واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: طرح تحول يا لايحه بودجه؛ اولويت با كدام است؟
مرجان توحيديتقدم و اولويت ارائه دو لايحه طرح تحول و بودجه 88 از سوي دولت به مجلس آن هم با نزديك شدن به ماههاي پاياني سال به سوالي تبديل شده كه هر يك از نمايندگان و مقامهاي دولتي پاسخ متفاوتي به آن ميدهند.
در اين ميان اما فارغ از اصرار دولت بر اولويت ارائه لايحه طرح تحول، رضا عبدالهي، رييس كميسيون برنامه و بودجه مجلس در يك جمله ميگويد: فقط ميتوانم بگويم كه دولت بايد ارائه لايحه بودجه را در اولويت قرار دهد. اين در حالي است كه تعدادي از نمايندگان از اين نكته سخن ميگويند كه مساله كاهش بهاي جهاني نفت و به تبع آن كاهش منابع ارزي در بودجه 88 و نيز تغييراتي كه بر اين اساس در حوزه درآمدها و محل تامين منابع ايجاد ميشود، هم در طرح تحول اثرگذار خواهد بود و هم در بودجه 88. از اين رو بايد دو راهكار را پيش روي مجلس گذاشت، اول انعكاس بخشي از طرح تحول يعني هدفمند شدن يارانهها در بودجه 88 و دوم تعيين تكليف طرح تحول بين مجلس و دولت و سپس ارائه بودجه 88 بر اساس آن. معتقدان به اين دو راهكار از جمله موافقان پرداخت نقدي يارانهها نيز محسوب ميشوند.
به باور اين عده از نمايندگان مجلس بحث كاهش درآمدهاي ارزي در بودجه 88 به دليل سقوط نفت از 120 به مرز 30دلار تاثيري در پرداخت نقدي يارانهها ندارد. اين طيف از نمايندگان موافق، بر اين باورند كه به دليل اين كه پرداخت نقدي يارانه ارتباطي با افزايش يا كاهش بودجه نداشته و از جابهجايي مديريت يارانه از دولت به خانوارها تبعيت ميكند و نيز منابع آن از محل آزادسازي قيمت حاملهاي انرژي تامين ميشود، لذا كاهش مصارف ارزي دولت در بودجه 88 نميتواند باعث كاهش منابع پرداخت يارانه نقدي شود. اين در حالي است كه به باور ديگر نمايندگان اگر قرار باشد پرداخت يارانه به صورت نقدي انجام پذيرد در قالب طرح تحول يا انعكاس آن در بودجه 88 و از آنجا كه بخش عظيمي از درآمدهاي ارزي به دليل كاهش قيمت نفت محقق نخواهد شد و دولت نيز بايد وظايف و تكاليف خود را در مورد تامين درآمدهاي عمراني و جاري و هزينههاي ساير انجام دهد، احتمال كاهش منابع مربوط به پرداخت يارانهها وجود خواهد داشت، چراكه گزارش اخير معاونت برنامهريزي رياستجمهوري نشان ميدهد كه براساس نفت 5/37دلاري درنظر گرفته شده براي بودجه 87 و احتمال تكرار آن براي بودجه 88، حداقل 35ميليارد دلار از مصارف پيشبيني شده در سالجاري از بودجه سال آينده غايب خواهد بود. بر اين اساس اين تعداد از نمايندگان معتقدند كه با توجه به نوسانات قيمت نفت كه البته همين مساله بستن بودجه 88 را به تاخير انداخته است، اولويت با ارائه لايحه بودجه و مشخص شدن هزينهها و درآمدهاي سال آينده است. در اين بين اما تعدادي از نمايندگان نيز معتقدند كه ارائه لايحه بودجه و طرح تحول بر يكديگر تقدمي ندارد و هر كدام كه به مجلس آمد بايد در كميسيون تخصصي بررسي شود، چرا كه هر دو لايحه لازم و ضروري به نظر ميرسند. با اين حال رضا عبدالهي، رييس كميسيون برنامهوبودجه در گفتوگو با دنياي اقتصاد بر اين باور است كه اولويت با ارائه لايحه بودجه است. اين درحالي است كه مخبر كميسيون ويژه بررسي طرح تحول، سيدكاظم دلخوش در اينباره به دنياي اقتصاد گفت: اين كه كداميك از لوايح ابتدا به مجلس ارائه شود، تفاوتي ندارد، چرا كه هر دو لايحه در جايگاه خود داراي اهميت است و در صورت تقديم به مجلس هر يك در كميسيونهاي تخصصي مورد بررسي قرار خواهد گرفت. عزتا... يوسفيانملا، عضو كميسيون برنامهوبودجه نيز بر اين تاكيد كرد كه هر دو لايحه لازم و ضروري و هر دو نيازمند طرح در مجلس بوده كه اگر همزمان ارائه شود، بايد هر دو مورد بررسي قرار گيرد.
از سوي ديگر محمدحسين فرهنگي، نايب رييس كميسيون برنامهوبودجه در گفتوگوي خود با دنياي اقتصاد در پاسخ به اين سوال كه اولويت با ارائه لايحه طرح تحول است يا بودجه گفت: اگر اين امكان وجود داشت كه مجلس در مورد طرح به تصميماتي ميرسيد، راحتتر ميشد بودجه را مورد بررسي قرار داد. اين نماينده مجلس افزود، اما اتفاقاتي كه در حوزه درآمدها و منابع به وجود آمده، هم در بعد منابع و مصارف طرح ميتواند تاثيرگذار باشد و هم ميتواند نقش تعيين كنندهاي در سياستهاي بودجهاي 88 داشته باشد.
