واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: غول هاى گازى جهان به توافق رسيدند تولد خواهرخوانده اوپك در مسكو
[كيوان سرافرازى]
زمان ورود بازيكنان گاز فرا رسيد؛ اين زمان چيزى جز عصر سقوط قيمت هاى جهانى نفت نيست؛ صاحبان ذخاير گاز پس از ۷ سال تكرار و تمرين، در يك روز برفى مسكو به زمين بازى وارد شدند. قيمت هاى نفت باز هم به زير ۴۰ دلار رسيد و درآمدهاى آينده نفت در اوج ابهام قرار گرفت. بحران جهانى نفت، اين بار با افت تقاضا و كاهش قيمت ها چند قدم به ثبت شدن نزديك است.
امروز دورى از حمله بحران هاى نفتى از دست همه ساخته نيست و اينجا در دنياى در حال تغيير انرژى، اين دارندگان گاز هستند كه از خود دفاع خواهند كرد.پيشنهاد ايران براى تشكيل سازمان گاز به ثمر رسيد و بدين ترتيب، فروش و قيمت گذارى اين سوخت به دنياى ديگرى پاگذاشت.درست در آستانه سرماى شديد اروپا، اوپك گاز هم تشكيل شد؛ اهميت گاز و سرما علاوه بر بحران نفت در زمستان مسكو هم چشيده شد تا گاز به عرضه ارزانش پايان دهد. اساسنامه گاز گران تصويب شد و از اين پس ۱۳ كشور صادركننده گاز در كشور عربى قطر براى گاز تصميم خواهند گرفت.
مجمع كشورهاى صادركننده گاز كه در سال ۲۰۰۱ تشكيل شده بود، ساختار جديد خود را پيدا كرد. گرچه گفته مى شود فعلاً تصميمى براى نحوه عرضه، فروش و قيمت گذارى گاز در دست نيست اما گاز رسماً به فروش منطقه اى خود پايان داد.
قيمت گذارى ها به «بازار» سپرده مى شود و صادركنندگان به جاى رقابت هاى تند و تيز به بازيگرانى يكصدا تبديل مى شوند؛ درست شبيه اوپك در نفت.
وزيران انرژى ۱۳ كشور صادركننده گاز كه به ۷۰ درصد از ذخاير اين سوخت تكيه زده اند اين بار در سازمان اختصاصى گاز به دور هم جمع خواهند شد.
دو ماه پيش كه مثلث گازى روسيه، ايران و قطر تشكيل شد كافى بود كه ساير بازيگران گاز براى ورود به بازار متحد وسوسه شوند.
پيشنهاد سال گذشته ايران به روسيه در تشكيل اوپك گازى اكنون در حالى رقم خورده است كه مصرف كنندگان در اوضاع فعلى انرژى به قراردادهاى خريد ۲۰ تا ۳۰ سالههم علاقه مند شده اند.
تقاضا براى گاز تا آنجا افزايش يافته است كه كشور قطر، دارنده سومين ذخاير بزرگ گاز، توليد آينده خود تا سال ۲۰۱۲ را هم پيش فروش كرده است.
قراردادهاى بلندمدت فروش گاز روسيه به اروپا (به عنوان تأمين كنندهاصلى سوخت گاز اروپا) از يك سو و افزايش شمار مشتريان گاز ايران به تزريق به خط لوله هاى گازى جهان مصداق اين مدعاست. چه رسد به آن كه الجزاير و اندونزى سال هاست در جرگه صادركنندگان گاز مايع جهان منافعى فراتر از تصور به خود اختصاص داده اند.
اوپك گازى از اين پس با اعلام موجوديت، سياستگذارى توليد و سرمايه گذارى در حوزه هاى گازى كشورهاى عضو را به دست خواهد گرفت. گاز كه تا امروز براساس بهاى جهانى نفت قيمت گذارى مى شد به عرصه جديد قيمت گذارى وارد شد.
