واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: هنر عاشورا در خطر تحريف پيوند روحانيت و هنرمندان، راهگشاي اعتلاي هنر عاشورا
تعميق پيوند و ارتباط بين جامعه روحانيت با هنرمندان، زمينه ساز ارتقاي آگاهي معرفتي هنرمندان در اعتلاي هنر عاشورا است.
اشاره: در فرهنگ جامعه ما همواره ارتباطي عميق بين دين و هنر برقرار بوده است، به اين نحو كه دين باعث شكل دهي به هنر بوده و هنر نيز در ترسيم ايدئولوژي و خدمات متقابل به دين نقش موثري در شكوفايي فرهنگ و تمدن اسلامي داشته است.
هنر اسلامي از دوره آل بويه و قرون سوم به بعد به ويژه در حماسه عاشورا رونق زيادي داشته است، چرا كه تا سه قرن پس از واقعه كربلا سوگ و عزاداري امام حسين (ع)در خفقان و سكوت به سر ميبرد و اين اوضاع در عرصههاي هنري و ادبي نيز حاكم بود، اما پس از سپري شدن اين دوره، هنر عاشورا متجلي ميشود و نمونههاي آن در كتيبهها و تمثالهاي آن دوره با موضوع عاشورا مشهود است، اما در دورههاي مختلف تا كنون همواره هنر عاشورا دستخوش تحريفاتي نيز شده است و متاسفانه در سالهاي اخير نيز شمال گرايي در موضوع عاشورا عمدتاً با ترسيم چهره شخصيتهاي عاشورا و توزيع آن در تكايا و مساجد كشور طي ايام محرم، جايگاه هنر عاشورا را در خطر تحريف و انحراف قرار داده بود، به اين نحو كه هر فرد تجسمي از چهره شخصيتهاي عاشورا پيدا كرده بود.
بنابراين به منظور حفظ جايگاه هنرعاشورايي، هنرمندان بايد سطح آگاهي و معرفتي خود را نسبت به هنر عاشورا افزايش دهند و با الهام از الگوهايي در اين زمينه همچون اثر استاد فرشچيان به رشد و اعتلاي هنر عاشورايي در كشور كمك كنند تا از سوي ديگر نگاه و درك مردم نيز متناسب با ارزشها و حقايق موجود در واقعه كربلا رشد و اعتلا پيدا كند.
اعتلاي هنر عاشورا مستلزم مشاركت هنرمندان براي توليدآثار فاخر است
مجيد قادري، گرافيست و استاد دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار «شبكه خبر دانشجو» در اين باره ميگويد: فرهنگ عاشورايي بهترين محمل براي ترويج احساسات و عواطف مرتبط با معارف والا و شخصيت انساني است كه عرصه هنر در اين راستا از جايگاه بالايي براي توسعه فرهنگ عاشورابرخوردار است.
وي معتقد است: فرهنگ عاشورا در ابعاد مختلف كلامي و موسيقيايي هنر و روضه خواني و ... همواره جايگاه ارزنده اي داشته است، به همين خاطر بار عاطفي و معنوي آن در قلوب شيعيان تعميق يافته است و اگر اين فرهنگ در قالبهاي مختلف هنري متناسب با شرايط فرهنگي و بومي مورد توجه قرار گيرد، زمينه صيقل دادن هنر عاشورايي فراهم خواهد شد.
قادري يادآور شد: در چنين شرايطي تشكيل گروههاي مختلف هنري براي توليد آثار فاخر هنري و توزيع آن در بين تكايا امكان افزايش سطح آگاهي مردم از هنر عاشورا را مهيا خواهد كرد.
نسبت به هنر عاشورا كم كاري شده است
سيد حميد شريفي آل هاشم، استاد دانشگاه هنر نيز با اشاره به جايگاه ارزشمند هنر عاشورا در تاريخ اسلام، ميگويد: شايد هيچ گاه نتوان پديده يا موضوعي را به وسعت حادثه عاشورا جستجو كرد كه داراي هنرهاي خاص خودش باشد كه اين موضوع حكايت از ظرفيتها و قابليتهاي واقعه عاشورا دارد. فرهنگ و هنر جامعه نيز همواره مديون و مرهون حادثه كربلا به عنوان جرياني جوشان و مستمر است كه با تكيه بر آن زمينه رشد فرهنگ و تمدن اسلامي در عرصههاي مختلف نيز فراهم شده است.
وي تصريح ميكند: هنر عاشورا منحصر به دوره خاصي نيست، بلكه در طول ساليان متوالي حضوري پر رنگ در فرهنگ و هنر جامعه داشته است كه اين موضوع به عمق و ژرفاي معنايي و معرفتي عاشورا برميگردد و از هر زاويه اي كه هنرمندان به اين واقعه بنگرند، ارتقاي هنري خود را فراهم خواهندكرد.
استاد دانشگاه هنر فرهنگ عاشورا را نمايش تابلويي از راز خلقت ميداند و ميگويد: اگرچه هنرمندان جامعه همواره به هنر عاشورا توجه داشتند، اما به نظر ميرسد در اين راستا كم كاري صورت گرفته است و متناسب با شان و جايگاه عاشورا به آن پرداخته نشده است.
اعتلاي هنر عاشورا مستلزم پيوند جامعه روحانيت با هنرمندان است
مهدي حاجي محمدي استاد دانشگاه و هنرمند معتقد است: در شرايط كنوني كه فرهنگهاي خاص عزاداري بين مردم رواج يافته است، هنر عاشورا كمتر مورد توجه قرار گرفته است كه بخشي از آن به غفلت هنرمندان برميگردد، البته از آنجا كه اين موضوع با اعتقادات مردم ارتباطي تنگاتنگ دارد، فعاليت در حوزه هنر عاشورايي كمي دشوار است و شايد هم دليلي بر كم توجهي هنرمندان باشد، اما جا دارد نهادهاي متولي دغدغه توجه به هنر عاشورا را در بين هنرمندان ايجاد كنند تا شاهد رشدو اعتلاي اين هنر در آينده باشيم.
وي افزود: شمال گرايي در باطن بد نيست، اما بستگي به ذهنيت هنرمندان دارد كه از چه طريقي بخواهند با مردم ارتباط برقرار كنند و در اين راستا پيوند هرچه بيشتر جامعه روحانيت با هنرمندان ميتواند زمينه اعتلاي هنر عاشورا را متناسب با مفاهيم معنوي و ديني عاشورا فراهم كند.
اين استاد دانشگاه خاطرنشان مي كند: نظارت دقيق بر روي اين آثار، علاوه بر افزايش سطح آگاهي هنرمندان، امكان افزايش معرفت مردم از هنر عاشورا را نيز مهيا خواهد كرد./انتهاي پيام/
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]