واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: بزرگ داشت سنايي در آخرين روز ٢٠٠٨ بدون حضور مسئولان
در ميان شاعران، بزرگان و مفاخري كه امسال برايشان همايش يا بزرگ داشتي برپا شد، سنايي از همه مظلوم تر بود.
يونسكو سال ٢٠٠٨ را به مناسبت هشتصد و پنجاهمين سال درگذشت حكيم سنايي به بزرگ داشت اين شاعر اختصاص داد و ما با اين كه مي گوييم سنايي ايراني است و متعلق به اين سرزمين، اما در آخرين روز از سال ٢٠٠٨ برايش همايشي برگزار مي كنيم كه نگويند فراموش كرده ايم!
با همه اين اوصاف در آخرين روز از سال ٢٠٠٨، دانشگاه الزهرا(س) ميزبان همايش بين المللي بزرگ داشت حكيم سنايي بود و آن چه وجود نداشت بين المللي بودن اين همايش بود و هيچ مسئولي از مراكز ادبي هم در اين همايش حضور پيدا نكرد.
در ابتداي اين مراسم محبوبه مباشري، رئيس دانشگاه الزهرا(س) ضمن يادآوري جنايات رژيم صهيونيستي در غزه گفت: كشتار مردم فلسطين، هديه كريسمس اسرائيل به مردم غزه بود و ما در چنين شرايطي و در واپسين ساعات سال ٢٠٠٨، همايشي را به نام شاعر بزرگ كشورمان برگزار مي كنيم.
در واقع اين همايش اداي دين كوچكي است به اين شاعر.
وي در ادامه گفت: سنايي شاعري است كه دروازه هاي شعر عرفاني را گشود. او پس از قرن ها همچنان دل ها را التيام مي بخشد و در عرفان به راهي رفته كه بزرگان عرفان بر آن مركب سوار شده اند و مي تازند. كلمات رمزگونه اش را مي توان در پس داستان هاي عطار و مولانا ديد و الفاظ رندانه اش را در پس اشعار حافظ جست.
وي همچنين به تقابل عقل و عشق در اشعار سنايي اشاره كرد و گفت: تقابل عقل و عشق در اشعار سنايي، در جهت بخشيدن به گرايش ها تاثير زيادي داشت؛ او نگارستان زيبايي را در اشعارش به تصوير مي كشد و عصاره آن را در رگ ادب پارسي تزريق مي كند و در ادامه دست به دامان طنز شاعرانه مي شود و سپس شعر اعتراض او هم كه در قرن آشفته ششم است، ادامه پيدا مي كند. سنايي در ميان بزرگان شعر و عرفان به تاخت و تازهاي قلندرانه پرداخت و به همين دليل است كه پس از چند قرن از وفاتش، هنوز شعر او را مي خوانند.
در ادامه مريم حسيني، دبير همايش، ضمن ارائه گزارشي از عملكرد دبيرخانه اين همايش گفت: جلسات متعددي با حضور اعضاي انجمن استادان زبان و ادبيات فارسي و شوراي گسترش زبان و ادب فارسي، برگزار و فراخوان نيز تيرماه اعلام شد كه در همين رابطه ١٧٠ مقاله به دبيرخانه رسيد و داوري مقالات با همكاري اعضاي هيئت علمي دانشگاه آغاز شد و در برخي از موارد، آثار توسط سه نفر مورد بررسي قرار گرفت، ضمن اين كه برخي آثار در ويژه نامه اي پس از همايش منتشر خواهد شد.
