واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: 10 چهره خبرساز صنعتي سال 2008 از نگاه ايسنا
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: صنعت و معدن
سال 2008 با همه فراز و نشيبها و همه بحرانهايي كه داشت، سرانجام به پايان رسيد، اما در اين بين چهرههاي خبرسازي هم در عرصه صنعت و معدن بودند كه در سال 2008 با اظهارنظرهاي عجيب خود و يا اتفاقاتي كه به طور مستقيم مربوط به آنها ميشد، به سوژه اول رسانههاي جهان تبديل شدند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اگر بخواهيم 10 چهره برتر صنعتي و معدني سال 2008 را معرفي كنيم، بدون شك در اين ليست سهم مديران و فعالان صنعت خودروسازي بيش از ساير حوزهها خواهد بود.
صنعت خودروسازي كه امروزه به يكي از صنايع كليدي و استراتژيك در دنيا تبديل شده است، چهرههاي خبرساز و بعضا رسانهاي را نيز در خود جاي داده كه هر از چند گاهي با حرفهاي خود جنجال به پا كرده و يا تحولي را رقم ميزنند.
اما در زير به معرفي كوتاه10 چهره خبرساز صنعتي و معدني در سال 2008 به صورت خلاصه ميپردازيم:
1ـ ريك واگنر، مديرعامل شركت خودروسازي جنرالموتورز
وي امسال بارها به سوژه نخست رسانههاي خبري دنيا تبديل شد. پرچمداري سه غول خودروسازي آمريكا براي مذاكره با نمايندگان كنگره بر سر لايحه كمك به خودروسازان مهمترين دليلي بود كه باعث شد، وي به يكي از چهرههاي خبرساز صنعت خودروسازي در سال جاري تبديل شود.
وي همچنين تلاش زيادي را براي ادغام جنرالموتورز و كرايسلر بكار گرفت و حتي در اين زمينه دست به لابيگريهاي زيادي هم زد، اما در نهايت به دليل عدم همراهي كنگره در اين كار موفق نشد.
ريك واگنر را شايد بتوان يكي از بدشانسترين مديران صنعتي در سال 2008 عنوان كرد، زيرا هم در متقاعد كردن نمايندگان كنگره براي كمك به خودروسازان بحرانزده آمريكا شكست خورد و هم براي ادغام با كرايسلر.
تعديل نيروي بيسابقه در جنرالموتورز و زياندهي كمسابقه اين شركت نيز امسال و در دوران رياست واگنر بر جنرالموتورز رخ دادند.
2ـ كارلوس گون، مديرعامل شركت خودروسازي رنو ـ نيسان
وي يكي از پرحرفترين مديران صنعت خودروسازي جهان است. عجيبترين اظهارنظر وي در سال جاري اين بود كه گفت خودروسازان اروپايي بايد از مشكلات به وجود آمده براي خودروسازان آمريكايي نهايت استفاده را برده و به طور تلويحي عنوان كرد كه ورشكستگي خودروسازان آمريكايي به نفع اروپاييهاست. هرچند در ادامه گون از اظهاراتش عقبنشيني كرد و تاكيد كرد كه ورشكستگي خودروسازان آمريكايي تبعات منفي زيادي را به دنبال خواهد داشت.
وي همچنين بارها با هشدار نسبت به گسترش دامنه بحران مالي جهاني تصريح كرد كه با تعطيلي كارخانههاي خودروسازي در اروپا و آمريكا سيل بيكاري در سال 2009 اين كشورها را به شدت تهديد ميكند.
3ـ كاتسوآكي واتانابه ـ مديرعامل شركت خودروسازي تويوتا
شايد اگر در واپسين روزهاي سال 2008 خبر كنارهگيري مديرعامل تويوتا از سمت خود منتشر نميشد، واتانابه هرگز در بين چهرههاي صنعت و معدني سال 2008 قرار نميگرفت.
واتانابه در طول دوران رياستش بر غول خودروسازي ژاپن موفقيتهاي زيادي را از جمله در زمينههاي توليد، فروش، فنآوريهاي نوين و بازاريابي بدست آورد، اما در نهايت به عنوان اولين مدير ارشد صنعت خودروسازي لقب گرفت كه قرباني بحران مالي جهاني شده است.
وي به احتمال زياد در اوايل سال 2009 از سمت خود كنارهگيري خواهد كرد.
بر اساس آخرين اخبار قرار است، نوه بنيانگذار تويوتا يعني آكيو تويواد، مديرعامل بزرگترين شركت خودروسازي ژاپن شود.
بدترين خبر سال جاري براي واتانابه و شركتش گزارش نخسين زياندهي تويوتا طي دستكم 70 سال اخير بود.
4ـ باراك اوباما، رييسجمهور منتخب آمريكا
رييسجمهوري منتخب آمريكا را از آن جهت ميتوان يكي از چهرههاي برتر صنعتي و معدني سال 2008 ناميد كه وي بارها از حمايت قاطع خود از صنايع خودروسازي آمريكا سخن گفت.
