واضح آرشیو وب فارسی:مهر: طرح انتقال بخشي از پايتخت ايران به سمنان
بر اساس طرحي كه هم اكنون در مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در دست بررسي است بخشي از دستگاههاي دولتي مستقر در تهران به سمنان منتقل مي شوند.
اسدالله عباسي عضو فراكسيون مديريت شهري مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر اينكه زندگي در تهران هر روز غيرقابل تحمل تر و سخت تر مي شود به خبرنگار مهر گفت: به نظر مي رسد كه تنها يك راهكار براي خروج تهران از بحران ترافيك و آلودگي هوا وجود داشته باشد و آن نيز انتقال بخشي از پايتخت به نقطه اي ديگر است.
موضوع انتقال پايتخت براي اولين بار در سال ۶۴ و همزمان با دويستمين سال پايتختي تهران موضوع انتقال پايتخت مطرح شد و پس از جنگ تحميلي در سال ۶۸ بار ديگر اين طرح به طور جدي تر مطرح شد. طرحي كه با تصميم دولتمردان وقت مبني بر ارجحيت ساماندهي تهران كنار گذاشته شد.
اين موضوع در سالهاي نخستين دهه ۷۰ هم مطرح شد كه پيگيري آن بي نتيجه ماند. با اين همه اين بحث سال گذشته براي چندمين بار مطرح شد.
بر اساس بررسيهاي انجام شده توسط شركت كنترل كيفيت هواي تهران خودروهاي پايتخت روزانه دست كم 4 هزار و 400 تن آلاينده توليد مي كنند. اين ميزان آلاينده در سال به 6/1 ميليون تن رسيده و اين در حالي است كه ديگر آلاينده هاي صنعتي به مراتب بيشتر از خودروها آلودگي ايجاد مي كنند و ذرات معلق دومين عامل آلودگي هواي تهران است.
عضو فراكسيون مديريت شهري مجلس با اشاره به بررسي طرح انتقال بخشي از دستگاههاي دولتي مستقر در تهران در مركز پژوهشهاي مجلس افزود: من معتقدم براي خروج تهران از بحران ترافيك و آلودگي هوا هيچ راهكاري نداريم غير از اينكه طرح انتقال بخشي از وزارتخانه ها و دستگاههاي دولتي به خارج از تهران اجرايي شود.
عباسي با تاكيد بر اينكه مشكلات تهران غيرقابل مهار شده است ادامه داد: اين طرحي بوده است كه نمايندگان مجلس به مركز پژوهشها پيشنهاد داده اند و قرار است بر روي آن مطالعه و بررسي صورت بگيرد.بر اساس اعلام معاونت حمل و نقل و ترافيك شهرداري تهران روزانه بيش از 40 ميليون ساعت از وقت شهروندان در ترافيك هدر مي رود.
عباسي با تاكيد بر انيكه چالشها و مشكلات تهران بر ساير شهرهاي كشور تاثيرگذاراست در مورد دليل انتخاب سمنان براي انتقال بخشي از دستگاههاي دولتي مستقر در تهران به اين نقطه از كشور گفت: شرايط مناسب اين استان از جمله قرار نداشتن بر روي گسل زلزله بوده است.
از جمله برنامه هاي دولت نهم براي كاهش ترافيك و آلودگي هوا و مشكلات روزافزون پايتخت ايران انتقال دستگاههاي دولتي متناسب با حوزه فعاليت هر منطقه از كشور بود.
طرفداران انتقال پايتخت از تهران با اشاره به خطر زلزله و گسترش پهنه هاي پر خطر در شهر تهران به دليل گسترش ساخت و ساز در اين شهر به ويژه در حاشيه هاي شمالي و جنوبي آن اجراي چنين طرحي را ضروري مي دانند. به اعتقاد اين دسته از كارشناسان با انتقال پايتخت به يك محل جديد و كم خطرتر و نه به يك شهر جديد موجود ايران مي توان اميد داشت كه با به صفر رسيدن رشد جمعيت و گسترش شهري تهران، اولا از نظر شهري، معماري و فرهنگي محلي راحت تر براي زندگي نسلهاي آينده احداث شود و همزمان مي توان براي ايمن تر كردن شهر تهران برنامه ريزي كرد.
بررسيها نشان مي دهد آلودگي هوا باعث شده تا عمر تهرانيها 5 سال كوتاهتر از شهروندان ساير شهرهاي ايران شود. بر اساس تحقيقات انجام شده و نتايج بدست آمده از آن 7 درصد زمان مفيد ملي در ترافيك تهران تلف مي شود.
با اين همه بسياري از كارشناسان بر اين باورند كه انتقال پايتخت بسيار هزينه بر است. گرچه طرفداران انتقال پايتخت مي گويند هزينه سامان دادن تهران و اتلاف سرمايه در آن بسيار بيشتر از چنين كار ريشهاي است.
تا كنون كشورهاي زيادي انتقال پايتخت را تجربه كرده اند. سريلانكا، قزاقستان، استراليا، پاكستان و برزيل از جمله اين كشورها هستند.
بيش از 200 سال پيش بينانگذار سلسله قاجاريه به دلايل كاملاً استراتژيك تهران را به عنوان پايتخت حكومت خود برگزيد.
نظرات كاربران:
يکشنبه 15 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]