به گفته فرهنگي با توجه به چنين وضعيتي، يكي از اين دو راهكار را بايد در نظر گرفت، يا انعكاس لايحه هدفمندشدن در بودجه 88 يا تعيين تكليف طرح تحول در مجلس و پس از آن ارائه لايحه بودجه 88. اين عضو كميسيون برنامه و بودجه، اما در پاسخ به اينكه كاهش مصارف ارزي به دليل كاهش بهاي نفت امكان پرداخت نقدي يارانهها را از بين خواهد برد يا خير، گفت كه در هدفمند كردن يارانهها بحث، افزايش يا كاهش بودجه نيست، بحث جابهجايي در مديريت است. اينكه شيوه فعلي كه مديريت پرداخت يارانه در اختيار دولت است به خانوار منتقل ميشود و دولت خود را با شرايط جديد منطبق ميكند. پس افزايش يا كاهش منابع تاثيرش به بودجه باز ميگردد نه بحث هدفمند شدن يارانهها. علياصغر يوسفنژاد از اعضاي كميسيون صنايع، اما نظر ديگري داشته و معتقد است كه اولويت دولت بايد ارائه لايحه بودجه 88 باشد. اين عضو فراكسيون اقليت در گفتوگوي خود با دنياياقتصاد با بيان اين كه لايحه هدفمند شدن، بودجه 88 و اصلاح بودجه 87 سه موضوعي هستند كه در رابطه با مسائل مالي به هم مرتبط بوده و در مورد شيوه اجرا و طي طريق اداري براي طرح و تصويب در مجلس به صورت مستقل بايد مطرح شوند. به گفته اين نماينده مجلس از آنجا كه هدفمند شدن يارانهها نياز به طي زمان نسبتا طولاني براي حصول توافق بين مجلس و دولت بوده بنابراين بهتر است كه با توجه به شرايط زماني، لايحه بودجه در اولويت قرار بگيرد. علاوه بر اين يوسفنژاد معتقد است بحث هدفمند شدن يارانهها تنها يكي از 7 محور طرح تحول است و مجلس در ارتباط با اين مساله بياطلاع است. وي در ادامه افزود كه سيستم برنامهريزي دردولت تا حدود زيادي مغفول مانده و از مباحث كارشناسي و علم روز فاصله گرفته است. يوسفنژاد بر اين عقيده است كه با توجه به بحث كاهش قيمت نفت دولت بايد براساس درآمدهاي واقعي از نفت، ماليات و گمرك و... بودجه را تنظيم كند. علاوهبر اين كه همين بحث آزادسازي حاملهاي انرژي به شدت در فعاليتهاي اقتصادي و اداري و كاري و از همه مهمتر بودجه تاثيرگذار است و اگر قرار باشد آزادسازي به يارانه نقدي اختصاص يابد، بايد در بودجه 88 براي تحمل فشار سقوط نفت صرفه جويي كرد.
همچنين سيروس سازدار، عضو كميسيون انرژي مجلس نيز در گفتوگو با مهر، تاكيد كرد كه بررسي لايحه بودجه 88 به بررسي لايحه طرح تحول ارجحيت دارد. وي در پاسخ به اين كه در صورت ارائه همزمان لايحه تحول اقتصادي و لايحه بودجه 88 به مجلس، نمايندگان چه خواهند كرد، افزود: لايحه بودجه از مهمترين لوايحي است كه مجلس هر سال آن را بررسي ميكند و به نظر ميرسد از آنجا كه بودجه سالانه ميخواهد براي يك سال آينده كشور تعيين تكليف كند، ضرورت دارد بررسي اين لايحه در اولويت باشد. وي با اشاره به تاخير صورت گرفته در تقديم لايحه بودجه سال آينده، ارائه همزمان اين لايحه با لايحه طرح تحول اقتصادي را نگران كننده توصيف كرد و افزود: در صورت تقديم همزمان لوايح ياد شده، زمان مناسب براي بررسي آنها وجود نخواهد داشت. سازدار تصريح كرد: با توجه به اينكه هر دو لايحه بودجه سالانه و طرح تحول اقتصادي نياز به كار كارشناسي جدي داشته و زمانبر است، بايد دولت تصميمهاي لازم در اين زمينه
را اتخاذ كند. سازدار در خصوص جايگاه طرح تحول اقتصادي در لايحه بودجه 88، گفت: از آنجا كه دولت مصمم به اجراي اين طرح در سال آينده است بايد در قانون برنامه و بودجه، اين مهم پيشبيني شود.
به هر صورت هنوز تصميم واحد و مشخصي حتي در ميان نمايندگان مجلس در مورد تقدم هر يك از دو لايحه طرح تحول و بودجه وجود ندارد و از طرفي برخي هم معتقدند كه اين مساله چندان فرقي براي مجلس نميكند. اين در حالي است كه نه لايحه بودجه به مجلس ارائه شده و نه طرح تحول و هر بار هم، زماني از سوي دولت در اين باره مطرح ميشود كه در تازهترين آن حميدرضا حاجيبابايي گفت كه محمد رضا رحيمي امروز لايحه طرح تحول را به مجلس ارائه خواهد داد، در اين صورت رييسجمهوري سهشنبه براي دفاع از آن به مجلس خواهد آمد.
يکشنبه 8 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 264]