واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: خرافات ، بدعت ها و پيرايه ها روح محرم را مي خراشد
گرگان - نهضت كربلا آيينه زلالي است كه دست روزگاران هرگز نتوانسته است غبار فراموشي و تحريف بر سيماي آن بنشاند.
قيام امام حسين (ع) و محرم همواره با ترس ظالمان و مستكبران همراه بوده چرا كه از ظلم ستيزي فرهنگ عاشورا همواره ترسيده اند و آن را زمينه اي براي نابودي حكومت هاي ظالم خود دانسته اند، از اين رو درصدد برآمده اند با دور كردن نهضت عاشورا از پيام و محتواي اصلي، آن را با خرافات و پيرايه و بدعت همراه سازند.
آنچنانكه امام خميني در كتاب صحيفه مي آورد" اين كلمه "كل يوم عاشورا و كل ارض كربلا"، يك كلمه بزرگي است كه اشتباهي مي فهمند، آنها خيال مي كنند كه يعني هر روز بايد گريه كرد، لكن اين محتوايش غير از اين است.
" امام راحل در اين كتاب ادامه مي دهد: نقش كربلا اين بود كه سيد الشهدا با چند نفر جمعيت و عدد معدود، آمدند كربلا و ايستادند در مقابل ظلم يزيد و در مقابل دولت جبار، در مقابل امپراتور زمان ايستادند وفداكاري كردند و كشته شدند، لكن ظلم را قبول نكردند و شكست دادند يزيد را، همه جا بايد اينطور باشد، همه روز هم بايد اين طور باشد.
" رهبر معظم انقلاب نيز با اشاره به نهضت عاشورا مي گويد" حركت و اقدام اباعبداله چون پايه اي استوار و محكم باعث شد اسلام با وجود آن همه دشمني، هزار و سيصد و اندي سال زنده و بالنده باقي بماند، در حقيقت عاشوراي حسيني، يكي از مهمترين عوامل بقاي اسلام است" اما در سالهاي اخير عزاداري هاي محرم به سمتي حركت كرد كه بزرگان ، علما و مراجع نسبت به آن اعلام خطر كردند و همگان را به پرهيز از خرافه گويي و بدعت در مراسم محرم فراخواندند.
نماينده ولي فقيه در گلستان و امام جمعه گرگان در اين زمينه معتقد است امام حسين (ع) و قيام او در طول تاريخ بسيار مورد دست اندازي دشمنان و دوستان نادان قرار گرفته است.
آيت الله سيد كاظم نورمفيدي، تبليغ درست در اين زمينه را ضروري مي داند و اضافه مي كند: شخصيت امام حسين (ع) و اهداف و فلسفه قيام عاشورا اگر درست معرفي و تبيين شود، همه جهان عاشق او خواهند شد و مبلغان و مداحان نبايد براي گرياندن مردم هر سخني را بر زبان آورند.
همچنين به گفته دكتر "عليرضا هزار" سردبير كتاب شبستان انديشه كه به همت معاونت پژوهشي و آموزشي سازمان تبليغات اسلامي كشور به چاپ رسيده،" محرم را بايد تعظيمش كرد، هويدايش كرد و توام با شعور برگزار شود.
" وي در اين زمينه معتقد است "بر عهده روحانيون دين شناس است كه همراه با مردم و همگام با آنان، مشفقانه و ناصحانه، عزاداران را از افراط و تفريط بازدارند".
او در اين كتاب تاكيد مي كند" از نگراني هايي كه جان دغدغه مندان را هماره مي گزد، تبديل شدن مراسم آئيني به مراسم نمايشي است، نمايشي شدن يك مراسم آئيني، ستردون روح و ناموس محتوايي آن است".
وي همچنين در اين كتاب خاطرنشان مي كند" حفظ و پاسداشت هويت و روح عزاداري ها و نيالودنشان به افراطها و تفريط ها، فريضه ايست بدون انكار".
استفاده از اشعار و آهنگ هاي سخيف، شكل گيري خرافات و بدعت ها در عزاداري ها، تلاش براي گرياندن مردم با استفاده از سخنان نادرست و بدون محتوا تنها بخشي از آسيب هايي است كه در سالهاي اخير عزاداري هاي محرم را تهديد كرده است.
