واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: در كتاب جديد دو دانشمند آمريكايي عنوان شد: احتمال وجود يك جاسوس شوروي در برنامه هستهيي آمريكا بعد از جنگ جهاني دوم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
"يو اس نيوز" در گزارشي به كتاب جديد دو تن از دانشمندان پيشين تسليحات هستهيي آمريكا اشاره كرده و نوشت كه اين دو در اين كتاب به احتمال وجود يك جاسوس شوروي در برنامه هستهيي تسليحاتي آمريكا اشاره كردهاند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، مجله "يو اس نيوز" در اين گزارش آورده است: دو دانشمند پيشين تسليحات هستهيي آمريكا در كتابي جديد اعلام كردند كه جاسوسان شوروي تنها به دزديدن رازهاي هستهيي از پروژهي منهتن در دههي 40 ميلادي (چيزي كه تاريخشناسان سالهاست از آن مطلع هستند) اكتفا نكردند، بلكه يك جاسوس كه در گذشته ناشناخته باقي مانده بود به شوروي كمك كرد اولين بمب هيدروژني خود را طراحي كند.
شوروي در سال 1955 اولين بمب گرمايي هستهيي خود را منفجر كرد كه اين امر تنها يك سال پس از آزمايش اولين بمب هيدروژني آمريكا اتفاق افتاد و شوروي با اين كار به برتري هستهيي كه ارتش آمريكا پس از جنگ جهاني دوم به دست آورده بود پايان داد.
در ادامه اين گزارش آمده است: دني استيلمن و توماس ريد، دو تن از دانشمندان پيشين برنامهي تسليحات هستهيي آمريكا در كتاب "صراحت هستهيي: تاريخچهاي سياسي از بمب و اشاعه آن" نام جاسوسي را كه به گفتهي آنان رازهاي مربوط به بمب هيدروژني را از لابراتوار تسليحاتي لوسآلاموس در نيومكزيكو خارج كرد فاش نكردند، اما به بخشهايي از زندگي وي اشاره كرده و گفتند كه وي در آمريكا به دنيا آمد، در خارج از آمريكا بزرگ شد، در دههي 30 تحت تاثير حزب كمونيست قرار گرفت و در طول جنگ جهاني دوم شغلي را در لابراتوار لوسآلاموس به دست آورد.
اين مجله در ادامه نوشت: بر اساس آنچه در كتاب استيلمن و ريد آمده است، آنان به اين دليل از افشاي نام اين جاسوس كه اكنون مرده است خودداري كردند كه "وي نميتواند از نام خانوادگي خود دفاع كرده يا اظهارات آنان را انكار كند". به گفتهي ريد و استيلمن، نام اين جاسوس واقعا مهم نيست، بلكه "اثر انگشت وي است كه اهميت دارد".
در ادامه اين گزارش ميخوانيم: به گفته استيلمن كه خود از سال 1965 تا سال 2000 به كار در لوسآلاموس مشغول بود، وي سعي كرد در دههي 90 ميلادي با مراجعه به پليس اف.بي.آي پروندهاي را عليه اين دانشمند تشكيل دهد، اما پليس محلي سانتافه تحقيقات را سرهمبندي كرد و تحقيقات در نهايت "ديگر قابل شناسايي نبود". در نهايت نيز توجه اف.بي.آي به واسطهي يك واقعهي جاسوسي كه در آن زمان در رابطه با ون هو لي، يكي ديگر از دانشمندان مشغول به كار در لوسآلاموس پيش آمد معطوف شد و از دنبال كردن پروندهي پيشين خودداري كرد.
در ادامه اين گزارش آمده است: به گفتهي اين دو نويسنده، پس از آنكه جنگ سرد به خاطرهها پيوست، آنان براي اولينبار مدركي به دست آوردند كه ثابت ميكرد طراحي بمب هيدروژني شوروي با كمك شخصي از داخل برنامهي هستهيي آمريكا صورت گرفت. به گفتهي آنان، دانشمندان روسي در نشستي در اواخر دههي 90 ميلادي به آن دو گفتند كه آندرهيي ساخاروف، طراح بمب شوروي در خفا از اينكه اعتبار تمام و كمال ساخت اين بمب هيدروژني را بپذيرد خودداري كرده بود. روسها به طور تلويحي گفتند كه ساخاروف ميدانست كه از شخصي در داخل برنامهي آمريكا كمك گرفته بود.
مجله يو اس نيوز در ادامه آورده است: برخي كارشناسان پيشين تسليحات شوروي نيز گفتند كه يك كپي از طرحي اوليه از "در هم فروريختگي تابشي" (فنآوري مورد استفاده در بمبهاي هيدروژني) كه به نظر ميرسيد در دههي 50 توسط يك طراح آمريكايي بمب هيدروژني كشيده شده بود، دريافت كردند. اين سند ظاهرا دزديده شده يا كپي شده بود و سر از شوروي درآورده بود. استيلمن و ريد گفتند كه چنين اطلاعاتي تنها ميتوانست از طريق يك مسير به شوروي راه يابد: از طريق يك جاسوس.
در پايان گزارش يو اس نيوز آمده است: در طول دههي 50 ميلادي در آمريكا سوءظن شديد و گستردهاي دربارهي احتمال جاسوسي شوروي وجود داشت و به نظر ميرسد افشاگريهاي جديد نشان ميدهند كه اين شك و ترديدها چندان نيز نابهجا نبود. اگر استيلمن و ريد حقيقت را بگويند ميتوان مطمئن شد كه كساني بودند كه به شوروي كمك ميكردند.
انتهاي پيام
يکشنبه 15 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]