واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو/ 1ابراهيمي دينانيتمامي آثار خواجه نصيرالدين طوسي به صورت گفتوگو است
گروه انديشه: خواجه نصيرالدين طوسي هر كتابي كه نوشت، همه گفتوگو بود و با تمام علماي هم عصر خود هم به صورت شفاهي و هم به طور كتبي سخن گفته است، به همين روي نام اين كتاب فيلسوف گفتوگو شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، غلامحسين ابراهيمي ديناني، در نشست بررسي كتاب «خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو»، كه شب گذشته با حضور رضا داوري اردكاني و عماد افروغ، در شهر كتاب برگزار شد، ضمن بيان مطلب فوق گفت: جايي كه پرسش نباشد پس فكر هم نيست، تفكر بدون پرسش كذب است و وقتي پرسش و پاسخ جريان بيابد، گفتوگو نيز آغاز ميشود. تاريخ اسلام در جريان تفكرش طي 14 قرن، جريانهاي فراواني در حوزههاي فلسفي، كلامي، صرفي، نحوي و... را داشته است و ما اساسا به تاريخ توجه كمي داريم.
اين استاد فلسفه اذعان كرد: خواجه نصير از شخصيتهاي بزرگي است كه نقش مهمي را در تاريخ اسلام و بخصوص تشيع داشته است. اين مرد بزرگ هم در بين علماي اهل سنت و هم در بين علماي شيعه بسيار مظلوم واقع شده است و اين در حالي است كه هم مكتب شيراز، هم مكتب اصفهان و هم مكتب تهران هيچگاه از كتاب «تجريد الاعتقاد» وي بينياز نبودند، اما درباره وي چيزي نوشته نشده است.
ديناني تصريح كرد: در كتاب «خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو» تنها به جنبههاي فلسفي و كلامي اين شخصيت بزرگوار پرداخته شده است و ديگر جنبههاي اين عالم جامعالعلوم مد نظر نيست و چه خوب است كه در هر زمينهاي چه رياضيات، هيئت، نجوم و ... كه خواجه عالم به آنها بوده است، توجه بيشتري شده و آثاري تأليف شود.
وي افزود: او در تمامي علوم سرآمد بود و از بيروني چيزي كم ندارد. در سياست در حالي كه در بدترين دوران تاريخ؛ حضور هلاكوخان مغول ميزيست، آن همه كار عظيم را انجام داد. او در اين دوران مخفي و متواري بود، اما بالاخره فرصتي يافت تا با هلاكوخان همكاري خردمندانه داشته باشد.
وي در اين رابطه اذعان كرد: خواجه نصيرالدين طوسي نه اينكه طرفدار هلاكوخان بود، بلكه ميخواست از او آدمي ديگر بسازد. از اين رو از هولاكو خواست كه وزارت امور اوقاف را در اختيار او قرار دهد. و با همين پول اوقاف بود كه رصدخانه مراغه را ساخت. در آن زمان چه كسي نجوم را جز او رصد ميكرد.
نويسنده كتاب «خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو» به بعد تلاشهاي فلسفي خواجه نيز اشارتي داشت و گفت: خواجه نصيرالدين طوسي در فلسفه نيز در دوران بدي به سر ميبرد، از طرفي با خرابيهاي مغول روبرو بود و جداي از آن قبل از او چند ضد فلسفه بودند كه ريشه فلسفه را در جهان سنت خشك كردند و در شيعه نيز نزديك به خشكيدن بود، افرادي چون، ابوحامد غزالي، فخرالدين رازي.
ابراهيمي ديناني اشارهاي هم به فخرالدين رازي كرد و افزود: فخرالدين رازي كه فرد كمنظيري در تاريخ بشر بود، فردي شكاك بود كه هر چه توانست اشكال كرد. در اين شرايط خواجه پا به عرصه گذاشت و خواست دفاع از فلسفه كند. هرچند خواجه نصيرالدين طوسي به عنوان يك متكلم معروف است، اما از بزرگترين فلاسفه است. او تجريدالاعتقاد را نوشت؛ يعني ميخواهد ذهن مردم را از خرافههاي داخل شده بزدايد و عقايد را پا ك كند و قصد دارد عقايد را مستدل، معقول و برهاني بيان كند از اين رو چارهاي نداشت جر اينكه با زبان كلام سخن بگويد؛ زيرا اگر فلسفي سخن ميگفت، مورد قبول واقع نميشد. متكلم بر اساس جدل و خطابه سخن ميگويد، اما خواجه برهاني سخن گفته كه اين خود فلسفه است.
اين استاد فلسفه علت فيلسوف گفتوگو خواندن خواجه نصيرالدين طوسي را اينگونه عنوان كرد: وي تمام حرفهاي فخر رازي را محترمانه نقش بر آب كرد، با شهرستاني صحبت كرد و در كتاب «مصارعةالمصارعة» جانانه به حرفهاي او پاسخ گفت. با اشاعره كه در آن زمان رواج فراواني داشت و هنوز هم هست مقابله كرد.
وي افزود: خواجه هر كتابي كه نوشت، همه گفتوگو بود و با تمام علماي هم عصر خود هم به صورت شفاهي و هم به طور كتبي سخن گفته است و تمام كارهاي وي گفتوگو است چه با گذشتگان و چه با همعصران خود. و به همين روي نام اين كتاب فيلسوف گفتوگو شد و من اساسا فلسفه را گفتوگو ميدانم.
نشست «بررسي كتاب خواجه نصيرالدين طوسي؛ فيلسوف گفتوگو» شب گذشته با حضور رضا داروي اردكاني، عماد افروغ و غلامحسين ابراهيمي ديناني (نويسنده كتاب) در سالن اجتماعات مركزي شهر كتاب برگزار شد.
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]