گاز ارزان تمام شد
پوتين، ارشدترين مقام دولتى روسيه كه رياست نشست مجمع صادر كنندگان گاز را در نشست مسكو بر عهده داشت، در ميان وزراى انرژى حاضر شده در كشورش گفت: كشورهايى كه درباره امنيت انرژى صحبت مى كنند، در حقيقت درصدد دستيابى به منابع نفت و گاز هستند. اعلام موضع اين چنينى نخست وزير روسيه حكايت از شروع فصل تازه اى در بازارهاى انرژى دنياست.پوتين به نظر معتقد است كه دوره انرژى ارزان به پايان رسيده است و گاز ديگر سوخت ارزان دنيا نيست؛ كشورهايى كه به دنبال اطمينان از عرضه بلندمدت نفت و گاز هستند، بايد براى دسترسى به آن، قيمت هايى واقعى بپردازند.شبكه ان تى وى روسيه، اجلاس وزيران انرژى كشورهاى صادر كننده در مسكو را يك واقعه مهم بين المللى و درخور توجه دانست.اين شبكه گفت: كارشناسان معتقدند كه گاز سوخت قرن بيست و يكم و حتى قرن بيست و دوم است كه از لحاظ پاكيزگى زيست محيطى و ميزان ذخاير آن بر منابع سوخت ديگر برترى دارد.
در اين گزارش گفته شده است كه ذخاير گاز جهان ۱۵۰ تا ۲۰۰ سالآينده كفاف مى دهد، ولى مقادير عظيم گاز به معناى قيمت ارزان آن نيست.به گفته وى، منابع گاز در حال بهره بردارى رو به كاهش گذاشته و نياز به استفاده از ذخاير جديد مى باشد كه هزينه بالايى دربر خواهد داشت.
خبرگزارى ريانووستى هم به نقل از نخست وزير روسيه نوشت: كشورهاى صادر كننده گاز به آينده صادرات گاز خود اطمينان ندارند.
پوتين پيشنهاد كرد كه اصول درازمدت در بازار جهانى گاز تدوين شود.نخست وزير روسيه گفت: كشورهاى صادر كننده و مصرف كننده گاز بايد به آينده صادرات گازى اطمينان داشته باشند و امكان برنامه ريزى درازمدت سرمايه گذارى در بخش گاز را داشته باشند.
وى كشورهاى جهان را از خودخواهى در زمينه انرژى بر حذر داشت.وزير نفت ايران هم در نشست مسكو با اشاره به اين كه آينده انرژى جهان به گاز متكى خواهد بود، گفت: دنيا در آينده به گاز به عنوان يك سوخت پاكيزه مى نگرد و گاز در بخش انرژى جهان نقش مهمى خواهد داشت.
نوذرى افزود: پايه تشكيل سازمان كشورهاى صادر كننده گاز در تهران در جريان ديدار «ولاديمير پوتين» (رئيس جمهورى پيشين روسيه ) با مقام معظم رهبرى بنا نهاده شد و پس از فرمايشات مقام معظم رهبرى براى تشكيل چنين سازمانى، وزارت نفت با بسيج امكانات و تشكيل كميته هاى تخصصى درصدد تهيه اساسنامه و ايجاد اين سازمان برآمد.
«ولاديمير پوتين» نخست وزير روسيه در مراسم افتتاح اين اجلاس خواستار انتخاب شهر «سنت پترزبورگ» براى ايجاد مقر دائمى اين سازمان شد كه در نهايت اعضا به دوحه قطر رأى مثبت دادند.
شبكه ان اچ كى ژاپن اما گزارش داد كه اين مجمع بر خلاف سازمان صادر كنندگان نفت خام (اوپك) قادر نخواهد بود در قيمت گذارى گاز دخالت كند و يا توليد گاز را توسط اعضاى خود كنترل نمايند.دست اندركاران همچنين معتقد هستند كه تشكيل اوپك گازى در بلندمدت مى تواند به ايجاد مشكلاتى براى كشورهاى صادر كننده گاز عضو اين مجمع و اداره قيمت گاز توليدى توسط اين كشورها منجر شود.
پنجشنبه 5 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]