واضح آرشیو وب فارسی:قدس: بررسي كاهش تورم در گفتگوي قدس با عضو هيأت نمايندگان اتاق تهران؛ تورم يك شبه نيامده كه يك روزه برود
* فرزانه غلامي
گروه اقتصادي: در حالي كه فقط 3 ماه تا پايان سال 87 باقي است و در شرايطي كه همه ساله انتظارات تورمي در كشور تحت تأثير
شب عيد، افزايش مي يابد رئيس كل بانك مركزي وعده داده كه تا پايان سال نرخ تورم به 20 درصد مي رسد.
معاون اول رئيس جمهور نيز از سياستهاي كاهنده نرخ تورم بانك مركزي حمايت كرده و حتي از تلاش دولت براي رسيدن به تورم تك رقمي خبر داده است.
اجراي اين سياست ها كه در آن مكانيزم افزايش عرضه به جاي كاهش تقاضا نشسته است، قرار است با به حداكثر رساندن فعاليت واحدهاي توليدي صورت گيرد.
با دكتر پدرام سلطاني اقتصاددان و عضو هيأت نمايندگان اتاق تهران در اين خصوص به گفتگو نشسته ايم كه با هم مي خوانيم.
* وعده رئيس كل بانك مركزي مبني بر كاهش نرخ تورم به 20 درصد آن هم در 3 ماهه پايان سال جاري را مجموعاً چگونه ارزيابي مي كنيد؟
** حقيقتاً منطق اتخاذ اين سياست نه فقط براي بنده بلكه براي خيلي هاي ديگر هم مبهم است. اينكه به طور كلي اين محاسبات از كجا آمده و آيا با وجود شرايطي كه توليدكننده داخلي بخاطر حجم بالاي واردات به ورطه ورشكستگي كشيده شده است چه طور مي شود ظرف 3 ماه حساس پايان سال افزايش توليد را با تحريك طرف عرضه عملي دانست خودش جاي سؤال است؟!شخصاً معتقدم اين سياست صرفاً به عنوان هدف گذاري سياست هاي پولي بانك مركزي براي تعديل نرخ تورم مفيد است.
* يعني اين امر فقط هدف گذاري صرف محسوب مي شود كه پشتوانه اي ندارد؟
** نه، نمي توان گفت بي پشتوانه است آنچه كه بايد به آن توجه كرد اين است كه در حال حاضر تورم بسياري از كشورهاي جهان تحت تأثير بحران اقتصادي دنيا كاهش يافته و يا ثابت مانده و به نظر مي رسد آقاي بهمني، بانك مركزي و در مجموع دولت به سرايت اين ركود به كشور ما اميدوار هستند به آن معني كه آنها خيلي خوش بين هستند به اينكه تا پايان سال كاهش جهاني قيمت ها اقتصاد ما را نجات دهد در حاليكه دولت تقريباً تأثير اين بحران بر بازارهاي ديگر را نمي پذيرد!
* صحبت شما به اين معني است كه احتمالات و اتفاقات كاهش دهنده نرخ تورم در كشور ماست اما در واقع گفته مي شود بخش عمده اي از تورم اقتصاد ما از تورم بين المللي ناشي مي شود پس كاهش نرخ تورم در آينده دور از انتظار نخواهد بود.
** قطعاً سياستمداران اقتصاد هم به اين مسأله توجه دارند. آنها كاهش تورم داخلي را در پي كاهش نرخ بين المللي تورم پيش بيني كرده اند چون طبيعتاً كاهش قيمت از مواد اوليه وارداتي شروع و به كالاهاي مصرفي مي رسد تقاضا هم كه كاهش يافته است لذا توليدكننده ناچار است در پي كاهش قيمت تمام شده، تعديل قيمت توليدات را اعمال كند.
* پس اين توقع دور از دسترس، براي اقتصاد ما نيست؟
** ابداً، من معتقدم حتي اگر سياست هاي پولي بانك مركزي هم در جهت كنترل نرخ تورم نباشد، قيمت ها ضرورتاً و به تبعيت از كاهش بين المللي قيمت ها سير نزولي خواهد داشت پس تورم اقتصاد ما هم تعديل پذير خواهد بود.
