واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: چگونگي طرح دادخواست نفقه
نفقه عبارت است از تأمين هزينه زندگي زن كه شامل خانه، اثاثيه منزل، غذا، لباس، دارو و درمان از زمان عقد دائم مي شود و بر عهده مرد است. طبق قانون مدني، نفقه عبارت است از همه نيازهاي متعارف و متناسب با وضعيت زن از قبيل مسكن، البسه، اثاث منزل و هزينه هاي درماني و بهداشتي و خدمتكار در صورت عادت يا احتياج به علت مريضي، تعيين ميزان نفقه بر مبناي شئونات خانوادگي زن، عرف و عادت ساكنان هر منطقه و وضع مالي مرد و در صورت نداشتن توافق زوجين در ميزان نفقه، دادگاه ميزان نفقه را تعيين مي كند.به محض اين كه عقد ازدواج جاري شد و زوجين زندگي زناشويي خود را آغاز كردند، شوهر مكلف به پرداخت نفقه است و زن در صورتي مستحق دريافت نفقه است كه از همسر خود تمكين كند. تمكين به معناي اطاعت زن از شوهر در اداي وظايف زوجيت، حسن معاشرت و سكونت در منزل شوهر است. مرد وظيفه دارد كه در حد توانش منزلي مستقل و متناسب با شئونات زن فراهم كند.طبق ماده 1114 قانون مدني زن بايد در منزلي كه شوهر تعيين مي كند سكني كند مگر آن كه اختيار تعيين منزل به زن داده شود.اگر مردي از پرداخت نفقه به همسرش خودداري كند، زن مي تواند از وي شكايت كيفري كند و دادخواست حقوقي به دادگاه ارائه دهد.براساس ماده 642 قانون مدني هر كس با داشتن استطاعت مالي نفقه زن خود را در صورت تمكين ندهد يا از پرداخت نفقه ساير اشخاص واجب النفقه خودداري كند، دادگاه او را به 3 ماه و يك روز تا 5 ماه حبس محكوم مي كند.چنان چه زني بخواهد نفقه روزهاي گذشته خود را مطالبه كند، با ارائه دادخواست حقوقي مي تواند آن را مطالبه كند.
چگونگي ارائه دادخواست حقوقي
زن بعد از خريد 2 نسخه دادخواست، بايد دعواي خود را در آن ها قيد كند و چون دعواي نفقه مالي است به ميزان مبلغ مورد مطالبه، تمبر الصاق و آن را به دادگاه خانواده ارائه كند. وي مي تواند در دادخواست خود هزينه دادرسي را مطالبه كند.اگر زني توان پرداخت هزينه تمبر را نداشته باشد، مي تواند ضمن دادخواست مطالبه نفقه، دادخواست اعسار (دادخواست عجز از پرداخت نفقه) را به دادگاه ارائه دهد و شاهدان خود را به دادگاه معرفي كند كه در صورت اثبات، از پرداخت هزينه دادرسي معاف مي شود.
پرداخت نفقه بعد از طلاق
در طلاق رجعي در زمان عده (3 ماه و 10 روز بعد از ثبت طلاق) مرد بايد به همسرش نفقه بپردازد و اگر طلاق به لحاظ تمكين نكردن و اطلاعت نكردن زن صادر شده باشد، نفقه اي به وي تعلق نمي گيرد، در طلاق بائن و در فسخ نكاح نيز نفقه اي به زن پرداخت نمي شود. براساس ماده 1109 قانون مدني نفقه مطلقه رجعيه در زمان عده بر عهده شوهر است مگر اين كه طلاق در حال نشوز واقع شده باشد، اما اگر عده براي فسخ نكاح يا طلاق بائن باشد، زن حق دريافت نفقه را ندارد مگر در صورت باردار بودن كه تا زمان وضع حمل حق نفقه به او تعلق مي گيرد.
سه شنبه 3 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 794]