وي كه خود را بهترين گزينه صنعت خودروسازي در كاخ سفيد ميدانست، بعد از پيروزي در انتخاب تاكنون نتوانسته است، انتظارات صنايع خودروسازي آمريكا را برآورده كند. وي حتي در مقابل مخالف جمهوريخواهان كنگره نيز در مورد لايحه كمك به خودروسازان آمريكايي كار چنداني انجام نداد.
رييسجمهور منتخب آمريكا در برههاي از سال 2008 نيز از مديران عامل شركتهاي بزرگ خودروسازي كشورش به دليل همراهي نكردن با برنامه واشنگتن براي نجات اقتصادي آمريكا به شدت انتقاد كرد.
اوباما همچنين عنوان كرده بود كه مديران عامل بانكها و خودروسازيهاي آمريكا بهتر است در پايان سال جاري از دريافت پاداش خودداري كنند.
در هر صورت به نظر ميرسد، سال 2009 سال سختي براي اوباما و خودروسازان آمريكايي باشد.
5 ـ ولاديمير پوتين، نخستوزير روسيه
يكي از چهرههاي خبرساز صنعتي و معدني در سال 2008 را ميتوان نخستوزير روسيه دانست كه عليرغم سياسي بودنش، با رونمايي از برنامه نجات خودروسازان كشورش در اواخر سال 2008 به چهره خبرسازي تبديل شد.
اين خبرسازي زماني بيشتر شد كه بخشي از مردم روسيه با برنامه افزايش تعرفه واردات خودرو به كشورشان مخالفت كردند.
پوتين در جريان بازديد از كارخانه كاماز روسيه تصريح كرد كه حمايت از مصرفكنندگان حمايت از توليدكنندگان است.
6ـ نيكولاس ساركوزي، رييسجمهور فرانسه
رييسجمهور فرانسه خوب بلد است، نقش بازي كند و شايد هم به همين دليل است كه توانست، امسال عليرغم سياسي بودنش در ميان چهرههاي خبرساز صنعتي و معدني قرار بگيرد.
وعده و وعيدهاي ساركوزي به خودروسازان امسال بازتابهاي زيادي در رسانههاي خبري داشت.
ساركوزي بارها در مجالس مختلف از لزوم ارايه برنامه نجات براي خودروسازان فرانسه سخن گفت، اما جالب اينجاست كه در سال جاري هيچ كمكي به خودروسازان بحرانزده فرانسوي انجام نشد.
در چنين شرايطي نيز شركتهاي بزرگ رنو و پژوسيتروئن فرانسه مجبور به كاهش توليد و تعديل نيرو شدند.
7ـ پل گروگمن، برنده نوبل اقتصادي سال 2008
اين اقتصاددانان آمريكايي نيز شايد هرگز فكر نميكرد، امسال در بين چهرههاي خبرساز صنعتي و معدني قرار بگيرد.
اظهارنظر وي در مورد احتمال ناپديد شدن خودروسازان آمريكايي باعث شد كه وي امسال به چهره مطرحي در صنعت خودروسازي جهان تبديل شود.
وي با اشاره به اينكه اقتصاد آمريكا تحت محاصره بحران قرار گرفته است، عنوان كرده بود كه با ادامه روند موجود احتمال ناپديد شدن صنعت خودروسازي آمريكا زياد است.
پرفسور دانشگاه پرينستون همچنين تاكيد كرده بود كه با شرايط اقتصادي فعلي صنعت خودروسازي آمريكا نميتواند تحمل زيادي از خود نشان دهد.
8ـ راتان ناوال تاتا، مديرعامل شركت خودروسازي تاتاموتورز هند
تاتاموتورز را بايد از جمله شركتهاي موفق خودروسازي جهان در سال 2008 دانست. خريد دو برند گرانقيمت جگوار و لندرور و همچنين رونمايي از ارزانترين خودرو جهان، كاهش فروش تاتاموتورز را به دليل بحران مالي جهاني تا حدود زيادي در سال جاري جبران كردند.
در اين بين مديرعامل شركت يعني راتان ناوال تاتا سهم زيادي را در موفقيتهاي اين شركت هندي به خود اختصاص داد.
سال 2009 براي وي و شركت تاتاموتورز سال سختي خواهد بود، زيرا اين شركت هندي عليرغم تمامي مشكلات به وجود آمده، مجبور است، توليد انبوه ارزانترين خودرو جهان را آغاز كند.
9ـ تام آلبانيز، مديرعامل گروه معدنكاري ريوتينتو
شايد فقط به يك دليل بتوان مديرعامل غول معدنكاري جهان يعني ريوتينتو را در بين چهرههاي برتر صنعتي و معدني سال 2008 قرار داد.
مخالفتهاي صريح و پيدرپي وي با پيشنهاد بزرگترين شركت معدنكاري جهاني يعني بياچپي بيليتون براي ادغام با ريوتينتو در سال جاري به سوژه اول رسانهها تبديل شد.
وي بارها پيشنهاد ادغام با بياچپي بيليتون را غيرمنطقي و بدون صرفه اقتصادي اعلام كرده و در نهايت نيز تاكيد كرد كه پيشنهاد ادغام به مردهاي روي آب شبيه شده است!
