واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بحران مالي موقعيت كشورهاي صنعتي را شكننده كرده است
كارشناسان اقتصادي عقيده دارند اگرچه بيش از سه ماه از بحران مالي غرب نمي گذرد، اما اقدام هاي كشورهاي صنعتي براي مهار آن تاكنون بي نتيجه بوده و اين بحران هر روز ابعاد تازه اي مي يابد. بطوري كه موقعيت كشورهاي صنعتي مانند آمريكا را بيش از پيش شكننده كرده است .
به عقيده برخي كارشناسان سياسي و اقتصادي، حل بحران مالي آمريكا كه عوارض آن مانند بازي دومينو به ساير كشورهاي جهان سرايت كرده است، چندان ساده به نظر نمي رسد و به فرض اينكه سياست اعطاي كمك مالي ،حمايت دولت ها ، بانك ها ، بورس ها و... با شكست مواجه نشود ، رهايي از وضع موجود نيز چند سالي به طول مي انجامد.
در همين حال كارشناسان يادشده عقيده دارند كه عدم اجراي اقدام هاي موثر ، جامع و فراگير از سوي دولت هاي غربي براي مقابله با اين بحران ،مي تواند بسيار سريع اين بحران مالي را به بزرگترين تهديد براي امنيت بين المللي ، تبديل كند.
** بحران مالي غرب و افزايش فقر
بدون ترديد تعطيلي واحدهاي صنعتي ، از دست رفتن فرصت هاي شغلي و فروپاشي بازارها ،باعث افزايش فقر در جوامع و ... مي شود. اما در همين حال بيشترين آسيب را كارگران بيكار شده در واحدهاي صنعتي و توليدي متحمل خواهند شد.
** بحران مالي در امريكا به مرز نگران كننده اي رسيده است
بحران مالي - اقتصادي در امريكا اين روزها به مرز نگران كننده اي رسيده است و بيش از 50 درصد شهروندان اين كشور به شدت از وضعيت موجود احساس ناامني مي كنند . زيرا هر روز شاهد تشديد فشارهاي مالي و بيكاري در واحدهاي صنعتي هستند كه تا ماه هاي قبل حرف هاي بسياري داشتند و ميليون ها كارگر در اين واحدها كار مي كردند تا توليدات اين كارخانه ها را به بازارهاي مصرف در سراسر جهان عرضه كنند.
در همين حال با تعطيل شدن كارخانه هاي خودرو سازي و ...، بحران بيكاري در امريكا بسيار تشديد شده است . بطوري كه تعداد بيكاران در اين كشور به بالاترين ميزان در سه دهه اخير رسيده است .
** ارزش سهام در بورس توكيو به كمترين ميزان در 20 سال اخير رسيد
كشورهاي صنعتي از جمله ژاپن از زمان شروع بحران اقتصادي تاكنون اقدام هايي را براي مهار ابعاد مختلف آن انجام داده اند، اما همچنان سير نزولي سهام در بورس اين كشورها ادامه دارد . به طوري كه در هفته هاي اخير بورس توكيو بيشترين كاهش ارزش سهام را در 20 سال اخير تجربه كرد و اين امر نشان مي دهد كه تزريق حدود 30 ميليارد يورو كمك مالي بانك مركزي ژاپن براي مساعدت به بازارهاي مالي اين كشور تاثيري در رفع مشكلات نداشته است .
در همين حال ارزش سهام در بورس آلمان نيز به تبع از وضعيت بازار سهام نيويورك و توكيو و... ، متزلزل است.
** فروش اضطراري سهام
كارشناسان بورس معتقدند كه به اين ترتيب نه كاهش نرخ بهره و نه بسته كمك مالي 700 ميليارد دلاري آمريكا به بازارهاي مالي اين كشور نتوانستند از كاهش بيش از پيش ارزش سهام جلوگيري كنند . به طوري كه اكنون جهان شاهد جرياني به نام " فروش اضطراري سهام " در بازارهاي مختلف است .
** تحليل هايي كه درست از آب درنيامدند
بررسي وضع موجود نشان مي دهد كه نسخه هايي كه براي رهايي آمريكا از بحران اقتصادي در اين كشور پيچيده شده ، نه تنها موثر واقع نشدند ، بلكه آثار تزريق وجوه مالي مختلف به اقتصاد اين كشور نيز مقطعي و برهه اي بودند و تاثير چنداني در بهبود وضعيت موجود نداشتند . در حالي كه اقتصاددانان امريكايي تصور مي كردند كه با تزريق 700 ميليارد دلار كمك مالي دولت به بازار سرمايه ، آرامش به اين كشور باز مي گردد كه تمامي اين تحليل ها غلط از آب درآمدند .
گفتني است، اوايل سال جاري ميلادي ( 2008 ) اقتصاددانان و تحليلگران مالي نيز به دولت بوش هشدار داده بودند كه طليعه بحران مالي در راه است ، اما دولت بوش كه به نظر مي رسد اولويت نخست خود را تداوم جنگ در عراق و افغانستان مي داند ، هرگز اين هشدارها را جدي نگرفت و شايد هم به دليل هزينه هاي گزاف جنگ ، راهي براي مقابله با اين بحران نداشت .
