واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: يونان ناآرام
محمد معرفي
ناآرامي ها در يونان از زماني آغاز شد كه پليس اين كشور يك نوجوان 15 ساله را به ضرب گلوله از پاي درآورد و همين موضوع باعث آشوب هاي جاري دراين كشور عليه دولت دست راستي شد.
به گفته پليس، اين نوجوان به اتفاق 20 نفر ديگر، به يك خودرو كشتي پليس با سنگ و مواد آتش زا يورش برده بودند و دو پليس سرنشين آن، با شليك مستقيم گلوله اين نوجوان را كشتند.
جوانان خشمگين يوناني بلافاصله پس از قتل اين نوجوان، به مراكز پليس حمله و با نيروهاي امنيتي، درگير شدند. آنها همچنين صدها، بانك و مراكز تجاري و سياحتي دولتي را در اعتراض به خشونت پليس به آتش كشيدند.
گرچه پليس يونان، بلافاصله از دستگيري پليس قاتل و انتقال آن به زندان خبرداد، اما تظاهرات جوانان خشمگين، به خصوص در آتن و سالونيك ادامه يافت.
در ادامه اعتراضات مردمي در يونان، كابينه دست راستي اين كشور با برپايي يك نشست اضطراري، آخرين وضعيت امنيتي را مورد بررسي قرار داد.
اين درحالي بود كه در شديدترين اقدامات ضددولتي، مردم يونان، علاوه بر آتش زدن ده ها بانك و مغازه، ساختمان هاي وزارت كشور و وزارت خارجه را به آتش كشيدند.
همچنين همزمان با هفتمين روز كشته شدن نوجوان يوناني، درگيري هاي گسترده اي در سراسر اين كشور روي داد و مخالفان دولت، اعتصاب ملي را در يونان براي به زانو درآوردن دولت اعلام كردند.
در آلمان، قبرس، انگليس، يوناني تبارها با تجمع در مقابل سفارتخانه و كنسولگري هاي اين كشور، خشم خود را از اعمال ضدانساني پليس اعلام كردند.
تظاهركنندگان خشمگين در برلين نيز كنسولگري يونان را به نشانه نارضايتي از دولت كارامانليس به اشغال خود در آوردند.ادامه اعتصاب ها و تظاهرات در يونان به گفته بسياري از صاحبنظران سياسي مي رفت كه دولت «كساس كارامانليس» را ساقط كند، اما حمايت هاي برخي از نمايندگان پارلمان مانع از اين كار شد.
درهمين حال، بحران سياسي يونان كه با بحران هاي جهاني گره خورده بود و موجبات بيكاري گسترده دراين كشور و معضلات فراوان براي جوانان شده است، ابتكار عمل را به دست حزب چپگراي «جرج پاپاندرو» داد كه با شديدترين انتقادات خود، دولت كارامانليس را ناتوان و بي لياقت در اداره كشور خواند و خواستار استعفا و سرنگوني آن شد.
ناآرامي هاي سياسي در يونان با حمله تظاهركنندگان خشمگين به بانك ها و موسسات اقتصادي دولتي ادامه يافت و كنفدراسيون تجارت يونان اعلام كرد: در طول درگيري هاي داخلي بيش از 300 ميليون يورو خسارت وارده شده است.
اين درحالي بود كه پليس يونان پس از استفاده از 4600 كپسول گاز اشك آور براي خريد آن به منظور مقابله با جوانان تظاهر كننده متوسل به اسرائيل و آلمان شد.
ناآرامي ها در يونان، با تظاهرات خشونت آميز جوانان و درگيري با پليس ادامه يافت و شهرهاي يونان و سالونيك صحنه زدوخوردهاي خياباني شد.
جوانان يوناني با سازماندهي تظاهرات اين بار پارلمان را هدف قراردادند و با پرتاب سنگ و بمب هاي آتش زا، نمايندگان مجلس را متوجه اوضاع وخيم سياسي و اقتصادي اين كشور كردند.
معترضان كه اجراي عدالت در پرونده قتل يك نوجوان به دست پليس را خواستار هستند، همچنان به تصرف مدارس و بسياري از دانشگاه هاي سراسر يونان مبادرت مي كنند.
دراين ميان، دانشگاه پلي تكنيك كه محل قيام سال 1973 دانشجويان عليه ديكتاتوري نظامي يونان بود به عنوان كانون اصلي مبارزات مردمي بر عليه دولت طرفدار آمريكايي كارامانليس درآمده است.
ناظران سياسي اروپايي ريشه ناآرامي ها را بحران شديد اقتصادي و درصد بالاي بيكاري در يونان ذكر كرده اند. آنها اميدي به بهبود اوضاع سياسي- اقتصادي ندارند و اين احتمال وجود دارد كه ناآرامي ها درسال جديد ميلادي نيز تا سقوط دولت كارامانليس ادامه يابد.
دوشنبه 9 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]