واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: انجمن نقد ادبي ايران كارش را آغاز كرد انتقاد پورنامداريان از وضعيت هرجومرجزدهي نقد ادبي
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و ادب - ادبيات
انجمن نقد ادبي ايران با تأكيد بر وضعيت نابسامان نقد ادبي، كارش را آغاز كرد.
به گزارش خبرنگار بخش ادب خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نخستين نشست مجمع عمومي انجمن نقد ادبي ايران در حالي برپا شد، كه تقي پورنامداريان با انتقاد از وضعيت هرجومرجزدهي نقد ادبي، خواستار سامان گرفتن اين وضعيت شد.
عضو هيأتمؤسس انجمن نقد ادبي در پيامي كه روز گذشته (شنبه، 30 آذر) به نشست مجمع عمومي انجمن در دانشگاه تربيت مدرس فرستاده بود، با اشاره به تحولات ادبي در جامعهي ما كه از پس از نيما يوشيج آغاز شده است، آورده بود: در بازار گرم و پررونق نقد ادبي، طبيعي بود كه كالاي تقلبي و دلال و طرار مدعي نيز رو به فزوني گذارد. در اين بازار، متأسفانه به ندرت ميبينيم كساني را كه هم دستي در نقد ادبي و هم دستي در ادب فارسي و ميراث گرانقدر گذشتهي آن داشته باشد. سوداي سود، گروهي را به حفظ نامها و عناوين نظريهها دلخوش كرده است؛ گروهي كه با نقد بيگانهاند و با ادبيات فارسي بيگانهتر.
اين منتقد ادبي در ادامهي پيام خود نوشته بود: در اين ميان، گروهي مدعي تحصيل نقد ادبياند؛ اما با ادبيات فارسي غالبا بيگانهاند و گروهي مدعي توغل در ادب فارسياند؛ اما با نقد غالبا بيگانهاند. در اين هرجومرج گهگاهي نشانههايي از كوشش صميمانه نيز براي توليد فرآوردههاي مقبول، ديدني است. غالبا كالاهايي عرضه ميشود سخت و تقلبي كه گاه مشتريان بيخبر را چنان شيفته ميكند كه برگرداندن آنها به حال قبل از طلا شدن، محتاج تقلاي كمرشكن است.
در اين پيام كه توسط ابراهيم خدايار خوانده شد، پورنامداريان تأكيد كرده بود: جلو جريان مقصدگريز در نقد ادبي را نه ميتوان گرفت و نه بايد گرفت. درواقع، سد كردن راه هجوم اين جريان، كار ما نيست؛ كار ما اين است كه بستري مناسب براي اين جريان فراهم آوريم و نقد را به سروساماني برسانيم.
او يادآور شده بود: انجمن نقد ادبي ايران ميتواند قدمهاي استواري را در راه پيشرفت و سامان گرفتن نقد و نظريهي ادبي بردارد، كه اين گامي مبارك است.
همچنين در اين مراسم، عليمحمد حقشناس گفت: درددلهاي پورنامداريان از سويي آدم را غمگين ميكند؛ اما از سويي انسان را متوجه كاري عظيم ميكند. صد سال پيش، آخوندزاده گفت، وجه تمايز جهان غرب با ما، نقد است. صد سال گذشته و هنوز اين مسألهي مهم بر زمين مانده است.
اين استاد زبانشناسي با انتقاد از فهم اشتباه جامعه نسبت به «نقد»، نقد را جداي از عيب گرفتن دانست و افزود: نقد خود را در آينهي ديگري ديدن است؛ درواقع، شروع نقد از خود انسان است.
حقشناس در پايان با تأييد اظهارات پورنامداريان، تصريح كرد: كساني از نقد ادبي حرف ميزنند كه صلاحيت ورود به اين حوزه را ندارند، كه اين به اعتقاد من، ناشي از بيصاحب بودن اين حوزه است و هركس از راه ميرسد، وارد اين خانه ميشود. كساني در حوزهي نقد پيشرو شدهاند كه حرفهاي نامربوط ميزنند. من ورود به دورهاي را كه نقد ادبي صاحب پيدا ميكند، مبارك ميدانم و اميدوارم كه اين بر فرهنگ ما خجسته باشد.
غلامحسين غلامحسينزاده - استاد دانشگاه تربيت مدرس - نيز خطاب به استادان حاضر در جلسه، تأكيد كرد: كساني كه عضو هيأتعلمي ميشوند، ضرورت دارد با ارادهاي مصمم، فكر خلاق، برنامهريزي و هزينه كردن انرژي و زمان، فعاليت انجمن را دنبال كنند و اين نباشد كه مانند ديگر حوزههاي علوم انساني، پس از تأسيس انجمن، تنها نامي از آن باقي بماند.
