واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ايران به توان توليد سالانه ٦٠ هزار مگاوات برق از نيروگاه هاي خورشيدي دست يافت
ايران به توان توليد سالانه ٦٠ هزار مگاوات برق با استفاده از نيروگاه هاي خورشيدي دست يافته است. دكتر يعقوبي، عضو هيئت علمي دانشگاه شيراز و مدير پروژه ساخت نيروگاه خورشيدي، با اعلام اين مطلب در گفت و گو با خراسان اظهار داشت: اولين نيروگاه خورشيدي كشور با هدف گسترش كاربرد انرژي هاي پاك در شيراز به بهره برداري رسيد و محققان كشورمان با بومي سازي فناوري ساخت نيروگاه خورشيدي، نام ايران را به عنوان سومين كشور جهان در اين حوزه مهم به ثبت رساندند. دكتر يعقوبي در مورد تكنولوژي ساخت اين نوع نيروگاه ها مي گويد: نيروگاه خورشيدي شيراز با نيروگاه هاي معمولي در سطح كشور يك تفاوت عمده و همچنين شباهت هايي دارد. تفاوت عمده اين نيروگاه با ديگر نيروگاه ها آن است كه ما در ساخت اين نيروگاه از انرژي خورشيد براي توليد بخارگرم استفاده مي كنيم. وي خاطرنشان كرد: در مكانيزم توليد بخار، انرژي خورشيدي توسط ٤٨ عدد كلكتور يا آينه سهموي بزرگ به طول ٢٥ متر و عرض ٥/٣ متر جذب مي شود. اين كلكتورها در هنگام روز انرژي خورشيد را جذب مي كنند و طي اين فرآيند روغن تعبيه شده در آن ها گرم مي شود. اين روغن داغ وارد يك سري مبدل هاي حرارتي مي شود و گرماي خود را به آب مي دهد. بدين شكل بخار «سوپرهيت» موردنياز توربين ها توليد مي شود. وي خاطرنشان مي كند: در واقع ما در فرآيند ساخت نيروگاه خورشيدي به تعداد زيادي كلكتور يا آينه نياز داريم، اين آينه ها با جذب انرژي خورشيد روغن را به دماي ٢٦٥ درجه مي رسانند و اين روغن در مبدل هاي حرارتي بخار ٢٥٠ درجه اي مورد استفاده توربين ها را توليد مي كند. به گفته وي، نيروگاه خورشيدي ساخته شده در شيراز اولين نيروگاه از اين نوع است كه با فناوري كاملا بومي توسط متخصصان داخلي ساخته و راه اندازي شده است. وي خاطرنشان كرد: اين نيروگاه براي ظرفيت ٢٥٠ كيلووات در ابعاد آزمايشي طراحي شده است كه چنانچه بخواهيم اين پروژه را به صورت اقتصادي و در سطح كلان اجرا كنيم اين ظرفيت قابل ارتقاء است و از نظر توليد برق هيچ تفاوتي با نيروگاه هاي سنتي فعلي نخواهد داشت. وي اضافه مي كند: ساخت اين نيروگاه نشان داد كه توانايي توليد بخار موردنياز توربين ها با اين فناوري امكان پذير است و چنانچه دولت حمايت كند و وزارت نيرو تمايل نشان دهد از اين فناوري مي توان براي ساخت نيروگاه هاي بزرگ تر با ظرفيت بالا استفاده و برق توليد كرد. وي با بيان اين كه وزارت نيرو و سازمان انرژي هاي نو اجراكننده و طراح اين پروژه هستند، مي گويد: به دليل هزينه هاي بالايي كه ساخت اين نوع نيروگاه ها دارد، طي ١٠ سال گذشته سياست بر آن بوده است كه اين نيروگاه ها با نيروگاه هاي نفتي تركيب شوند تا هزينه ساخت كاهش يابد. به گفته وي، تاكنون در دنيا حدود ٤٠٠ مگاوات نيروگاه سهموي خطي ساخته شده است و چند نيروگاه ديگر نيز در اسپانيا و آمريكا در دست ساخت است و پروژه هاي ديگري هم در آفريقا در دست بررسي است اما نيروگاه خورشيدي هنوز به صورت گسترده در هيچ كشوري به دليل هزينه هاي بالا ساخته نشده است.