در ادامه دكتر محمدرضا سعيدآبادي، دبير كل ملي يونسكو، گفت: با مرور تاريخ درمي يابيم كه برخي انسان ها با آگاهي، خطرها را به جان خريدند و براي رسيدن به رستاخيز و رحمت خداوند و ملكوت، تلاش كردند و راهي را گشودند و در اين راه كه ريشه در انديشه داشت، آتشي افروختند و از تهي شدن آينه ها از تمثال آدم ها، اعتراضي به شيوه اي لطيف و تاريخ ساز سر دادند و با تعصب ها مقابله كردند.وي در ادامه گفت: تاريخ اشارتي ظريف و هوشمندانه است و سنايي يكي از قافله سالاران اين مذهب، مكتب و عرفان است، چرا كه او از نام آوران عرصه معرفت است او حتي در سفر به عوالم روحاني از دانته هم پيشرفته تر بود و قصايدش، سرمشق شعر تحقيقي است. حتي اشعار عرفاني اش براي عطار و مولانا الهام بخش بوده است. در زماني كه هر شاعري بنا بر اقتضاي زمان، در جست وجوي حامي بود و براي شناخته شدن به دربار مي رفت، او نيز به دربار رفت و اشعاري سرود ولي بعد دربار را رها كرد و در جدالي روشنفكرانه سفرهاي طولاني اش را آغاز كرد و در ادامه پايه هاي خودشناسي و خداشناسي را در درون خود بنيان نهاد و افكارش متحول شد و با دقت و تامل در حقايق عرفان تجسس كرد و عارفي پرورش يافت كه نامش از وراي قرن ها هنوز طنين انداز است.
سعيد آبادي در ادامه گفت: سنايي كاروان بزرگي از شعر فارسي را پشت سر دارد؛ از طرفي قصايد او سرمشق شعر خاقاني و انوري بود و اشعار عرفاني اين شاعر، براي عطار و مولوي الهام بخش بوده است.
نماينده دبير كل كميسيون ملي يونسكو در تهران، با اشاره به منظومه «حديقة الحقيقه» اين شاعر گفت: سنايي در اين شاهكار عرفاني بيش از ده هزار بيت دارد و حتي يك قرن قبل از كمدي الهي دانته اين اشعار را سروده است؛ در واقع ارزشمندترين شالوده شعر عرفاني است و به نوعي اين اثر را دايرة المعارف شعر عرفاني دانسته اند. حتي تكامل شعر فارسي بعد از او پديد آمد چون افكارش برخاسته از دل و جان بود و به همين دليل در دل و جان آدم ها نفوذ مي كند. او با احاطه و علم به قرآن و احاديث و بهره گيري از آن نام و اشعارش را ابدي كرد. اين شاعر هم غناي عارفانه داشت و هم بيان پرقدرت كه در اشعار و نثرش ديده مي شود علاوه بر آن دستي هم در فلسفه، حوزه اخلاق و موسيقي داشت.
در ادامه اين همايش دكتر محمد تقوي با مقاله اي درخصوص بن مايه حرص و طمع در حديقه سنايي گفت: بخش مهمي از تعاليم عارفان به امر و نهي هاي اخلاقي اختصاص دارد. اگرچه بزرگان عرفان و ادب از سنايي به عنوان عارف ياد كرده اند و اشعار نوآورانه او در عرفان عاشقانه و تعليمي مرجع عارفان بوده، اما لقب او حكيم سنايي است و حكمت در هر دو حوزه نظري و عملي در آثار او بازتاب گسترده اي دارد به ويژه در حديقه آموزه هاي ديني و اخلاقي.
«جهان بيني سنايي» عنوان مقاله ديگري بود كه در اين همايش توسط محمدحسن حائري ارائه شد. اين استاد دانشگاه گفت: سنايي از شاعراني است كه با جهان بيني حكيمانه و ديدگاه عارفانه خود درباره خلقت عالم و نقد نظريه هاي عرضه شده در اين مفهوم گام نهاده است و بي ترديد شناخت جهان بيني وي، ما را در دريافت انديشه هاي ديني، اجتماعي و درك مفاهيم شاعرانه كمك مي كند.
در اين همايش كه امروز نيز ادامه مي يابد، مقالات و پژوهش هايي درخصوص سنايي ارائه مي شود.
درحاشيه
" قرار بود حدادعادل و اسفنديار رحيم مشايي در اين همايش حضور پيدا كنند كه حضور نيافتند.
" با توجه به برگزاري همايش هايي چون رودكي و بين المللي بودن آن، اين همايش از اين حيث زير سوال بود.
سه شنبه 10 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]