واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب...ضرورت مهار آبهاي سطحي در كردستان
كردستان/ واحد مركزي خبر/ اقتصادي
گزارش مكتوب...ضرورت مهار آبهاي سطحي در كردستان
حدود هفت درصد آبهاي سطحي كشور در استان كردستان جريان دارد .
متوسط بارندگي در اين استان 505 ميلي متر است و با 7/1 درصد مساحت كشور ، 5/3 درصد بارندگيهاي كشور را دارد.
براين اساس كردستان از پرآب ترين مناطق كشور محسوب مي شود اما چگونگي بهره برداري از منابع آب ، دغدغه اي مهم است چرا كه 86 درصد دشتهاي استان در شرق و 14 درصد آن در غرب استان قرار دارد اما وضعيت آبهاي جاري برعكس است يعني 83 درصد آن در غرب استان جريان دارد و بقيه در دشتهاي شرقي جاري است .
به عبارت ديگر زمينهاي مسطح و مرغوب كردستان در شرق و منابع آبي آن در غرب است و نتيجه آن كم آبي ، رها كردن زمينهاي كشاورزي ،كاهش توليد ، افزايش بيكاري و مهاجرت در شرق و هدر روي آب در غرب استان است .
علاوه بر اين ، بهره برداري نامناسب از آبهاي سطحي استان در دشتهاي شرقي ، منجر به كاهش سفره هاي زيرزميني اين مناطق شده است.
مديرعامل شركت آب منطقه اي كردستان مي گويد با برداشت بي رويه ، تمامي دشتهاي شرق استان با افت سطح آب زيرزميني و كاهش حجم مخزن روبه رو شده اند .
مشيرپناهي مي افزايد كسري حجم مخزن آبهاي زيرزميني شرق استان كردستان معادل 25 ميليون متر مكعب در سال و شرايط اين مخزنها بحراني است .
بر اساس اعلام استانداري ،يك ميليارد متر مكعب آبهاي سطحي حوزه آبخيز سفيدرود كردستان كه دشتهاي شرقي استان نيز در آن قرار دارد بدون استفاده از دسترس خارج مي شود .
اين در حالي است كه حوزه آبخيز سيروان در غرب هم با 8 ميليارد و 200 ميليون متر مكعب آبهاي سطحي ، نمونه اي كم نظير از اين منابع در حوزه اي كوچك است .
اين حوزه باتوجه به قرارگرفتن در نوار مرزي و منطقه كوهستاني،مهمترين ضرورت بهره برداري را داراست و سد سازي يكي از راهكارهاي بهره برداري از منابع آبهاي سطحي استان كردستان است .
به همين جهت وزير نيرو در سفر به كردستان ساخت چهار سد و مطالعه سه سد را از برنامه هاي مورد نظر در اين استان اعلام كرد .
نكته اساسي در مهار آبهاي سطحي استان ، ايجاد توازن در بهره برداري از آب متناسب با نيازها و ظرفيتهاي محيطي و كشاورزي است و بر اين اساس انتقال آب از غرب به دشتهاي شرقي ، راهكار اساسي بهره برداري از منابع غني آبهاي جاري است .
در همين زمينه استاندار كردستان مي گويد ذخيره 380 ميليون متر مكعبي سد آزاد در غرب استان پس از ساخت با خط انتقال 175 كيلومتري از سنندج به دشتهاي قروه در شرق استان انتقال مي يابد .
نجار مي افزايد پيشرفت اين طرح 32 درصد است و پيش بيني مي شود با 3 هزار ميليارد ريال هزينه در سال 1392 به بهره برداري برسد .
مهار آبهاي سطحي و روان آبها مي تواند مانع خروج اين سرمايه عظيم از مرزهاي كشور شود و ضمن تامين آب شرب ، با انتقال به زمينهاي هموار زمينه شكوفايي اقتصادي استان و افزايش توليد محصولات كشاورزي در كشور را فراهم كند.
همچنين مي توان آبهاي سطحي مناطق غرب كردستان را مانند سد گاوشان در كامياران به استانهاي همجوار انتقال داد.
0002
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]