واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ازدواج رويكردي انساني و خداپسندانه كه با دغدغههاي فراواني روبرو است
داخلي. اجتماعي. ازدواج.
نمايشگاهي با عنوان "نمايشگاه تخصصي ازدواج" از ۲۴آذرماه براي مدت يك هفته از سوي سازمان جوانان استان همدان باهدف ترويج ازدواج و راهكارهاي خداپسندانه و آسان اين امر انساني در همدان داير شده است.
نمايشگاه دربرگيرنده عكسهاي زيبا و متعددي از آيينهاي بدون آلايش ازدواج دركنار سخنان بزرگان دين و احاديث مرتبط با ايمهاطهار(ع)ميباشد.
متوليان خوش ذوق اين نمايشگاه همچنين ۸۰نمونه كاريكاتور با موضوعهاي طنزگونه ازدواج درمعرض تماشاي علاقهمندان و بازديدكنندگان از نمايشگاه قرار دادهاند، درحاليكه ۱۰۰عنوان كتاب و سيدي نيز درارتباط با يكي از مهمترين موضوعهاي روز اجتماعي ما يعني ازدواج دراين نمايشگاه نمادين خودنمايي ميكند.
نمايشگاه تخصصي ازدواج براي اولين بار در همدان برگزار ميشود واتفاقا توانسته است نظر مسوولان و بسياري از شهروندان بويژه جوانهاي همداني را به خود جلب كند.
در همين حال به اعتقاد بسياري از صاحبنظران مسايل اجتماعي در همدان ، ازدواج در جامعه مسلمان ايراني از ديرباز يك رويكرد شيرين ، انساني و خداپسندانه بوده است كه در شرايط كنوني به يك دغدغه بزرگ چه براي جوانها و چه براي خانوادهها و حتي متوليان امر تبديل شده است .
تركيب جمعيتي ايران به لحاظ اينكه در حال حاضر حدود ۴۰درصد از جمعيت كشور جوان بوده و اغلب در شرايط ازدواج قرار دارند، مسئلههاي پر چالشي نظير اشتغال و مسكن رافراروي جوانان قرار داده است.
به كفته آگاهان امر جامعه نيز به اين باور رسيده است كه درگيريهاي اجتناب ناپذيري مانند تحصيلات عاليه، تلاش براي ايجاد شرايط اقتصادي مناسب و همچنين فراهم آوردن تسهيلات ضروري چون مسكن و برخي وسايل پرهزينه براي زندگي مدرن به افزايش سن ازدواج انجاميده است و ديگر نميتوان از جوانهاي در سنين حدود ۲۰سال انتظار داشت كه براي ازدواج آستين بالا بزنند.
اما رييس سازمان جوانان استان همدان كه اين روزها نمايشگاه تخصصي ازدواج را دراين استان مديريت ميكند عقيده دارد، دستگاههاي فرهنگي در مورد ازدواج در خواب خرگوشي به سر ميبرند و سرشان را زير برف كردهاند چون ازدواج به عنوان مهمترين رويكرد فردي ، خانوادگي و اجتماعي تاثير شگرفي در سالمسازي جامعه دارد.
حجتالاسلام "سعيد كرمي" كه خود طلبه نسبتا جواني است، ميگويد: برخي فرهنگ هاي رخنه كرده در جامعه ما مثل "ولنتاين" ممكن است باورهاي برخي جوانها را نسبت به ارزشهاي واقعي پيوندهاي صحيح اجتماعي سست كند ،اما نميگوييم هويت ديني و ملي ما مخدوش است بلكه اين هويت بين جوانهاي ما وجود دارد و همه به آن افتخار ميكنند.
وي درعين حال افزود: اما نبايد به وضع موجود راضي باشيم و انتظار داشته باشيم جوانهايي كه امروز حال و هواي دفاع مقدس را ندارند و ۱۰سال بعد نيز به عرصه ازدواج ميرسند فضاي باورهاي ديني و ملي خود را حفظ كرده باشند.
كرمي همچنين اظهارداشت: بافت جمعيتي استان و اتفاقهايي كه ميافتد بايد بيش از اين مسوولان را براي ايجاد بستري روان در امر ازدواج به تفكر و چاره انديشي وادار كند.
به گفته وي، ميانگين جمعيت جوانان كشور ۳۵/۴درصد است كه اين نسبت در همدان ۳۵/۷درصد است و درهمين حال ۷۳درصد از جوانهاي استان مجرد هستند.
وي افزود: همدان در بين ديگر استانها، رتبه هيجدهم روند ازدواج را دارد و از سويي از هر ۱۰۰مورد ازدواج حدود ۱۰مورد( ۷/۳درصد در روستاها و ۱۲/۵درصد در شهرها) به طلاق منجر ميشود كه اين در شان همدان با وجهه فرهنگي و مذهبي قوي آن نيست .
رييس سازمان جوانان استان همدان همچنين گفت : دليل دير ازدواج كردن يا نكردن جوانها در جامعه ما فقط معيشتي نيست بلكه يك مشكل فرهنگي است چون دو سوم زنان و مردان جوان علت طلاق خود را ناشي از مشكلات معيشتي نميدانند.
