واضح آرشیو وب فارسی:فارس: تئاتر - بازگشت آغامحمدخان
تئاتر - بازگشت آغامحمدخان
نوشين جعفري:اين روزها دكتر علي رفيعي پس از گذشت پنج سال از آخرين نمايشش «در مصر برف نميبارد» با نمايشنامه «شكار روباه» بازگشته تا اين نمايش را در بخش چشمانداز بيستوهفتمين جشنواره تئاتر فجر روي صحنه ببرد. تمرينات نمايش «شكار روباه» كه بنا بود اواسط تابستان آغاز شود به دليل عدمهماهنگي با بازيگران و درگير بودن آنان در كارهاي مختلف سينمايي و تلويزيوني به تعويق افتاد و از پنجم آبانماه به صورت رسمي روخواني نمايشنامه و تمرينات آن آغاز شد و به مدت سهماه هر روز شش ساعت اين تمرينات در تالار وحدت پيگيري ميشود. نمايشنامه «شكار روباه» 17 سال پيش توسط علي رفيعي نوشته شده است و داستان مرگ و زندگي آغامحمدخان قاجار از ديد سه نفر است كه محكوم به اعدام شدهاند. اين سه نفر شب قبل از اعدام تصميم به قتل شاه ميگيرند و خاطرات خود را مرور ميكنند. علي رفيعي معتقد است با وجود اينكه اين نمايشنامه 17 سال پيش نوشته شده است اما طراوت خود را حفظ كرده و تصور ميشود به تازگي و در زمان معاصر نوشته شده است. اگرچه شهرت علي رفيعي در به صحنه بردن متون تاريخي است اما او تاكيد ميكند كه تنها دغدغهاش كار روي متون تاريخي نيست و درباره رويكرد تاريخي «شكار روباه» توضيح ميدهد: «من به هيچوجه دغدغه نگارش نمايش تاريخي ندارم و رويكرد من با شخصيت آغامحمدخان قاجار تاريخي نيست. اين موضوع پيش از انقلاب با نمايش «خاطرات و كابوسهاي يك جامهدار»، از زندگي و قتل ميرزاتقيخان فراهاني شروع شد. من در حقيقت با تاريخ چالش ميكنم نه با يك ماجراي تاريخي. گذشته را چراغ راه آينده ميدانند و اين موضوعي مهم است. ميخواستم ببينم در نظامهاي سلطنتي گذشته نحوه برخورد مردم و دولتمردان با قدرت چگونه بودهاست. در واقع ميتوانم از نمايش «خاطرات و كابوس» و «شكار روباه» به عنوان دو اثر از يك تريلوژي نام ببرم. «شازده احتجاب» را نيز ميتوان به اين سهگانه افزود.»
حميد هنري، دستيار علي رفيعي و برنامهريز «شكار روباه» معتقد است اين نمايش بزرگترين پروژه تئاتري در سال جاري است كه در تالاري بزرگ با دكوري ويژه و بازيگران پرتعداد در حال آماده شدن است و در حالي كه اين روزها شاهد حركت رو به عقب در تئاتر ايران هستيم چنين كاري ميتواند براي حركت رو به جلوي تئاتر اين سرزمين غنيمتي ويژه باشد. او همچنين با اشاره به اينكه تمرينات اين نمايش بنا بود تابستان آغاز شود گفت: «برنامهريزي براي تمرينات و هماهنگ كردن بازيگران اين نمايش كار دشواري بوده است چون اغلب بازيگران درگير پروژههاي مختلف سينمايي و تلويزيوني بودند. هنوز هم در بعضي مواقع بازيگران به علت تعهداتي كه در كارهاي ديگر دارند نميتوانند در تمرينات «شكار روباه» حاضر شوند.»
علي رفيعي هم از اين شرايط به شدت گلهمند است و ميگويد: «امروز گرد آوردن 15 بازيگر براي ما سخت است. سريالها و فيلمهاي 90 دقيقهاي تلويزيون تمام رمق تئاتر را با بيرحمي به سمت خود جلب كردهاست. البته تلويزيون كار خود را ميكند، ولي متاسفانه از تئاتر حمايت نميشود.» اين كارگردان تئاتر در مورد وقفهاي كه بين شروع تمرينات «شكار روباه» افتاد، گفت: «توقف تمرين نمايش فقط به دليل حضور بازيگران من در سريال و فيلمهاي تلويزيون بود. من نميتوانم با هر بازيگري كار كنم. من درك و زيباشناسي خود را دارم و با كساني كه با من كار كردهاند راحتتر كار ميكنم. اما به هر حال ميدانستم دير يا زود تمرين آغاز ميشود.» او در مورد تغييرات نمايش بعد از اين وقفه چنين توضيح ميدهد: «در اين مدت شخصيت زني را به نمايش اضافه كردم كه براي من خيلي مهم است. روابط و شخصيتها نيز انسجام بهتري يافتند و نمايش محكمتر آماده صحنه و اجرا شد. اين حسن تاخير و تعطيلي تمرينات اخير بود.»
