واضح آرشیو وب فارسی:موج: نگاهى به رهنمودهاى رهبر معظم انقلاب در محفل دانشگاه علم و صنعت راهبردى نو براى جنبش دانشجويى
[مهدى تقوى]
محيط دانشگاه ها شاهد تكاپوى سياسى تازه اى است. جنبش دانشجويى كه به تازگى پنجاه و پنجمين سالروز حيات مبارزاتى خويش را در ۱۶ آذر پشت سر نهاد اكنون با دو رشته تحولات سياسى و علمى روبه رو است.
همه ناظران عرصه دانشگاه از گشايش فصلى جديد در حيات اين جنبش سخن مى گويند.
جريان دانشجويى يك دوره اى از گرايشات مغشوش و حزب محور را پشت سر گذاشته و در دوره جديد حول ايفاى آرمان ذاتى خويش كه همانا گفتمان عدالت خواهى و تعالى طلبى است انسجام پيدا كرده است.بنابراين، اين كه جنبش دانشجويى در برهه جديد از حيات خويش بر چه مبانى و اصولى تكيه كند و كدامين روش ها را در هدايت جامعه به سوى قله هاى توسعه و عزتمندى پيش بگيرد، بسيار مهم است.
در چنين فضايى، حضور رهبر معظم انقلاب در يكى از كانون هاى مهم دانشگاهى كشور (دانشگاه علم و صنعت) و بحث مبسوطى كه ايشان با نمايندگان جريان دانشجويى در خصوص افق هاى حركت دانشگاه مطرح كردند، اهميت مى يابد.
مهمترين دغدغه اصحاب علم و دانش در آستانه اين ديدار مهم اين بود كه در فضاى امروز كه جامعه به سمت رقابت هاى پردامنه انتخاباتى سوق پيدا كرده و شمارى از احزاب و بازيگران سياسى بر سر نفوذ در لايه هاى دانشجويى شرط بندى كرده اند، جنبش دانشجويى با تكيه بر كدامين راهبرد رسالت هاى خويش را به دور از زد و بندهاى حزبى پيش ببرد
مرور رويدادهاى چند روز اخير حوزه دانشگاه حكايت از آن دارد كه مدعيان صحنه انتخابات بخش غالبى از طرح ها و نقشه هاى خويش براى ايجاد تهييج و تحريك سياسى را به سمت دانشگاه ها سوق داده اند. دست كم برنامه هايى كه برخى احزاب در قالب ميتينگ هاى دانشجويى اعلام كرده اند، نشان از اين دارد كه دانشگاه بار ديگر در مسير انتخابات رياست جمهورى آينده در معرض صف بندى هاى تازه اى قرار دارد. در اين باره كافى است به بيانيه هايى كه اقليتى از جريان دانشجويى منتشر كرده اند، تأمل شود. در حالى كه اين جريان مدتى را به دليل غلبه گفتمان عدالتخواهى و آرمانخواهى در سكوت به سر مى برد و به ظاهر از بازى هاى سياسى كناره گرفته بود اما به يكباره بيانيه اى را با هدف سوق دادن كانون هاى دانشجويى به سوى ميدان هاى كارزار حزبى منتشر كرد.
در چنين فضاى سياست زده اى، دو مسئله عمده، ذهن دانشجوى متعهد و آرمانگرا را به خود مشغول كرده است؛ اول اين كه چگونه مشاركت هدفمند و مستقل خويش در عرصه سياست را به دور از كشمكش هاى حزبى دنبال كند. بدون شك ميدان انتخابات امرى نيست كه جريان دانشجويى از آن كناره بگيرد و يا مردم فهيم را در اين ميدان سرنوشت همراهى نكند اما براى دانشجو به عنوان عنصر برگزيده و نخبه جامعه، آن نوع مشاركتى ارزشمند است كه نقش سياسى او بى تأثير از تبليغات و تحريكات حزبى به ثمر نشسته باشد. به عبارتى امر ايده آل براى دانشجوى آرمانگرا اين است كه در بزنگاه انتخابات براساس دركى كه از نيازهاى جامعه و مقتضيات نظام و انقلاب دارد، اراده سياسى خويش را به منصه ظهور برساند.
دغدغه دوم جامعه دانشگاهى در اين برهه پيشبرد جنبش توليد علم و دانش افزايى است يعنى همان هدفى كه رهبر معظم انقلاب و ديگر آحاد مردم فهيم به عنوان رسالت تاريخى از او انتظار مى كشند. پيشبرد پروسه علم و تحقيق براى دانشجوى امروز كه نگاهى عميق به عرصه هاى رقابت علمى جهان دارد، حياتى ترين مسئله است كه هيچ عنصر دانشگاهى حاضر به تعلل و تأخير در آن نيست و از هر آنچه به اين حركت تاريخ لطمه وارد كند يا آهنگ آن را كند سازد، گريزان است.
بنابراين جامعه دانشگاهى كشور در اين فصل از رقابت هاى سياسى و انتخاباتى به اين مهم مى انديشد كه چگونه مى توان توازن حساس ميان نقش سياسى دانشجويان با فعاليت هاى علمى آنان را برقرار كرد. حفظ اين توازن براى قشر دانشجويى كه در بهار سنين جوانى قرار دارد، از اهميت ويژه اى برخوردار است. ترديد نبايد داشت، چنان كه اشغال قشر دانشجويى به فعاليت سياسى، راندمان فعاليت علمى و تحقيقى او را تنزل دهد، درواقع كل مجموعه دانشگاه دچار خسرانى بزرگ شده است.
