واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: كلام بزرگان در مورد عيد غدير خم
حضرت امام(ره) فرمودند: زنده نگه داشتن اين عيد [ غدير ] نه به اين است كه چراغانى بشود و قصيده خوانى بشود و مداحى بشود، اينها خوب است اما مسئله اين نيست، مسئله اين است كه به ما ياد بدهند چطور بايد تبعيت كنيم.
گزيده اى از سخنان حضرت امام و مقام معظم رهبرى درباره عيد غدير خم
الف : كلام امام
من اين عيد سعيد بزرگ اسلامى را و مذهبى را به همه ملت هاى مستضعف و به مسلمين جهان و به ملت بزرگوار تبريك عرض مى كنم.
غدير منحصر به آن زمان نيست، غدير در همه اعصار بايد باشد.
مسئله غدير ، مسئله اى نيست كه به نفسه براى حضرت امير يك مسئله اى پيش بياورد، حضرت امير مسئله غدير را ايجاد كرده است.
غدير براى ايشان ارزش ندارد، آن كه ارزش دارد خود حضرت است كه دنبال آن ارزش غدير آمده است.
زنده نگه داشتن اين عيد [ غدير ] نه به اين است كه چراغانى بشود و قصيده خوانى بشود و مداحى بشود، اينها خوب است اما مسئله اين نيست، مسئله اين است كه به ما ياد بدهند چطور بايد تبعيت كنيم.
قضيه غدير جعل حكومت است اين است كه قابل نصب است.
ولايتى كه در حديث غدير است به معناى حكومت است نه به معناى مقام معنوى.
حضرت امير است كه غدير را به وجود آورده است ، مقام شامخ اوست كه اسباب اين شده است كه خداى تبارك و تعالى او را حاكم قرار بدهد.
غدير آمده است تا بفهماند سياست به همه مربوط است.
اين حكومتى كه عجين با سياست است در روز غدير براى حضرت امير ثابت شد .
اين كه اين قدر صداى غدير بلند شده است و اين قدر براى غدير ارج قائل شده اند ـ و ارج هم دارد ـ براى اين است كه با اقامه ولايت يعنى با رسيدن حكومت به دست صاحب حق همه اين مسائل حل مى شود و همه انحرافات از بين مى رود.
امروز كه عيد غدير است و از بزرگترين اعياد مذهبى است.
روز عيد غدير روزى است كه پيغمبر اكرم (ص) وظيفه حكومت را معين فرمود و الگوى حكومت اسلامى را تا آخر تعيين فرمود.
ب: سخن رهبر
پيغمبر اكرم (ص) در قضيه غدير و در مقابل چشم مسلمانان و ديدگان تاريخ كسى را به عنوان جانشين خود تعيين كرد كه به طور كامل از ارزش هاى اسلامى برخوردار بود.
از ماجراى غدير مى توان فهميد كه اميرالمؤمنين در همان چند سال خلافت و حكومت خودشان اولويت اول در نظر مباركشان استقرار عدل الهى و اسلام است.
در مسئله غدير حقايق بسيارى نهفته است.
اهميت عيد سعيد غدير به عنوان برترين عيد ها به اين دليل است كه متضمن ولايت الله وجود مقدس و شخصيت ممتاز امير مؤمنان على (ع) در قلمرو نفس انسانى و جامعه بشرى به عنوان امام و پيشوا برترين الگو و نمونه است .
عيد غدير خم از ديدگاه بزرگان و عالمان
عيد غدير ، يك عيد اصيل اسلامى است . چرا كه روز هجدهم ذى الحجه را مسلمانان در سه قرن اول ، به اين عنوان جشن مى گرفته اند . گفتار مقريزى كه مى گويد : اولين بارى كه اين عيد در اسلام معروف شد، در زمان فرمانروايى معزلدوله على بن بويه ، در عراق بود ، وى آن را به سال سيصد و پنجاه و دو هجرى ، بوجود آورد و از آن پس ، شيعيان اين روز را عيد قرار دادند، غير صحيح و قابل قبول نيست؛ زيرا مسعودى گفته است : فرزندان و شيعيان على رضى الله عنه ، اين روز را گرامى مى داشتند. و اين در حالى است كه مسعودى شش سال قبل از تاريخى كه مقريزى مى گويد ، يعنى به سال سيصد و چهل و شش هجرى ، فوت كرده است.
فرات بن ابراهيم از دانشمندان قرن سوم ، حديثى را از امام صادق (ع) روايت مى كند كه حضرت در آن از آباء طاهرينش ـ عليهم السلام ـ نقل مى كند: رسول اكرم(ص) فرمود:
يوم غدير خم أفضل أعياد أمتى ...
( روز غدير از بهترين اعياد امت من است ... )
امام على (ع) در سالى كه روز جمعه و روز غدير با هم مصادف شده بود، براى مردم خطبه خواند و در آن فرمود:
ان الله عزوجل جمع لكم معشر المؤمنين فى هذا اليوم عيدين عظيمين كبيرين ... (خداى عزوجل در اين روز ، دو عيد عظيم بزرگ را براى شما گروه مؤمنان جمع كرده است.)
در اين خطبه طولانى امام مردم را به انجام كارهايى كه شايسته است در اعياد انجام گردد و اظهار شادى و سرور در اين گونه ايام ـ بطور تفصيل ـ امر مى كند. طالبين به اين خطبه مراجعه كنند .