* سؤالي كه در اينجا مطرح مي شود اين است كه تورم انباشته شده از چند سال قبل تاكنون تا چه حد مي تواند ظرف 3 ماه آينده تعديل شود؟ به هر حال اين نرخ 25 درصدي كه يك شبه نيامده...
** متأسفانه همين تورم بيست و چند درصدي كه شما از آن ياد مي كنيد ناشي از سياست هاي بعضاً نادرست اقتصادي دولت از سال 85 تاكنون است در عين حال نمي توان دولت هاي قبل را مبرا از اشتباهات اقتصادي فاحش دانست ولي به اين مسأله توجه داشته باشيد كه دولت زمينه اقتصاد تورمي را گسترش داد و با بودجه بنديهاي انبساطي و بي توجهي به هشدار كارشناسان در آن زمان تورم را به اين حد رسانده است و منتظر تأثير اتفاقات خوب يا بد جهان بر اين تورم است.
* اما شما در اثناي سخن احتمال كاهش تورم را بجا دانستيد...
** هنوز هم تغيير موضع نداده ام. فقط تأكيد مي كنم اولاً كسي اين وسط كار شاقي انجام نداده كه بخواهد تأثيرش را ظرف 3 ماه آينده ببيند و ثانياً تورم چون به قول شما يك شبه نيامده و صرفاً ناشي از تأثير بلافاصله يك سياست پولي اشتباه نيست پس توقع زمان محدود براي حل آن غيرمنطقي است در هر حال عارضه اي كه انباشتي بوده و انباشتي هم درمان مي شود.
* آقاي دكتر اجازه بدهيد سؤال را به گونه اي ديگر مطرح كنيم، زماني كه دولت نهم فعاليتش را آغاز كرد تورم 13 درصدي داشتيم كه حالا در پايان عمر دولت به 25 درصد هم رسيده است. پيش بيني شما براي حداقل كاهش نرخ تورم ظرف چند ماه آينده چيست؟
** همان طور كه تورم به مرور زمان ايجاد شده سياست هايي كه براي كنترل و مهار آن اتخاذ مي شود نيز قدري به زمان احتياج دارد تا بتوان تأثير اصلاحي اش را ديد اما اعتقاد شخصي من اين است كه اصلاح خاص و تازه اي در سياست هاي پولي رخ نداده است بلكه فقط تا حدودي شعله هاي سوزنده نقدينگي در اقتصاد مهار شده پس انتظار نداشته باشيد با اين سد ايجاد شده تقريباً مقطعي بتوان ترمز تورم را ظرف 3 ماه كشيده شده تقلي كرد فقط بحران اقتصادي جهان مسؤولان ما را اميدوار كرده است اما حتي اگر همين 25 درصد تا پايان سال ثابت بماند يك موفقيت محسوب مي شود چون استعداد رسيدن به 30 درصد را هم دارد.
* اما اين موفقيت در مقايسه با ديگر كشورها اصلاً قابل اتكا نيست.
** به اين دليل قابل اتكا نيست كه آنها اقتصاد حساب شده و با اصول دارند چه طور مي توان توقع داشت كشوري كه در حال حاضر و در خوش بينانه ترين حالت جزو 10 اقتصاد تورم زده دنياست بواسطه يك بحران به مرز نرمال برسد من فكر مي كنم اگر دوره زماني يك تا 2 سال آينده را مد نظر داشته باشيم و با فرض اينكه ركود جهاني اقتصاد ادامه يابد شايد بتوان به ايده آل دولت نزديك شد قطعاً با اين پيش فرضها مي توان به بهبود شاخص تورم كشور در سطح بين المللي اميدوار بود.
* و حرف پاياني...
** اينكه به نظرم تعديل و كاهش نرخ تورم مي تواند در قالب ثابت ماندن آن اتفاق افتد و دولت نبايد هدفهاي دور و درازي داشته باشد.
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]