نكته شايان توجه در رهنمودهاى روز يكشنبه هفته گذشته رهبر معظم انقلاب در دانشگاه علم و صنعت اين بود كه اصول و مبانى اين دو وجه از نقش دانشجويان و جامعه دانشگاهى را به روشنى ترسيم كردند. راهبردى كه معظم له در اين محفل پرشور دانشجويى ارائه كردند، پاسخى بر ترديدها و ابهام هايى است كه در اين برهه حساس بار ديگر بر فضاى دانشگاه سايه افكنده است.راهبرد جديد رهبر معظم انقلاب به روشنى ويژگى ها و كاركردهاى جنبش دانشجويى در هر دو جنبه سياسى و علمى را توصيف مى كند. بدون شك چنانچه اين راهبرد و مانيفست با دقت پياده شود، كاروان علمى و دانشگاهى كشور به سهولت مى تواند تلاطم هاى فضاى سياسى و انتخاباتى را پشت سر بگذارد.
در اين راهبرد ايشان دو كاركرد عمده جريان دانشجويى را «علم و تحقيق» و «آرمانگرايى سياسى» مى خوانند. معظم له در جنبه نخست يعنى وادى «علم و تحقيق» بر اين موضوع تأكيد دارند كه حركت سريع و جهشى كه در سال هاى اخير در عرصه هاى مختلف علمى به وجود آمده است، بدون هيچ گونه وقفه ادامه يابد تا عقب ماندگى علمى كشور با سرعت بيشترى جبران شود. رهبر معظم انقلاب، در ابعاد سياسى نيز با ارائه تصويرى روشن از تاريخ نقش آفرينى جريان دانشجويى در عرصه هاى مبارزاتى ايران و جهان اسلام تصريح مى فرمايند: «بدنه جنبش دانشجويى همواره با استكبار، سلطه، ديكتاتورى و استبداد بشدت مقابله كرده و با همه وجود، عدالت خواه بوده است و هر كس مدعى جنبش دانشجويى است بايد به اين ويژگى پايبند باشد.»
دغدغه اصلى رهبر معظم انقلاب در اين برهه حساس، حفظ و حراست از اين دو مشخصه متعالى در فضاى دانشجويى است؛ گو اين كه معظم له اين علم گرايى و آرمانگرايى را دو سرمايه گرانسنگ جامعه دانشگاهى مى بينند كه نيازمند حفظ و حراست و پويايى است.
ترديد نبايد داشت اين دو رشته حركت جامعه دانشگاهى با موانع و چالش هايى از ناحيه عناصر داخل و خارج روبه رو است؛ چنان كه رهبر معظم انقلاب با اشاره به سرمايه گذارى دشمنان بر روى دانشگاه ها و دانشجويان، توصيه اكيد فرمودند: «تشكل هاى دانشجويى بايد ضمن حفظ پيوند با بدنه دانشجويى، دانشجويان را از افتادن در گرداب هايى مانند جاذبه هاى غريزى، فريب هاى سياسى، دكاندارى هاى به ظاهر معنوى و عرفان هاى ساختگى مصونيت بخشند.» يا آنكه در جاى ديگرى فرمودند: «كمك به حفظ وحدت ملى و «حضور و شركت در پيكار همگانى ملت ايران با توطئه هاى بيگانگان» از جمله اهداف حقيقى تشكل هاى دانشجويى است.»
رهبر معظم انقلاب در اين نشست يك بازخوانى دقيق از سرگذشت سياسى دانشگاه انجام دادند. اين بازخوانى، نكاتى ظريف را درباره لاابالى گرى هاى سياسى به همه مستمعان و مخاطبان دانشجويى گوشزد مى كند: «در دوره اى شاهد بوديم كه در مطبوعات ما به صورت رسمى و علنى جدايى دين از سياست را تبليغ مى كردند و يا بالاتر از اين، به صراحت و آشكار از رژيم ظالم، جبار و سفاك پهلوى دفاع مى شد. بايد بسيار مراقب بود تا روح و سيرت نظام اسلامى از دست نرود.»
اما در آخرين فراز اين راهبرد نوين بيانات ايشان حاوى پاسخى روشن درباره حدود و ثغور فعاليت هاى سياسى دانشجويان بود بويژه آنجا كه بحث رابطه احزاب و تشكل هاى دانشجويى به ميان كشيده شد. از نگاه رهبر معظم انقلاب، تفاوتى ماهوى ميان اهداف فعاليت احزاب با فعاليت سياسى دانشجويى وجود دارد. در حالى كه هدف و انگيزه اصلى جريان هاى حزبى كسب قدرت است اما جنبش دانشجويى از شائبه قدرت طلبى و سهم خواهى سياسى دورى مى گزيند و اگر حركت جنبش دانشجويى در عرصه سياست داراى يك قداست است، اين تقدس از نيات بى پيرايه او كه همانا هدايت سياسى جامعه و تعميق فهم سياسى مردم است، نشأت مى گيرد.
شنبه 30 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]