از دين باشد و از سيره نبوي و علوي؛ يعني معيارهاي خالص اسلام سرچشمه بگيرد، جامعه را از حالتسكون و ايستايي خارج نموده و منجر به بالندگي و سازند گي آن ميگردد.
امام خميني(ره) همانند موضعگيريهاي سيدالشهداء(ع) با تكيه بر آن رفتارها ميفرمودند: «اين كه حضرت اباعبدالله نهضت و قيام كرد با عدد كم در مقابل اين [حكومتيزيد] براي اين بود كه گفتند: تكليف من است كه استنكار كنم و نهي از منكر كنم.»
«انگيزه اين بوده كه معروف را اقامه و منكر را از بين ببرد. انحرافات، همه از منكرات است. غير خط مستقيم توحيد هر چه هست، منكرات است. اين بايد از بين برود و ما كه تابع حضرت سيدالشهدا هستيم بايد ببينيم كه ايشان چه وضعي در زندگي داشت، قيامش و انگيزهاش نهي از منكر بود كه هر منكري بايد از بين برود، من جمله قضيه حكومت جور.»
«سيدالشهدا همه عمرش و همه زندگي اش را براي رفع منكر و جلوگيري از حكومت ظلم و جلوگيري از مفاسدي كه حكومتها در دنيـــا ايجاد كردند، صرف نمود و تمام زندگي اش را صرف اين كرد كه حكومت جور بسته بشود و از بين برود، معروف در كار باشد و منكرات از بين برود» . (17)
5. فرهنگ آزادي و آزادگي و كرامت انسانها
تمام اصحاب فداكار سيدالشهدا در واقعه كربلا از انسانهاي آزادهاي بودند كه ذلت و خواري و تمنيات دنيوي و مادي لحظهاي در جوهره و ماهيت آنها جاي نداشت.
اين گروه كه در برابر سپاه سي هزار نفري يزيد كمترين ترس به خود راه ندادند، تا آخرين لحظه مقابل دشمنان ايستادند و جنگيدند و به فيض شهادت نايل آمدند.
عقيله بني هاشم، پرچمدار پيام كربلا در مقابل حكومت جور و ظلم يزيد با وجود تحمل مصائب بسيار، ضمن مقاومت و ايستادگي، به افشاگري حكومت وقت پرداخت و فرمود:
«...اي يزيد! به خدا سوگند [با اين جنايتها كه انجــام دادي ] نشكافتي مگر پوستبدن خود را و پاره پاره نكردي، مگر گوشتخود را. .. گمان مبر كساني كه در راه خدا كشته شدند، مردهاند، بلكه آنها زندهاند و در پيشگاه پروردگارشان روزي ميخورند.
اين را هم بدان، آن كساني هم كه كار را براي تو فراهم ساخته و تو را بر گروه مسلمانان سوار نمودند، به كيفر خود خواهند رسيد و بدانند كه ستمگران را بد كيفري در پيش است...
قدر و مقام تو را بسيار پست ميدانم... بدان كه راي و تدبيرت سست و روزگارت اندك و انگشتشمار و جمعيت تو رو به پراكندگي است، در روزي كه منادي خدا فرياد زند: «الا لعنه الله علي الظالمين» ؛ همانا لعنتخدا بر ستمكاران باد.»
امام خميني هم از نسل همين انسانهاي آزاده و دلاور بود. او هرگز لحظهاي زير بار ظلم و ستم ظالمين نرفت و با تحمل زندان، تبعيد، خطرات جاني، شهادت فرزند و... دشمن را به زانو در آورده و ميفرمايد: «من اكنون قلب خود را براي سر نيزههاي مامورين شما حاضر كردهام، ولي براي قبول زورگوييها و خضوع در مقابل جبارهاي شما حاضر نخواهم بود» . (18)
«ماه محرم، ماه حماسه و شجاعت و فداكاري آغاز شد. ماهي كه خون بر شمشير پيروز گشت. ماهي كه قدرت حق، باطل را تا ابد محكوم و داغ بطلان بر جبهه ستمكاران و حكومتهاي شيطاني زد. ماهي كه امام مسلمين، راه مبارزه با ستمكاران تاريخ را به ما آموخت، ماهي كه بايد آزادي خواهان، استقلال طلبان و حق گويان بر تانكها و مسلسلها و جنود ابليس غلبه كنند و كلمه حق باطل را محو نمايد» . (19)
ارزشهاي مشترك عاشورا و انقلاب اسلامي
امام خمينيقدس سره با تاسي به قيام خونبار عاشورا، توانست نهضت عظيم خود را به ثمر برساند و مجددا به احياي ارزشهاي فراموش شده توفيق يابد. نمونههايي از ارزشهاي مشترك كه اين دو نهضت مقدس (عاشورا و انقلاب اسلامي) به آنها راحتبخشيد، عبارتند از:
1. احياي روحيه آزادگي و ذلت ناپذيري
2. شجاعت و شهامت و پرهيز از مصلحت انديشي و راحتطلبي
3. احياي روحيه شهادتطلبي
4. احيا و تحقق فريضه امر به معروف و نهي از منكر
5. ايمان به جهاد في سبيل الله
6. مقاومت و پايداري و پشتكار در راه مبارزه
7. احياي جنبههاي اخلاقي، مروت، ايثار و ... .
پينوشت:
1ـ سموالمعني في سمو الذات، او اشعة من حياه الحسين، ص 121، عبدالله العلائلي، چاپ دوم، سال 1359 ق، مطبعة الكشاف، بيروت.
2ـ صحيفه نور، ج 16، ص 232
3ـ همان، ج 16، ص 248
4ـ همان، ج 18، ص 88
5ـ همان، ج 21، ص 91
6ـ همان، ج 15، ص 56
7ـ همان، ج 15، ص 19
8ـ همان، ج 17، ص 53
9ـ در اين زمينه ر.ك: شرح نهج البلاغه ابن ابي الحديد، ج 1، ص 269; شرح الائمة، سيد محمد امين، ج 1، ص 215; تاريخ كامل، ابن اثير، ج 3، ص 194
10ـ فرهنگ عاشورا در كلام و پيام امام خميني، ص 23- 42
11ـ تحف العقول، ص 243
12ـ ولايت فقيه، سيد روح الله خميني، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام، تهران، چاپ اول، 1273، ص 337
13ـ پابه پاي آفتاب، امير رضا ستوده، ج 1، ص 118
14ـ فرهنگ عاشورا در پبام و كلام امام خميني، ص 41 و 37
15ـ بحارالانوار، علامه مجلسي، ج 44، ص 331; مقتل المقرم، 156
16ـ اللهوف، سيدبن طاووس، ص 10
17ـ فرهنگ عاشورا در كلام و پيام امام خميني، ص 33، 38، 39
18ـ كلمات قصار، پندها و حكمتها، امام خميني، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام، چاپ اول، 1372، ص 228
19ـ قيام عاشورا در كلام و پيام امام خميني، ص 23
دوشنبه 16 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]
-
گوناگون
پربازدیدترینها