همچنين متن نمايشنامه «شكار روباه» توسط محمد چرمشير دراماتورژي شده است. رفيعي در اينباره ميگويد: «كوشش من اين است كه ادبيات چرمشير را صحنهاي كنم و چرمشير نيز ادبيات صحنهاي من را در نمايش حفظ ميكند. بهطور كلي ديالوگ تئاتر اگر مابهازاي تصويري نيابد ديالوگ نيست. هدف دراماتورژي در اين اثر عميقتر كردن پيكره نمايش بود.»
علي سليماني نيز كه در اين كار نقش يكي از سه سوار را بر عهده دارد مدخل ورودي داستان را از نگاه سه سوار ميداند و معتقد است اين سه سوار سمبلي از عامه مردم هستند كه هيچ موقع به لحاظ سياسي تغييري نخواهند كرد. اين بازيگر در خصوص ويژگيهاي كار با علي رفيعي ميگويد: «يكي از بزرگترين ويژگيهاي آقاي رفيعي اين است كه يك بازيگر ميتواند خودش را در مقابل يك قاضي هنري كه آقاي دكتر رفيعي است بسنجد. به اين لحاظ كه آقاي دكتر رفيعي از جمله معدود افرادي است كه به زعم هنرمندان به معناي مطلق و غايي به تئاتر نزديك است. بنابراين يك بازيگر علاقهمند ميشود خود را در مظان محك اين انسان كه ويژگيهاي نمايشياش بالاست قرار بدهد و كار با دكتر رفيعي در واقع دوران سربازي يك بازيگر است كه آماده ميشود.»
سليماني با اشاره به سخن دكتر رفيعي ميگويد: «تصوير و سينما از انسان در هر مقامي چه نويسنده، چه كارگردان و چه بازيگر باشد چيز ميگيرد و به انسان چيز ميدهد. من الان كه بهزعم خودم توشهام خالي شده آمدهام تا توشهام را براي ادامه اين مسير با استادي به نام دكتر علي رفيعي جمع و پر كنم.»
افشين هاشمي، ديگر بازيگر «شكار روباه» با توجه به اينكه اين روزها با نمايش «مانيفست چو» هر شب روي صحنه ميرود در خصوص دلايل پذيرش اين كار ميگويد: «گاهي اوقات كار با بعضي از كارگردانان براي بازيگر آرزوست و يكي از افتخارات آن بازيگر محسوب ميشود. هميشه پذيرش از طرف ما نيست. گاهي اوقات كار كردن با بعضيها جزء خواستههاي خود بازيگر است.» اين بازيگر شاخصه كار با علي رفيعي را زبان بدن ميداند و ميگويد: «زبان بدن يا به قول آقاي رفيعي «ژست» آن چيزي است كه در كار ايشان براي يك تماشاگر خيلي به چشم ميآيد و وقتي در مقام بازيگر هستيم بايد خيلي تلاش كنيم تا به آن دست پيدا كنيم.»پانتهآ بهرام، ديگر بازيگر اين نمايش، كار كردن با دكتر رفيعي را اتفاقي افتخارآفرين ميداند و ميگويد: «در اين سالها بسيار علاقهمند بوديم كه با هم كار كنيم كه نشد و خوشبختانه امسال اين اتفاق افتاد.» او كه در اين نمايش نقش «بيوه جهانسوز» را بازي ميكند درباره احتمال حضورش در ديگر پروژههاي تئاتري گفت: «نمايش «شكار روباه» كار سنگيني است و ترجيح ميدهم بيشتر وقت خود را به آن اختصاص بدهم و بعيد ميدانم بتوانم در نمايش ديگري بازي كنم.» حميد جاودان بازيگر و كارگردان تئاتر كه مقيم فرانسه است و از جمله چهرههاي شاخص تئاتر فرانسه محسوب ميشود نيز در سفري كه به ايران داشت سه روز با گروه بازيگران اين كار تمرينات بدن و بيان را پي گرفت.اين نمايش پس از پايان بيستوهفتمين جشنواره تئاتر فجر از 12 بهمن تا 25 اسفند در تالار وحدت به روي صحنه ميرود و به گفته علي رفيعي اگر توفيق پيدا كند بعد از عيد هم روي صحنه خواهد بود. سيامك صفري، هومن برقنورد، علي سليماني، افشين هاشمي، هدايت هاشمي، داريوش موفق، محمود راسخفر، علي ميلاني، پانتهآ بهرام، سهيلا رضوي، ستاره اسكندري، مينا خسرواني و معصومه كاظمي به عنوان بازيگر در اين كار حضور دارند. بازيگران خردسال اين نمايش عبارتند از: محمدرضا زادسرور و امررضا زادسرور. علي رفيعي علاوه بر نويسندگي و كارگرداني، طراحي صحنه و لباس اين نمايش را هم انجام ميدهد.
دوشنبه 9 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]