وي در مورد مزيت اين نيروگاه ها اظهار مي دارد: نيروگاه هاي معمول در دنيا از طريق سوخت هاي فسيلي كار مي كنند كه فعاليت آن ها به ميزان قابل توجهي به آلودگي هوا مي انجامد اما نيروگاه هاي خورشيدي به هيچ وجه باعث آلودگي هوا نمي شوند. البته چنانچه نيروگاهي به طور ١٠٠ درصد با استفاده از انرژي خورشيدي فعاليت كند، ١٠٠ درصد پاك خواهد بود اما چنانچه اين نيروگاه به صورت تركيبي ايجاد شود تا اندازه اي باعث آلودگي هوا خواهد شد اما اين ميزان در مقايسه با آلودگي ناشي از نيروگاه هاي معمولي بسيار كاهش پيدا خواهد كرد. وي خاطرنشان كرد: بررسي هاي ما نشان داده است كه پياده سازي نيروگاه هايي كه تنها با انرژي خورشيدي فعاليت كنند، تا ١٠ سال آينده امكان پذير نخواهد بود اما چنانچه اين نيروگاه ها به صورت تركيبي ساخته شوند در اكثر نقاط ايران يعني منطقه جنوب و مركزي، ناحيه شرق يعني خراسان شامل بيرجند، تربت، طبس و ... كه تشعشعات خورشيدي بسيار بالاست، پروژه ساخت اين نيروگاه ها قابل اجرا خواهد بود. وي با بيان اين كه براساس برآوردهاي انجام شده با ايجاد كلكتورهاي سهموي در بهترين مناطق ايران سالانه مي توان ٦٠ هزار مگاوات برق توليد كرد، مي گويد: ساخت نيروگاه هاي خورشيدي در شرايطي امكان پذير است كه منطقه موردنظر فاقد گردوخاك بوده و تابش خورشيد وضعيت مناسبي داشته باشد ضمن آن كه زمين در چنين منطقه اي بايد وسيع و مسطح باشد. مدير پروژه ساخت نيروگاه خورشيدي با بيان اين كه برنامه آينده اي كه دربحث ساخت نيروگاه هاي خورشيدي در كشور در دست طراحي است، توليد ١٧ مگاوات برق از طريق ساخت نيروگاه خورشيدي در يك فرآيند و سيكل تركيبي با استفاده از انرژي خورشيدي و انرژي هاي فسيلي است، اضافه كرد: فناوري ساخت نيروگاه هاي خورشيدي شامل يك سري كلكتورهاي سهموي خطي است كه روغن وارداين كلكتورها مي شود و از كانون اين كلكتورها عبور مي كند و حرارت آن از ٢٢٠ درجه به ٢٦٥ درجه سانتي گراد مي رسد كه اين روغن وارد ٣ مبدل حرارتي مي شود و در نتيجه آن حرارت آبي كه در آن سوي اين مبدل هاي حرارتي قرار دارد، از ١٠٠ درجه به ٢٥٠ درجه سانتي گراد مي رسد و بخاري با حرارت ٢٥٠ درجه سانتي گراد ايجاد مي كند كه به آن بخارخشك گفته مي شود. اين بخارخشك عامل بسيار مهمي براي به كارافتادن توربين هاست. وي همچنين درخصوص پروژه ساخت آبگرمكن هاي خورشيدي نيز مي گويد: خوشبختانه محققان كشورمان به تكنولوژي ساخت آبگرمكن هاي خورشيدي نيز دست يافته اند، البته ساخت آبگرمكن هاي خورشيدي در ايران يك فناوري ٥٠ ساله است به طوري كه ما از سال ١٩٧٥ در دانشگاه شيراز كلكتورهاي خورشيدي مورد نياز اين آبگرمكن ها را ساخته ايم و اين كلكتورها و به طور مشخص آبگرمكن هاي خورشيدي در بسياري از نقاط كشور ساخته و براي توليد آب گرم نصب شده است. وي با بيان اين كه كاربرد اين آبگرمكن ها توليد آب گرم مورد نياز ساختمان هاي مسكوني است، مي گويد: ساخت اين آبگرمكن ها در اكثر نقاط دنيا فراگير شده است ضمن آن كه ساخت آن ها بسيار اقتصادي است و در تعداد بسيار زياد در كشورهايي مانند چين، ژاپن، تركيه، اردن، سوريه و ... سالانه ساخته مي شود. وي گفت: اين آبگرمكن ها به خوبي مي توانند در مناطق مختلف كشور آب گرم مورد نياز ساختمان ها را تا ٩٠ درجه سانتي گراد تامين كنند و هيچ آلودگي نيز ندارند.
وي اضافه كرد: البته آبگرمكن هاي خورشيدي به مرحله اجرايي و كاربردي رسيده و در مناطقي مانند خراسان اين فناوري به صورت كاربردي ارائه شده است.
يکشنبه 8 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 459]