فرات به سند خود از فرات بن أحنف و او از امام صادق (ع) روايت مى كند كه : به امام عرض كردم : فدايت شوم ، آيا عيدى بهتر از عيد فطر و عيد قربان و روز جمعه و روز عرفه براى مسلمين وجود دارد ؟ حضرت به من فرمود:
نعم ، أفضلها و أعظمها و أشرفها عندالله منزلة، هو اليوم الذى أكمل الله فيه الدين، و أنزل على نبيه محمد : أليوم اكملت لكم دينكم الخ ...
( بلى ، افضل و أعظم و أشرف اعياد از نظر قدر و منزلت در نزد خدا ، روزى است كه در آن خدا دينش را كامل كرد و آيه شريفه : اليوم أكملت لكم دينكم ... را بر پيامبرش نازل كرد. )
در كتاب شريف كافى آمده است: حسن بن راشد از امام صادق (ع) نقل مى كند كه حضرت روز غدير را عيد خواند و در آخر كلام خود فرمود:
فإن الأنبياء صلوات الله عليهم كانت تأمر الأوصياء باليوم الذى كان يقام فيه الوصي أن يتخذ عيدا
( انبياء الهى صلوات الله عليهم به جانشينان خود دستور مى دادند كه روز انتخاب و برگزيدن وصى را جشن بگيرند )
حسن مى گويد : عرض كردم : اگر كسى آن را روزه بگيرد چه وضعى دارد ؟
حضرت فرمود : صيام ستين شهرا
مؤيد اين مطلب روايتى است كه خطيب بغدادى از ابوهريره، با سندى كه راويان آن همگى از ثقات مى باشند، نقل مى كند. در اين روايت ابوهريره نقل مى كند:
هر كس روز هجدهم ذى الحجه را روزه بگيرد، ثواب روزه شصت ماه برايش نوشته مى شود و اين روز ، روز غدير خم است.
و در روايت ديگرى آمده است كه : رسول اكرم (ص) به حضرت على (ع) سفارش كرد كه مسلمين اين روز را عيد بگيرند. در اين باره به روايات ذيل مراجعه كنيد:
روايت مفضل بن عمر از امام صادق (ع)، روايت عمار بن حريز عبدى از امام صادق (ع) و روايت ابوالحسن ليثى از امام صادق (ع) و نيز روايت زياد بن محمد از آن حضرت (ع).
فياض بن عمر محمد بن طوسى در سال دويست و پنجاه و نه ، در حالى كه بيش از نود سال از عمرش مى گذشت گفت : ابوالحسن على بن موسى الرضا ـ عليه السلام ـ را در روز غدير خم ديدم كه گروهى از خواصش ، در حضور آن بزرگوار نشسته بودند. حضرت (ع) آنان را براى صرف افطار دعوت كرده بود و طعام و خيرات و عطايابى از قبيل پوشاك و حتى انگشتر و كفش به منازل آنان فرستاد و وضع آنان و حواشى خود را تغيير داد و در آن روز وسائلى را ديدم بكار گرفتند كه سابقه نداشت و در اين حال حضرت (ع) فضايل اين روز بزرگ را براى آنان ذكر مى كرد . الخ ...
در كتاب مختصر بصائر الدرجات، به اسناد از محمد بن علاء همدانى واسطى و يجبى بن جريح بغدادى آمده است كه گفتند : با هم، به قصد ديدار احمد بن اسحاق قمى، از اصحاب امام حسن عسكرى (ع) ( متوفاى 260 ) عازم شهر قم شديم . هنگامى كه رسيديم، در منزل او را كوبيديم ، دختركى عراقى در را باز كرد . حال احمد را از او پرسيديم. گفت : مشغول برگزارى عيد خود است ، زيرا امروز عيد است . گفتيم : سبحان الله ، أعياد شيعه چهارتاست : عيد قربان ، عيد فطر ، عيد غدير و روز جمعه الخ ...
علامه امينى در كتاب ارزشمند الغدير، دهها روايت از دهها كتاب مورد وثوق اهل سنت دال بر عيد بودن روز غدير در قرون اول اسلام و اينكه اين عيد ، شايع و معروف بود ، جمع آورى و نقل كرده است ... كافى است به فصلى از اين كتاب مراجعه شود كه در آن تبريك و تهنيت شيخين ( ابوبكر و عمر ) به حضرت على (ع) را به مناسبت انتصاب او از طرف رسول خدا (ص) به ولايت ، ذكر مى كند .
غير از منابعى كه تهنيت صحابه را بدين مناسبت ذكر كرده اند و علاوه بر منابع بسيارى كه بر عيد بودن روز غدير تصريح كرده اند، علامه امينى تبريك شيخين را از شصت منبع معتبر ذكر كرده است .
لذا از اين مطالب معلوم مى شود كه: گفته ابن تيميه در مورد عيد غدير كه: عيد گرفتن اين روز هيچگونه دليلى ندارد و در بين سلف ، چه از اهل بيت و چه از ديگران، كسى آن را جشن نگرفته ، صحيح نيست و مستند به دليل علمى يا تاريخى نمى باشد و دلائل محكم خلاف آن را ثابت مى كند./انتهاي پيام/
دوشنبه 25 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]