به همين منظور درچند سال گذشته، برنامه ها و تصميمات مهمي براي جلوگيري از خرافات در عزاداري هاي محرم صورت گرفت و "ستاد ساماندهي شئون فرهنگي در مناسبت هاي مذهبي" با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي تشكيل شد كه امور مرتبط با مراسم آييني به خصوص سنت شكوهمند عزاداري سرور و سالار شهيدان را ساماندهي مي كند.
به گفته متوليان اين ستاد "برنامه ها و تلاش هاي اين ستاد سبب رونق عزاداري ها شده و موجب كاهش چشمگير آسيب هاي عزاداري در محرم سال گذشته شده كه در نوع خود پديده اي كم نظير و مبارك بوده است".
در استان گلستان نيز در چند سال اخير برنامه هايي براي برگزاري پربار عزاداري ها و مراسم ماه محرم انجام شده است و به گفته معاون فرهنگي پژوهشي و آموزشي اداره كل تبليغات اسلامي گلستان، در دو سال اخير با آموزش هاي ارايه شده به مداحان، مبلغان و هيات هاي مذهبي شاهد آثار و نتايج خوبي در برگزاري برنامه هاي اين ماه بوده ايم.
"سيد علي ميرباقري" آموزش مداحان و نظارت بر هيات هاي مذهبي را يكي ديگر از برنامه ها براي دوري از خرافات و بدعت ها در عزاداري ها دانست و افزود: هم اكنون استفاده از وسايلي مانند طبل و سنج و آلات و ادوات در عزاداري ها بسيار كاهش يافته است.
وي در ادامه با اشاره به مصوبات امسال ستاد ساماندهي شئون فرهنگي در مناسبت هاي مذهبي تصريح كرد: در مصوبات اين ستاد كه به مناسبت محرم الحرام سال 1430 هجري اعلام شده، بر 15 مصوبه در عزاداري ها تاكيد شده است.
برخي از اين مصوبه ها عبارت از "توجه به برگزاري مراسم عزاداري در مساجد به عنوان اصلي ترين جايگاه هيات مذهبي، تبيين معارف اسلامي اعم از اعتقادات، اخلاق، احكام و سيره معصومين، توجه به ادعيه و زيارت ماثوره از ائمه معصومين به عنوان برنامه جدي هيات ها" مي باشد.
ميرباقري ادامه داد: توجه به تشكيل حلقه هاي قرآني اعم ازقرائت، ترجمه، مفاهيم و تفسير در هيات هاي مذهبي و شروع جلسات با تلاوت قرآن، استفاده از پيام هاي عاشورايي و روايات ائمه معصومين در پرچم ها، كتيبه ها و پوسترها، توجه به نماز اول وقت در هيات ها و توجه ويژه به برگزاري نماز ظهر عاشورا به گونه اي كه تجلي گاه حماسه عاشورا باشد از ديگر موارد است.
به گفته وي، همچنين "اهتمام به استفاده از روحاني و خطيب توانا و آگاه در هيات، پرهيز از مراسم بدون خطابه و منبر، بهره گيري از اشعار و متون پرمحتوا و مستند براي بيان دقيق و خالي از تحريف حادثه عاشورا، ممنوعيت قمه زني و زنجيرهاي تيغ دار، عدم استفاده از ابزار و آلات موسيقي، ممنوعيت حمل و نصب شمايل منتسب به ائمه اطهار و شخصيت هاي مقدس حادثه كربلا و عدم استفاده از ريتم ها و آهنگ هاي نامناسب در نوحه ها و عزاداري ها" برخي ديگر از مصوبات ستاد ساماندهي شئون فرهنگي در محرم امسال است.
معاون اداره كل تبليغات اسلامي گلستان يادآور شد: هم اكنون اطلاعيه اين ستاد براي اجرا به تمامي ادارات تبليغات اسلامي شهرهاي استان ارسال شده است.
ك 4 506/7463/601/ 579 ماره 1090 ساعت 19:16 تمام
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 196]