واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: زمزمههاى كاهش مجدد توليد نفت در نشست اسفنداوپك در مدار كاهش توليد
گروه اقتصادى – قيمت نفت پس از كاهش مجدد توليد اوپك نيز همچنان روند كاهشى خود را حفظ كرده و بر همين اساس دبير كل اوپك تاكيد دارد كه در صورت نياز در نشست مارس وين نيز توليد نفت اين سازمان كاهش خواهد يافت. پيش از اين عنوان شده بود كه تداوم روند كاهشى توليد نفت اوپك تا زمان كنترل بازار ادامه خواهد داشت و مىتوان گفت كه سازمان كشورهاى توليدكننده و صادركننده نفت بر مدار كاهش توليد قرار گرفتهاند.قيمت نفت هفته گذشته با 8/26 درصد كاهش به كمتر از 87/33 دلار رسيد كه اين رقم نسبت به ركورد 147 دلارى جولاى بيش از 77 درصد كاهش نشان مى دهد. از زمانى كه قيمت نفت روز دوم ژانويه براى نخستين بار به بيش از 100 دلار رسيد، قيمتها 65 درصد كاهش داشته است. اوپك اميدوار است كاهش سقف توليد سازمان بتواند موجب برقرارى ثبات در بازار نفت شود ولى تا كنون كاهش توليد اوپك تاثيرى بر افزايش قيمت نفت نداشته است. ادامه روند نزولى قيمت نفت در حالى است كه اوپك توليد خود را نسبت به سپتامبر بيش از 2/4 ميليون بشكه كاهش داده است.البته اوپك با چالش بزرگى روبهرو است و آن پايبندى اعضا به تعهدات نشستهاى اخير است. ميزان پايبندى اعضا به تعهدات نشست اكتبر مبنى بر كاهش 5/1 ميليون بشكه اى توليد از ابتداى نوامبر، 60 درصد بوده است. البته دستيابى به پايبندى 100 درصدى اعضا از لحاظ فنى امكان پذير نيست ولى 85 تا 95 درصد رقم خوبى خواهد بود. برخى از كارشناسان معتقدند؛ اگر اعضاى اوپك به تعهدات خود پايبند نباشند و عرضه نفت اوپك مديريت نشود، قيمت نفت به كمتر از 25 دلار در هر بشكه كاهش خواهد يافت. البته اوپك قصد دارد جزئيات برنامه كاهش توليد خود را از ماه سپتامبر تا كنون منتشر كند و در اين گزارش ميزان مشاركت اعضا در اين برنامه مشخص خواهد شد. ايران بايد بر اساس سهميههاى جديد، سقف توليد خود را 464 هزار بشكه در روز كاهش دهد و ونزوئلا و كويت نيز بايد 330 هزار بشكه از توليد نفت خود را كاهش دهند.بر اساس اين گزارش، اعضاى اوپك به افزايش قيمت نفت نياز دارند تا بودجه خود را به تعادل برسانند. تحليلگران بر اين باورند كه تقاضاى جهانى نفت طى سال 2008 براى نخستين بار طى 25 سال اخير كاهش خواهد يافت. چشم انداز تقاضاى جهانى نفت طى سالهاى آينده بستگى زيادى به شرايط اقتصادى و مالى جهان دارد.
نفت 42 دلار شد
در همين حال، قيمت نفت در بازار جهانى با ابراز اميدوارى به بهبود اندكى وضعيت اقتصادى در آمريكا، با اندكى افزايش همراه شده و به 42 دلار و 86 سنت رسيده است.در همينحال، در لندن نيز هر بشكه نفتخام برنت درياى شمال براى تحويل در ماه فوريه در بازار لندن با 20 سنت افزايش قيمت، معادل 44 دلار و 20 سنت دادوستد شد.