وي همچنين برخي برنامه و فيلمهاي سينمايي و تلويزيوني را مخل تفكر جوانها براي يك ازدواج و زندگي آسان ميداند و اضافه ميكند، پخش فيلمهاي غير كارشناسانه از تلويزيون باعث شده است، فرهنگ ازدواج آسان رنگ ببازد و جوان با ديدن زندگي رويايي و تجملاتي در فيلمها، براي تشكيل يك زندگي ساده دچار سرخوردگي شود.
كرمي، افزايش سن ازدواج را نيز ناشي از رفتارهاي غير منطقي در بين برخي خانوادهها دانست وافزود: به وسواس افتادن براي ازدواج در سنين بالا مانع تربيت صحيح فرزندان و نيز ارتباط مناسب با همسر خواهد شد و ازدواج دير هنگام عواقب سوء فراواني دارد .
اين مسوول ازدواج نيمه مستقل را به جوانها توصيه كرده و اظهارداشت :
اينكه جوانها در ابتداي ازدواج و زندگي مشترك در خانه پدري مرد يا زن ساكن شوند، باعث پختگي آنها شده و زندگي خانوادگي در كنار بزرگترهايكي از راههاي پيشگيري از طلاق است .
نماينده وليفقيه در استان و امام جمعه همدان نيز نقطهنظرهاي سازندهاي در امر ازدواج داشته و تاكيد دارد كه انسان نميتواند با فطرت خود بجنگد و ازدواج نيز از نيازهاي فطري انسان است.
آيت الله "غياثالدين طهمحمدي" افزود: سخت گرفتن در ازدواج از معضلهاي فرهنگي است و بالا رفتن مهريه و جهيزيههاي سنگين از اين مشكلات است.
به گفته وي، ازدواج يك سنت نبوي است و ايجاب ميكند كه آسان باشد و اجراي سنت نبوي ميطلبد كه سختگيري و سنگ اندازيهاي بزرگ در راه ازدواج برطرف شود.
وي همچنين به جوانها توصيه كرد ، درازدواج از امام علي (ع ) وحضرت فاطمه زهرا(س) الگو بگيرند و از دلايل مادي و دنيوي در امر مقدس ازدواج پرهيز كنند.
امام جمعه همدان تصريح كرد: بيش از ۱۲ميليون دختر وپسر در سن ازدواج در كشورمان هستند كه اگر راهكارهاي مناسبي براي ازدواج آسان انديشيده نشود ، فاجعه ايجاد ميشود ، فاجعهاي كه درقرآن كريم از آن به عنوان فساد كبير ياد شده است .
معاون سياسي و امنيتي استاندار همدان نيز دراينباره گفت : مراجعه به برخي سنتهاي شيرين قديمي از جمله پيشقدم شدن ريش سفيدان خانواده براي فراهم ساختن مقدمههاي ازدواج جوانها بسيار راهگشا است .
"اكبرعابدي" افزود: نميشود منكر مشكلات فراوان پيش روي ازدواج آسان در جامعه امروزي بود وليكن ادارات و سازمانهاي متولي و فرهنگساز بايد راهكارهاي عملي براي مقابله با اين مشكلات را فراهم سازند.
وي تاكيد كرد: توقع بين جوانها و خانوادههاي آنان در عرصه ازدواج بالا رفته است و اين موانع و توقع بيشتر از جانب خانواده دخترها است و سخت گيريها نيز از كمرنگ شدن اعتماد در جامعه ناشي ميشود.
دراين ارتباط جوانها نيز نظريههاي شنيدني و قابل تاملي دارند و در هرحال توپ را به زمين بزرگترهاي خود در امر مانع تراشي براي ازدواج آنان مياندازند.
جوان محجوبي كه در اينباره در مقام پاسخ گويي برآمده اما مايل به ذكر نام خود نيست ، ميگويد: حدود ۲۸سال دارم و خوشبختانه به تازگي نيز در جايي مشغول به كار شدهام، اما خانواده كمتر نياز مرا درك ميكنند.
او افزود: استدلال اصلي خانواده اين است، حالا كه شغلي پيدا كردهام ، صبر كرده تا شرايط اقتصادي خوبي فراهم شود سپس اقدام به ازدواج نمايم.
وي گفت: خود پدر و مادرها خوب ميدانند كه شرايط زندگي دشوار است و روز به روز هم بدتر ميشود اما حاضر نيستند براي فراهم ساختن مقدمات ازدواج فرزندان خود بخشي از مشكلات را به عهده بگيرند.
جوان ديگري نيز دراين ارتباط به خبرنگار ايرنا گفت : من يا كمتر كسي از دوستانم منكر نقش سنتهاي ملي و ارزشهاي ديني در بهبود شرايط و زندگي آسان هستيم و قطعا ازدواج نيز از مسايل اصلي جامعهاست كه با تكيه بر باورهاي درست ملي و مذهبي ميسرمي شود.
"امين نصيري" دانشجوي عمران دانشگاه آزاد اسلامي همدان افزود: در شرايط كنوني چندان نيز نبايد نگران بالا رفتن سن ازدواج بود ،چون جامعه ما تحولات فراواني به خود ديده و حضور جوانها در عرصههاي دانشگاهي و كسب علم و دانش آنقدر براي جامعه ارزشمند هست كه بتوان چند سالي راهم براي ازدواج ديرتر تحمل كرد. ك/۴
دوشنبه 25 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 195]