در حالي كه بسياري از كارشناسان پيشبيني ميكردند كه فشارهاي بياچپي بيليتون در نهايت سهامداران ريوتينتو را به ادغام راضي ميكند، اما مقاومتهاي آلبانيز در عين خونسردي كامل وي باعث شد كه بزرگترين ادغام طول تاريخ شكل نگيرد.
10ـ هوگو چاوز، رييسجمهور ونزوئلا
رييسجمهور ونزوئلا يكي ديگر از شخصيتهاي سياسي بود كه امسال در زمينه صنعت و معدن نيز دست به اقدامات مهمي زد.
سياست مليگرايي چاوز امسال به عرصه صنعت و معدن هم رسيده؛ به طوري كه تعدادي از كارخانههاي توليد سيمان و فولاد، معادني مانند طلا و زغالسنگ و همچنين بخشهايي مانند برق و نفت در ونزوئلا ملي اعلام شدند.
در اين بين برخي شركتهاي خارجي فعال در ونزوئلا نيز كه از اين مليگرايي آسيب ديده بودند، به شدت از دولت چاوز انتقاد كردند.
حتي در يك مورد كه كارخانه غول توليد سيمان جهان يعني سمكس مكزيك در ونزوئلا ملي اعلام شد، مقامات دولت مكزيك به شدت از اين اقدام انتقاد كردند.
در هر صورت به نظر ميرسد بايد در سال آينده نيز شاهد انجام اقدامات مليگرايانه در منطقه آمريكاي لاتين باشيم كه اين اقدامات از ونزوئلا آغاز شده و به احتمال زياد به ساير كشورهاي منطقه نيز خواهد كشيد.
در پايان نيز3 گروه برتر صنعتي سال را معرفي ميكنيم.
1ـ كودكان چيني، آلودگي شيرخشكهاي چيني
امسال بيش از هزار كودك چيني به دليل مصرف شيرخشكهاي آلوده توليد چين دچار سنگ كليه شدند و حتي چند مورد مرگ نيز به اين علت اتفاق افتاد. خبر آلودگي شيرخشكهاي چيني در مدت زمان اندكي به سوژه اول رسانههاي جهان تبديل شد.
در ادامه ماده سمي ملامين در شيرخشك و ساير فرآوردههاي لبني 22 شركت توليدي چيني كشف شد. دولت چين براي آرام كردن افكار عمومي داخل و خارج از اين كشور اعلام كرد كه هيچيك از محصولات آلوده به خارج از چين صادر نشده است، اما كشورهاي مختلف بلافاصله بعد از انتشار اخبار اين حادثه، ممنوعيتهاي گستردهاي را روي واردات محصولات لبني از چين اعمال كردند.
آلودگي شيرخشكهاي چيني يك بار ديگر كيفيت محصولات توليدي را در چين به شدت زير سوال برد.
2ـ نمايندگان كنگره آمريكا، مخالفت با كمك مالي به خودروسازان بحرانزده آمريكا
نمايندگان كنگره آمريكا به ويژه نمايندگان جمهوريخواه امسال شوك بزرگي را به صنايع خودروسازي آمريكا وارد كردند. مخالفت نمايندگان آمريكايي با لايحه كمك به خودروسازان كشورشان در واقع تمام تلاشهاي سه غول خودروسازي اين كشور را براي دريافت كمك مالي دولتي نقش بر آب كرد.
قرار بود كه كنگره با پرداخت كمك 14 ميليارد دلاري به خودروسازان بحرانزده آمريكا موافقت كند و حتي جلساتي كه بين نانسي پلوسي ـ رييس نمايندگان مجلس آمريكا ـ با مديران عامل سه غول خودروسازي آمريكا حكايت از موافقت نمايندگان كنگره با اين لايحه داشت، اما خبر مخالفت نمايندگان به يكباره همه تلاشهاي انجام شده را با شكست مواجه كرد.
3ـ كارگران صنايع خودروسازي آمريكا، تعطيلي كارخانهها و تعديل نيرو
كارگران صنايع خودروسازي آمريكا سال 2008 را بسيار بد تمام كردند. بسياري از آنها در طول سال شغل خود را از دست دادند و بسياري ديگر نيز به احتمال زياد شغل خود را در سال آينده از دست خواهند داد. در اين بين اعتصاب سه ماهه كارگران يكي از قطعهسازيهاي بزرگ آمريكا در سال 2008 نيز توجهات زيادي را به خود جلب كرد.
از سوي ديگر وعدههاي انتخاباتي نامزدهاي رياست جمهوري آمريكا نيز به كارگران صنايع خودروسازي آمريكا در سال جاري در نوع جالب بود. در حالي كه اوباما بهبود وضعيت را در طول مبارزات انتخاباتي و در بازديد از كارخانههاي خودروسازي آمريكا به كارگران وعده داده بود، عملا در سال جاري هيچ اتفاق مثبتي براي كارگران صنايع خودروسازي آمريكا رخ نداد.
گزارش از خبرنگار ايسنا محمدجواد بهآبادي
انتهاي پيام
جمعه 13 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 235]