كاهش توليد اوپك محقق نمىشود
در مقابل نظر برخى از تحليلگران كه اوپك ديگر قادر به كنترل بازار نفت نيست، وزير نفت دولت اصلاحات نظر ديگرى دارد. به گفته زنگنه، نمىتوان با جرات و صراحت از اين سخن گفت كه كنترل بازار نفت از دست اوپك خارج شده، ولى موضوعهاى مختلفى ميزان اثرگذارى اين سازمان را كمرنگ كرده است. وزير سابق نفت در گفتوگو با ايسنا، ضمن بيان اين مطلب تاكيد كرده كه مولفههاى گوناگونى در ميزان تاثير تصميمات اوپك بر بازارهاى جهانى نفت نقش دارند؛ همانگونه كه عوامل متعددى در جهتگيرى سياستهاى سازمان توليدكنندگان نفت موثر است كه يكى از عمدهترين اين عوامل، رويكرد و عملكرد كشور عربستان است.وى افزوده قيمتهاى فعلى نفت بيش از آنكه نتيجه بحران اقتصادى جهان باشد، محصول و پيامد قيمتهاى بالاى 100 دلار طى سال گذشته است، چرا كه با قيمتهاى افسانهاي، توليد در بسيارى از ميادين نفتى كه تا با قيمتهاى پايينتر غير اقتصادى بود، صرفه و توجيه پيدا كرد و كشورهاى داراى اين ميادين روى آنها سرمايهگذارى كردند و به اين ترتيب حجم نفت توليدى افزايش يافت كه به صورت خودكار به كاهش قيمت انجاميد. او با اشاره به تاثير كاهش توليد اوپك در قيمت نفت گفته به عقيده من اين كاهش توليد هيچگاه محقق نمىشود، چرا كه كشورهاى عضو اوپك به هيچ وجه حاضر نمىشوند با كاهش توليد، سهم خود را در بازارهاى جهانى از دست دهند؛ ضمن اينكه اكثر كشورهاى اين سازمان به درآمدهاى بالاى نفتى عادت كردهاند و براى آنها خرج تراشيدهاند، بنابراين ناگزيرند با فروش بيشتر درآمد لازم را كسب كنند.
قيمت نفت در بودجه 88
نوسان شديد بازار نفت و روند كاهشى قيمت نفت اقتصاد كشورهاى وابسته به نفت را با چالشى جدى مواجه ساخته، بهطورى كه در آستانه تقديم بودجه سال آتي، اختلافنظرهايى نسبت به تعيين رقم نفت در بودجه سال آتى مطرح شده است. به عقيده برخي، بودجهنويسان براى دستيابى به ثبات نسبى بازار نفت دست نگه داشتهاند اما بنا بر اخبار اعلام شده قرار است دولت طى 2 هفته آينده لايحه بودجه را راهى مجلس كند. گفته مىشود بودجه با احتساب نفت 40 دلارى بسته شده است. اما برخى از كارشناسان معتقدند با توجه به ادامه روند كاهش بهاى نفت متاثر از تداوم ركود اقتصادى غرب، دولت بودجه 88 را بر مبناى نفت بشكهاى بين 25 تا 30 دلار قرار دهد. نشريه اقتصادى اكونوميست نيز طى تحليلى در مورد حمايت عربستان از نفت 75 دلارى نوشته، با نفت 40 دلارى بودجه اين كشور در سال 2009 با حدود 10 درصد كسرى مواجه خواهد شد.محمدعلى خطيب با اين توضيح كه قيمت نفت در سطح جهانى هم اكنون متوسط 37 دلار است، معتقد است: در شرايطى كه قيمت نفت در جهان 37 دلار است براى نفت ايران حداكثر قيمت قابل تصور، نفت بشكهاى 33 دلار است. وى افزود: در يك نگاه منطقى در تدوين بودجه 88 دولت بايد سعى كند قيمت نفت را در اين بودجه 25 تا 30 دلار در نظر گيرد تا با ادامه نوسانات حداقل صدمه را تجربه كند.
خطيب با اشاره به اين نظر رئيس جمهور كه اقتصاد ما با نفت 5 دلار نيز مشكلى نخواهد داشت، گفته با نفت 5 دلارى نيز اقتصاد كشور ما در كوتاه مدت ادامه حيات خواهد داد ولى اين مسئله مستلزم، صرفهجويى بسيار شديد در هزينههاى جاري، محدود كردن پروژههاى عمرانى و حتى توقف برخى از آنها و همچنين بهرهگيرى از ذخاير ارزى در اين مدت است.
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]