واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: 6 ترفند براى چيدمان اتاق كودك
اتاق كودك تمام دنياي بچه ها محسوب مي شود. تا زماني كه بچه خيلي كوچك است، اين فضا مكاني براي خواب و بازي اوست؛ اما كمي كه بزرگتر مي شود تبديل به فضايي مي شود كه شخصيت كودك شكوفا شده و استقلال به دست مي آورد.
آماده كردن اتاقي شاد و زيبا براي كودك، قوانيني را مي طلبد كه قبل از خريد وسائل جور واجور بايد مورد توجه قرار گيرد. به عنوان مثال وسائل اتاق كودك بايد راحت، سبك، ايمن و در عين حال به راحتي قابل نظافت باشد.
اما چيدن اسباب و پر كردن فضاي اتاق، همه موضوع نيست. بچه ها دوست دارند در اتاقشان بازي كنند، نقاشي بكشند و دوستانشان را به آنجا دعوت كنند نكته مهم و ايده آل دراين اتاق خالي گذاشتن بخشي از اتاق به عنوان دنياي بازي كودك است. همچنين بايد بخشي از اتاق را به اين اختصاص داد كه كودك در آنجا احساس راحتي كند، خلاقيتش پرورش يابد، جهان پيرامونش را بشناسد و تمام انرژيش را بروز دهد.
خلق دنيايي قابل تغيير
اتاق كودك كه فضايي مختص به اوست بايد با توجه به رشد كودك و بزرگ شدن او تغيير كند راه حل ساده براي اينكه مجبور نباشيد هر دو سال يك بار وسايل اتاق را عوض كنيد، پيش بيني خريد وسايلي است كه قابل تغيير باشند. اين نوع از لوازم با توجه به رشد كودك قابل تغيير هستند. ميزهاي تاشو، كاناپه هايي كه به عنوان تخت نيز استفاده مي شوند و ميزهايي كه به شكل كمد تغيير مي يابند از اين جمله اند. همچنين در اين موارد طراحان دكوراسيون مي توانند به شما كمك كنند.
ايده عالي در مورد اتاق هاي كوچك، استفاده از تخت هاي دو طبقه است. مزيت اين تخت ها اين است كه كودك در طبقه بالا مي خوابد و طبقه پايين جايي براي بازي و خلاقيت اوست. به خاطر اطمينان بيشتر بهتر است از 6 سالگي به بعد اين طرح را اجرا كرد. از اين سن كودك مي تواند به راحتي از پله ها بالا و پايين برود، بي آنكه خطري برايش پيش بيايد. ارتفاع مناسب اين تخت بايد حدود 2.60 سانتي متر باشد.
اتاق، قضاي رشد و محيط بازي
در دنياي كوچولو ها، بازي بخش مهمي از زندگي آنها را به خود اختصاص داده است. نقاشي كشيدن، سرگرم شدن با اسباب بازي ها، ساخت كاردستي، خلاقيت و نوآوري و... همه در بستر اتاق كودك است كه شكل مي گيرد. تا حد ممكن بخشي از اتاق را براي اين فعاليت ها و تفريحات كودك خالي بگذاريد. همچنين اين دنياي كوچك علاوه بر اينكه بايد دريچه اي به سوي خلاقيت و رشد كودك باشد، از همه لحاظ مي بايست ايمن باشد.
چسباندن يك كاغذ بزرگ به ديوار يا يك ميز نقاشي شايد در چيدمان اتاق كودك كمي عجيب به نظر برسد اما يك موضوع لازم است، چرا كه اتاق علاوه بر اينكه جايي براي استراحت است فضاي رشد و پرورش توانايي هاي فيزيكي و ذهني كودك نيز به حساب مي آيد. همچنين نگاه عميق تر به اين مسئله نشان مي دهد كه بازي راهي است تا فرشته هاي كوچولو با اجتماع ارتباط برقرار كنند. كودك حين بازي مشاركت، همكاري، سازش با ديگران و حل مشكلات را مي آموزد.
قلمرو كودك!
اتاق تنها قسمت خانه است كه كودك احساس مي كند متعلق به خودش است. اين فضا همه دنياي كوچك او را برايش عينيت مي بخشد: شخصيت، سليقه ها و علايق. او بايد در برابر اين مسائل احساس راحتي و آزادي كند. اما در بيشتر موارد هر كودك به تنهايي نمي تواند اتاقي براي خود داشته باشد. در اين صورت وظيفه پدر و مادر سخت تر مي شود؛ زيرا بايد با ظرافت دو يا سه قسمت را براي هر بچه در اتاق آماده كنند. در نتيجه هر كدام از آنها قلمرو خود دارند با اين تفاوت كه در كنار هم هستند.
