واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقش تغذيه در كاهش عوارض آلودگي هوا
گازهاي آلودهكننده، اكسيدهاي ازت، دياكسيد كربن، منواكسيدكربن و... آلايندههاي موجود در هوا را تشكيل ميدهند كه هر يك بر عضوي خاص از بدن تاثير منفي ميگذارند. بطوري كه اكثر گازها در ايجاد حالتي به نام موثرند و ذرات معلق عمدتا دستگاه تنفسي و ريهها را مورد هجوم قرار ميدهند، در محل خاصي رسوب ميكنند و موجب واكنشهاي التهابي مثل برونشيت، خلط، سرفههاي صبحگاهي و... ميشوند.
در بدن ما به طور طبيعي مولكولهايي وجود دارند كه عمل پرواكسيدان را بر مولكولهاي ديگر انجام ميدهند و آنها را اكسيد ميكنند مثل مولكولهايي كه در قشرهاي سلولي هستند و يا پروتئينهاي آنزيم براي جلوگيري از اين اتفاق، سيستم دفاعي آنتي اكسيداني در بدن هميشه فعال است و در حالت عادي اين دو در حالت تعادل هستند و اگر اين تعادل به نفع پرواكسيدان برهم بخورد، استرس اكسيداتي نام ميگيرد كه امروزه عامل بسياري از بيماريهاي التهابي، قلبي عروقي، آسم آلرژيك و... شناخته شده است و گازهاي آلاينده هوا ميتوانند آن را تشديد كنند. علاوه بر عوامل داخلي، كمبودهاي غذايي بدن، دفاع آنتي اكسيداني را كاهش داده و ساخت و ساز آن را مختل ميكند كه براي تقويت آن ميبايست از آنتي اكسيدانهاي غذايي كمك گرفت.
اگر غذاي ما از نظر آنتي اكسيدانهاي خارجي غني باشد، شانس وقوع استرسهاي اكسيداتو هم پايين ميآيد. ويتامينهاي E وC ، كاروتنوئيدها، پلي فنولها و تركيبات ديگر، آنتي اكسيدانهاي مهم هستند. همچنين سبزيها و ميوههاي تازه، منبعي غني از ويتامين C هستند.
حساسيت اين مواد به حرارت و نور و PH محيط بالاست و مثلا با افزودن جوش شيرين به غذا، ويتامين موجود در اين مواد غيرفعال ميشود.
از اين رو بهتر است ميوهها و سبزيجات را تازه مصرف كنيد. روغنهاي گياهي و جوانه گندم، منبع غني از ويتامين E به شمار ميروند.
روغن سويا و آفتابگردان و جوانه گندم غنيترين ماده از نظر ويتامين E هستند. ويتامينهاي E نسبت به شرايط طبخ مقاومت بيشتري دارند. غلات و گوشت، حاوي منابع سرشار روي هستند به ويژه غلات سبوس نگرفته و انواع گوشت، مردم ايران از ديرباز با مشكل كمبود روي در بدن خود مواجه بودند كه يكي از مهمترين اين عوامل اسيد فيتيك (فيتات) نام دارد كه به طور طبيعي در غلات وجود دارد. نكته مهم در مورد غلات اين است كه وقتي از غلات براي تهيه نان استفاده ميكنيم، حتما ميبايست عمل تخمير خمير نان بدون دخالت جوش شيرين انجام شده باشد. اگر تخمير انجام نشود، عمل جذب روي انجام نميشود. چون بطور طبيعي آنزيمي به نام فتياز در غلات موجود است كه بر اثر عمل تخمير خمير نان فعال ميشود و اسيد فتيك را تجزيه ميكند. لذا اگر تخمير صورت نگيرد، فتياز فعال نميشود و روي جذب نميشود و سيستم ايمني بدن دچار مشكل خواهد شد. شير و مواد لبني، عوارض ناشي از آلودگي هوا را بر دستگاه گوارش كاهش ميدهد و مفيد است. وجود مادهاي به نام پگوبيوتيك در شير و ماست، سطح باكتريهاي مفيد روده را تعادل ميبخشد، به ويژه آن كه كم چرب باشند. وجود مادهاي به نام پكتين در گوشت و سيب، سرب را به طور كامل از بدن دفع ميكند و هر قدر مصرف سيب در طول روز بيشتر باشد، براي كاهش عوارض آلودگي هوا بهتر است.
و كلام آخر اينكه اگر در كلان شهرهاي پرازدحام و آلوده زندگي ميكنيد، از خوردن چند چيز براي حفظ تندرستي غفلت نكنيد:
1- حداقل دو ليوان شير در روز.
2- حداقل 400 گرم سبزي و ميوه تازه در روز.
3 - غلات سبوس نگرفته در روز.
4 - حداقل يك سيب در طول روز.
جمعه 13 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]