در اين مراسم، ابراهيم خدايار هم در سخناني كوتاه گفت: دو سال و اندي پيش با همفكري جمعي از استادان حوزهي نقد ادبي در دانشگاههاي ايران، فكر راهاندازي انجمن علمي نقد ادبي ايران در مركز تحقيقات زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس دنبال شد و امروز شاهد به بار نشستن آن تلاشها و پيگيريها هستيم.
اين استاد دانشگاه ابراز اميدواري كرد: با تأسيس رشتهي نقد ادبي، رهيافتهاي جديدي در اختيار علاقهمندان به ادبيات قرار گيرد و سرانجام به اعتلاي فرهنگ و ادبيات ايران بيانجامد.
همچنين حسن ذوالفقاري در ارائهي گزارشي، با اشارهاي كوتاه به پيشينهي مركز تحقيقات زبان ادبيات فارسي و تبيين گروههاي پژوهشي مطالعات زبان فارسي، مطالعات ادبيات فارسي و مطالعات نقد ادبي در ادبيات تطبيقي، گفت: در تاريخ 15/10/85 از طريق رايزني و نشستهاي متعدد، سرانجام 10 نفر از استادان 9 دانشگاه و مركز پژوهشي به اين شرح، آمادگي خود را در عضويت هيأتمؤسس اعلام كردند: تقي پورنامداريان، استاد پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي، رضا سيدحسيني، چهرهي ماندگار از انتشارات سروش، عليمحمد حقشناس، استاد دانشگاه تهران، سيروس شميسا، دانشگاه علامه طباطبايي، نصرالله امامي، دانشگاه شهيد چمران اهواز، كاووس حسنلي، دانشگاه شيراز، ناصر نيكوبخت، دانشگاه تربيت مدرس، عليرضا نيكويي، دانشگاه گيلان، ابراهيم خدايار، مركز تحقيقات زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس، و حسن ذوالفقاري، مركز تحقيقات زبان و ادبيات فارسي دانشگاه تربيت مدرس.
او در پايان با اشارهاي به ضرورت و اهداف تأسيس انجمن نقد ادبي ايران، خاطرنشان كرد: تا زمان تشكيل انتخابات مجمع عمومي، 43 نفر به عضويت انجمن درآمدند، كه 39 نفر از رشتهي ادبيات زبان فارسي، 4 نفر از زبان و ادبيات انگليسي، 2 نفر از زبان و ادبيات عرب، 3 نفر از ادبيات نمايشي، 2 نفر از پژوهش و هنر، 1 نفر از نشانهشناسي، 1 نفر از زبانهاي باستاني و 1 نفر هم از حوزهي زبانشناسي هستند.
در اين مراسم همچنين سايت انجمن نقد ادبي ايران به آدرس www.iaalc.com افتتاح و دومين شمارهي فصلنامهي نقد ادبي رونمايي شد.
در ادامه نيز انتخابات مجمع عمومي انجمن نقد ادبي ايران برگزار شد.
در اين انتخابات، به ترتيب، محمود فتوحي از دانشگاه فردوسي مشهد با 36 رأي، عليمحمد حقشناس از دانشگاه تهران با 35 رأي، نصرالله امامي از دانشگاه شهيد چمران اهواز با 35 رأي، ابراهيم خدايار از دانشگاه تربيت مدرس با 33 رأي، حسن ذوالفقاري از دانشگاه تربيت مدرس با 31 رأي، محمد پارسانسب از دانشگاه تربيت معلم با 23 رأي و فاطمه راكعي از دانشگاه الزهرا (س) با 17 رأي به عنوان اعضاي اصلي هيأتمديره انتخاب شدند.
همچنين زهره زرشناس از پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي با 14 رأي و عليرضا فولادي از دانشگاه كاشان با 8 رأي به عنوان اعضاي عليالبدل معرفي شدند.
حميدرضا شعيري از دانشگاه تربيت مدرس نيز 21 رأي را از آن خود كرد؛ اما بر اساس مصوبات وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، به دليل اينكه دو نفر ديگر از دانشگاه تربيت مدرس انتخاب شده بودند، شعيري جاي خود را به فاطمه راكعي داد.
همچنين در اين نشست، سهيلا صلاحيمقدم از دانشگاه الزهرا (س) با 18 رأي و حبيبالله آيتاللهي از دانشگاه شاهد با 20 رأي به عنوان بازرسان انجمن نقد ادبي ايران و عيسي متقيزاده و مصطفي مختاباد به عنوان بازرسان عليالبدل معرفي شدند.
در نخستين جلسهي هيأتمديره نيز عليمحمد حقشناس به عنوان رييس هيأتمديره، محمود فتوحي به عنوان نايبرييس و ابراهيم خدايار در سمت خزانهدار انجمن نقد ادبي ايران معرفي شدند.
انتهاي پيام
يکشنبه 1 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]