اين جداسازي را مي توان با روش هاي مختلفي انجام داد كه رايج ترين آنها پرده، ديوار متحرك و كركره است. همچنين مي توان رنگ ديوارها و فرش هاي هر قسمت را تغيير داد تا اين مرزبندي واضح تر باشد. اگر قصد داريد براي خواهر و برادر اتاق را آماده كنيد، بهتر است از رنگ هاي متفاوت مثل صورتي و سبز براي هر بخش استفاده كنيد.
توجه خاص به امنيت اتاق
نكته اي كه نبايد به هيچ وجه بي توجه از كنار آن رد شد، امنيت اتاق كودك است. موقعيت و چيدمان وسايل در درجه اول اهميت قرار دارد. قفسه ها را در قسمت بالاتر ديوار نصب كنيد، اما اگر كودك مثلا در سن مدرسه است و بايد از قفسه ها وسيله اي را بردارد بايد طوري باشد كه او راحت باشد. همچنين از نزديك گذاشتن ميز يا صندلي نزديك پنجره ها و كمدها خودداري كنيد تا خطري كودك را تهديد نكند. براي اينكه خيالتان راحت باشد، ثابت بودن وسايل را كنترل كنيد. در زمينه دكوراسيون اتاق نيز اين نكته را مدنظر داشته باشيد كه بهتر است رنگ ديوارها از انواع غير سمي مثل آكروليك انتخاب شود، پريزهاي برق و پنجره ها از نظر ايمني تاييد شده باشد و مصالح ساختماني سالم و طبيعي باشد. ملحفه و پرده ها نيز بايد از اجناس طبيعي مانند كتان باشد، چرا كه شستشوي اين پارچه ها راحت است.
مرتب كردن
در اتاق كودك معمولا هميشه كمي ريخت و پاش ديده مي شود. براي اينكه علاقه به مرتب كردن وسايل در كودك ايجاد شود، بايد در كنار بازي و سرگرمي ها اين موضوع را نيز به او آموزش داد. نخستين نكته در اين باره خلاقيت است. به عنوان مثال مي توانيد در يك گوشه اتاق يك چادر يا سبد بزرگ بگذاريد تا وقتي كودك خواست وسايلش را سريع جمع كند، همه را در آن بريزد و اين بازار شام جمع شود. همچنين يك جالباسي متناسب با قد كودك برايش تهيه كنيد تا لباس هايش را مرتب كند و اين مسئوليت را نيز بياموزد.
هر كدام از وسايل كودك بايد جاي مشخص داشته باشند تا او به راحتي بتواند هر كدام را پيدا كند. مثلا يك جعبه براي اسباب بازي هاي كوچك، سبد براي عروسك ها، قفسه براي كتاب ها و... روي هر قسمت نيز عكس وسيله مربوط را بچسبانيد يا اسم آن را بنويسيد تا كوچولوي شما راحت جاي هروسيله را بشناسد.
در اين صورت كودك استقلال نيز كسب مي كند.
رنگ طلاست!
رنگ دوست هميشگي بچه هاست! رنگها در درجه اول در بينايي كودك نقش دارند و به علاوه در آرامش، استراحت و تمركز او نيز مؤثر هستند. براي نوزادان تا سن 3 سال، رنگ هاي ملايم مثل صورتي، ليمويي، آبي آسماني، سبز روشن و... توصيه مي شود. از 3يا 4سالگي كودك رنگ ها را تشخيص مي دهد و مي توان متناسب با نظر او رنگ را انتخاب كرد.همچنين مي توانيد بخشي از ديوار اتاق را با رنگ هاي تند مانند قرمز رنگ آميزي كنيد و به كمك كودك تصاويري مانند حيوانات، شخصيت هاي كارتوني، لوازم ورزشي و... را روي آن بكشيد. فراموش نكنيد كه نور هر قسمت اتاق كودك براي خواب، مطالعه، بازي و... بايد متناسب با شرايط باشد.
يك نكته ظريف ديگر: از شش سالگي كودك را در چيدمان و انتخاب رنگ ها مشاركت دهيد.
مريم سادات كاظمي
پنجشنبه 12 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 346]