واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: كمك هاي اوليه براي انواع سوختگي ها
سوختگي عمومي (حرارت)
آسيب هاي ناشي از مواجهه پوست و اندام هاي بدن با حرارت مستقيم را سوختگي عمومي مي گويند.درجه، درصد، شدت،محل سوختگي، سن مصدوم و... از عوامل تعيين كننده اهميت سوختگي هاست.
درجه سوختگي:
الف) درجه يك (سطحي) تنها لايه خارجي پوست را متاثر مي سازد.علايم: پوست قرمز، متورم، حساس و همراه با درد و بدون تاول است.
ب) درجه دوم لايه خارجي و مياني پوست را در بر مي گيرد.علايم: پوست قرمز، تاول دار، متورم و همراه با ترشح مايع و درد شديد است.
ج)درجه سه پوست شديدا آسيب ديده و چربي ها، عضلات و استخوان ها را در برمي گيرد.علايم: پوست زغالي، خشك، چرمي شكل و همراه با شوك و از دست دادن مايعات بدن همراه درد شديد يا بدون درد از بين رفتن پايانه هاي عصبي است.
درصد سوختگي
درصد سوختگي را بر اساس وسعت سوختگي بيان مي كنند كه براي محاسبه آن از قانون ها استفاده مي شود.
شدت سوختگي
شدت سوختگي را از روي درجه و درصد سوختگي تعيين مي كنند.
سن مصدوم:
در سن زير 5 سال و بالاي 55 سال احتمال خطر مرگ بيش تر است.
محل سوختگي
دست ها، پاها، سر و صورت، دستگاه تناسلي، مجاري تنفسي و... خطرناك ترين هستند.
سوختگي همراه با عوامل ديگر
سوختگي همراه با عواملي مانند: بيماري (قند، ناراحتي قلبي و... )شكستگي و... به علت اختلال در روند بهبودي خطرناك مي باشند.
كمك هاي اوليه
درجه يك، به كار بردن آب سرد در موضع و پانسمان خشك. درجه دو، فرو بردن در آب سرد، پانسمان خشك، درمان شوك و انتقال مصدوم. درجه سه، انجام ABG و CPR، پانسمان استريل، درك شوك و انتقال مصدوم.توجه داشته باشيد در سوختگي از تركاندن تاول ها، جدا كردن قسمتي از لباس مصدوم كه به پوست چسبيده، ماليدن مواد اضافي (خمير دندان، روغن و...) به روي محل سوختگي جدا خودداري كنيد.
سوختگي با قير
آسيب وارده به پوست و سطح بدن به علت گرما و حرارت موجود در قير مذاب (50 تا 80 سانتي گراد) را سوختگي قير مي گويند.علايم: پوست قرمز (همراه با قير)، درد شديد و بي هوشي، علايم عمومي شوك، سوزش و تاول پوست.
كمكهاي اوليه
سرد كردن محل سوختگي و جامد كردن قير با آب سرد يا يخ، جدا كردن قير جامد شده با حلال نفتي (پماد نئوسپورين)، پانسمان و رفع شوك و انتقال مصدوم.
سوختگي شيميايي
آسيب هاي وارده به پوست و بافت هاي بدن با مواد اسيدي و قليايي را مي گويند.
علايم: پوست زغالي و چرمي شكل، درد شديد، تشنج و بي هوشي، علايم عمومي شوك، سوزش و تاول پوست.
كمك اوليه
شست وشوي محل سوختگي با مقدار زيادي آب (روان) بيش تر از 30 دقيقه، انجام CPR و ABC، دور كردن مصدوم از محل، بالا نگه داشتن عضو از سطح قلب، درآوردن لباس هاي اضافي مصدوم، پانسمان و درمان شوك و انتقال سريع مصدوم.
سوختگي الكتريكي
عبور جريان الكتريسيته (برق) از بدن و مقاومت بافت ها در برابر اين جريان، سبب ايجاد حرارت شده قسمت هاي مختلف بدن (استخوان ها، ماهيچه ها، اعصاب، عروق و... ) دچار سوختگي (درجه سه) مي شوند.توجه داشته باشيد مقدار آب موجود در بافت ها، مدت زمان و مسير عبور جريان الكتريكي، نقش مهمي در آسيب وارده به بدن دارند.علايم: تحريك پذيري، تشنج، بي هوشي، اختلال در بينايي و فلج تنفسي، زخم عضلاني، در رفتگي و شكستگي، ضربان نامنظم قلب و ايست قلبي، نارسايي كليه و آسيب هاي نخاعي و كاهش فشار خون و شوك.
سوختگي رعد و برق زدگي
اصابت ناگهاني مستقيم و غير مستقيم جريان الكتريكي ناشي از رعد و برق سبب ايست قلبي و تنفسي شده و بر اثر مقاومت بافت ها حرارت ايجاد و اندام هاي داخلي بدن دچار سوختگي مي شوند.علايم: تشنج، بيهوشي ومرگ، ضايعات پوستي و پارگي پرده گوش، شكستگي جمجمه و اندام ها.
كمك هاي اوليه:
انجام cpr و abc درمان شوك، انتقال به مكان امن، پانسمان و آتل بندي، كمك از ديگران و تماس با اورژانس و انتقال سريع مصدوم.
سه شنبه 3 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1645]