** آثار بحران اقتصادي در انگليس
انگليس كه خود را پنجمين قدرت اقتصادي جهان مي داند ، از آثار بحران اقتصادي و مالي آمريكا در امان نمانده و براي اولين بار در 16 سال اخير رشد توليد ناخالص داخلي آن كاهش يافته و اين كشور نيز در سراشيبي ركود اقتصادي قرار گرفته است. به طوري كه پيش بيني مي شود اين وضعيت تا يك سال آينده تداوم داشته باشد.
در همين راستا "آليستر دارلينگ " وزير دارايي انگليس هشدار داده است كه با وجود بحران مالي و اقتصادي در جهان ، اين كشور دوران سختي پيش رو خواهد داشت . از اين رو مردم بايد در برابر مسائل و مشكلات خويشتنداري كنند.
** تاثير بحران مالي غرب بر اقتصاد كشور نخست منطقه يورو
با توجه به گسترش بحران مالي غرب به كشورهاي مختلف جهان از جمله آلمان ، دولت اين كشور براي نجات اقتصاد ملي از آثار شديد اين بحران ، 500 ميليارد يورو اختصاص داده است ، اما هنوز مسائل و مشكلات اقتصادي در اين كشور به طور جدي به چشم مي خورد و بزرگترين بازار اقتصادي اروپا و اقتصاد نخست منطقه يورو نيز در سراشيبي ركود قرار گرفته است. به طوري كه تحليلگران اقتصادي رشد توليد ناخالص داخلي اين كشور را براي سال آينده ( 2009 ميلادي ) در حد صفر تا نيم درصد پيش بيني كرده اند.
به اين ترتيب اقتصاد آلمان با وجود ترفندهاي بكار گرفته شده ، راه به جايي نخواهد برد. اين در حالي است كه رشد اقتصادي قدرت نخست منطقه يورو پيشتر براي سال آينده دست كم در حد 2 درصد پيش بيني شده بود.
** 80 درصد مردم فرانسه نگران آينده خود هستند
با گسترش بحران مالي غرب و تسري آن به واحدهاي توليدي و صنعتي و بخصوص بورس فرانسه ، نگراني در ميان مردم اين كشور تشديد شده است و انها تحت تاثير اين شرايط در آستانه سال جديد ميلادي بشدت احساس ناامني مي كنند.
طبق نظر سنجي هاي انجام شده ، هم اكنون حدود 80 درصد فرانسوي ها نگران آينده خود هستند و نسبت به توانايي دولت "نيكلاي ساركوزي " براي نجات اقتصادي اين كشور از اين بحران ترديد دارند.
در پي ظهور و بروز آثار بحران اقتصادي غرب در فرانسه ، قدرت خريد مردم بشدت كاهش يافته است و مردم در همين حال با احتياط هزينه مي كنند. زيرا آينده روشن اقتصادي را متصور نيستند.
** اژدهايي كه ديگر ترس آور نيست
چين كه تا ديروز صدها ميليون كارگر در اين كشور تمام توان خود را براي توليد كالا براي صادرات به بازارهاي مختلف جهان بكار مي گرفتند ، تحت تاثير بحران اقتصادي در جهان به سبب كاهش ميزان تقاضا و تقليل سطح سفارش ها ،بسياري از بازارهاي صادراتي خود را از دست داده است ، اما مسئولان اقتصادي اين كشور عقيده دارند چين به سبب برخورداري از سيستم خاص مالي و در اختيار داشتن ذخاير عظيم ارزي،مانند ساير كشورهاي جهان از بحران مورد بحث آسيب نخواهد ديد .
درهمين حال تحليلگران اقتصادي مي گويند : كاهش جدي رشد اقتصادي اژدها در سال جاري در مقايسه با سال گذشته حتمي است و بسياري از كارخانه ها در منطقه جنوب چين كه توليد كننده كالاهاي مصرفي و لوكس بودند ، اكنون تعطيل شده اند و احتمال ورشكستگي انها وجود دارد. در چنين شرايطي مقام هاي چيني در صددند كه با تقويت بازار داخلي از وخيم تر شدن وضعيت اقتصادي اين كشور جلوگيري كنند.
** اقتصاد روسيه نيز طعم تلخ بحران مالي در جهان را چشيده است
اقتصاد روسيه نيز طعم تلخ بحران مالي و اقتصادي در جهان را چشيده است و با ركود فعاليت هاي اقتصادي دست و پنجه نرم مي كند. اين در حالي است كه دولت روسيه براي جلوگيري از گسترش بحران در اين كشور از طرح تخصيص 35 ميليارد دلار كمك مالي به بانك ها و بورس خبر داد كه تاثير چنداني در بهبود وضعيت موجود نداشته است .
در همين حال مقام هاي روسي تاكيد مي كنند كه با وجود زيرساخت هاي قوي اقتصادي در اين كشور ، روسيه از بحران مالي و اقتصادي موجود در جهان به سلامت عبور خواهد كرد ، اما منتقدان اقتصادي عقيده دارند كه اينگونه صحبت ها فقط براي آرام كردن افكار عمومي مطرح مي شوند تا تجربه تلخ بحران پولي - مالي روسيه كه در سال 1998 اتفاق افتاد ، بار ديگر تكرار نشود و مردم پول هاي خود را از بانك ها خارج نكنند.
اقتصام **
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]